آلودگی صوتی

آلودگی صوتی

 
سر و صدای زیاد و طولانی مدت در محل کار، قدرت شنوایی شما را چنان تدریجی و بدون درد و رنج از بین میبرد که شما متوجه این زوال تدریجی نخواهید شد. بخشهایی از گوش که وظیفه آنها انتقال اصواتی با فرکانس بالا است، اولین قسمتهایی هستند که دچار آسیب میشوند.

میزان این صدمه به بلندی صدا و مقدار صدایی که شما در معرض آن هستید، بستگی دارد. صدای انفجارهای ناگهانی مانند شلیک اسلحه میتواند موجب آسیب آنی شود.

بعضی از افرادی که در معرض اصوات بیش از حد بلند هستند دچار حالت زنگ زدن گوش میشوند، که فرد مبتلا به آن به طور دائم از شنیدن صدای وزوز یا سوت از درون گوش خود رنج میبرد.

در بسیاری از مواردی که فرد شنوایی خود را به دلیل آلودگی صوتی از دست میدهد، درمانی وجود ندارد و وسایل کمک شنوایی تنها میتوانند صداها را تقویت کنند اما نمیتوانند شنوایی عادی را به فرد بازگردانند.

اثرات دیگر آلودگی صوتی
آلودگی صوتی، گذشته از آسیب جدیی که به شنوایی وارد میکند، قرار گرفتن در معرض اصوات شدید و مداوم میتواند مشکلات دیگری نیز تولید کند. از جمله:

• سردرد
• فشار خون بالا
• خستگی
• تحریک پذیری و زودرنجی
• سوء هاضمه
• افزایش قابلیت بدن در ابتلا به بیماریهایی چون سرماخوردگی و عفونتهای جزیی

شیوه عملکرد گوش
ارتعاش مولکولهای هوا امواج صوتی را به وجود می آورد. صداهایی با فرکانس پایین دارای امواجی با فواصل (طول موج) زیاد هستند در صورتی که موجهای صدایی با فرکانس بالا تقریبا به هم چسبیده اند (به عبارتی طول موج کوتاهی دارند). این امواج از میان گوش خارجی به گوش میانی میرسند و موجب ارتعاش پرده صماخ میشوند.

سه استخوان ریز که در سمت دیگر این پرده قرار دارد، این ارتعاش را دریافت میکنند و آنرا به گوش داخلی منتقل میکنند. در اینجا، نوسانات توسط یک عضوکوچک و حلزونی شکل دریافت شده، موهای ریز روی آن پیام را دریافت کرده و توسط عصب قسمت حلزونی آنرا به مغز میفرستند.

این موهای ریز و حساس توسط امواج صدای بسیار بلند خم شده، آسیب دیده یا میشکنند و بافت این قسمت دچار آسیب دیدگی شده و نخواهد توانست امواج صدا را انتقال دهد. به این ترتیب، قسمتهایی که کارشان انتقال اصوات بلند است، زودتر تحت تاثیر قرار میگیرند.

مقادیر خطرناک
بلندی صدا با واحدی به نام دسیبل اندازه گیری میشود. میزان حساسیت به صدا در هر فرد متفاوت است، اما متخصصین اعتقاد دارند که هنگامی به شنوایی آسیب میرسد که صدا بلندتر از 85 دسیبل باشد، که چیزی در حدود صدای یک ترافیک سنگین است.

هرچه صدا بلندتر شود، شانس از بین رفتن شنوایی بیشتر است. البته طول مدت شنیدن صدا هم بسیار مهم است. برای مثال قرار گرفتن در معرض صدایی با بلندی 109 دسیبل، بیش از دو دقیقه، بسیار خطرناک است. اگر سر و صدا به قدری بلند باشد که شما برای اینکه صحبت کنید مجبور به فریاد زدن شوید، اگر گوشتان زنگ میزند یا حس میکنید صدا در گوشتان میپیچد، باید بدانید که صدا بیش از حد بلند و خطرناک است.

کاهش آلودگی صوتی در محل کار
درجه بلندی صدا را میتوان با یک ابزار مخصوص به نام صدا سنج اندازه گیری کرد. این ابزار فشار امواج صوتی موجود در هوا را مشخص میکند. کم کردن از مقدار قرارگیری در آلودگی صوتی به روشهای زیر امکان پذیر است:

• تجهیزات را عوض کنید یا آنها را تنظیم نمایید.
• دستگاه پر صدا را در کم رفت و آمدترین نقطه قرار دهید یا اتاقی که دستگاه در آن است را با عایق صوتی بپوشانید.
• سعی کنید طوری برنامه ریزی کنید که در طول روز در بخشهای کم صداتر محل کار نیز حضور داشته باشید و تمام مدت در نعرض صدا نباشید.
• از لوازم شخصی حفاظتی مانند گوشی یا محافظ داخلی گوش استفاده کنید.

بازبینی مداوم
بازرسان سلامت شغلی و متخصصین میتوانند در کاستن آلودگی صوتی محل کار به شما کنند. درجه صدا باید مدام اندازه گیری شود و تمام اقدامات ممکن برای حفظ شنوایی کارکنان باید انجام شود. شرکتها و کارخانه ها باید هر ساله یک تست شنوایی سنجی برای کارکنان خود تدارک ببینند و پیشگیریهای لازم را انجام دهند زیرا هنگامی که شنوایی آسیب دیده باشد، قابل برگشت نخواهد بود. اگر احساس میکنید دچار اختلالات شنوایی شده اید، بلافاصله با پزشک تماس بگیرید.
+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.