یمن سفیر خود را از تهران فراخواند

یمن سفیر خود را از تهران فراخواند

پس از آنکه رئیس جمهور یمن، ایران و لیبی را به حمایت از شورشیان شیعه مذهب کشور خود متهم کرد، دولت یمن سفیران خود را از تهران و طرابلس، پایتخت لیبی فراخواند، هرچند دلیل این فراخوانی "مشورت" با این سفیران اعلام شده و هنوز دولت یمن به صورت رسمی کاهش سطح روابط دیپلماتیک خود با ایران و لیبی را اعلام نکرده است.
سفارت یمن در تهران
دو ماه پیش از فراخوانی سفیر یمن از تهران جمعی از طلاب و روحانیون تهران خواهان تعطیلی سفارت یمن و اخراج سفیر این کشور از ایران شدند

فراخوانی این سفیران در شرایطی صورت می گیرد که ارتش یمن حملاتی به روستاهای استان صعده در شمال یمن را آغاز کرده که مرکز فعالیت گروهی از شیعیان زیدی مذهب به نام "جوانان مؤمن" است که تحت رهبری عبدالمالک حوثی قرار دارند.

آن گونه که ارتش یمن اعلام کرده، طی یک هفته گذشته یکصدوپنجاه تن طی درگیری پیروان عبدالمالک حوثی و ارتش یمن در این منطقه جان باخته اند.

قیام گروه زیدی مذهب جوانان مؤمن چند سال است ادامه دارد اما طی سه ماه گذشته درگیری میان این گروه و ارتش یمن به جایی رسیده که در این مدت حدود سه هزار و پانصد تن جان خود را از دست داده و آن گونه که سران قبائل محلی می گویند، سی هزار نفر نیز بیخانمان شده اند.

مقامات یمنی بارها ایران را به حمایت مالی و تسلیحاتی از پیروان عبدالمالک حوثی متهم کرده اند اما معمولاً این اتهام را متوجه نهادهایی مذهبی در ایران کرده اند، نه دولت ایران.

دو ماه پیش از آنکه سفیر یمن از تهران فراخوانده شود، جمعی از طلاب و روحانیون تهران در مقابل سفارت یمن تجمع کردند و با محکوم کردن آنچه کشتار شیعیان یمن می خواندند، خواهان تعطیلی سفارت یمن و اخراج سفیر این کشور از ایران شدند.

شیعیان زیدی مذهب نام خود را از زید فرزند امام زین العابدین، امام چهارم شیعیان می گیرند و از این رو به چهار امامی مشهورند و تفاوتهایی در احکام و باورهای خود با شیعیان دوازده امامی دارند.

تا پیش از قرن شانزدهم میلادی که تحت حکومت صفویان، اکثریت جمعیت ایران به آیین تشیع دوازده امامی بگروند، بخشی از شیعیان ایران، بویژه در شمال این کشور زیدی مذهب بودند اما اکنون زیدی مذهبان عمدتاً در کشور یمن متمرکزند و امامان زیدی تا اوائل قرن بیستم در این کشور حکومت می کردند.

ایران که به حمایت از شورشیان شیعه مذهب یمن متهم می شود، کشوری با اکثریت شیعه و حکومتی است که بر آیین تشیع بنیان نهاده شده است.

اما لیبی، دیگر متهم حمایت از شورشیان زیدی یمن، کشوری کاملاً سنی نشین با حکومتی غیرمذهبی است.

هرچند معمر قذافی، رهبر لیبی اخیراً طی سخنرانی جنجال برانگیزی از الگوی تشکیل حکومتی شیعی در جهان اسلام دفاع کرد که به عقیده او می تواند میان مسلمانان جهان وحدت ایجاد کند.

او حکومت فاطمیان اسماعیلی مذهب در شمال آفریقا را مثال زد که بیش از دو قرن بر شمال آفریقا و بخشهایی از شام حکم راندند بی آنکه اکثریت سنی مذهب را به تغییر کیش خود به تشیع اسماعیلی وادارند.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.