نشانه هایی از کاهش تنش میان ایران و بریتانیا
نشانه هایی از کاهش تنش میان ایران و بریتانیا
یازده روز پس از بازداشت پانزده سرباز نیروی دریایی بریتانیا توسط نیروهای ایرانی، نشانه هایی از کاهش تنش بین دو کشور دیده شده و رادیو دولتی ایران گفته از 'اعتراف ' ملوانان بازداشت شده تصاویر بیشتری پخش نخواهد شد.
تلویزیون ایران از دو ملوان دیگر بریتانیایی تصاویری پخش کرده اما بنا به گزارش ها گفته این روند را ادامه نخواهد داد ساعاتی پیشتر همین رادیو اعلام کرد که هر ۱۵ ملوان و تفنگدار بازداشت شده ورود غیر قانونی به محدوده آب های ایران را پذیرفته اند و یکشنبه شب شبکه عرب زبان 'العالم' نیز تصاویری از دو نفر دیگر از این ملوانان پخش کرد که در این مورد توضیح می دادند.
با این حال رادیو دولتی ایران گزارش کرده که به خاطر 'تغییرات مثبت' در مواضع بریتانیا دیگر تصویری از بازداشت شدگان پخش نخواهد کرد.
ساعاتی پیشتر یک مقام بریتانیایی در لندن گفت که دو کشور توافق کرده اند در مورد راه های جلوگیری از مناقشات بیشتر بر سر مرزهای آبی در خلیج فارس به بحث بنشینند.
در عین حال سخنگوی تونی بلر، نخست وزیر بریتانیا، بار دیگر بر موضع کشورش برای آزادی بدون قید و شرط ملوانان بازداشت شده تاکید کرده و افزوده که 'در پشت صحنه فعالیت های بسیاری در حال انجام است' تا این پانزده نفر آزاد شوند.
راه حل و فصل موضوع اعزام فردی از طرف آنها به تهران برای مذاکره است تا علت تجاوز نیروهای بریتانیایی به آبهای ایران مشخص شوددوشنبه دوم آوریل (سیزدهم فروردین) یازدهمین روز بازداشت سربازان نیروی دریایی بریتانیا توسط نیروهای ایرانی در خلیج فارس است و برای نخستین بار ایران از 'تغییر' در موضع بریتانیا صحبت کرده که برخی ناظران آنرا نشانه ملایم تر شدن لحن ایران در مناقشه جاری دانسته اند.
علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی مجلس ایران، در گفتگو با رادیو دولتی این کشور راه حل و فصل موضوع را 'اعزام فردی از طرف آنها به تهران برای مذاکره' نامیده تا علت اینکه چرا نیروهای بریتانیایی که به ادعای ایران می گوید وارد آبهای این کشور شدند، مشخص شود.
وی اهمیت چنین گفتگویی را در این ذکر کرده که بریتانیایی ها در کنار مرزهای ایران حضور دارند و باید راههای اینکه چگونه چنین مشکلی دوباره پیش نیاید بررسی شود.
مقام های ایرانی پیش از این از تماس هایی با بریتانیایی ها برای حل این تنش خبر داده بودند و دز براون، وزیر دفاع بریتانیا گفته بود که لندن و تهران تماس های مستقیمی برقرار کرده اند. وی ابراز امیدواری کرده بود که مساله نیروهای بازداشت شده بریتانیایی هر چه سریعتر حل و فصل شود.
۱۵ ملوان و تفنگدار دریایی بریتانیا، ۲۳ مارس در آب های خلیج فارس بازداشت شدند. ایران این افراد را به ورود غیر قانونی به محدوده آب های خود متهم کرد اما بریتانیا با رد این ادعا گفت که نیروهای این کشور در هنگام یک گشت بازرسی در آب های عراق در اروند رود (شط العرب) توسط نیروهای ایرانی بازداشت شدند