بازداشت در باکو در پی طرح احتمال حمله ایران

بازداشت در باکو در پی طرح احتمال حمله ایران

یک روزنامه نگار آذربایجانی که در سایت اینترنتی خود از حمله احتمالی ایران به برخی از نقاط مهم جمهوری آذربایجان نوشته بود، به حمایت از اقدامات تروریستی متهم و به حکم دادستانی کل جمهوری آذربایجان زندانی شده است.
عین الله فتح الله اف - عکس از سایت رئالنی آذربایجان
فتح الله اف نوشته که ایران از هم اکنون نقاطی را در جمهوری آذربایجان برای حمله مشخص کرده است - عکس از سایت رئالنی آذربایجان

روزنامه اینترنتی روسی زبان رئالنی آذربایجان (آذربایجان واقعی) طی مقاله ای به قلم عین الله فتح الله اف، گرداننده این سایت، این احتمال را مطرح کرده بود که در صورتی که آمریکا به ایران حمله کند، جمهوری آذربایجان برای حمله به ایران مورد استفاده قرار می گیرد و ایران هم در عوض نقاط مهمی را در این جمهوری هدف حمله قرار می دهد.

عین الله فتح الله اف در مقاله اش نوشته که ایران از هم اکنون نقاطی را که در صورت حمله به جمهوری آذربایجان هدف قرار خواهد داد مشخص کرده و او بر اساس منابعی از طرح ایران اطلاع حاصل کرده و نام و محل این نقاط را در مقاله اش ذکر کرده است.

در پی انتشار این مقاله، وزارت امنیت ملی (ملی تهلکه سیزلیک) جمهوری آذربایجان عین الله فتح الله اف را به استناد بند نخست ماده 214 قانون کیفری این جمهوری بازداشت کرده و پرونده ای علیه او به اتهام تروریسم و حمایت از اقدامات تروریستی تشکیل شده است.

موضوع احتمال حمله آمریکا به ایران و اینکه دولت جمهوری آذربایجان چه موضعی در این خصوص اتخاذ کرد تقریباً همه روزه در مطبوعات این جمهوری مطرح می شود و نظرات مختلفی در مورد آن ابراز می گردد.

این در حالی است که میان ایران و جمهوری آذربایجان موافقتنامه های دفاعی و امنیتی امضا شده و دولت جمهوری آذربایجان بارها اعلام کرده که اجازه نخواهد داد از این جمهوری برای حمله به ایران استفاده شود.

بسیاری از مطبوعات جمهوری آذربایجان حتی افزایش سرمایه گذاری ایرانیان در بازار مسکن این جمهوری را ناشی از آن ارزیابی کرده اند که مردم ایران به دنبال فراهم آوردن مسکن و پناهگاهی برای خود در این جمهوری اند تا در صورت حمله آمریکا به همسایه شمالی خود پناه ببرند.

این در حالی است که اغلب کارشناسان اقتصادی، علاقمندی ایرانیان به سرمایه گذاری در بازار مسکن جمهوری آذربایجان را رونق چشمگیر این بازار در سالهای اخیر و پایین بودن بهای مسکن در این جمهوری نسبت به ایران می دانند.

 موضوع احتمال حمله آمریکا به ایران و اینکه دولت جمهوری آذربایجان چه موضعی در این خصوص اتخاذ کرد تقریباً همه روزه در مطبوعات این جمهوری مطرح می شود و نظرات مختلفی در مورد آن ابراز می گردد
 

در میان مطالبی که در مطبوعات جمهوری آذربایجان در مورد حمله احتمالی آمریکا به ایران و تبدیل این جمهوری به پایگاه حملات آمریکا چاپ شده، پیشتر نیز احتمال حمله تلافی جویانه ایران مطرح شده و حتی به خط لوله نفت و گاز باکو - جیحان که دریای خزر را به دریای مدیترانه متصل می کند به عنوان هدف احتمالی چنین حملاتی یاد شده است.

اما رئالنی آذربایجان نخستین نشریه ای است که در پی این گونه گمانه زنیها با پیگرد قانونی مواجه شده است.

پیشتر نیز مراجع قضائی جمهوری آذربایجان دو روزنامه نگار را که با انتشار مقاله ای در یکی از هفته نامه های این کشور اعتراضاتی عمدتاً در ایران برانگیخته بودند به مجازات زندان محکوم کرده و با نشریه ای که کاریکاتور رهبران ایران را چاپ کرده بود برخورد قضائی کرده است.

دولت جمهوری آذربایجان حتی با وجود اعتراض احزاب مخالف، یکی از فعالان آذربایجانی ایرانی را که در نا آرامیهای سال گذشته شهرهای ترک نشین ایران فعال بوده و به آن جمهوری پناه برده بود را بازداشت کرده و به ایران تحویل داده است.

برخی از ناظران برخوردهای جمهوری آذربایجان با اقداماتی که می تواند خشم ایران را به همراه داشته باشد را به بهبود روابط این جمهوری با ایران طی سالهای اخیر نسبت می دهند.

جمهوری آذربایجان در سالهای نخستین پس از استقلال خود و به دنبال رشد حرکتهای ملی گرا و قومی گرا در این جمهوری پایگاه گروهی از فعالان ایرانی شد که با هدف خودمختاری آذربایجان ایران یا جدایی آن از ایران و تشکیل آذربایجان بزرگ فعالیت می کردند.

این گروهها در زمان ریاست جمهوری ابوالفضل ایلچی بیگ از حمایت مستقیم دولت جمهوری آذربایجان برخوردار بودند اما این حمایتها با سقوط دولت او و روی کار آمدن حیدر علی اف که سیاست کاهش تنش و نزدیک شدن احتیاط آمیز به ایران را دنبال می کرد کاهش یافت.

الهام علی اف، رئیس جمهور کنونی جمهوری آذربایجان از زمانی که جانشین پدر شد روابط دولتش را با ایران، بویژه در زمینه های اقتصادی افزایش داد و در حال حاضر، حمایت از گروههای قومیتگرا در جمهوری آذربایجان از چارچوب سیاستهای دولت جمهوری آذربایجان خارج شده و احزاب مخالف دولت و مطبوعات وابسته به آنها از این گروهها طرفداری می کنند.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.