دولت هنوزداروی ایدزرابه بهداشت جهانی معرفی نکرده
دولت هنوز داروی ایدز را به سازمان بهداشت جهانی معرفی نکرده است
نماینده سازمان بهداشت جهانی با تشریح موفقیتهای ایران در توسعه سلامت و اعلام پاک بودن ایران از آنفلوانزای پرندگان گفت: هنوز دولت به طور رسمی داروی ایدز را برای تایید به سازمان بهداشت جهانی معرفی نکرده است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس، مبشر ریاض شیخ، نماینده سازمان بهداشت جهانی در ایران پنجشنبه در آستانه هفته سلامت( 18 تا 24 فروردین) و روز جهانی بهداشت(20 فروردین) در یک نشست خبری در محل دفتر سازمان ملل در تهران، افزود: سازمان بهداشت جهانی از سال 1949 برای بهبود سلامت مردم کشورهای مختلف جهان و تهیه و تدوین استانداردها و دستورالعملهای لازم در این زمینه در ژنو شکیل شده است و جمهوری اسلامی ایران جزو 22 کشور دفتر مدیترانه شرقی این سازمان است.
وی اضافه کرد: بهداشت و سلامت جهانی مرز نمیشناسد و با مسافرت انسانها و جا به جایی کالاها به سرعت ممکن است؛ ویروس، باکتری و عامل یک بیماری از یک منطقه جهان به منطقه دیگر منتقل شود و یک مشکل محلی به سرعت تبدیل به یک مسئله فرامرزی و منطقهای شود.
شیخ گفت: بیماری سارس نمونه بارز این پدیده است که سندروم ویروسی این بیماری در سال 2003 میلادی به سرعت تبدیل به یک تهدید جهانی شد و در مدت سه ماه جان 10 هزار نفر را گرفت و 6 میلیارد دلار به اقتصاد کشورها خسارت زد.
نماینده سازمان بهداشت جهانی اضافه کرد: اکنون نیز با خطر پاندومی آنفلوانزای پرندگان و شیوع جهانی آن مواجه هستیم که در صورت وقوع آن تاثیرات و آثار منفی به مراتب شدیدتر و وسیعتری نسبت به بیماری سارس خواهد داشت.
وی افزود: در 20 یا 30 سال اخیر ویروسها و بیماریهای جدیدی خلق شدهاند به طوری که از سال 1979 تاکنون 30 نوع بیماری جدید که اکثرا ویروسی هستند شناسایی شده است و هنوز داروی کافی یا واکسن مناسبی برای مقابله با آنها وجود ندارد، برخی از این بیماریها نیز در برابر دارو مقاومت پیدا میکنند و این مسئله کار ما را برای مقابله و کنترل آنها سخت تر میکند.
شیخ اضافه کرد: HIV/ ایدز نمونه یکی از این بیماریهای خطرناک است که سن فعال و نیروی کار و جوان جوامع را درگیر میکند، این بیماری اکنون به ویژه کشورهای جنوب صحرای آفریقا را درگیر کرده است و به شدت به اقتصاد این کشورها لطمه زده است و حدود 40 میلیون نفر اکنون در سراسر دنیا آلوده به ویروس HIV هستند.
نماینده سازمان بهداشت جهانی در ایران گفت: مسئله دیگر تهدید کننده سلامت در جهان تغییرات ناگهانی آب و هوا و تاثیر آن بر محیط زیست است که در چند سال گذشته زندگی 60 میلیون نفر به این علت تحت تاثیر قرار گرفته است، بلایای طبیعی در سال 2006 زندگی 132 میلیون نفر تحت به مخاطره افتاد و 270 هزار نفر کشته شدند که طوفان کاترینا نیز جزو این حوادث بود و البته بیشتر این خسارات در کشورهای در حال توسعه است.
وی اضافه کرد: مواد شیمیایی و بیولوژیک نیز از دیگر عوامل تهدید کننده سلامت است با این وجود یک کشور مستقل به تنهایی نمیتواند این مشکلات را حل کند و همکاری نهادهای بین المللی و منطقهای و نیز بخش خصوصی و سازمانهای مردمی در این زمینه لازم است.
* کشورهای منطقه 4 میلیون پرسنل بهداشتی کم دارند
وی اضافه کرد: سازمان بهداشت جهانی نیز برای ارتقای وضعیت سلامت کشورها برنامه و دستورالعمل جدید گزارش دهی مسائل سلامت را به کشورهای عضو فرستاده است و همه کشورهای عضو قبول کردهاند که هر نوع رخداد مربوط به سلامت و بیماریها و مواد غذایی مضر را به سرعت به سازمان بهداشت جهانی گزارش دهند.
