متکی: حذف هیچ کشوری از نقشه جهان ممکن نیست

متکی: حذف هیچ کشوری از نقشه جهان ممکن نیست

منوچهر متکی، وزیر امورخارجه ایران طی میزگردی در نشست ویژه ای که مجمع اقتصاد جهانی در زمینه خاورمیانه برگزار کرده است گفت که کشورش هیچ طرحی برای نابودی هیچ ملت یا کشوری ندارد و "هر بچه دبستانی می داند که محو هیچ کشوری از نقشه جهان امکانپذیر نیست".
متکی
متکی در میزگردی در نشست مجمع اقتصاد جهانی گفت که طرح صلح عربی با شکست مواجه می شود

اظهارات آقای متکی اشاره ای بود به سخنان محمود احمدی نژاد که در حالی که چند ماه بیشتر از ریاست جمهوری اش در ایران نگذشته بود گفت که اسرائیل باید از نقشه جهان محو شود و با این سخنان، اعتراض گسترده ای در سطح جهانی برانگیخت.

اما آقای متکی در ادامه سخنانش بار دیگر موضع رسمی دولت جمهوری اسلامی را تکرار کرد که دولت اسرائیل را دولتی نامشروع می داند و اعتقاد دارد که باید نظام سیاسی سرزمینی که کشور اسرائیل در آن تشکیل شده از راه همه پرسی ای تعیین شود که همه ساکنان بومی این سرزمین، اعم از مسلمان، یهودی و مسیحی در آن شرکت کنند.

وزیر امورخارجه ایران همچنین در این میزگرد از پیشنهاد اخیر رهبران عرب برای حل بحران جاری میان فلسطینیان و اسرائیل انتقاد کرد و گفت که این طرح با شکست مواجه می شود چون به گفته او، مسائل سرنوشت سازی همچون تعیین پایتخت کشور مستقل فلسطینی و بازگشت حدود پنج میلیون آواره فلسطینی در آن لحاظ نشده و از جانب دیگر، اسرائیل هم میلی به صلح ندارد.

پیشنهاد رهبران عرب که با مخالفت وزیر امورخارجه ایران مواجه شده، به طرح صلح عربی شهرت یافته و یکی از محورهای اصلی میزگردهایی است که در نشست ویژه مجمع اقتصادی جهانی برگزار می شود.

اسرائیل از کلیت طرح صلح عربی استقبال کرده و نخست وزیر این کشور به پادشاه اردن قول داده که طرح را بررسی کند، هرچند در عین حال با محورهای اصلی طرح ابراز مخالفت کرده است.

حامد کرزی رئیس جمهور افغانستان و امیر ترکی الفیصل سفیر پیشین عربستان سعودی در آمریکا نیز در کنار منوچهر متکی در میزگرد شرکت داشتند

وزیر امورخارجه ایران نیز در میزگرد گفته: "وقتی به تاریخچه طرحهای صلح نگاه می کنیم می بینیم که طی سی سال گذشته حدود 130 طرح صلح مطرح شده اما هیچکدام از آنها به دلیل رویکردی که طرف دیگر (اسرائیل) داشته، تحقق پیدا نکرده است".

در میزگردی که این سخنان در آن ابراز شده، علاوه بر آقای متکی، حامد کرزی، رئیس جمهور افغانستان، شوکت عزیز، نخست وزیر پاکستان، معروف بخیت نخست وزیر اردن، شیخ سلمان بن حمد آل خلیفه ولیعهد بحرین و امیر ترکی الفیصل سفیر پیشین عربستان سعودی در آمریکا نیز شرکت داشتند.

نشست ویژه مجمع اقتصاد جهانی در ساحل دریاچه بحر میت برگزار می شود که 392 متر پایینتر از سطح دریاهای آزاد قرار دارد و از این لحاظ، پست ترین مکان روی زمین به شمار می رود.

در این نشست حدود هزار تن از سرمایه داران، مدیران کلان اقتصادی و سیاستمداران جهان شرکت دارند و با اینکه برنامه نشست، رشد فرهنگی و اقتصادی خاورمیانه اعلام شده، اما عمده مذاکرات نشست در زمینه بحران جاری در عراق و سرزمینهای فلسطینی است.

