از جورابهای سوراخ تا رسوایی اخلاقی

 از جورابهای سوراخ تا رسوایی اخلاقی

گاردین: پل ولفوویتز از تئوریسینهای جنگ سالار محافظه کاران جمهوریخواه آمریکاست که رئیس بانک جهانی نیز هست. در سفری که وی چندی پیش به یکی از کشورهای اسلامی داشت، سوراخهای جورابهایش باعث مضحکه اش شد؛ به طوری که تصاویر پاهای او با جورابهای سوراخ تا ماهها بر روی تمام سایتهای اینترنتی و مطبوعات و رسانه های جهان دستمایه طنز و تحلیلهای سیاسی شده بود. تا جایی که از او به عنوان گدای میلیونر و یا «هارپاگون» (شخصیت خسیس داستان نویس معروف جهان مولیر که در نهایت خست زندگی می کرد) یاد نمودند.images/20070202/paul.jpg

اکنون پس از آن آبروریزی، پل ولفوویتز رئیس بانک جهانی سال پیش به دوست دخترش کمک کرد تا یک موقعیت شغلی پردرآمد در وزارت خارجه آمریکا کسب کند که باعث رسوایی او شد.

معشوقه ولفوویتز که پیش تر از کارکنان بانک جهانی بود، در پی انتصاب پل ولفوویتز به سمت ریاست این بانک با کمک وی به وزارت خارجه آمریکا منتقل شد. او در حالی که همچنان از بانک جهانی پول دریافت می کرد، به درآمدی در حدود 300 هزار دلار در سال دست یافت که بیش از درآمد کاندولیزا رایس وزیر خارجه آمریکاست.

در حالی که کمیته اخلاقی بانک جهانی خواستار استعفای پل ولفوویتز شده ، جورج بوش بشدت با آن مخالفت کرده است. وی که با شعار مبارزه با فساد این سمت را بر عهده گرفت، اکنون از سوی این کمیته و افکار عمومی برای استعفا تحت فشار قرار دارد. این در حالی است که 24 عضو کمیته اخلاقی بانک جهانی خواستار استعفای وی شده اند.

بوش بار دیگر با اعلام حمایت از ولفوویتز گفت: بشدت با استعفای رئیس بانک جهانی مخالف است. دلیل اصلی حمایت بوش از پل ولفوویتز این نکته است که وی زمانی معاون وزیر دفاع آمریکا بود و یکی از طراحان اصلی حمله آمریکا به عراق در سال 2003 به شمار می رود.

دنیس دوتری از مرکز توسعه جهانی می گوید: ولفوویتز با چالش بزرگی برای به دست آوردن جلب اعتماد نهادهای مختلف مواجه شده است و اگر نتواند در تلاش خود موفق شود، چاره ای جز کناره گیری ندارد.

پس از کنفرانس خبری، گروهی که نمایندگی هزاران نفر از اعضا و کارمندان بانک جهانی را بر عهده دارند، از وی خواست از ریاست این نهاد که در آن 185 کشور دنیا عضو هستند، استعفا کند.

اریک گونیه رر، هماهنگ کننده سیاستگذاری در نهاد کشورهای عضو بانک جهانی تصریح کرد: برای بانک حیاتی است که در مقابل فساد درون سازمان بانک جهانی ایستادگی کند، بویژه که پل ولفوویتز با رسوایی اخلاقی خود وجهه این نهاد بین المللی را لکه دار کرده است و زمان آن رسیده که هیأت رئیسه بانک بر خروج وی از ریاست این بانک اصرار نماید؛ بویژه که هیأت مدیره بانک جهانی همگی خواستار استعفا و کناره گیری ولفوویتز شده اند.

علاوه بر آن، کمیته راهبری بانک جهانی در نشست خود این موضوع را از اولویت های بانک جهانی خواند و از هیأت مدیره بانک خواست بررسی های خود را در خصوص برکناری وی به مورد اجرا گذارد. در بیانیه این کمیته آمده است که با برکناری ولفوویتز به دلیل فساد اخلاقی، می توان در افزایش انگیزه کارکنان این نهاد و کارآمدی وظایفی را که بر دوش آن می باشد، تأثیر مهمی بر جای گذاشت.

