برادعی: مساله هسته ای ایران وخیمتر می شود

برادعی: مساله هسته ای ایران وخیمتر می شود

در حالیکه چند تن از مقامات ایرانی گزارش اخیر مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی را مثبت ارزیابی کرده اند، وی در مورد مسیر پروند هسته ای ایران ابراز نگرانی شدید است.
لاریجانی و محمد البرادعی
لاریجانی گزارش محمد البرادعی را نشانه قانونی بودن فعالیت هسته ای ایران دانسته است

روز پنجشنبه، 24 مه، محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، در یک نشست خبری در لوکزامبورگ وضعیت پرونده هسته ای ایران را "رو به وخامت" توصیف کرد و گفت که اوضاع به سوی رویارویی پیش می رود.

روز چهارشنبه، آقای برادعی گزارشی حاکی از عدم اجرای خواست شورای امنیت توسط ایران و کاهش اطلاعات در زمینه فعالیت هسته ای این کشور را در اختیار شورای حکام آژانس و اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار داد.

سخنان مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی پس از آن انتشار می یابد که ایالات متحده، در واکنش به محتوای این گزارش، خواستار تشدید تنبیه های بین المللی علیه ایران شده است.

همچنین، برنار کوشنر، وزیر خارجه جدید فرانسه، گفته است که اگر ایران به خواست شورای امنیت عمل نکند و فعالیت خود در زمینه غنی سازی اورانیوم را به حالت تعلیق در نیاورد، دولت وی از وضع تحریم های جدید علیه جمهوری اسلامی حمایت می کند.

در تهران، علی لاریجانی، سرپرست مذاکرات هسته ای ایران، گفته است که گزارش مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی نشان می دهد که ایران در چارچوب حقوق بین الملل خود حرکت می کند و آژانس می تواند در سایه همکاری ایران به راستی آزمایی فعالیت های این کشور ادامه دهد.

وی دسترسی بازرسان آژانس به تاسیسات هسته ای ایران را حاکی از عمل این کشور به تعهدات حقوقی خود توصیف کرده است.

همچنین، علی سلطانیه، نماینده ایران در آژانس بین المللی، گفته است که گزارش مدیرکل آژانس سندی در تایید آن است که فعالیت های هسته ای جمهوری اسلامی به سوی هدف های نظامی منحرف نشده است.

فعالیت قانونی

محمد سعیدی، معاون بین الملل سازمان انرژی اتمی ایران نیز در مصاحبه با ایرنا گزارش اخیر مدیرکل آژانس را حاکی از قانونی بودن فعالیت های ایران توصیف کرده است.

نطنز
گزارش آژانس بین المللی غنی سازی در نطنز را تایید کرده است


آقای سعیدی خواستار آن شده است که پرونده ایران از شورای امنیت سازمان ملل به آژانس بین المللی بازگردانده شود و گفته است در چنین صورتی می توان "مسیر روشنتر و توام با مقررات بین المللی را جستجو کرد."

روز گذشته، محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، گزارشی را در مورد فعالیت های هسته ای ایران در اختیار شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی و شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار داد.

این گزارش بر اساس دستور مندرج در قطعنامه شماره 1747 شورای امنیت در مورد برنامه های هسته ای ایران تدوین شده است.

در این قطعنامه که در ماه مارس به تصویب شورای امنیت رسید، از جمله از ایران خواسته شده بود تا بخشی از برنامه های هسته ای خود به خصوص غنی سازی اورانیوم را در مهلتی شصت روزه به حالت تعلیق در آورد و مدیرکل آژانس بین المللی موظف شده بود تا در این فاصله، گزارشی از نحوه اجرای این قطعنامه توسط ایران را تهیه و تسلیم کند.

ایران غنی سازی اورانیوم را حق قانونی این کشور به عنوان یکی از امضا کنندگان پیمان منع گسترش جنگ افزارهای هسته ای - ان پی تی - می داند و قطعنامه های شورای امنیت را غیرقانونی توصیف کرده است.

با وجود خواست شورای امنیت، جمهوری اسلامی به فعالیت های خود در غنی سازی اورانیوم ادامه داده و اعلام داشته که با دستیابی به فناوری لازم، به ظرفیت تولید اورانیوم غنی شده در مقیاس صنعتی نیز رسیده است.

