دور تازه ای از بازداشت عربهای ایرانی در سوریه

دور تازه ای از بازداشت عربهای ایرانی در سوریه

سازمان دیده بان حقوق بشر از دولت سوریه خواسته است که فوراً شش عرب ایرانی را که در این کشور بازداشت شده اند، آزاد کند یا اینکه مدارک حقوقی معتبری در توجیه قانونی بودن بازداشت آنان ارائه دهد.
نقشه سوریه
به گفته احمد محمود، سوریه از سالها پیش مرکز فعالیت اعراب ایرانی بوده است

آن گونه که در اعلامیه این سازمان آمده، این شش نفر که چهار نفرشان دانشجوی دانشگاه دمشق هستند، پنجم مارس (چهاردهم اسفند) گذشته بازداشت شدند و این نگرانی وجود دارد که آنان نیز همچون پنج عرب ایرانی دیگر که سال گذشته در سوریه بازداشت شده بودند، به ایران فرستاده شوند و در آنجا مورد آزار و اذیت قرار گیرند، بخصوص اینکه یکی از این شش نفر، به نام علی بوعذار در ایران غیاباً به اعدام محکوم شده است.

این در حالی است که احمد محمود، از فعالان عرب ایرانی در انگلستان می گوید دو تن از این شش نفر، از جمله علی بوعذار که به اعدام محکوم شده به ایران فرستاده شده اند.

گفته می شود علی بوعذار با گذرنامه عراقی به سوریه سفر کرده و کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد هنگام بازداشت هنوز او را به عنوان پناهنده نپذیرفته بوده است.

از میان دیگر بازداشت شدگان، دو تن از آنان پناهنده شناخته شده و مراحل اعزام آنان پناهنده به کشور ثالث در جریان بوده است، سه نفر دیگر نیز در حال طی مراحل بررسی درخواست پناهندگی شان بوده اند.

سازمان دیده بان حقوق بشر اعلام کرده که بازگرداندن هر یک از این افراد به ایران مغایر موازین بین المللی در مورد حقوق پناهجویان و پناهندگان و ناقض تعهدی است که دولت سوریه به عنوان امضاکننده پیمان بین المللی منع شکنجه داده است.

بنابر این پیمان، استرداد افراد به کشوری که بیم شکنجه و آزار آنان در آن می رود ممنوع است.

به گفته احمد محمود، سه دانشجوی عرب ایرانی دیگر دانشگاه دمشق نیز از سوی مراجع امنیتی سوریه احضار شده و در حال حاضر محل سکونت خود در کوی دانشگاه را ترک گفته اند، شماری دیگر از اعراب ایرانی ساکن سوریه نیز در سوریه متواری اند و اداره امنیت سوریه به دنبال آنان است.

بنابر اطلاعیه دیده بان حقوق بشر، شش عرب ایرانی که اخیراً در سوریه بازداشت شدند، در پی اقداماتی که دستگاه قضائی و امنیتی ایران در تعقیب عوامل بمبگذاریهای دو سال گذشته در شهر اهواز، مرکز استان خوزستان ایران در پیش گرفت "به دلیل ترس از آزار واذیت" ایران را ترک کردند و در سوریه اقامت گزیدند.

سال گذشته نیز پنج عرب ایرانی که چهار تن از آنان در سوریه پناهنده بودند و یکی دیگر از آنان از هلند به سوریه سفر کرده و دارای گذرنامه هلندی بود در سوریه بازداشت و به ایران فرستاده شدند.

احمد محمود می گوید، یکی از این پنج نفر در ایران به اعدام محکوم شده است.

دیده بان حقوق بشر، شش عرب ایرانی را که اخیراً در سوریه بازداشت شده اند چنین معرفی کرده است: افنان عزیزی، بیست ساله، دانشجوی مهندسی راه وساختمان دانشگاه دمشق، احمداسدی، بیست و هشت ساله، دانشجوی ادبیات عربی در دانشگاه دمشق، جابرعبیات، نوزده ساله، دانشجوی جامعه شناسی دانشگاه دمشق، صلاح الدین هلالی مجد، بیست وسه ساله، دانشجوی علوم دردانشگاه دمشق، کامل نواصری، بیست وهفت ساله و علی بوعذار، بیست وچهارساله.

بازداشت این افراد در سوریه در حالی صورت می گیرد که به گفته احمد محمود، این کشور از سالها پیش مرکز فعالیت عربهای ایرانی بوده که در راستای کسب خودمختاری یا استقلال برای مناطق عرب نشین خوزستان فعالیت می کنند.

به گفته وی، دانشگاه دمشق همه ساله چندین بورس تحصیلی در اختیار عربهای ایرانی می گذارد.

همه عربهای ایرانی بازداشت شده در سوریه اهل استان خوزستان در جنوب غرب ایرانند که درگیری قومی دو سال پیش در آن، دست کم پنج کشته و تعداد زیادی زخمی برجای گذاشت.

در پی درگیریها چند مورد بمبگذاری در شهر اهواز رخ داد که به کشته شدن تعدادی از شهروندان غیرنظامی انجامید.

حکومت ایران اعلام کرد که ریشه نا آرامیهای خوزستان در خارج از ایران است و افرادی که در ارتباط با بمبگذاریها بازداشت شدند اعتراف کرده اند که در خاک عراق آموزش دیده اند.

حکومت ایران انگشت اتهام را مشخصاً متوجه بریتانیا و نظامیانش در عراق ساخت.

از میان افرادی که به اتهام دخالت در بمبگذاریهای اهواز بازداشت شدند و تحت تعقیب قرار گرفتند تاکنون دوازده نفرشان اعدام شده اند و گفته می شود حکم اعدام سیزده نفر دیگر نیز صادر شده است.

فعالان حقوق بشر در مورد اینکه اعدام شدگان و محکومان به اعدام واقعاً در بمبگذاریها دست داشته اند تردیدهای جدی مطرح می کنند.

 
+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.