قطعنامه ۱ + ۵ آماده رای گیری
قطعنامه 1 + 5 آماده رای گیری | متن پیشنهادی رئیس شورای امنیت
گروه 1 + 5 با بی اعتنایی به درخواست اعضای غیر دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد فقط حاضر شدند اصلاحات جزئی درخواست آنان را در قطعنامه مربوط به ایران اعمال کنند .
به گفته دیپلمات ها , پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان پیشنهاد افریقای جنوبی را برای تعلیق 90 روزه مجازاتهای سازمان ملل متحد از سوی شورای امنیت رد کردند اما با هفت یا هشت مورد از اصلاحات جزئی موافقت کردند.
درمتن اصلاح شده پیش نویس منع صادرات اسلحه ازسوی ایران ، مجازاتهای داوطلبانه در بخش اقتصادی و محدودیتهای مالی و مسافرتی برضد شرکتهای و مقامات ایرانی گنجانده شده است.
نماینده انگلیس در سازمان ملل متحد گفت : متن پیش نویس قطعنامه ضد ایرانی آماده رای گیری است و احتمالا فردا " شنبه "درباره آن رای گیری خواهند شد.
وی افزود: امروز شورای امنیت برای رایزنیهای نهایی درباره متن پیش نویس تشکیل جلسه خواهد داد.
الخاندرو وولف نماینده موقت امریکا در سازمان ملل متحد هم گفت : امریکا همچنین بااصلاحیه های مورد نظر اندونزی و قطر که خواستار عاری شدن منطقه خاورمیانه از سلاحهای کشتار جمعی شده بودند, مخالفت کرد.
وولف در این حال گفت : رای گیری درباره این قطعنامه در روزهای آینده کمی سخت شده است اما هنوز ممکن به نظر می رسد.
دلاسابلیر سفیر فرانسه در سازمان ملل نیز گفت : تقریبا اعضای شورای امنیت با تشدید مجازاتها موافقند.
گفتنی است آمریکا برای ریاست جمهوری ایران و هیئت 38نفر همراه ویزای سفر و ورد به آمریکا را صادر کرده و ساعت 10صبح امروز آن را به نمایندگان ایران در سوئیس تحویل داده است.
الحاندرو ولف در اینباره اعلام کرد: اگر رئیس جمهوری ایران مایل است در این نشست شرکت کند باید هرچه زودتر به امریکا سفر کند.
همچنین گفتنی است که گوانگیا و چورکین نمایندگاه چین و روسیه هیچگونه مخالفتی را برای رائ گیری در نشست فردا ابراز نکرده اند.
متن پیشنهادی رئیس شورای امنیت :
ریاست شورای امنیت سازمان ملل متحد طرحی پیشنهاد کرد که پیش نویس جدید قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره برنامه هستهای ایران را تعدیل می کند .
متن پیش نویس پیشنهادی افریقای جنوبی رئیس دوره ای شورای امنیت سازمان ملل متحد به این شرح است:
این قطعنامه باید تنها تدابیر متناسب , فزآینده و قابل تغییر درباره برنامه هستهای ایران ارائه کند که از یک راه حل صلح آمیز و مبتنی بر مذاکره درباره موضوعات حل نشده مربوط به برنامه هستهای ایران حمایت کند.
زمانی که دیگر مسیرها برای راه حل صلح آمیز یک مسئله وجود دارد, هرگز نباید با عجله تحریم اتخاذ شود.
افریقای جنوبی در طرح پیشنهادی خود با اعلام اینکه در قطعنامه باید مفادی برای تدابیر تحریمها وجود داشته باشد تا با ایجاد شرایط به آنها خاتمه داده شود , پیشنهاد کرد که پاراگراف جدید اجرایی به شرح ذیل گنجانده شود:.
تصمیم می گیرد که به تدابیر در نظر گرفته شده در قطعنامه 1696 در سال 2006 و قطعنامه 1737 در سال 2006 و قطعنامه فعلی به محض ارائه گزارش مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به شورای امنیت سازمان ملل متحد مبنی بر اینکه ایران از قطعنامه های شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی پیروی کرده است , خاتمه داده شود.
هدف شورای امنیت سازمان ملل متحد دستیابی به راه حل صلح آمیز و مبتنی بر مذاکره است , از این رو پیشنهاد محمد البرادعی درباره " وقفه " [ تایم اوت ] باید در قطعنامه آورده شود تا فضا برای مباحث فنی در آژانس بینالمللی انرژی اتمی و مذاکرات سیاسی ایران و گروه 1 + 5 و دیگران فراهم شود.
شاید این مسئله با گنجاندن پاراگراف اجرایی جدید 2 که به شرح زیر است بدست آید : از پیشنهاد مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی برای "وقفه" به منظور اجازه دادن به مذاکرات سیاسی برای یافتن راه حل بلند مدت که حقوق و الزامات طرفهای درگیر را به رسمیت می شناسد حمایت می کند و در این باره تصمیم می گیرد قطعنامه 1737 باید به مدت 90 روز به تعلیق درآید.
فورجه 90 روزه که فراهم شده برای اجازه کاهش تنش ها و به وجود آوردن فرصت برای ایران و دیگر طرفهای درگیر برای از سرگیری مذاکرات به منظور رسیدن به یک راه حل بلند مدت صلح آمیز را خواهد داد.
این دوره کوتاه برای پیشرفت در مذاکرات سیاسی کافی خواهد بود.
