تنها چندصد دستگاه سانتریفوژ در نطنز فعال است

در حالی که رئیس جمهور ایران از تولید اورانیوم غنی شده در کشورش در سطح صنعتی خبر داده که به معنی فعالیت چند هزار دستگاه سانتریفوژ در تأسیسات هسته ای ایران است، رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی می گوید تعداد دستگاههای سانتریفوژ اورانیوم فعال در ایران بیش از چند صد دستگاه نیست.
پرچم اتحادیه اروپا
غنی سازی اورانیوم در تأسیسات نطنز در مرکز ایران انجام می شود

رئیس آژانس فدرال انرژی اتمی روسیه که ساخت نخستین نیروگاه اتمی ایران به دست مهندسان کشورش انجام می گیرد نیز گفته که بنابر اطلاعات کارشناسان روسیه، ایران هنوز به فناوری تولید سوخت اتمی دست نیافته و "داشتن تعداد زیادی دستگاه سانتریفوژ به این معنی نیست که آنها می توانند فرایند غنی سازی را آغاز کنند، مشکلات بسیاری در این راه وجود دارد که اول باید آنها حل شوند".

پیش از آنکه محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور ایران با برگزاری جشن و مراسم خبر دستیابی کشورش به فناوری تولید صنعتی اورانیوم غنی شده را تحت عنوان "خبر خوش" هسته ای اعلام کند، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفته بود که قرار است پنجاه هزار دستگاه سانتریفوژ اورانیوم در تأسیسات نطنز در مرکز ایران به منظور غنی سازی صنعتی اورانیوم نصب شود.

اما محمد برادعی، رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی که بازرسانش بر فعالیت تأسیسات نطنز نظارت دارند به خبرنگاران گفته که نصب دستگاههای سانتریفوژ اورانیوم در این تأسیسات همچنان در مراحل ابتدائی قرار دارد و بیش از چندصد دستگاه سانتریفوژ در تأسیسات نطنز فعال نشده است.

فرایند سانتریفوژ

دستگاههای سانتریفوژ اورانیوم به مولکولهای هگزافلوئورید اورانیوم که به درون آنها تزریق می شود طی حرکت دورانی با سرعت بسیار بالا شتاب می بخشند.

شتاب بخشیدن به این مولکولها طی انتقال آنها از یک دستگاه سانتریفوژ به سانتریفوژ دیگر که به هم متصل شده و در اصطلاح "آبشار" تشکیل داده اند ادامه می یابد و ماده ای که در پایان به دست می آید حاوی اورانیوم با غلظتی است که میزان آن به تعداد دستگاههای سانتریفوژ و مدت زمان و سرعت سانتریفوژ بستگی دارد.

اورانیوم غنی شده به عنوان سوخت مورد نیاز نیروگاههای اتمی به کار می رود اما در صورتی که اورانیوم در غلظت بسیار بالا غنی شود می تواند در سلاح اتمی نیز کاربرد داشته باشد.

ایران غلظت اورانیومی را که تاکنون در تأسیسات اتمی خود غنی سازی کرده در حد سه و نیم درصد و هدف خود از غنی سازی اورانیوم را خودکفایی در تولید سوخت مورد نیاز نیروگاههای اتمی اعلام کرده است.

نگرانی از چه؟

اما آمریکا و برخی دیگر از دولتهای غربی معتقدند که هدف ایران از غنی سازی اورانیوم دستیابی به فناوری تولید سلاح اتمی است و بدین ترتیب با قطعنامه هایی که به پیشنهاد آنها به تصویب شورای امنیت سازمان ملل متحد رسیده، تحریمهایی علیه این کشور اعمال شد تا غنی سازی اورانیوم و کلیه فعالیتهای مرتبط با آن را در تمام سطوح متوقف سازد.

ایران عمل به این خواسته را کاملاً رد کرده و به عنوان عضو آژانس بین المللی انرژی اتمی، غنی سازی اورانیوم را حق خود می داند.

محمد برادعی که در عربستان سعودی به سر می برد طی گفتگو با خبرنگاران در ریاض، پایتخت این کشور گفته که در حال حاضر نسبت به غنی سازی اورانیوم که در ایران انجام می گیرد نگرانی وجود ندارد اما آنچه ایجاد نگرانی می کند، هدف ایران از غنی سازی اورانیوم است، بویژه آنکه ایران هنوز صاحب نیروگاه اتمی نشده تا برای آن به سوخت اتمی نیاز داشته باشد.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.