'روسیه از توانایی غنی سازی ایران اطلاع ندارد'

'روسیه از توانایی غنی سازی ایران اطلاع ندارد'

یک مقام ایرانی از برنامه ای برای توسعه ظرفیت غنی سازی اورانیوم خبر داده اما روسیه از دستیابی ایران به توانایی فنی غنی سازی در مقیاس صنعتی ابراز بی اطلاعی کرده است.
غلامرضا آقازاده در مراسم جشن فن آوری هسته ای
لاورف: نباید تحت تاثیر ژستهای عاطفی سیاسی قرار گرفت

روز سه شنبه، 10 آوریل، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، گفت که گرچه کشور وی از اظهارات رییس جمهوری ایران در مورد آغاز غنی سازی اورانیوم در مقیاس صنعتی در این کشور آگاه شده و تحولات در برنامه های هسته ای ایران را جدی می گیرد، اما در باره توانایی فنی این کشور در این زمینه اطلاعی ندارد.

وزیر خارجه روسیه گفت که نمی تواند تایید کند که غنی سازی اورانیوم توسط زنجیره جدیدی از سانتریفوژها در نطنز آغاز شده باشد.

آقای لاوروف گفت که نباید تحت تاثیر "ژست های عاطفی سیاسی" قرار گرفت بلکه لازم است با استفاده از کارشناسان آژانس بین المللی انرژی اتمی، به واقعیات امر پرداخت.

روز گذشته محمود احمدی نژاد، رییس جمهوری ایران، در سخنانی به مناسبت "روز ملی فن آوری هسته ای" در آنچه که خبر خوش هسته ای خوانده شد اعلام کرد که غنی سازی اورانیوم در مقیاس صنعتی در نطنز آغاز شده است.

اظهارات آقای احمدی نژاد واکنش تند ایالات متحده و بریتانیا را به دنبال آورد که توسعه برنامه غنی سازی اورانیوم در ایران را نشانه بی اعتنایی این کشور به خواست جامعه بین المللی توصیف کردند.

همچنین، دبیرکل سازمان ملل در واکنش به خبر دستیابی ایران به فن آوری تولید اورانیوم غنی شده در مقیاس صنعتی ابراز امیدواری کرد که جمهوری اسلامی به قطعنامه های شورای امنیت عمل کند.

شورای امنیت سازمان ملل متحد با صدور قطعنامه هایی از ایران خواسته است برخی از فعالیت های هسته ای خود به خصوص برنامه غنی سازی اورانیوم را به حالت تعلیق در آورد و برای وادار ساختن ایران به چنین اقدامی، تنبیه هایی را علیه این کشور وضع کرده است.

نصب پنجاه هزار سانتریفوژ

پیشتر، خبرگزاری دولتی ایران - ایرنا - به نقل از غلامرضا آقازاده، رییس سازمان انرژی اتمی ایران، گزارش کرد که نصب پنجاه هزار سانتریفوژ در تاسیسات غنی سازی اورانیوم در نطنز برنامه ریزی شده است.

آقازاده
به گفته آقازاده مرحله غنی سازی اورانیوم تا راه اندازی پنجاه هزار سانتریفوژ ادامه خواهد داشت


ماه گذشته از قول مقامات ایرانی گزارش شده بود که در نظر است تعداد سانتریفوژهای نصب شده در تاسیسات نطنز تا آخر ماه مارس به سه هزار عدد افزایش یابد اما آقای احمدی نژاد در سخنان خود در روز دوشنبه به تعداد سانتریفوژهای راه اندازی شده در این تاسیسات اشاره ای نکرد.

خودداری رییس جمهوری و سایر مقامات ایرانی، از جمله آقای آقازاده، از اعلام تعداد سانتریفوژهای نصب یا راه اندازی شده به حدس و گمان هایی در مورد تعداد سانتریفوژهای فعال در نطنز و توان تولیدی ایران در این زمینه منجر شد.

از جمله برخی کارشناسان غربی نسبت به امکانات ایران در این زمینه ابراز تردید کرده و گفته بودند احتمال دارد اعلام این خبر از سوی جمهوری اسلامی انگیزه سیاسی داشته باشد.

