نگرانی برادعی از بن بست هسته ای ایران

نگرانی برادعی از بن بست هسته ای ایران

در آستانه طرح گزارشی در مورد پرونده هسته ای ایران در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، مدیرکل این نهاد نسبت به روند کنونی این پرونده هشدار داده و همزمان، یک مقام ایرانی مذاکراتی را با مقامات اتحادیه اروپا انجام داده است.
محمد البرادعی
مدیرکل آژانس از تبدیل بن بست پرونده هسته ای ایران به رویارویی ابراز نگرانی کرده است

روز دوشنبه، 11 ژوئن، شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی اجلاس فصلی خود را در مقر آژانس در وین، پایتخت اتریش، آغاز کرد محمد البرادعی، مدیرکل آژانس، در سخنانی از آنچه که بن بست در پرونده هسته ای ایران و افزایش خطر بروز رویارویی می خواند ابراز نگرانی کرد.

وی گفت که باید تلاش کرد تا این مساله با توسل به گفتگو حل و فصل شود و افزود که همچنان اعتقداد دارد که تلاش های دیپلماتیک تنها شیوه دستیابی به راه حل مورد نظر در قطعنامه های مصوب شورای امنیت سازمان ملل است.

وی در عین حال خواستار تلاش برای هدایت روند تحولات به مسیری شد که زمینه را برای حل بحران هسته ای ایران از راه گفتگو و جلوگیری از اقدامات خشونت آمیز فراهم آورد.

آقای برادعی بخشی از سخنان خود را به بازگویی اطلاعات آژانس در مورد فعالیت های هسته ای ایران اختصاص داد.

اعضای شورای حکام آژانس انرژی اتمی
آرژانتین، آفریقای جنوبی، آلمان، اتریش، اتیوپی، استرالیا، اسلونی، اندونزی، برزیل، بلاروس، بولیوی، پاکستان، تایلند، ژاپن، سوریه، سوئد، شیلی، فنلاند، کانادا، کره جنوبی، کرواسی، کلمبیا، کوبا، لیبی، مراکش، مصر، نروژ، نیجریه، هند، یونان و ایالات متحده، روسیه، بریتانیا، فرانسه، چین


وی گفت که یافته های عینی نشان می دهد که ایران به شکلی مستمر به تکمیل دانش خود در زمینه غنی سازی اورانیوم و افزایش ظرفیت تاسیسات غنی سازی در نطنز ادامه داده است.

مدیرکل آژانس همچنین از ادامه فعالیت در ساخت رآکتور آب سنگین در اراک خبر داد.

در صورت تکمیل این رآکتور، می توان از آن برای تولید پلوتونیوم استفاده کرد که، مانند اورانیوم غنی شده، قابل استفاده در ساخت اسلحه اتمی است.

محمد البرادعی گفت که از آنجا که ایران پروتکل الحاقی به پیمان منع گسترش جنگ افزارهای هسته ای - ان پی تی - را اجرا نمی کند، آژانس امکان آن را ندارد که ماهیت فعالیت های اتمی این کشور را مشخص و نسبت به غیرنظامی بودن این فعالیت های اظهار نظر قطعی کند.

گزارش مدیرکل و موضع غیرمتعهدها

در نشست دوره ای شورای حکام که از روز دوشنبه آغاز شده گزارش مدیرکل در مورد ایران نیز مطرح و بررسی می شود.

این گزارش در اواخر ماه مه و در خاتمه مهلت دو ماهه شورای امنیت به ایران برای عمل به قطعنامه شماره 1747 تسلیم شورای حکام آژانس و شورای امنیت سازمان ملل متحد شد.

در قطعنامه های شورای امنیت از ایران خواسته شده است که برخی فعالیت های هسته ای خود به خصوص در زمینه غنی سازی اورانیوم را به حالت تعلیق در آورد اما ایران این قطعنامه ها را غیرقانونی خوانده و غنی سازی اورانیوم با هدف تکمیل چرخه سوخت نیروگاه های هسته ای را از جمله حقوق این کشور به عنوان یکی از امضا کنندگان پیمان منع گسترش جنگ افزارهای هسته ای - ان پی تی - دانسته است.

