آزادی حمل اسلحه و کشتار در دانشگاه آمریکا
کشتار بی سابقه در یکی از دانشگاه های آمریکا باعث از سرگیری بحث پیرامون آزادی حمل اسلحه در این کشور شده است.
مراسم بزرگداشت قربانیان کشتار روز دوشنبه با شرکت چند هزار نفر برگزار شد روز دوشنبه مرد مسلحی به خوابگاه دانشجویان دانشگاه فنی ویرجینیا وارد شد و پس از تیراندازی و قتل دو تن از دانشجویان، به یکی از ساختمان های آموزشی این دانشگاه رفت و در آنجا نیز سی نفر را به ضرب گلوله کشت و سپس دست به خودکشی زد.
عامل این کشتار چو سونگ هوی، بیست و سه ساله و دانشجوی سال آخر دوره لیسانس در رشته زبان و ادبیات انگلیسی اعلام شده که زاده کره جنوبی است اما از سن هشت سالگی در آمریکا اقامت داشته است.
روز سه شنبه مراسم یادبود قربانیان این کشتار بی سابقه در آمریکا با شرکت چند هزار تن از دانشجویان و اهالی محل در زمین بسکتبال دانشگاه فنی ویرجینیا برگزار شد که جورج بوش، رییس جمهوری، و همچنین فرماندار ایالت ویرجینیا نیز در آن حضور داشتند.
آقای بوش در سخنانی در این مراسم ضمن تسلیت به مردم ویرجینیا و خانواده های قربانیان حادثه گفت که تمامی مردم آمریکا با آنان احساس همدردی می کنند.
پیش از عزیمت به ویرجینیا، آقای بوش دستور داد که پرچم آمریکا به نشانه احترام به قربانیان کشتار روز دوشنبه به حالت نیمه افراشته در آید.
نحوه برخورد مسئولین دانشگاه و مقامات ایالتی با این حادثه با انتقادهایی مواجه بوده است.
به گفته منتقدان، طی دو ساعت فاصله زمانی بین نخستین حادثه تیراندازی در خوابگاه و کشتار در ساختمان آموزشی، هیچ هشداری به دانشجویان داده نشد و اقدامی جدی برای جلوگیری از حمله دوباره فرد مهاجم صورت نگرفت.
فرماندار ویرجینیا وعده داد که تحقیقات کاملی پیرامون این حادثه صورت خواهد گرفت و کسانی را که، به گفته وی، می کوشند از این حادثه بهره برداری سیاسی کنند مورد انتقاد قرار داد.
بحث آزادی حمل اسلحه
واقعه دانشگاه ویرجینیا باعث از سرگیری بحث در مورد آزادی حمل اسلحه در ایالات متحده شده است.
آقای بوش در مصاحبه ای با یک شبکه خبری آمریکا گفت که زمانی که فردی مسلح به محلی وارد می شود و سی و دو نفر را به ضرب گلوله به قتل می رساند طبیعی است که باعث بحث در مورد سیاست های موجود شود.
چو سونگ هوی عامل کشتار دانشگاه ویرجینیا از دانشجویان همین دانشگاه بوده است
در عین حال، وی افزود که تا زمانی که مشخص نشده است که دقیقا چه اتفاقی روی داده و این حادثه حاصل چه عواملی بوده، زمان مناسبی برای ورود به چنین مباحثی نیست.موضع رییس جمهوری مورد حمایت برخی اعضای ارشد حزب دموکرات - حزب مخالف وی - نیز قرار گرفته است.
سناتور هری رید، رهبر جناح اکثریت در سنای آمریکا، گفته است که با وجود اینکه حادثه دانشگاه ویرجینیا همه را به شدت تکان داده، اما نباید در بحث در مورد محدودیت حمل اسلحه توسط شهروندان شتاب به خرج داد بلکه لازم است چنین بحثی به شکل منطقی و عاری از التهاب دنبال شود.