افریقای جنوبی تصریح کرد, مناسب ترین ترتیب توالی این خواهد بود که از نهایت ظرفیت مذاکرات استفاده شود و تحریمها به عنوان آخرین گزینه به کار گرفته شوند ,از این رو پیشنهاد پنج عضو دائم شورای امنیت موسوم به گروه 1 + 5 به شماره " 2006/521S " باید روی میز باقی بماند و به شرح زیر در قطعنامه گنجانده شود:.
پاراگراف مقدماتی شماره پنج, از ادامه تعهد چین , فرانسه ,آلمان , روسیه , انگلیس و امریکا با حمایت نماینده عالی اتحادیه اروپا برای یافتن راه حل مبتنی بر مذاکره استقبال می کند و با قدردانی از پیشنهاد آنان به ایران به شماره 521/ 2006/S که ضمیمه این قطعنامه شده است اعلام می کند که این پیشنهاد همچنان روی میز باقی بماند.
رئیس دوره ای شورای امنیت سازمان ملل متحد همچنین با اشاره به پاراگراف مقدماتی شماره هشت مبنی براینکه برنامه ایران خطر تکثیر و اشاعه به وجود می آورد, تاکید کرد: این اعلام ضرورتا به این معنی نیست که چنین برنامه ای تهدیدی برای صلح و امنیت جهانی است بنابراین با درنظر گرفتن فقدان هرگونه مدرک آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره وجود برنامه هسته ای تسلیحاتی در ایران از این رو پیشنهاد می شود که عبارت " خطر تکثیر و اشاعه ناشی از برنامه هسته ای ایران و در همین چارچوب " حذف شود.
وی باردیگر تاکید کرد: قطعنامه تنها باید روی برنامه هستهای ایران تمرکز داشته باشد که براین اساس بندهای قید شده در ضمیمه قطعنامه درباره فهرست افراد و شرکتهای مشمول مسدود شدن دارایی ها و گنجانده شدن در سیستم زیر نظر گرفتن سفرهای آنها نیز باید حذف شود.
رئیس دوره ای شورای امنیت همچنین با بیان اینکه مسئله دیگری که درباره تدابیر پیشنهادی جدید تحریمها وجود دارد و لازم است در صورت حفظ این تدابیر درچارچوب فرمول "وقفه" , به آن پرداخته شود به ابهام درباره این مسئله مربوط می شود که آیا برخی پاراگرافهای اجرایی برای کشورهای عضو الزام آور است یا خیر ? , افزود: در این پاراگرافها با وجود اینکه از زبان غیر الزام آور استفاده شد همانند "درخواست می کند" اما در این حال کشورها ملزم شدند که "به تلاش های متقابل در اجرا کردن تدابیر اتخاذ شده شورای امنیت سازمان ملل متحد بپیوندند" و همچنین ملزم شدند که درباره تدابیر اتخاذ شده برای اجرای این مفاد غیر الزامآور گزارش دهند که بنابراین برای رفع این ابهام این پاراگرافها باید حذف شوند.
وی باردیگر با تکرار اینکه لازم است که شورای امنیت سازمان ملل متحد به طور کامل و صحیح مطالب درج شده در گزارش مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره برنامه هستهای ایران را منعکس کند, گفت: درست است که ایران از درخواست شورای امنیت سازمان ملل متحد برای تعلیق غنی سازی پیروی نکرده است اما گزارش مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی نشان می دهد که این آژانس تاکنون مدرکی دال بر انحراف برنامه هستهای ایران به سوی برنامه تسلیحاتی مشاهده نکرده است بنابراین بهترین راه برای رسیدن به تعادل در این زمینه این است که قطعنامه پیشنهادی گروه 1 + 5 به شکل زیر اصلاح شود:.
از آنجایی که آژانس بین المللی انرژی اتمی تاکنون مدرکی بدست نیاورده است که نشان دهد مواد به سوی برنامه تسلیحات هستهای در ایران منحرف شده باشند لازم است شورای امنیت سازمان ملل متحد اختیارات آژانس بین المللی انرژی اتمی را به رسمیت بشناسد و این مسئله اهمیت دارد که شورای امنیت سازمان ملل متحد در کار آژانس بین المللی انرژی اتمی مداخله نکند زیرا آژانس بین المللی انرژی اتمی که همچنان یگانه نهاد به رسیمت شناخته شده بین المللی با مسئولیت راستی آزمایی توافقنامههای پادمان و دادن تضمین درباره منحرف نشدن مواد به سوی اهدف غیرصلح آمیز است بنابراین ضرورت ندارد که شورای امنیت سازمان ملل متحد اختیارات آژانس بین المللی انرژی اتمی را بار دیگر تحکیم کند چون آژانس بین المللی انرژی اتمی از اختیارات و توانایی های لازم برای برآورده کردن کارکردهای قانونی و مقرر برخوردار است.
رئیس دوره ای شورای امنیت باردیگر پیشنهاد کرد که پاراگراف یازدهم باید به شکل زیر اصلاح شود:.
اختیارات آژانس بین المللی انرژی اتمی را به رسمیت می شناسد و قویا از نقش آن به عنوان یگانه نهاد بین المللی برسمیت شناخته شده ,معتبر و دارای صلاحیت برای راستی آزمایی موضوع پیروی از توافقنامه های پادمان براساس مقررات و نیز دادن تضمین در خصوص منحرف نشدن مواد به سوی اهدف غیرصلح آمیز حمایت می کند .