آقای آقازاده در توجیه خودداری از اعلام رقم سانتریفوژها در سخنرانی خود در نطنز در روز دوشنبه گفت "من نگران بودم که با مطرح شدن تعداد سانتریفوژها ابهامی به وجود بیاید از این نظر که برنامه ما (فقط) تعداد سه هزار سانتریفوژ است ."

به گفته وی، در صورتی که رقم سه هزار سانتریفوژ به طور مشخص اعلام می شد، امکان داشت که رسانه های غربی چنین استنباط کنند که برنامه ایران در زمینه غنی سازی اورانیوم به همین تعداد محدود می شود.

آقای آقازاده افزوده است که ورود به مرحله تولید صنعتی به این معنی است که این مرحله سقفی ندارد و این مرحله تا نصب و راه اندازی پنجاه هزار سانتریفوژ ادامه خواهد داشت.

نیروگاههای جدید

به گزارش ایرنا، آقای آقازاده گفته است که طی روزهای آینده، مناقصه بین المللی برای ساخت دو نیروگاه هسته ای هزار مگاواتی اعلام خواهد شد.

تاسیسات نطنز
بازرسان آژانس بین المللی بازدید دوره ای از تاسیسات نطنز را آغاز کرده اند


رییس سازمان انرژی اتمی ایران گفت که توسعه بخش هسته ای ایران مدیون آیت الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی است که در لحظات دشوار در این زمینه تصمیم گیری کرد.

همچنین، به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران - ایسنا - محمد سعیدی، معاون امور بین الملل سازمان انرژی اتمی، با پیش بینی اینکه نیروگاه اتمی بوشهر در سال جاری به بهره برداری می رسد، گفته است که هدف ایران در مرحله بعدی تولید و ساخت نیروگاه های بومی است.

وی گفته است که پیگیری این هدف از یک سال و نیم پیش آغاز شده و افزوده است که ساخت یک نیروگاه اتمی با ظرفیت پایین دور از دسترس نیست.

آقای سعیدی در مورد همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی گفته است که "ما هیچگونه تغییر در رفتار حقوقی مان با آژانس ایجاد نخواهیم کرد، متعهد به تعهدات خود هستیم و حاضریم با کشورهایی که حقوق مان را بپذیرند، تعامل منطقی داشته باشیم."

وی تاکید کرده است که جمهوری اسلامی به پیمان منع گسترش جنگ افزارهای اتمی - ان پی تی - متعهد است و افزود "امیدواریم شرایط بین المللی به گونه ای باشد که این مسیر را ادامه بدهیم."

همزمان، گزارش شده است که روز سه شنبه، دو بازرس آژانس بین المللی انرژی اتمی ماموریت یک هفته ای خود برای بازدید از تاسیسات غنی سازی در نطنز را آغار کرده اند.

در چارچوب ان پی تی، ایران به بازرسان آژانس اجازه می دهد به بازرسی های معمول از مراکز هسته ای اعلام شده این کشور مبادرت ورزند اما از سال گذشته و به تلافی ارسال پرونده هسته ای خود به شورای امنیت، با انجام بازرسی های سرزده و از پیش اعلام نشده موافقت نکرده است.

روز دوشنبه معاون سازمان انرژی اتمی ایران گفته بود که دامنه فعالیت مرکز غنی سازی نطنز تا بیست روز دیگر در گزارش بازرسان آژانس معلوم می شود.

بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی در ایران

در همین حال در تهران اعلام شد که دو بازرس آژانس بین المللی انرژی اتمی به منظور بازدید از تاسیسات اتمی نطنز وارد ایران شده اند.

خبرگزاری رسمی ایرنا، سفر این دو بازرس را "معمولی و عادی" خوانده است. قرار است این دو بازرس به مدت یک هفته در ایران حضور داشته باشند.

حضور بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی، یک روز پس از اعلام آغاز خبر تولید صنعتی سوخت هسته ای از سوی محمود احمدی نژاد، رییس جمهوری ایران صورت می گیرد.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.