مشاهده ابری ناشناخته در آسمان ایران

مشاهده ابری ناشناخته در آسمان ایران

رصدگران ایرانی که شامگاه دیشب در مناطق مختلف کشور برای رصد هلال بحرانی ماه جمادی الثانی رفته بودند از مشاهده ابری ناشناخته به صورت توده ای درخشان و کوچک در افق غربی خبر دادند که بررسی گروهی از منجمان برای شناسایی ماهیت این پدیده برون جوی ادامه دارد. Piro_Cloud_9.jpg

به گزارش ایسنا، این پدیده که شگفتی این منجمان را برانگیخته به صورت توده ای درخشان و کوچک در افق غربی و در کنار ستارگان راس صورت فلکی جوزا، در آسمان ظاهر شده که با رنگ سفید مایل به آبی می درخشیده است.

گزارش و عکس هایی که از این رویداد که دیشب توسط منجمان ایرانی تهیه شده، امروز در سایت نجومی معتبر spaceweather منتشر شده است.


طبق تازه ترین بررسی های منجمانی که طی شب گذشته و امروز در ارتباط با گروه های رصدی داخلی و خارجی این پدیده و گزارش های مربوط به آن را بررسی کرده اند، احتمالا این ابر ناشی از نشت سوخت از موشکی حامل یک ماهواره بوده که حین جدا شدن دچار مشکل شده و چون درست دقایقی قبل از آن رصدگران هلال ماه در ایران به دقت مشغول کاوش آسمان برای رصد هلال ماه جمادی الثانی بوده اند، موفق به رویت این پدیده شده اند.

پوریا ناظمی، منجم آماتور و همکار تحریریه ماهنامه «نجوم» که شامگاه جمعه همراه تعداد دیگری از منجمان و عکاسان نجومی برای رصد هلال ماه جمادی الثانی به ارتفاعات دیزین در حوالی تهران رفته و شاهد این پدیده بوده است به خبرنگار علمی ایسنا گفت: در حدود ساعت 20 و 55 دقیقه شامگاه جمعه در حالی که تنها چند ثانیه از ظهور ماهواره ایریدیومی درخشان در افق شمالی گذشته بود توده ای درخشان و کوچک در افق غربی و در کنار ستارگان راس صورت فلکی جوزا، در آسمان ظاهر شد که با رنگ سفید مایل به آبی می درخشید این توده در هنگام ظهور تقریبا در سمت 308 درجه و ارتفاعی کمتر از 10 درجه قرار داشت.

وی افزود: اندکی بعد از ظهور این توده کم کم بر درخشش آن افزوده شد تا اینکه حدود دو دقیقه بعد به درخششی معادل قدر مجموع 6- رسید کم کم این توده که یاد آور شکل گیری دنباله دارها در سرعتی بسیار سریع بود از ناحیه قاعده مخروط خود که رو به آسمان بود گسترش پیدا کرد و سرانجام حدود 12 دقیقه بعد در افق جنوبی و در آلودگی نوری تهران از نظرها محو شد.

ناظمی با بیان این که بلافاصله، گزارش های مشابهی از سراسر ایران از منطقه عسلویه، سعادت شهر، سمنان، تخت سلیمان، غرب تهران و کرمانشاه نیز دریافت شد که همین رویداد در موقعیتی مشابه در این مناطق نیز رصد شده است اظهار داشت: بلافاصله بررسی این موضوع با ارسال عکس ها به مراجع گوناگون و همینطور رایزنی های گسترده با مراکز مرتبط آغاز شد.

با توجه به ارتفاع و اختلاف منظر این پدیده مطمئنیم که منشاء آن در خارج جو بوده است که جدی ترین سناریو ها درباره این رویداد به ورود قطعه ای از یک دنباله دار به جو زمین یا ورود ماهواره ای در حال سقوط مربوط می شد. برخی گزارش ها از وجود نقطه ای نورانی در زیر مخروط نور حکایت داشت که با بررسی عکس ها و مشخص شدن این درخش در این عکس ها، فرضیه مربوط به ارتباط این نور با ماهواره ها تقویت شد.

وی خاطرنشان کرد:تماس های بعدی با اعضا گروه غیر حرفه یی رصد ماهواره ها، بررسی مدار های ممکن برای چنین پرتابه ای، بررسی تمام پرتاب های فضایی که در 24 ساعت قبل از آن رخ داده است و همچنین بررسی گذر تمام ماهواره های بزرگ مقیاس در آن بازه زمانی، فعالیتهای بعدی بود که صورت گرفت.

به گفته این منجم آماتور، بر مبنای جمع بندی نظراتی که تا کنون به دست رسیده است سناریویی که بسیار مورد توجه و قابل اعتنا است مربوط دانستن این پدیده به موشک اطلس است که روز گذشته از پایگاه کیپ کاناورال به فضا پرتاب شد و حامل ماهواره نظامی NRO L-30 بوده است. بر اساس گزارش ها زمان جدا شدن محفظه بار این فضاپیما از محموله نهایی تنها 40 دقیقه پیش از رویت این نور در ایران بوده است.

وی با بیان این که با توجه به ماهیت نظامی پرتاب شب گذشته ناسا، دسترسی به اطلاعات آن مشکل است به ایسنا گفت: براساس بررسی های انجام شده ظاهرا پس از جدا شدن طبقه اول موشک، طبقه دوم آن به دلیل نشت در قسمت سوختش دچار مشکل شده که احتمالا این اتفاق در زمانی که این طبقه در مدار ما بوده اتفاق افتاده و همزمان نشت سوخت موشک که عمدتا از اکسیژن و هیدروژن است و بلافاصله پس از آزاد شدن تبخیر شده، باعث شده که با بازتاب نور خورشید چنین پدیده ای شکل بگیرد.


ناظمی تصریح کرد: این پدیده به طور کلی به بازگشت سوخت فضایی به جو معروف است که ممکن است حتی آزاد شدن این سوخت پیش از ورود آن به جو زمین در اثر انجماد سوخت و بارتاباندن نور خورشید به چنین شکلی دیده شود.

با توجه به این فرضیه، حجم انبوهی از مواد آزاد شده (با توجه به ارتفاع) و برخی پارامترهای دیگر باعث شده است تا تحقیق در این خصوص ادامه یابد.

این منجم آماتور در گفت وگو با ایسنا افزود: با بررسی ها و تماس هایی که با رصدگران ماهواره ها گرفته شده، چنین پدیده ای اتفاق معمولی نبوده و حتی اگر مربوط به موشک اطلس هم بوده باشد، مشاهده آن رویداد نادری است که بخش عمده ای از سهم این رصد گسترده را باید به واسطه هلال جذاب ماه دانست.

وی در عین حال تاکید کرد که ارتباط پدیده مشاهده شده در شامگاه جمعه با موشک اطلس هنوز به قطعیت نرسیده و بررسی دقیق این پدیده توسط گروهی از کارشناسان نجوم و فضا در کشور در حال پیگیری است.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.