نشست بحر میت در شرایطی برگزار می شود که میان جنبشهای فتح و حماس، دو گروه اصلی سیاسی فلسطینی، درگیری خونینی جریان دارد و ارتش اسرائیل هم حملات پی در پی به مواضع حماس که در حال حاضر اداره تشکیلات خودگردان فلسطینی را در اختیار دارد، وارد می سازد.

پادشاه اردن، میزبان نشست بحر میت در کنار همسرش ملکه رانیا

نشست بحر میت و بحران عراق

در میزگردی که منوچهر متکی در آن به انتقاد از طرح صلح عربی پرداخت، گرداننده میزگرد گفت که حمله آمریکا به عراق که به سقوط حکومت صدام حسین در این کشور انجامید، ناخواسته به ایران کمک کرد که نفوذ خود را در منطقه گسترش دهد.

آقای متکی در واکنش به این نظر گفت: "ما به هیچ کمکی نیاز نداریم" اما بلافاصله با لحن شوخی افزود: "بعضیها می گویند ما پشت درهای بسته حرف می زنیم، کدام درها؟ من نمی دانم".

وی در ادامه سخنانش گفت که ایران علناً به آمریکا نسبت به "اشتباهاتش" در عراق هشدار داده اما آمریکاییها هیچ وقت به این هشدارها گوش ندادند تا همین اواخر که گزارش گروه مطالعه عراق در انتقاد از سیاست دولت جورج بوش در مورد عراق منتشر شد.

آقای متکی در این نشست بار دیگر بر موضع رسمی دولت جمهوری اسلامی تأکید کرد که حرکتهای تروریستی را در عراق را ناشی از حضور ارتشهای بیگانه در این کشور می داند و گفت که آمریکا و متحدانش دیر یا زود ناگزیر به خارج ساختن نیروهای خود از عراق خواهند شد.

وی برقراری ثبات و امنیت در عراق را در گرو "راه حلی جامع" دانست.

اظهارات وزیر امورخارجه ایران در انتقاد از آمریکا ده روز پیش از موعدی ایراد شد که قرار است نخستین مذاکره مستقیم میان ایران و آمریکا پس از 28 سال انجام بگیرد.

آقای متکی و دیگر مقامات ایرانی تاکنون نظر خوشبینانه ای نسبت به موفقیت چنین مذاکره ای ابراز نکرده اند و آقای متکی در میزگرد نشست بحرالمیت نیز هدف آمریکا از مذاکره با ایران را استفاده تبلیغاتی عنوان کرد، هرچند وی در عین حال ابراز امیدواری کرد که مذاکره با آمریکا بتواند در اصلاح سیاست آمریکا در عراق مؤثر شود.

مذاکره میان ایران و آمریکا قرار است در بغداد برگزار شود و منحصر به مسائل عراق باشد.

جواد لاریجانی در بحر میت

محمدجواد لاریجانی، برادر بزرگتر علی لاریجانی، مذاکره کننده هسته ای ایران که در سالهای دهه هشتاد میلادی معاونت وزارت خارجه ایران را به عهده داشت نیز با اینکه هم اکنون سمتی سیاسی در ایران بر عهده ندارد وزیر امورخارجه کشورش را در نشست بحر میت همراهی می کند.

پیش از آنکه وزیر امورخارجه ایران در نشست بحرالمیت اظهاراتی متفاوت با موضع گیری مشهور رئیس جمهور ایران ایراد کند، آقای لاریجانی طی مصاحبه هایی با رسانه های مختلف در حاشیه نشست بحر میت گفته بود که سخنان رئیس جمهور ایران در مورد نابودی دولت اسرائیل و محو این کشور از نقشه جهان نادرست تعبیر شده و ایران هیچ طرحی برای محو اسرائیل ندارد.

آقای لاریجانی در زمان تصدی معاونت وزارت خارجه به دیدگاههای میانه رو و گاه متفاوت با سیاستهای رسمی جمهوری اسلامی شهرت داشت.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.