کشف ۲۸ سیاره خارجی دیگر توسط منجمان

کشف 28 سیاره خارجی دیگر توسط منجمان

گروهی از موفق ترین شکارچیان سیارات خارجی در دنیا مجموعه تازه ای از 28 سیاره را ورای منظومه شمسی ردیابی کرده اند.
گلیس 436
سیاره یخی حول گلیس 436 که سی سال نوری از زمین فاصله دارد می گردد

این یافته ها از جمله 37 شیئی هستند که در یک سال گذشته در مدار ستاره های دوردست توسط تیمی متشکل از منجمان آمریکایی و انگلیسی-استرالیایی مشاهده شده اند.

سایر اشیایی که ردیابی آنها توسط این گروه در نشست انجمن نجوم آمریکا در شهر هونولولو در هاوائی گزارش شده شامل پنج "ستاره نافرجام" موسوم به کوتوله های قهوه ای است.

این یافته ها مجموع شمار سیارات به اصطلاح خارجی را به 236 عدد می رساند، که بیش از نیمی از آنها توسط همین گروه کشف شده است. سیارات خارجی حول ستاره هایی غیر از خورشید می گردند.

پروفسور تینی از دانشگاه نیو سات ولز، سرپرست بخش انگلیسی استرالیایی جستجوی سیارات گفت: "هرچه بیشتر می نگریم سیارات بیشتری کشف می کنیم."

'ابر زمین'

در میان این یافته های تازه حداقل چهار منظومه حاوی بیش از یک سیاره وجود دارد. همه سیارات از نوع به اصطلاح غول گازی مشابه مشتری هستند.

پروفسور تینی گفت: "چیزی در حدود 10 تا 15 درصد ستاره ها میزبان غول های گازی هستند. کسر بزرگتری از ستاره ها ممکن است میزبان ستاره هایی باشند که کوچکتر از آن هستند که ما بتوانیم ردیابی کنیم."

اینها می تواند شامل کراتی به اندازه زمین باشد که احتمال دارد موجودات زنده در آنها پیدا شوند.

پیشتر در سال جاری دانشمندان با استفاده از تلسکوپ 6/3 متری "رصدخانه جنوبی اروپایی" (ESO) در شیلی کوچکترین سیاره خارج از منظومه شمسی که تاکنون کشف شده را پیدا کردند.

این سیاره در مدار ستاره کم فروغی به نام "Gliese 581" که 20 سال و شش ماه نوری از زمین فاصله دارد در صورت فلکی "میزان" (Libra) کشف شد.

تصویر ساختگی از ابر زمین
سیاره ای در ابعاد زمین اخیرا حول گلیس 581 کشف شده است

شعاع آن 5/1 برابر زمین تخمین زده می شود و دانشمندان می گویند می تواند حاوی آب در حالت مایع باشد.

پژوهشگران برای آن اکتشاف، از یک ابزار بسیار حساس استفاده کردند که می تواند تکان های بی نهایت خفیف یک ستاره در اثر نیروی گرانش سیاره ای که حولش می گردد را اندازه گیری کند.

برای کشف تازه ترین گروه سیارات خارجی نیز از همین شیوه استفاده شده است.

دکتر جیسون رایت از دانشگاه کالیفرنیا در برکلی که یکی از اعضای تیم جستجوی سیارات کالیفرنیا و کارنگی است، می گوید این تکنیک بهبود زیادی یافته به طوری که نرخ ردیابی سیارات خارجی را به شدت افزایش داده است.

وی گفت: "ما درحال رسیدن به مرحله ای هستیم که اگر از دور به منظومه شمسی خودمان نگاه می کردیم می توانستیم مشتری را ببینیم."

این تکنیک به دانشمندان اجازه می دهد تغییرات در حرکت ستاره ها به اندازه فقط یک متر در ثانیه را ردیابی کنند.

منجمان هنوز مجبور به توسل به این شیوه ها هستند زیرا تلسکوپ های فعلی قادر به عکس گرفتن از اجرام آسمانی خیلی دوردست و کم فروغ مانند سیارات خارجی نیستند، به ویژه اگر در نزدیکی ستاره ای درخشان قرار داشته باشند.

جزئیات بیشتر

کشف این 28 سیاره اهداف تازه ای برای تجزیه و تحلیل دقیق تر در اختیار اخترشناسان می گذارد.

پروفسور جف مارسی هنگام ارائه این یافته ها سیاره ای را نشان کرد که دو سال قبل کشف شده و تاکنون حجمی "خارق العاده غنی" از اطلاعات را به دست داده است.

این سیاره که در فاصله 30 سال نوری حول ستاره گلیس 436 می گردد یک غول گازی است و طبق محاسبات منجمان سوئیسی و بلژیکی جرم آن حداقل 22 برابر زمین است یعنی کمی بیش از نپتون.

مطالعات آنها همچنین چگالی این سیاره را مشخص کرده است.

پروفسور مارسی گفت: "باید 50 درصد سنگی و حدودا 50 درصد آب باشد و احتمالا مقادیر کمی هیدروژن و هلیوم."

وی گفت این سیاره احتمالا دارای هسته ای سنگی است که مقادیر قابل توجهی آب به صورت یخ در آن وجود دارد اما بعید است حاوی حیات باشد.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.