فعالیتهای فرهنگی افغانها در سوئد
فعالیتهای فرهنگی افغانها در سوئد
نشریه ثمر توسط کانون فرهنگی افغانها در استکهلم منتشر می شود |
در این مراسم که در سالن اجتماعات "سترا" در جنوب استکهلم برگزار شد، حدود ۱۰۰ نفر از جمعیت افغان ساکن سوئد حضور داشتند که بیشتر آنها را زنان و دختران جوان تشکیل میدادند.
هفت هزار افغان در حال حاضر در کشور سوئد زندگی میکنند و تقریباً همه آنها پناهنده هستند. گفته میشود بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ نفر نیز متقاضی پناهندگی در این کشور بوده اند که پس از دریافت پاسخ منفی، مخفیانه زندگی می کنند.
یار محمد اعرابی از اعضای تشکیل دهنده "کانون فرهنگی جوانان افغان"، هدف از تشکیل این کانون را، دور هم جمع کردن جوانان افغان عنوان کرد که به گفته او، می تواند باعث به وجود آمدن فکرها و طرح ها و ایده های جدید شود.
آقای اعرابی گفت: "برای ما مهم است بتوانیم فرهنگ و سنت خود را بشناسیم و روی نقاط مثبت آن تاکید کنیم و آنها را به جامعه سوئد معرفی کنیم. ما می خواهیم خود و خانواده هایمان را در این زمینه رشد بدهیم."
'ثمر' کانون افغانهای سوئد
معرفی فرهنگ
برای ما مهم است بتوانیم فرهنگ و سنت خود را بشناسیم و روی نقاط مثبت آن تاکید کنیم و آنها را به جامعه سوئد معرفی کنیم. ما می خواهیم خود و خانواده هایمان را در این زمینه رشد بدهیم
|
کانون فرهنگی جوانان افغان در سوئد، نشریه ای هم به نام "ثمر" منتشر می کند.
البته افغانها پیش از این هم نشریاتی به زبان فارسی در سوئد داشتند که "فردا"، "آریانا"، "پیوستون" و "عصر جدید" از جمله آنهاست که البته هیچکدام از این نشریات، مخصوص جوانان نبود.
نشریه ثمر همزمان با آغاز به کار کانون فرهنگی جوانان افغان، معرفی شد.
سیدبریا لی، سردبیر جوان این نشریه میگوید: "ثمر قرار است یک مجله غیر سیاسی باشد و در کاری مستمر و بدون هیچگونه تعصب های زبانی، قومی و ملیتی در بازسازی آینده کشور افغانستان و همچنین معرفی فرهنگ این کشور سهم داشته باشد".
حضور 'جدی' دختران
زبان مادری
اکثر انجمنهای افغان در سوئد به فعالیتهای سیاسی میپردازند که موضوع آنها نیز با مسایل جاری کشور افغانستان ارتباط تنگاتنگ دارد. غافل از اینکه بی توجهی به مسائل و دغدغههای جوانان افغان، گروه بزرگی از آنها را از نسل ما دور میکند. به ویژه اینکه آنها بیشتر سوئدی حرف میزنند تا فارسی یا پشتو
|
رحیم غفوری مدیر مسئول مجله فردا، با اشاره به اینکه کانون فرهنگی جوانان افغان در استکهلم با کمکهای مالی جوانان افغان و حمایت چند انجمن دیگر افغان راه اندازی شده، نکته جالب توجه آن را، "حضور جدی دختران جوان" در این کانون دانست.
آقای غفوری گفت "اکثر انجمنهای افغان در سوئد به فعالیتهای سیاسی میپردازند که موضوع آنها نیز با مسایل جاری کشور افغانستان ارتباط تنگاتنگ دارد. غافل از اینکه بی توجهی به مسائل و دغدغههای جوانان افغان، گروه بزرگی از آنها را از نسل ما دور میکند. به ویژه اینکه آنها بیشتر سوئدی حرف میزنند تا فارسی یا پشتو و از آنجایی که زبان خود یک فرهنگ است، این جوانان به فرهنگ زبانی که به آن تسلط دارند نزدیکتر میشوند".
مدیر مجله فردا عضو "انجمن قلم افغان" در سوئد است، میگوید: "در بین شاگردان من جوانانی هستند که شعرها و داستانهای زیبایی مینویسند، اما در محافل موجود افغان خود را نشان نمیدهند. به نظر میرسد آنها نیاز دارند تا تریبونی از آن خود داشته باشند تا بتوانند تواناییها و هنر خود را با اعتماد به نفس عرضه کنند."
طیبه و سمیه امیدوارند کانون فرهنگی جوانان افغان، خانواده های آنها را جذب کند |
یما نبی زاده جوان ۱۸ ساله ای که امسال دیپلم میگیرد گفت: "من از امکاناتی که در سوئد برای رشد ما جوانها هست راضی هستم و فکر میکنم در انجمن جوانان افغان فقط باید تلاش شود تا فرهنگ کشور ما معرفی بشود. سوئدیها فرهنگ خودشان را به ما میآموزانند و ما در این انجمن میتوانیم وطن خود را یاد کنیم. هم هنر و فرهنگ افغانستان را به جوانان افغان بیاموزانیم و هم به جامعه سوئد بگوییم که کشور ما بی ریشه نیست و تاریخی چندین هزارساله دارد".
در مراسم گشایش کانون فرهنگی جوانان افغان در استکهلم، ۲۲ جوان که کلاههای سفید بر سر داشتند و امسال فارغالتحصیل میشوند، معرفی شدند.
این کار همزمان شد با جشن فارغالتحصیلی دیپلم دبیرستان که یکی از سنتهای دیرینه در کشور سوئد به شمار می رود.
مسعود انوری جوانی که خواننده و نوازنده است و در جشن آغاز به کار انجمن هنرنمایی کرد، معتقد است که مهمترین کار چنین انجمنی میتواند "زنده نگه داشتن سنتهای زیبای افغانستان باشد و نه همه سنتها".
زنده نگه داشتن فرهنگ
کار اینگونه انجمن ها، باید زنده نگه داشتن سنتهای زیبای افغانستان باشد و نه همه سنتها
|
طیبه و سمیه جعفری نیز که دو سال است به سوئد مهاجرت کرده اند اظهار امیدواری می کنند که کانون فرهنگی جوانان افغان بتواند خانوادههای آنها را جذب فعالیتهای خود کند.
وحید میرزازاده، نوازنده هارمونیه معتقد است که هنر عامل پیوند ملتهاست و ادامه میدهد: "امیدوارم کانون فرهنگی جوانان افغان برای به وجود آوردن این دوستی بین ملت سوئد و افغان تلاش کند".
در محل کانون فرهنگی جوانان افغان در استکهلم، کلاسهای ادبی، نقاشی و موسیقی برای جوانان افغان برگزار می شود و در کلاسهای موسیقی، دو نوع ساز "هارمونیه" و "طبله" که سازهای موسیقی رسمی افغانستان هستند آموزش داده خواهد شد.