فرمول جدید محاسبه سود بانکهای خصوصی

فرمول جدید محاسبه سود بانکهای خصوصی

شورای پول و اعتبار با اصلاح فرمول قبلی محاسبه سود بانکهای خصوصی، فرمول جدیدی را پیشنهاد کرد که هم اکنون صحت شرعی و قانونی آن در شورای نگهبان در دست بررسی است.

فرمول جدید شورای پول و اعتبار برای تعیین نرخ سود بانکی همان فرمول اصلاح شده بانکهای خصوصی برای سود تسهیلات در سال گذشته است.
فرید ضیاء الملکی با ارائه فرمول مورد استفاده در بانکهای خصوصی برای سود تسهیلات اظهار داشت: فرمولی که بانکهای خصوصی قبلا از آن استفاده می کردند اشتباه بود و این فرمول تصحیح شده است.
وی افزود: با توجه به فرمول قبلی اگر یک نفر 10 میلیون تومان با نرخ 24 درصد تسهیلات دریافت می کرد قسط آن ماهانه 183 هزار تومان می شد در حالی که همین شخص این 10 میلیون تومان را با همان 24 درصد سپرده می گذاشت 200 هزار تومان سود ماهانه این میزان سپرده بود.
ضیاء الملکی ادامه داد: یعنی با 183 هزار تومان هم سود را واریز می کرد و هم اصل، در صورتی که 200 هزار تومان می گرفتند آن 10 میلیون تومان سرجای خود باقی بود و در آخر مدت ماهانه حدود 13 هزار تومان دریافت کرده بود که این مقدار ضربدر 120 قسط حدود دو میلیون و 300 هزار تومان می شود. حدود 10 میلیون تومان را خود بانک دریافت می کرد و تسهیلات گیرنده 12 میلیون و 300 هزار تومان را به صورت رانت از بانک خارج می کرد.
به گفته وی در فرمول جدید سود ماهانه عین سود پرداخت شده است. سود ماهانه را 200 هزار تومان گرفته و مقداری هم حدود 20 هزار تومان از اصل دریافت کرده است و ماه بعد سود 10 میلیون تومان منهای مبلغ وام منهای اصل می شود.
غلامرضا مصباحی مقدم عضو شورای پول و اعتبار نیز پیشتر به خبرنگار فارس گفته بود: فرمولی که در شورای پول و اعتبار پیشنهاد شده همان فرمولی است که سال گذشته بانکهای خصوصی برای سود تسهیلات خود غالبا از آن استفاده می کردند.
وی افزود: براساس این فرمول مجموع تسهیلات پرداخت شده براساس نرخ تعیین شده مثلا 17 درصد برای بانکهای خصوصی به صورت ماهانه محاسبه می شود و هر ماه مقداری از وام بازپرداخت می شود و برحسب آن میزان تسهیلات کاهش می یابد.
مصباحی مقدم خاطرنشان کرد: سود باقی مانده تسهیلات بر مبنای محاسبه مرحله پرداخت بعدی قرار می گیرد چون نرخ به صورت سالانه محاسبه می شود بنابراین یک دوازدهم نرخ را برای یک ماه درنظر می گیرند و به صورت پلکانی ماه به ماه کاهش می یابد.
وی تصریح کرد: این فرمول را شورای پول و اعتبار به شورای نگهبان ارسال کرده و این شورا در حال بررسی این فرمول است.
به گزارش فارس، وزیر صنایع پیشتر گفته بود، فرمولاسیون جدید تعیین سود به دلیل شبهه ربوی بودن آن در شورای نگهبان در حال بررسی است و احتمالا هم تصویب نشود.
طهماسبی با بیان اینکه در وضعیت فعلی بانکهای خصوصی و دولتی دو و حتی چند فرمول متفاوت برای نرخ سود تسهیلات بانکی دارند که هر کدام دارای مزایا و معایبی می‌باشد افزود: در کمیسیون تخصصی شورای پول و اعتبار فرمولاسیونی مطرح شد که از همان اول وام گیرنده طی اقساطی که پرداخت می‌کند هم درصدی از اصل وام و هم درصدی از تسهیلات دریافتی را پرداخت خواهد کرد.
وی خاطرنشان کرده بود: این فرمولاسیون جدید باعث می‌شد که حجم پرداختی که از طرف وام گیرنده پرداخت می‌گردد بیشتر از حجم پرداخت در فرمولاسیون فعلی بانکهای دولتی باشد.