وی اضافه کرد: یکی دیگر از تهدید کننده های سلامت در کشورهای منطقه کمبود پرسنل بهداشتی- درمانی در منطقه است و از این نظر کشورهای منطقه مدیترانه شرقی 4 میلیون کارشناس و متخصص بخش بهداشت کم دارند و البته مهاجرت متخصصان از کشورهای در حال توسعه به کشورهای توسعه یافته برای دست یافتن به فرصتهای کاری بهتر و فعالیت در یک نظام بهداشتی کارا به این مسئله دامن زده است.
* آنفلوانزای پرندگان در ایران نیست
شیخ در بخش دیگری از این نشست به پرسشهای خبرنگاران پاسخ گفت و در پاسخ به پرسش خبرنگار اجتماعی فارس در مورد وضعیت بیماری آنفلوانزای پرندگان در ایران توضیح داد: تاکنون هیچ گزارش رسمی در ایران در مورد بروز هر گونه بیماری آنفلوانزای پرندگان در انسان دریافت نشده است و مواردی محدودی هم که در پرندگان بوده است به سرعت معدوم شده است و سیستم بهداشتی ایران از این نظر عملکرد خوبی داشته است.
وی افزود: دولت بلافاصله هر پرندهای را که مشکوک به آنفلوانزای پرندگان باشد معدوم میکند و خسارت آن را به صاحب پرنده میدهد و با وجودی که حتی موارد انسانی در کشورهای همسایه ایران از جمله ترکیه و آذربایجان گزارش شده است، تمام آزمایشهای مربوط به موارد مشکوک این بیماری در ایران منفی بوده است.
نماینده سازمان بهداشت جهانی در ایران اضافه کرد: وضعیت ایران حتی به گونهای است که آزمایشگاه رفرانس ایران به عنوان آزمایشگاه مرجع منطقه در تشخیص این بیماری معرفی شده است.
شیخ در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار فارس در مورد رتبه ایران در بین کشورهای عضو سازمان بهداشت جهانی گفت: مسائل مرتبط با سلامت بسیار گسترده و پیچیده است بنابراین طبقه بندی و رتبهبندی کشورها از این نظر بسیار مشکل است به همین علت چنین لیستی وجود ندارد که رتبه کشورها را نشان دهد اما ایران از نطر خدمات بهداشتی با توجه به سازماندهی و ساختاری که دارد در بسیاری از شاخصها در سطح مناسبی قرار دارد.
وی اضافه کرد: نیروهای بهداشتی- درمانی در ایران با تحصیلات دانشگاهی، خیلی خوب تربیت میشوند با این حال گرچه ایران در سالهای اخیر در کنترل بیماریهای عفونی و ریشه کن کردن بسیاری از این بیماریها مانند سل و مالاریا بسیار موفق بوده است اما اکنون چالشهای جدیدی با افزایش بیماریهای مزمن و غیر واگیر به خصوص سرطان، بیماریها قلبی- عروقی و دیابت به وجود آمده است.
* نظام ملی بیمه سلامت برای ایرانیان
رئیس دفتر سازمان بهداشت جهانی در ایران گفت: نظام سلامت ایران برای پاسخگویی به این نیازها باید سیستم آگاهی بخشی به خانواده ها را تقویت کند، یکی از اقداماتی که در این زمینه در حال انجام است ایجاد سیستم بیمه سلامت برای مناطق روستایی است اما این سیستم نیاز به نیروهای بیشتری دارد و با وجود منابع خوبی که برای آن در نظر گرفته شده است باید منتظر شکل گیری یک نظام ملی پزشک خانواده( و سیستم ارجاع) در ایران باشیم که مدتی است در این زمینه پیشرفتهایی در ایران به وجود آمده است.
شیخ گفت: درگیرکردن بخش خصوصی و دادن امتیازهای بیشتر به آنها و تعریف بسته های خدمتی برای رسیدگی به همه مسائل بهداشتی همه مردم به خصوص آنها که توان مالی کمتری دارند این سیستم را کارآمد میکند.
وی اضافه کرد: ایران در رسیدن به اهداف سلامت در برنامه توسعه هزار دوم تا حدی موفق بوده است و به نظر میرسد در مواردی که عقب است نیز تا سال 2015 به این اهداف میرسد.
