مذاکرات ایران و آمریکا آغاز شد
مذاکرات ایران و آمریکا آغاز شد
جلسه مذاکرات با حضور نخست وزیر عراق و سفیران ایران و آمریکا در بغداد افتتاح شد |
بامداد دوشنبه، 28 مه، خبرگزاری دولتی ایران - ایرنا - ضمن مخابره خبر آغاز مذاکرات هیات های نمایندگی ایران و آمریکا به ریاست حسن کاظمی قمی و رایان کروکر، سفیران دو کشور در بغداد، گفته است که ملاقات با حضور نوری مالکی، نخست وزیر عراق، در منطقه سبز امنیتی بغداد آغاز شد.
به گزارش ایرنا، آقای مالکی پس از دیدار با دو طرف، محل برگزاری گفتگوها را ترک کرد و به خبرنگاران گفت که کشور وی تنها میزبان مذاکرات نیست بلکه در موفقیت آن هم نقش تعیین کننده دارد.
نخست وزیر عراق تاکید کرد که موضوع مذاکرات صرفا به مساله عراق منحصر می شود زیرا، به گفته وی، پرداختن به سایر مسایل باعث پیچیده تر شدن گفتگوها خواهد شد.
همزمان، منوچهر متکی، وزیر خارجه ایران، در سخنانی که روز دوشنبه در تهران ایراد کرد، گفت "جمهوری اسلامی ایران آماده است در صورت تغییر رفتار آمریکا، به این کشور برای خروج نیروهایش از عراق و منطقه کمک کند."
آقای متکی در مورد مذاکرات جاری در بغداد ابراز امیدواری کرد که آمریکا، به گفته وی، با اذعان به شکست سیاست های خود در منطقه و عراق، و تصمیم جدی برای تغییر این سیاست ها "زمینه موفقیت این دور از گفتگوها و در صورت لزوم ادامه گفتگوها را فراهم کند."
پیشتر، هوشیار زیباری، وزیر خارجه عراق، ضمن ابراز خوشبینی به نتیجه مذاکرات ایران و آمریکا، هشدار داده بود که نباید از این مذاکرات انتظار معجزه داشت.
امیدواریم که برخورد واقع بینانه واشنگتن با مسایل جاری در عراق، اذعان به سیاست های منتهی به شکست آن کشور در منطقه و عراق و تصمیم جدی برای تغییر این سیاست ها زمینه موفقیت این دوره از گفتگوها و در صورت لزوم، ادامه گفتگوها را فراهم کند
|
وزیر خارجه عراق نیز در آستانه برگزاری این جلسه گفته بود که بعد از بیست و هشت سال قطع کامل تماس بین ایران و آمریکا، نخسیتن ملاقات بین دو طرف برای بررسی یک موضوع، یعنی امنیت عراق، در بغداد صورت می گیرد.
آقای زیباری که در مصاحبه با بی بی سی سخن می گفت افزود که نمایندگان دولت عراق نیز در مذاکرات شرکت دارند زیرا، به گفته وی، قابل تصور نیست که "دو کشور خارجی در مورد سرنوشت کشور شما بدون مشارکت خودتان گفتگو کنند."
وزیر خارجه عراق در عین حال گفت "من شخصا از این ملاقات انتظار معجزه ندارم اما آن را گامی مهم در ایجاد گفتگو بین ایالات متحده و ایران، به عنوان یک قدرت منطقه ای، می دانم."
دو بازیگر اصلی در عراق
وی در توضیح دیدگاه خود گفت که "ما همواره گفته ایم که ایالات متحده یک نقش پرداز اصلی در عراق است، دولت عراق صاحب تمامی ماجراست و چه بخواهیم و چه نخواهیم، ایران نیز یکی از بازیگران است و در نتیجه این توافق وجود دارد که باید بنشینیم و گفتگو کنیم."
وزیر خارجه عراق مذاکرات بغداد را گام نخست برای مذاکره پیرامون مسئولیت تمامی همسایگان عراق در قبال امنیت این کشور توصیف کرد.
