پایان نشست بین المللی شرم الشیخ در مورد عراق
پایان نشست بین المللی شرم الشیخ در مورد عراق
در بیانیه پایانی نشست بر اهمیت مبارزه با نفاق فرقه ای در عراق، خلع سلاح و انحلال گروههای شبه نظامی بدون قائل شدن استثنا تأکید شده است |
در این نشست، دولتهای عراق و همسایگانش به انضمام پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد، همراه با بحرین، آلمان، ژاپن، کانادا، مصر، ایتالیا همچنین نمایندگان سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا، اتحادیه عرب و سازمان کنفرانس اسلامی حضور داشتند.
اغلب شرکت کنندگان در سطح وزیرخارجه بودند اما از عراق، نخست وزیر و چند تن دیگر از وزیران و مقامات دولتی نیز در نشست حضور داشتند.
در بیانیه پایانی نشست بر اهمیت مبارزه با نفاق فرقه ای در عراق، خلع سلاح و انحلال گروههای شبه نظامی بدون قائل شدن استثنا تأکید شده است.
شرکت کنندگان نشست در بند اول بیانیه بر تمامیت ارضی عراق، حاکمیت دولت این کشور، وحدت ملی و هویت اسلامی و عربی این کشور پای فشرده، بر لزوم عدم مداخله در امورداخلی عراق، رعایت حسن همجواری و به رسمیت شناختن حق مردم عراق بر تعیین سرنوشت و نظام سیاسی خود و کنترل منابع مالی و طبیعی خود تأکید ورزیده و توافق کرده اند که برای حل مشکلات عراق، همگی باید از خواسته ها و مطالبات خود بکاهند.
یکی از مواردی که در بند دوم بیانیه نشست شرم الشیخ آمده، تشکیل نظامی فدرال در عراق در عین حفظ وحدت این کشور است.
دولتهای شرکت کننده در نشست شرم الشیخ در بند چهارم بیانیه تعهد داده اند از اینکه خاکشان برای قاچاق سلاح به عراق و سازماندهی تروریستها به کار رود جلوگیری کنند و مرزهای خود را به این منظور تحت کنترل قرار دهند.
ایران و ترکیه از آغاز با اینکه نشست بین المللی در کشوری عربی برگزار شود و دولتهای عرب در آن حضور پررنگی داشته باشند موافق نبودند
|
در بند هفتم بیانیه آمده که حضور ارتشهای بیگانه در عراق نامحدود نیست و در صورت خواست دولت عراق و با توجه به قطعنامه های 1723 و 1546 شورای امنیت سازمان ملل متحد پایان خواهد یافت، دولتهای شرکت کننده در نشست شرم الشیخ نیز در این بند تأکید کرده اند که می کوشند شرایطی فراهم آورند تا ارتشهای ائتلاف چندملیتی در عراق مأموریت خود را به پایان برساند و از عراق خارج شود.
در بند شانزدهم بیانیه نیز تأکید شده است که آن دسته از مقامات سابق عراقی که دست به جنایات جنگی علیه ایران و کویت زده اند باید به مجازات برسند
بیانیه پایانی نشست شرم الشیخ در چند مورد بر نقش دولتهای عرب و اتحادیه عرب در پیشبرد امور عراق پای فشرده است که به باور تحلیلگران، این تأکید می تواند چندان خوشایند ایران و ترکیه که تنها همسایگان غیرعرب عراقند نباشد.
ایران و ترکیه از آغاز با اینکه نشست بین المللی در کشوری عربی برگزار شود و همچنین با ترکیب نشست که دولتهای عرب در آن حضور پررنگی داشتند موافق نبودند و نسبت به آن اعتراضاتی بیان کرده بودند.
با توجه به اختلافاتی که ایران و آمریکا بر سر مسائل عراق دارند و اهمیتی که آمریکا و برخی دیگر کشورها برای نقش ایران در اوضاع عراق قائلند، برگزارکنندگان نشست شرم الشیخ امیدوار بودند این نشست محلی برای گفتگوی رودرروی وزیران خارجه دو کشور باشد تا بدین ترتیب امکانی برای حل اختلافات آنان بر سر عراق و یافتن راه حلی برای مسائل این کشور به وجود آید.
اما طی نشست، تنها تماس مستقیمی که میان ایران و آمریکا برگزار شد دیدار هیئتهای کارشناسی دو کشور بود که از محتوای آن هنوز گزارشی در دست نیست.
تنها گفتگوی مستقیمی که میان منوچهر متکی، وزیر امورخارجه ایران و کاندولیزا رایس، وزیرخارجه آمریکا انجام گرفت نیز منحصر به رد و بدل کردن جملاتی کنایه آمیز بر سر میز ناهار در روز نخست نشست بود .
آقای متکی همچنین در سخنانی که روز دوم نشست در جمع شرکت کنندگان ایراد کرد با بیان انتقادهای تندی نسبت به آمریکا، بی ثباتی و نا امنی در عراق را ناشی از حضور نظامی آمریکا در این کشور دانست و خواستار خروج کامل ارتش آمریکا از عراق شد.
با این حال، هوشیار زیباری، وزیرخارجه عراق در حاشیه نشست به خبرنگاران گفت که حتی تماسی که در سطح کارشناسی میان ایران و آمریکا برقرار شده از نگاه او نشانه مثبتی است.
آقای زیباری در جمع خبرنگاران گفت که به نظر او با توجه بدگمانیها و بی اعتمادیهای زیادی که میان ایران و آمریکا وجود دارد، برقراری تماس میان دو کشور به کار بیشتری نیاز دارد.
موفق ربیعی، مشاور نخست وزیر عراق در امور امنیتی که در نشست حضور داشت نیز مانع روانی را عامل عدم تماس میان ایران و آمریکا دانست.