وزیر صنایع و معادن افزود: براساس این فرمول جدید، کسی که وام 14 درصد بگیرد حدود 15/5 تا 16 درصد در فرمول فعلی که در بانکهای دولتی مورد استفاده قرار می‌گیرد باید پرداخت کند، یعنی عکس گفته جناب آقای خاموشی اتفاق می‌افتد و در واقع موجب افزایش مقدار واقعی پرداخت در وضعیت فعلی توسط وام گیرنده می‌شود.
طهماسبی تصریح کرده بود: به هر حال فرمولاسیون جدید با توجه به شبهه ربوی بودن آن در شورای نگهبان در حال بررسی است و احتمالا هم تصویب نشود.
در عین حال غلامرضا مصباحی مقدم عضو شورای پول و اعتبار در خصوص اظهارات وزیر صنایع با بیان اینکه قبول ندارم فرمول جدید شورای پول و اعتبار برای محاسبه سود شبهه ربوی دارد؛ افزود: فرمولی که در شورای پول و اعتبار پیشنهاد شده همان فرمولی است که سال گذشته بانکهای خصوصی برای سود تسهیلات خود غالبا از آن استفاده می کردند.
به گزارش فارس، سال گذشته شورای پول و اعتبار پس از کاهش نرخ سود تسهیلات بانکهای دولتی به 14 درصد، در مصوبه دیگری نرخ سود تسهیلات بانکهای خصوصی را نیز از 22 تا 28 درصد به 17 درصد کاهش داد.
این مصوبه که موجب کاهش شدید درامد بانکهای خصوصی می شد، مسئولان این بانکها را بر آن داشت که با تعریف یک فرمول جدید بگونه ای عمل کنند که همان نرخ سود 17 درصد را بگیرند ولی سر جمع سود دریافتی از وام گیرنده تغییری نکند.این بانکها برای جبران کاهش درآمد خود فرمول جدیدی را برای محاسبه سود تعریف کردند که بر اساس آن نرخ واقعی سود همان 22 درصد سال گذشته شده بود.
پس از انتشار این خبر توسط فارس و فاش شدن فرمول جدید یکی از مدیران بانکهای خصوصی که نخواست نامش فاش شود، نقش کمرنگ بانک مرکزی در اجرایی شدن چنین فرمولی را تأیید کرد و افزود: این فرمول را بانکهای خصوصی خود تهیه کرده و آن را جهت تأیید با بانک مرکزی در میان گذاشته‌اند ولی چون با هیچ پاسخ مثبت یا منفی از سوی این بانک مواجه نشدند، اکنون مطابق فرمول جدید عمل می‌کنند.
طی همان روز خبرنگار فارس تماسی را با معاون مدیرعامل بانک سامان برقرار کرد که وی با تایید فرمول جدید با اعلام این که بانک مرکزی در جریان فرمول جدید سود تسهیلات بانکهای خصوصی است ، گفت: فرمول جدید سود تسهیلات بانک های خصوصی به واقعی شدن درآمد سپرده‌گذاران این بانک‌ها منجر می شود.
فرید ضیاء‌ الملکی با تصریح بر اینکه بانک مرکزی در جریان فرمول جدید و تغییرات آن است، گفت: با فرمول قبلی سود تسهیلات اشکال داشت و باید اصلاح می شد که بانک‌های خصوصی با توافق هم آن را طراحی و اجرا نموده‌اند.
مدیرعامل بانک کارآفرین نیز با تائید فرمول جدید گفته بود، فرمول سابق بانکهای خصوصی برای محاسبه نرخ سود ملانصرالدینی بود و بر سر بانکها کلاه می‌گذاشت.
بیش از دو هفته از افشای فرمول جدید نگذشته بود که یک مقام آگاه در حوزه بانکی به خبرنگار فارس گفته بود، بانک مرکزی مترصد فرصتی است تا با گذراندن مصوبه ای از طریق شورای پول و اعتبار، بانکهای خصوصی و لیزینگها را به عدم استفاده از فرمول جدید وادار نماید.
این مقام آگاه اظهارداشته بود، بانک مرکزی فرمول جدید را منطبق بر روش مرکب دانسته و در تلاش است تا بانکهای خصوصی را وادار کند به جای استفاده از روش مرکب از روش ساده و یکساله مستقیم استفاده نمایند.
وی خاطر نشان کرده بود، بانک مرکزی به طور ضمنی و غیرمستقیم از بانکهای خصوصی خواسته تا از اجرای فرمول جدید خودداری کنند و عملا نیز به دنبال قانونی و اجرایی کردن این هشدار است.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.