متکی خواستار تغییر سیاست آمریکا شده و زیباری انتظار معجزه نداشته است |
هوشیار زیباری در این مصاحبه گفت که ایران و آمریکا هدف های سیاسی مشابهی در عراق دارند زیرا هر دو کشور از دولت منتخب اکثریت مردم و روند سیاسی عراق حمایت می کنند و در نتیجه، دو کشور یک هدف مشترک در عراق دارند.
برخی ناظران گفته اند انتظار می رود نمایندگان ایران خواستار اعلام جدول زمانی معینی برای خروج نیروهای آمریکایی از عراق شوند در حالیکه دولت ایالات متحد چنین اقدامی را مردود دانسته است و ممکن است دولت آمریکا نیز از ایران بخواهد مانع از کمک به شورشیان مخالف در عراق شود در حالیکه جمهوری اسلامی همواره هرنوع حمایت از این گروه ها را تکذیب کرده است.
در آوریل سال 1980 و حدود شش ماه پس از ماجرای گروگانگیری دیپلمات های آمریکایی در تهران، دولت ایالات متحده رسما روابط سیاسی خود را با جمهوری اسلامی قطع کرد و از آوریل سال 1981 و در پی مذاکرات منجر به امضای توافقنامه الجزیره، مناسبات رسمی دپپلماتیک دو کشور تنها از طریق حافظان منافع آنها برقرار بوده است.
در نتیجه، رسانه های گروهی مذاکرات روز دوشنبه را که در سطح سفیر انجام می شود بالاترین سطح تماس رسمی دوجانبه بین دولت های جمهوری اسلامی و آمریکا در خلال حدود سه دهه توصیف کرده اند.
این مذاکرات در حالی برگزار می شود که روابط دو کشور در خلال چند ماه اخیر نه تنها بهبود نیافته بلکه نشانه هایی از وخامت بیشتر در این روابط دیده شده است.
اتهامات متقابل ایران و آمریکا
ایالات متحده - و بریتانیا - گفته اند که جمهوری اسلامی امکانات مالی و تسلیحات و تجهیزات پیشرفته ای را در اختیار شورشیان عراقی قرار می دهد تا آنها را علیه نیروهای این دو کشور در عراق به کار برند و همچنین به شورشیان طالبان در افغانستان کمک می کند.
به گفته مقامات آمریکایی، ایران از گروه های مخالف روند صلح بین اسرائیل و فلسطینیان و سایر گروه هایی که آنان را "تروریست" می داند نیز حمایت به عمل می آورد.
ایالات متحده مخالفت شدید خود را با ادامه بخش هایی از برنامه های هسته ای ایران ابراز داشته و خواستار وضع تحریم های شدیدتر بین المللی علیه جمهوری اسلامی شده است.
مذاکرات ایران و آمریکا در حالی آغاز می شود که در خلال هفته های اخیر روابط دو کشور تیره تر شده و دو طرف اتهاماتی را علیه یکدیگر مطرح کرده اند
|
در مقابل، ایران حضور نظامی ایالات متحده در عراق و افغانستان و سیاست این کشور در خاورمیانه را غیرقابل قبول خوانده و خواستار خروج نظامی آمریکا از منطقه بوده است.
در خلال هفته های اخیر، مقامات امنیتی جمهوری اسلامی چند پژوهشگر آمریکایی - ایرانی را بازداشت و دست کم در یک مورد، شخص بازداشت شده را رسما به اقدام برای براندازی متهم کرده اند.
روز یکشنبه، 27 مه، وزارت خارجه ایران سفیر سوییس - حافظ منافع آمریکا در ایران - را احضار کرد و نسبت به آنچه که ارتباط ایالات متحده با شبکه های جاسوسی در ایران می خواند به وی اعتراض کرد.
در عراق نیز نیروهای آمریکایی چند شهروند ایرانی را در شهر اربیل بازداشت و آنان را متهم کرده اند که از سوی برخی نهادهای جمهوری اسلامی برای کمک به شورشیان عراقی وارد این کشور شده اند هرچند دولت ایران این افراد را دیپلمات خوانده است.
مقامات ایرانی و آمریکایی هم تاکید داشته اند که دستور کار مذاکرات بغداد به مسایل امنیتی عراق منحصر می شود و موضوعات دیگری در این گفتگوها مطرح نخواهد شد.