معمولا اعضای حزب دموکرات، در مقایسه با جمهوریخواهان، از تصویب قوانینی در محدود کردن حق حمل اسلحه حمایت بیشتری به عمل می آورند هرچند موافقان و مخالفان چنین محدودیتی در هر دو حزب اصلی آمریکا عضویت دارند.
در واکنش به سخنان رییس جمهوری، پل هلمکه، که از مبارزان تصویب قانونی در منع حمل اسلحه توسط شهروندان عادی است، حادثه دانشگاه ویرجینیا را نشانه دیگری از لزوم تسریع در تصویب چنین قانونی توصیف کرده است.
وی گفت که در طول هشت سالی که از کشتار در دبیرستان کلمباین می گذرد هیچ اقدامی برای خاتمه دادن به خشونت هایی که با سوء استفاده از قانون آزادی حمل اسلحه صورت می گیرد انجام نشده است.
در سال 1999، دو تن از دانش آموزان دبیرستان کلمباین در ایالت کلرادو آمریکا پس از کشتن دوازده دانش آموز و یکی از آموزگاران این دبیرستان، دست به خودکشی زدند.
قانون بحث برانگیز
ایالات متحده از جمله معدود کشورهای جهان است که در آن دولت به شهروندان عادی اجازه خرید و نگهداری اسلحه گرم را می دهد.
جورج بوش و همسرش در مراسم بزرگداشت قربانیان در دانشگاه ویرجینیا شرکت کردند
آزادی حمل اسلحه بر اساس اصلاحیه دوم قانون اساسی ایالات متحده توجیه شده است که در آن، در کنار تصریح مواردی مانند آزادی بیان و مذهب و مصونیت شهروندان در برابر تعدی غیرقانونی حکومت، به آزادی حمل اسلحه نیز اشاره شده است.در این اصل آمده است که "از آنجا که وجود یک نیروی مردمی مسلح برای امنیت کشوری آزاد ضرورت دارد، حق مردم به نگهداری و حمل اسلحه خدشه پذیر نیست."
موافقان آزادی حمل اسلحه اعتقاد دارند که این اصل به معنی رعایت حق شهروندان به مالکیت و حمل اسلحه است در حالیکه مخالفان می گویند که از این اصل تنها چنین استنباط می شود که در موارد لزوم، شهروندان حق دارند برای دفاع از آزادی جمعی، به تشکیل گروه های شبه نظامی مسلح مبادرت ورزند.
کسانی که از محدودیت یا منع حمل اسلحه حمایت می کنند همچنین این نظر را مطرح کرده اند که آزادی حمل اسلحه را باید عاملی در تشویق جرایم خشونت آمیز دانست در حالیکه مخالفان می گویند که ثابت نشده است که منع مالکیت و حمل اسلحه در کاهش جرایم اثری خواهد داشت.
با وجود مباحث گسترده، به خصوص در پی حوادثی مانند کشتار اخیر، اختلاف نظر در مورد جنبه حقوقی و جرم شناسی قانون حق آزادی حمل اسلحه همچنان برجاست.
به گفته کارشناسان، به استثنای برخی گروه های سیاسی خاص که مشخصا به منظور پیشبرد موضع خود در این زمینه تشکیل شده اند، اختلاف نظر در این مورد در دو حزب اصلی و در مناطق مختلف آمریکا به درجات گوناگون دیده می شود.
در عین حال، قوانین اساسی و عادی هر یک از پنجاه ایالت تشکیل دهنده ایالات متحده آمریکا به شکل خاص خود با موضوع آزادی مالکیت و حمل اسلحه توسط شهروندان عادی برخورد کرده است.
موافقان تصویب قوانین محدودیت حمل اسلحه گفته اند که بخش عمده مقررات مربوط به این موضوع، از جمله اجبار به ثبت نام دارندگان اسلحه، بر اساس قوانین ایالتی، و نه فدرال، تصویب و اجرا شده و اصلاحیه دوم قانون اساسی ایالات متحده را نمی توان مانعی در راه تغییر در این مقررات در سطح ایالتی قلمداد کرد