* ایدز در ایران رو به تزاید است
نماینده سازمان بهداشت جهانی در تهران در مورد وضعیت بیماری ایدز در ایران گفت: این بیماری هنوز در ایران به وضع اضطرار عمده نرسیده است، البته یک چالش رو به تزاید است ولی هنوز در سطح محدودی به چشم میخورد و هنوز این بیماری بیشتر در گروه معتادان تزریقی دیده میشود که از طریق سرنگ مشترک، آلوده میشوند که در دسترس بودن مواد مخدر عامل شیوع آن است.
وی افزود: دولت ایران البته استراتژی 5 ساله آینده را برای کنترل بیماری ایدز تصویب کرده است که در آن علاوه بر وزارت بهداشت بخشهای دیگر نیز مسئولیت دارند و تلاش میشود با آموزش به مردم از طریق رسانه ها با پیامهای مثبت این بیماری کنترل شود.
شیخ اضافه کرد: مهمترین چالش سلامت مردم ایران نوع رفتار و سبک زندگی مردم است که علاوه بر مرگ و میرهای ناشی از حوادث رانندگی و بیماریهای قلب و عروق و دیابت را باعث میشود، ناتوانیهای زیادی را به وجود می آورد که کیفیت و عرض زندگی مردم را متاثر میکند.
*دولت باید سیستم سلامت را حمایت کند
وی گفت: با وجود اینکه نظام بهداشتی ایران نظام کارآمدی است اما این سیستم در کل کشور توزیع مناسبی ندارد و از نظر سیاسی ارادهای لازم است تا برای توسعه این سیستم به طور هماهنگ در همه جای کشور دستگاههای متولی سلامت را حمایت کند.
وی افزود: بهداشت آب، محیط زیست سالم و همکاری جامعه مدنی برای رسیدن به یک جامعه سالم در این زمینه تاثیرگذار است و وزارت بهداشت به تنهایی نمیتواند این مسئولیت را انجام دهد البته فعال شدن شورای عالی سلامت به ریاست رئیس جمهوری در سالهای اخیر به این رفع این مشکلات کمک کرده است.
* ایران کشور ثروتمندی است
شیخ در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگار فارس در مورد کمکهایی که سازمان بهداشت جهانی یا سازمان ملل برای توسعه سلامت به ایران میکند، گفت: ما یک سازمان تخصصی هستیم و تمرکز ما بیشتر روی کمکهای فنی، توسعه سیاستها و نظارت بر فناوریهاست و کمک مالی به کشورها نمیکنیم.
وی اضافه کرد: البته ایران کشور ثروتمندی است و حتی میتواند به کشورهای دیگر کمک کند و نیازی به کمکهای مالی سازمانهای بین المللی ندارد اما سازمان ملل و نهادهای تخصصی آن مانند سازمان بهداشت جهانی در تدوین برنامه های تخصصی و ارائه آموزشها و حتی دادن بورس تحصیلی به ایران کمک میکنند.
رئیس دفتر سازمان بهداشت جهانی گفت: سازمانهای بین المللی البته در زمان وقوع بلایای طبیعی و اضطرار مانند زلزله بم به ایران کمک میکنند به طوری که این سازمانها در ساخت 20 مرکز بهداشتی و بیمارستان بم مشارکت داشتند.
*دولت هنوز داروی ایدز را به WHO معرفی نکرده است
شیخ در مورد داروی جدید ایرانی برای بیماران ایدز هم گفت: دارویی که اخیرا در ایران ساخته شده است و در رسانهها نیز آمده است، داروی کنترل کننده ایمنی بدن است و درمان کننده بیماری ایدز نیست و فقط میتواند بیماری را به تاخیر بیندازد.
وی گفت: تایید یک دارو در سازمان بهداشت جهانی روال خاصی دارد اما دولت ایران هنوز به طور رسمی برای معرفی این دارو با سازمان بهداشت جهانی تماس نداشته است و بررسی و تایید این دارو نیازمند معرفی رسمی آن است و ما نمیتوانیم قبل از معرفی و بررسی آن تاثیر این دارو را از نظر علمی تایید کنیم.
شیخ افزود: هنوز درمانی برای بیماری ایدز در دنیا وجود ندارد، داروهایی که برای این بیماری وجود دارد معمولا ترکیبی هستند و چند دارو با هم مورد استفاده این بیماران قرار میگیرد، هیچ واکسنی هم برای این بیماری هنوز وجود ندارد همان طور که هنوز واکسنی برای بیماری آنفلوانزای پرندگان وجود ندارد البته مطالعاتی برای تولید واکسن آنفلوانزای پرندگان در دنیا در حال انجام است.
وی گفت: در ایران بیش از 14 هزار نفر مبتلا به ویروس HIV شناسایی شده اند که 864 نفر آنها وارد فاز بیماری شدهاند.