کسانیکه تفریحی یا به طور مداوم کوکایین مصرف می کنند پس از ترک این ماده مخدر ناخودآگاه به یاد دوران اعتیاد خود افتاده و دوباره بی اختیار به سمت آن کشیده می شوند.
علت اصلی تمایل شدید مصرف کنندگان کوکایین به بازگشت مجدد به آن وضعیت هم اکنون شناسایی شده است و این امر می تواند در بهبودی و ترک کامل معتادان تاثیر بسیاری داشته باشد.
مصرف کوکایین موجب تولید ماده ای به نام دوپامین (dopamine) در قسمت مرکزی مغز که احساس شادی و رضایتمندی را در بدن کنترل می کند می شود و در پی آن آنزیم هایی تولید می شود که حس با ارزش و با اهمیت بودن را در معتادین به کوکایین ایجاد می کند که این امر موجب می شود تا تمایل افرادی که حتی به طور تفریحی کوکایین مصرف می کنند به آن به شدت افزایش یافته و مصرف کنندگان پس از هر بار ترک دوباره بدان روی آورند.
در یک تحقیق عکسبرداری از مغز هجده معتاد به کوکایین در زمان دیدن یک فیلم چهل دقیقه ای که در مورد خرید و تولید ماده ای همانند کوکایین توسط مردم بود، نشان داد که مغز این افراد مقدار بیشتری دوپامین نسبت به زمان عادی تولید کرد این تحقیق نشان می دهد که دوپامین به طور مداوم موجب تحریک گیرنده های عصبی مغز شده و تمایل افراد را به مصرف مجدد کوکایین به شدت افزایش می دهد.
شناسایی تاثیر کوکایین بر مغز و علت بازگشت مجدد مصرف کنندگان به این ماده مخدر راههای جدیدی را پیش روی محققین برای یافتن روش های قطعی ترک معتادین گذارده است.