برخی از کشورهای اروپایی تهدید کرده اند در صورت عدم برکناری پل ولفوویتز همکاریهای خود را با بانک جهانی متوقف می کنند. گروه مبارزه با فقر اتحادیه اروپا هم در بیانیه ای اعلام کرد که به جمع طرفداران و درخواست کنندگان استعفای ولفوویتز ملحق خواهد شد. آمریکا به عنوان بزرگترین سهامدار بانک جهانی درصدد حفظ ولفوویتز در مقام ریاست این بانک می باشد. اما ابعاد رسواییهای او فراتر از آن است که بوش بتواند وی را نجات دهد.

اگر چه رسوایی اخلاقی و فساد مالی در هیأت حاکمه آمریکا بویژه در دوران بوش فراگیرتر از آن است که بتوان تنها با این مورد پرونده آن را بست، فرار بوش از جنگ ویتنام و خدمت سربازی، روابط کاندولیزا رایس با وزیر خارجه کانادا، دستگیری دختران بوش در حال مستی و رانندگی، دریافت رشوه از سوی اکثر نمایندگان جمهوریخواه از یک لابی یهودی به نام جک آبراموف، دست دادن بوش با وی در میهمانی های خصوصی و تکثیر تصاویر این دو حتی پس از تکذیب بوش، از رواج فساد مالی در میان جمهوریخواهان، رسوایی یکی از مشاوران بوش در آستانه انتخابات میاندوره ای نوامبر گذشته، سوء استفاده اینترنتی جنسی مسؤول کارکنان کاخ سفید در چند ماه گذشته، رسواییهای غیر اخلاقی زندان ابوغریب، گوانتانامو، برکناریهای مکرر در کاخ سفید، از جمله جورج تنت رئیس سازمان سیا و پورترگاس جانشین وی پس از یک سال، برکناری جان نگروپونته از سمت ریاست شورای امنیت داخلی، استیفن هادلی مشاور ارشد بوش، دونالد رامسفلد وزیر دفاع آمریکا به دلیل بی کفایتی در جنگ عراق، کالین پاول وزیر خارجه، رسوایی گونزالس دادستان کل آمریکا و از دوستان بسیار نزدیک بوش به دلیل سوء استفاده از موقعیت خود در برخورد و پرونده سازی علیه منتقدان بوش، از جمله رسواییهای اخیر دوران بوش می باشد که اکنون رسوایی پل ولفوویتز را نیز باید به آنها افزود.

منبع: گاردین

* اقدامات رییس بانک جهانی به نفع معشوقه‌اش
روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در گزارشی با اشاره به رسوایی اخیر رئیس ‪ ۶۳‬ساله بانک جهانی و پارتی‌بازی او برای بهبود وضعیت مالی معشوقه‌اش، نوشته است که این رسوایی نیز در راستای بی‌اعتباری دولت بوش و حقه‌بازی امپریالیستی است.

"مورین دوود" ‪ MAUREEN DOWD‬نویسنده گزارش روز چهارشنبه نیویورک تایمز با عنوان "عشق و طمع" نوشت رابطه "پل ولفوویتس"رئیس کنونی بانک جهانی و معاون پیشین وزیر دفاع آمریکا با خانم "شاها رضا" یکی از کارمندان بانک جهانی پیش از این که رابطه‌ای عاشقانه باشد نشان‌دهنده مناقشه‌ای بد یمن است.

به نوشته نیویورک تایمز، در نشست اوایل هفته هیات مدیره بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول با این سوال مواجه شد که رییس این بانک چگونه می‌تواند با فساد مالی مبارزه کند در حالی که خود پارتی بازی می‌کند. چگونه می‌توان انتظار داشت فکری به حال ضعیف شدن ین ژاپن بشود در حالی که یک ولفوویتس "ضعیف" و شاهای "قوی" در کار است؟
به گزارش ایرنا، نیویورک تایمز افزوده است: علاوه بر ماجرای ولفوویتس و معشوقه‌اش و ارتقای شغلی و افزایش ‪ ۶۰‬هزار دلاری درآمد وی تنها به این خاطر که ولفوویتس از این امر احساس گناه می‌کرد که شاها را مجبور کرده از بانک جهانی به وزارت امور خارجه منتقل شود، ماجرای دیگری در کار است.

