آیت الله فاضل لنکرانی در لندن درگذشت

آیت الله فاضل لنکرانی در لندن  درگذشت

آیت الله محمد فاضل لنکرانی از مراجع تقلید شیعه در قم در سن 76 سالگی درگذشت.
دیدار محمود احمدی نژاد با آیت الله فاضل لنکرانی
دیدار محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور ایران با آیت الله فاضل لنکرانی

آیت الله فاضل لنکرانی از مدتها پیش بیمار بوده و آن گونه که خبرگزاریهای فارس و کار ایران (ایلنا) گزارش داده اند، برای معالجه به یکی از بیمارستانهای لندن مراجعه کرده بوده و در همین بیمارستان درگذشته است.

آیت الله لنکرانی از جمله چند روحانی بلندپایه ای بود که علاوه بر جایگاه مذهبی، در تشکیلات جمهوری اسلامی نیز صاحب مقام بودند و معرفی کننده او به عنوان مرجع تقلید نیز، جامعه روحانیت مبارز و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بودند که از تشکلهای عمده سیاسی جناح محافظه کار ایران به شمار می روند.

وی پیش از مرجعیت، مدیر شورای مدیریت حوزه علمیه قم بود، این شورا که چند سال پس از روی کارآمدن حکومت جمهوری اسلامی در ایران برپا شد، نظام سنتی حوزه های علمیه را تغییر داد و با از میان بردن استقلال مدارس علمیه، آنها را از نظارت مستقیم مراجع و علما خارج ساخت و تحت مدیریت و برنامه ریزی واحدی قرار داد.

در انتخابات دومین دوره مجلس خبرگان رهبری ایران در سال 1990 (1369) که شکاف میان جناحهای سیاسی رقیب در ایران را بیش از پیش علنی ساخت، آیت الله فاضل لنکرانی به عنوان یکی از علمای برجسته تعیین شده بود که باید صلاحیت فقهی داوطلبان را برای نامزدی این مجلس تعیین می کردند.

روند تعیین صلاحیت داوطلبان در آن زمان اعتراض فراوان برانگیخت و مانع از ورود روحانیونی به مجلس خبرگان شد که بعدها در جناح اصلاح طلب ایران جای گرفتند.

آیت الله فاضل لنکرانی، خود زاده شهر قم بود اما پدرش، اهل لنکران، واقع در جمهوری آذربایجان کنونی بود و به همین دلیل، آیت الله لنکرانی پس از احراز مرجعیت و با پیروی از سنت مراجع شیعه که معمولاً در سرزمین پدری خود از مقلدان و پیروان بیشتری برخوردار بودند، توجه خاصی نسبت به جمهوری آذربایجان داشت که اکثریت مردم آن شیعه مذهبند.

وی چند ماه پیش فتوای قتل دو روزنامه نگار در این جمهوری را صادر کرده بود که با انتشار مقاله ای در نشریه خود، دین و پیامبر اسلام را مورد انتقاد قرار داده و اعتراضاتی در این جمهوری و همچنین در ایران برانگیختند تا آنجا که دادگاهی در باکو نیز این دو روزنامه نگار را به مجازات زندان محکوم کرد.

آیت الله لنکرانی در حوزه علمیه قم نزد آیت الله بروجردی، مرجع بزرگ وقت شیعه و همچنین آیت الله خمینی تحصیل کرده و آن گونه که در زمان حیات خود گفته بوده، از دوران نوجوانی دوست و همدرس سیدمصطفی، فرزند ارشد آیت الله خمینی بوده است.

آیت الله لنکرانی در حرکتهای اعتراضی آیت الله خمینی علیه حکومت وقت ایران، از هواداران وی و فعالان این حرکت بوده و پس از آنکه چند بار بازداشت و بازجویی شد، چهار ماه به شهر سنی نشین بندرلنگه در جنوب ایران و دو سال و نیم به مناطق کویری استان یزد تبعید گردید.

وی پس از انقلاب به تدریس در حوزه علمیه قم پرداخت و در سالهای اخیر نیز مؤسسه ای پژوهشی با عنوان مرکز فقهی ائمه اطهار در قم تأسیس کرده بود.

از آیت الله فاضل لنکرانی دو کتاب فقهی نهایة التقریر و تفصیل الشریعه به چاپ رسیده است.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.