زد و خورد نمایندگان پارلمان ترکیه

زد و خورد نمایندگان پارلمان ترکیه

پارلمان ترکیه، امروز، دوشنبه 28 مه در هنگام بحث بر سر اصلاح قانون اساسی این کشور برای انتخاب مستقیم رییس جمهور، صحنه درگیری و زد و خورد نمایندگان اسلامگرای میانه رو و سکولار بود.
زد و خورد در پارلمان ترکیه
اختلاف میان احزاب سکولار و اسلامگرا ترکیه به نحوه انتخاب رییس جمهور بر می گردد

اختلاف میان احزاب سکولار و اسلامگرای ترکیه به نحوه انتخاب رییس جمهوری جدید این کشور بر می گردد.

درگیری میان نمایندگان مجلس ترکیه زمانی آغاز شد که یک نماینده مستقل مجلس این کشور، روزنامه ای را به نمایندگان نشان داد که شامل تصویری از رجب طیب اردوغان، نخست وزیر و احمد نجدت سزر، رییس جمهوری ترکیه در هنگام مانور نظامی ارتش بود.

روزنامه های ترکیه گفته اند که دو سیاستمدار ارشد ترکیه در این مراسم، حتی یک کلمه هم با یکدیگر صحبت نکرده بودند. این نماینده مجلس از رویه رییس جمهوری در برخورد با اردوغان انتقاد به عمل آورد که این اقدام با اعتراض نمایندگان حزب مخالف جمهوری خلق روبرو شد و سپس نمایندگان موافق و مخالف دولت ترکیه به زد و خورد پرداختند.

به دنبال درگیری میان نمایندگان مجلس ترکیه که دقایقی طول کشید، تلویزیون دولتی ترکیه پخش مستقیم جلسه پارلمان را قطع کرد.

حزب عدالت و توسعه که ریشه های اسلامگرایانه دارد، خواهان آن است که مردم ترکیه، رییس جمهوری این کشور را مستیقما انتخاب کنند اما سکولارها که خود را حافظ و نگهبان میراث آتاتورک، بنیانگذار ترکیه معاصرمی دانند، به علت هراس از به قدرت رسیدن یک اسلامگرا با آن به مخالفت پرداخته اند.

طبق قانون اساسی ترکیه، انتخاب رییس جمهوری با مجلس این کشور است اما حزب عدالت و توسعه که در حال حاضر اکثریت پارلمانی را در اختیار دارد، به دنبال ناکامی در انتخاب عبدالله گل از طریق پارلمان، با اصلاح قانون اساسی درصدد تغییر روند انتخاب رییس جمهور بر آمد.

احمد نجدت سزر، رییس جمهوری فعلی ترکیه که از هواداران سرسخت سکولاریزم ترکیه است، هفته گذشته اصلاحات انجام شده در قانون اساسی ترکیه را که به پیشنهاد حزب عدالت و توسعه صورت گرفته بود وتو کرد.

به گفته تحلیلگران، انتخاب مستقیم رییس جمهوری ترکیه با رای مردم، شانس پیروزی نامزد حزب عدالت و توسعه را افزایش می دهد.

حزب عدالت و توسعه به رهبری رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه در دو رای گیری در مجلس این کشور نتوانست حد نصاب لازم را برای پیروزی عبدالله گل، وزیر امور خارجه و نامزد این حزب به دست آورد.

رییس جمهوری ترکیه عمدتا یک مقام تشریفاتی در ساختار قدرت ترکیه به شمار می رود اما این سمت، اهمیتی سملیک دارد.

تائید مصوبات مجلس، انتصاب دیپلمات ها، روسای دانشگاه ها و برخی مراکز اجرایی توسط رییس جمهوری صورت می گیرد.

رییس جمهوری ترکیه می تواند مصوبات پارلمان را برای یک بار رد کند و در صورت تصویب مجدد طرح در مجلس، یا باید طرح مجلس را تائید کند و یا آن را به رفراندوم بگذارد.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.