نویسنده این گزارش به گزارشی دیگر در همین ارتباط در روزنامه نیویورک تایمز اشاره و می‌نویسد: در آن گزارش عنوان شده بود در سال ‪ ۲۰۰۳‬یعنی وقتی ولفوویتس به عنوان مرد شماره دو پنتاگون محسوب می‌شد، اداره تحت امر "داگلاس فیث" ‪ Douglas Feith‬مشاور پیشین وی به یکی از پیمانکاران خصوصی دستور داده بود خانم شاها رضا را که در آن زمان در بانک جهانی کار می‌کرد استخدام کرده و برای مطالعه یک ماهه درباره تشکیل دولت جدید عراق به این کشور اعزام کند.

این روزنامه نوشت: پیدا کردن چنین پیمانکاری دشوار نبود و قرعه به نام شرکت بین‌المللی "ساینس اپلیکیشن" یا "اس‌ای آی سی" افتاد. پنتاگون امکان انعقاد ‪ ۷‬قرارداد به ارزش ‪ ۱۰۰‬میلیون دلار را برای اس‌ای‌آی‌سی فراهم آورد بدون این که مناقصه‌ای برگزار شود.

معاون داگلاس فیث نیز کسی نبود جز کریستوفر هنری ‪ Christopher Henry‬که یکی از معاونان پیشین شرکت مذکور به شمار می‌رفت.

نیویورک تایمز افزوده است: ولفوویتس و شاها به‌هیچ‌عنوان مطابق قوانینی رفتار نکردند که در بانک جهانی رایج است و کارکنان بانک را از ارایه کمک مالی به اموری که تحت نظارت ارتش باشد و یا به خدمت منافع و اعتقادات نادرست نومحافظه‌کاران باشد، منع می‌کند.

به‌نوشته این روزنامه، خانم شاها پس از آن که از سفر عراق بازگشت به هیات مدیره بانک جهانی درباره سفرش گزارش داد و دیدگاه خوشبینانه از آینده عراق و سرنوشت زنان در این کشور ارایه کرد.

"ژان لویئز ساربیب" ‪ Jean-Louis Sarbib‬یکی از معاونان سابق بانک جهانی در امور خاورمیانه و شمال آفریقا در این‌باره به نیویورک تایمز گفت: بانک در آن زمان تحت فشار شدیدی بود تا هرچه سریعتر برای عراق کاری انجام دهد اما مدیران بانک بسیار نگران این امر بودند که دلیل ارایه این گزارش از سوی خانم شاها برای هیات مدیره چیست و وی با کدام مجوز و با اختیارات چه کسی به عراق سفر کرده است. من که معاون مدیر بانک بودم نمی‌دانستم وی به کدام اختیار به عراق سفر کرده و به ما گزارش می‌داد.

در ادامه این گزارش انتقادآمیز تصریح شده است:نومحافظه‌کاران همانگونه که برای شروع جنگ عجله داشتند از این که معاهدات و نهادهای بین‌المللی را زیر پا گذارند خوشحال بودند چرا که به این معاهدات به عنوان مانعی برای خود بنگرند.

نویسنده تاکید می‌کند: این بدان معنا است که ولفوویتس در زیر پا گذاشتن قوانینی که در زمان اداره این نهاد بین‌المللی تمایلی به آنها نداشته، درنگ نمی‌کند چرا که به اعتقاد وی لازم است برای کمک به دنیا قوانین را شکست و تمام واقعیت را به مردم نگفت.

در ادامه این گزارش با اشاره به واکنش ولفوویتس به انتقادها و تاکید وی بر این که به کار خود ادامه خواهد داد، تصریح شده " عجیب آن است که نومحافظه‌کارانی چون بوش، ولفوویتس ، دیک چنی و "ریچارد پرل" ‪Perle‬ ‪ Richard‬از این اشتباهات و کوردلی درس عبرت نگرفته‌اند و بر چشم‌پوشی بیشتر و تکرار بر اشتباهاتشان تاکید دارند.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.