داستان عمونوروزو ننه سرمانمادپیروزی نوربرتاریکی

داستان عمو نوروز و ننه سرما نماد پیروزی نهایی نور بر تاریکی

عمو نوروز واپسین شب سال به دیدار همسر خود ننه سرما می‌‏رود و این دو در طول سال تنها در این زمان می‌‏توانند به وصال هم برسند.  

به گزارش خبرنگار ایلنا, داستان عمو نوروز و ننه سرما نیز از افسانه‌‏های نمادین گذار سال کهنه به سال نو است.
پیری کهنسال که بابا نوروز یا عمو نوروز خوانده می‌‏شود، به دیدار زنی فرتوت و زمان فرسود می‌‏رود که او را ننه سرما می‌‏نامند و به گونه ای بانوی عمو نوروز شمرده می‌‏شود.
طبق افسانه‌‏های شفاهی موجود، ننه سرما در درازای سال، تنها در این شب است بخت در کنار شوهر بودن را دارد. پس از این شب، ننه سرما , عمو نوروز را وا می‌‏نهد و به راه خود می‌‏رود تا در سال آینده این دو باز در همین شب یکدیگر را ملاقات کنند.
رنگ سرخ جامه بابا نوروز, نشان راز آلودگی خورشید است که نشانه‌‏ای در هفت سین نوروز و سفره شب چله نیز در آن مشاهده می‌‏شود.
ریش سفید و بلند بابا نوروز نشانه زمان و قدمت نوروز و جاوید بودن آن است.
حتی بنا به گفته برخی محققان, رنگ سرخ جامه بابانوئل نیز از سرخی جامه عمو نوروز گرفته شده است.
در باورشناسی و نماد شناسی کهن, مرد، نشانه نرینگی و اثرگذاری است و زن نشانه اثرپذیری است. در داستان بابانوروز و ننه سرما هم اگر طبق باورهای باستان بابا نوروز مرد است و ننه سرما زن, به این نشان است که چیرگی بر سرما با گرما و روشنی است و ننه سرما، آمدن عمو نوروز و روشنی را انتظار می‌‏کشد.
این اتفاقی است که نه تنها در طبیعت؛ بلکه در کل کائنات روی می‌‏دهد و این روشنی است که تاریکی را در بر می‌‏گیرد و تاریکی در نور هرگز جایی نداشته و ندارد.
این جریان یک فلسفه خداوندی است و در معنا تحقق پیدا می‌‏کنند و داستان زیبای بابانوروز و ننه سرما نیز نمادی از این واقعیت اهورایی است.
باشد که چنین داستان‌‏های پر معنا و شگرف ایرانی, هرگز به حیطه فراموش سپرده نشود و حداقل خود مردم در حفظ و انتقال سینه به سینه آن کوشا باشند. همان گونه که تا امروز این داستان‌‏ها‌‏, با فراز و نشیب پا بر جا مانده و هنوز در گوشه و کنار نقل می‌‏شود.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.