'کاهش اطلاعات'

گزارش مدیرکل آژانس شامل تحولات مربوط به برنامه های هسته ای ایران از زمان تسلیم گزارش قبلی وی در ماه فوریه تا کنون است و اعضای شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی در اجلاسی که از روز 11 ژوئن آغاز خواهد شد به بررسی این گزارش خواهند پرداخت.

آژانس بین المللی انرژی اتمی متن کامل گزارش محمد البرادعی را انتشار نداده اما به گفته خبرگزاری ها، وی تایید کرده است که ایران غنی سازی اورانیوم را به حالت تعلیق در نیاورده است.

برادعی
مدیرکل آژانس: سطح اطلاعات در باره برنامه های هسته ای ایران کاهش یافته است


خبرگزاری ایرنا می افزاید که در این گزارش آمده است که ایران در تاسیسات غنی سازی نطنز تولید اورانیوم غنی شده را با استفاده از 1312 دستگاه سانتریفوژ آغاز کرده است.

از نکات مهمی که در این گزارش به چشم می خورد اظهارات محمد البرادعی در مورد دستیابی به اطلاعات در مورد برنامه های هسته ای ایران است.

در حالیکه شورای امنیت و شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی در قطعنامه های خود از ایران خواسته اند اطلاعات جامع و شفافی را در مورد فعالیت های هسته ای خود در اختیار آژانس قرار دهد، ظاهرا مدیرکل آژانس از کاهش اطلاعات در این زمینه خبر داده است.

وی گفته است که آژانس برای بیش از یک سال به اطلاعاتی که قبلا از ایران دریافت می کرد دسترسی نداشته و افزوده است که تا زمانی که جمهوری اسلامی تسهیلات بیشتری را برای بازرسان آژانس فراهم نیاورد، ایجاد اطمینان نسبت به صلح آمیز بودن فعالیت های هسته ای این کشور امکان نخواهد داشت.

اشاره مدیرکل آژانس به تصمیم جمهوری اسلامی در توقف اجرای پروتکل الحاقی ان پی تی شامل اجازه بازرسی های گسترده تر و سرزده از تاسیسات هسته ای این کشور است.

اجلاس هسته ای آمریکا - روسیه

هشدار مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد بحرانی شدن وضعیت هسته ای ایران در حاشیه کنفرانس همکاری آمریکا و روسیه در زمینه جلوگیری از گسترش جنگ افزارهای اتمی ایران شد.

دستور کار این اجلاس بررسی و توافق بر سر راه های جلوگیری از انتقال یا دستیابی کشورهای دیگر به فناوری ساخت تسلیحات اتمی است.

براساس پیمان منع گسترش جنگ افزارهای هسته ای، آمریکا، روسیه، بریتانیا، فرانسه و چین کشورهای برخوردار از تسلیحات اتمی محسوب می شوند و تعهد کرده اند از کمک به سایر کشورها برای تولید این نوع اسلحه خودداری ورزند و سایر کشورهای امضاکننده به خودداری از تولید تسلیحات اتمی متعهد هستند اما حق استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای را دارند.

کنفرانس لوکزامبورگ در حالی برگزار می شود که روابط روسیه و آمریکا به دلایل گوناگون به سردی گراییده است و دو کشور درباره نحوه برخورد با برنامه هسته ای ایران نظرات یکسانی ابراز نداشته اند.

به گفته کارشناسان، ممکن است این اجلاس با تاکید بر مسئولیت جهانی این دو کشور، که قدرت های هسته ای جهان محسوب می شوند، زمینه مساعدتری را برای تفاهم آنها در مورد فعالیت اتمی ایران فراهم آورد.

با انتشار گزارش اخیر مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، ایالات متحده خواستار تشدید تنبیه های بین المللی علیه ایران شده است.

تصویب قطعنامه جدید و شدیدتر شورای امنیت علیه جمهوری اسلامی بدون حمایت روسیه، به عنوان یکی از اعضای دایم شورای امنیت، امکانپذیر نخواهد بود.

روسیه دارای روابط نزدیک با ایران است و تنها شریک خارجی در برنامه های هسته ای این کشور محسوب می شود.

 
+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.