هشدار مجدد اروپایی ها در مورد تشدید تحریم ها

هشدار مجدد اروپایی ها در مورد تشدید تحریم ها

آلمان، بریتانیا و فرانسه در بیانیه ای مشترک به ایران هشدار داده اند در صورت ادامه روند کنونی و پافشاری بر ادامه غنی سازی اورانیوم، با تشدید تحریم ها در شورای امنیت سازمان ملل متحد روبرو خواهد شد.
بازرسی از تاسیسات اتمی ایران
ایران تاکنون نشانه ای دایر بر تن دادن به خواسته های شورای امنیت بروز نداده است

در این بیانیه که روز چهارشنبه 13 ژوئن (23 خرداد) از سوی نمایندگان سه قدرت اروپایی به شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی ارائه شد، آمده است که "ایران همچنان تعهداتش را نادیده می گیرد و هیچ گامی در راستای اعتمادسازی نسبت به صلح آمیز بودن برنامه [اتمی اش] برنداشته است."

این هشدار دربردارنده نکته تازه ای در مقایسه با هشدار قبلی این سه کشور که هفته پیش در چارچوب بیانیه سران گروه 8 صادر شده بود نیست و به جزئیات احتمالی مرحله بعدی تحریم ها علیه ایران اشاره ای نمی کند.

با توجه به اینکه اکنون سه هفته از پایان آخرین مهلت شورای امنیت به ایران برای تعلیق غنی سازی اورانیوم می گذرد و نشانه تازه ای از حل اختلافات دو طرف به چشم نمی خورد، پیش بینی می شود، تعمیم تحریم ها در آینده نزدیک در این شورا به بحث گذاشته شود.

با این حال به نظر می رسد اروپایی ها پیش از بازگشت به شورای امنیت منتظر دور بعدی گفتگوها میان خاویر سولانا، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و علی لاریجانی، مذاکره کننده اصلی ایران در برنامه اتمی که قرار است به زودی از سر گرفته شود باشند.

آخرین دور گفتگوهای این دو مقام در پایان ماه مه در مادرید در آنچه دو طرف "فضایی مثبت" توصیف کردند اما بدون گشایشی عمده پایان یافت. دو مقام گفته بودند گفتگوهایشان را دو هفته بعد پی خواهند گرفت.

شورای امنیت تا کنون دو قطعنامه در تحریم ایران به تصویب رسانده و به گفته نماینده بریتانیا در آژانس بین المللی انرژی اتمی، اگر جمهوری اسلامی تغییری در رفتار خود ایجاد نکند "گزینه ای به جز بازگشت مجدد به شورای امنیت باقی نمی ماند."

هشدار سه کشور اروپایی در شرایطی مطرح می شود که مقام های ایرانی می گویند تعلیق غنی سازی را - که خواسته اصلی شورای امنیت سازمان ملل است - نخواهند پذیرفت.

جان مک گرگور، نماینده بریتانیا در آژانس بین المللی انرژی اتمی، روز چهارشنبه گفت به رغم همه هشدارها ایران همچنان با گزینه از سرگیری مذاکرات نیز روبروست و تنها باید فعالیت های حساس برنامه اتمی اش را متوقف کند.

وی روز چهارشنبه به خبرگزاری رویتر گفت: "چه مشکلی است که [ایرانی ها] دست نگاه دارند تا بشود مذاکرات جدی را آغاز کرد؟"

این در حالی است که ایران می گوید تعلیق فعالیت های مربوط به غنی سازی را به عنوان پیش شرط از سرگیری مذاکرات نمی پذیرد.

آلمان، بریتانیا و فرانسه هفته پیش نیز در چارچوب بیانیه گروه 8 (هشت کشور ممتاز صنعتی جهان) هشدار مشابهی به ایران داده بودند.

در بیانیه سران گروه 8 آمده بود که اگر جامعه جهانی اطمینان حاصل کند که برنامه اتمی ایران تنها در جهت اهداف صلحجویانه است، "فصل کاملاً تازه ای" در روابط با ایران در زمینه هسته ای و دیگر زمینه ها گشوده خواهد شد.

تازه ترین مهلت شورای امنیت به ایران برای تعلیق بخش های حساس برنامه اتمی اش اواخر ماه مه به سرآمد، اما این کشور نه تنها حاضر نشده این قطعنامه را اجرا کند و غنی سازی اورانیوم را متوقف سازد، بلکه فعالیت خود در این زمینه را گسترش و افزایش داده است.

غنی سازی اورانیوم در صورتی که در مقیاس گسترده و غلظت بالا انجام گیرد می تواند در ساخت سلاح اتمی کاربرد داشته باشد و به همین جهت، دولتهای غربی مخالف غنی سازی اورانیوم در ایرانند.

اما ایران به عنوان عضو آژانس بین المللی انرژی اتمی و با استناد به پیمان بین المللی منع جنگ افزارهای اتمی، غنی سازی اورانیوم را حق خود می داند و اعلام کرده که غنی سازی اورانیوم را تنها به منظور دستیابی به فناوری تولید سوخت مورد نیاز نیروگاههای اتمی انجام می دهد و به هیچ وجه حاضر به دست برداشتن از این حق نیست.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.