اجلاس شورای حکام
منابع ایرانی از حمایت اعضای غیرمتعهد شورای حکام از مواضع خود سخن گفته اند


در مقابل، کشورهای غربی گفته اند به دلیل اینکه جمهوری اسلامی فعالیت های اتمی خود را برای چند سال بدون آگاهی و نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی دنبال می کرد، تعهدات خود در قالب ان پی تی را نقض کرده و اطمینان جامعه بین المللی را از دست داده است.

این کشورها در مورد صلح آمیز بودن فعالیت های اتمی ایران ابراز تردید کرده و گفته اند تا حصول اطمینان از صلح آمیز بودن این فعالیت ها، خواستار تعلیق غنی سازی اورانیوم در جمهوری اسلامی هستند.

در همانحال، خبرگزاری دولتی ایران - ایرنا - گفته است که نمایندگان کشورهای غیر متعهد عضو شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی در آستانه طرح پرونده هسته ای ایران در شورا، روز دوشنبه بیانیه ای را در این مورد صادر کردند.

به نوشته ایرنا، امضا کنندگان این بیانیه از فعالیت های صلح آمیز هسته ای ایران حمایت کرده و با تاکید بر لزوم یافتن راه حلی مسالمت آمیز برای اختلاف در مورد این فعالیت ها، از همه طرف ها خواسته اند از تصمیم گیری عجولانه خودداری ورزند.

علاوه بر پنج کشور دارای تسلیحات اتمی، سی کشور دیگر نیز به طور نوبتی به عضویت شورای حکام انتخاب می شوند.

در گذشته، قطعنامه های شورای حکام حاوی درخواست تعلیق غنی سازی اورانیوم توسط ایران به اتفاق آرا یا با اکثریت آرای اعضای شورا تصویب شده است.

مذاکرات ایران و اروپا

گزارش جدید مدیرکل آژانس می تواند زمینه اقدام بعدی شورای امنیت سازمان ملل در تصویب قطعنامه سختگیرانه تری علیه ایران و تنبیه های بین المللی جدیدی علیه این کشور را فراهم آورد.

همزمان، خبرگزاری دولتی ایران - ایرنا - گزارش کرده که روز دوشنبه، جواد وعیدی، معاون بین الملل شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی، در وین با رابرت کوپر، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ملاقات می کند.

آقای وعیدی گفته است که انجام این ملاقات در جریان مذاکرات سرپرست مذاکرات هسته ای ایران و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مادرید مورد توافق قرار گرفته بود.

جواد وعیدی
وعیدی در مورد ادامه مذاکرات در سطوح بالاتر با مقامات اتحادیه اروپا گفتگو می کند


سرپرستی مذاکرات هسته ای ایران را علی لاریجانی، دبیرشورای عالی امنیت ملی بر عهده دارد که اواخر ماه گذشته با خاویر سولانا، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، دیدار و گفتگو کرد.

گرچه در پی مذاکرات آقایان لاریجانی و سولانا نتیجه ای قطعی گزارش نشد، اما برخی از ناظران گفته اند دولت ایران می کوشد از طریق این مذاکرات و ادامه تماس با کشورهای اروپایی، تمایل خود برای حل بحران کنونی از راه مذاکره را نشان دهد.

آقای وعیدی گفته است که در مذاکره با معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا فراهم کردن زمینه برگزاری دور بعدی گفتگوهای آقایان سولانا و لاریجانی بررسی می شود.

در خبری دیگر، گزارش شده است که آقای وعیدی با مدیرکل آژانس بین المللی و یکی از دستیاران وی نیز در وین ملاقات کرده اما در مورد نتیجه گفتگوهای وی گزارشی مخابره نشده است.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.