مدیربزرگ‌ترین گروه ایرانی«یاهو»:وب‌گردی و مشقاتش

مدیر بزرگ‌ترین گروه ایرانی «یاهو»:

وب‌گردی هم برای خودش مشقاتی دارد

بر اساس پیش‌بینی کارشناسان، در سال 2010 میلادی تبلیغات اینترنتی از تبلیغات رادیویی _پیشی خواهد گرفت.به گفته این کارشناسان، میزان درآمد تبلیغات اینترنتی بین سال‌های 2005 تا 2008 رشد 84 درصدی خواهد داشت.

این در حالی است که در ایران تبلیغات اینترنتی در سبد شرکت‌های تبلیغاتی که در بسیاری از موارد به عنوان مشاور تبلیغ‌دهندگان، خدماتی را به آن‌ها عرضه می‌کند جایگاه مناسبی ندارد چرا که به دلیل هزینه‌های پایین تبلیغ در اینترنت، کارمزد شرکت‌های تبلیغاتی نیز در صورت دادن تبلیغی در اینترنت بسیار اندک است.

از طرف دیگر عدم آشنایی این شرکت‌ها با مکانیزم‌های تبلیغات اینترنتی چون سازوکارهایی جهت سنجش و اندازه‌گیری اثربخشی تبلیغات اینترنتی، موجب شده که این شرکت‌ها تمایل کم‌تری به ارایهء تبلیغ در اینترنت داشته باشند. البته نفوذ پایین اینترنت در جامعهء ایران را هم باید به این فهرست اضافه کرد.در این میان گروه‌های اینترنتی در ترویج فرهنگ تبلیغات در اینترنت نقش موثری را ایفا می‌کنند.

در حال حاضر از میان 200 هزار گروه در یاهو فقط 2500 گروه آن را ایرانی‌ها تشکیل می‌دهند.

گروه اینترنتی «مارشال مدرن» بزرگ‌ترین گروه ایرانی یاهو با عضویت بیش از 154 هزار نفر، در بحث تبلیغات اینترنتی در ایران پیشتاز است.

با این حال هنوز این بحث در ایران چندان جا نیفتاده است.

گفت‌وگوی ما با امیر حجوانی مدیر این گروه را در ادامه می‌خوانید:

آقای حجوانی از فضای وب چه خبر؟ خوش می‌گذرد؟

عالی است. هر روز بهتر می‌شود و علاقه‌مندان زیادی پیدا می‌کند.

گروه شما چه وضعیتی دارد؟

هر ماه بین چهار تا پنج هزار نفر عضو جدید داریم. پیش‌بینی می‌کنیم این روند سرعت بیش‌تری به خود بگیرد.

دقیقاً چند سال است که این گروه را تشکیل داده‌اید؟

هنوز اول راه هستیم چون سه سال بیش‌تر از عمر این گروه نمی‌گذرد. دقیقاً در تاریخ 28 آذر 82 این گروه را ایجاد کردیم.

چطور شد که به این فکر افتادید؟

من قبلاً در گروه دیگری به نام «میعاد» عضو بودم. تقریباً نقش معاون گروه را داشتم. خیلی از این کار لذت می‌بردم و معمولاً وقت زیادی را صرف آن می‌کردم. در کنار میعاد گروه مارشال مدرن را ایجاد کردم.

از این کار چه هدفی داشتید؟

می‌خواستم پایگاه شخصی خودم باشد. معمولاً مطالب «میعاد» را داخل آن ذخیره می‌کردم. بعدها مشکلاتی با گروه به وجود آمد و نتوانستم ادامه بدهم. بالاخره بهمن همان سال «مارشال مدرن» را به صورت جدی استارت زدم.

از این کار درآمدی هم دارید؟

در یک سال و نیم اول کار، هیچ حسابی روی آن باز نکردم; معتقد بودم باید اعضای این گروه به بیش از 50 هزار نفر افزایش یابد تا بعد بتوانیم بر روی درآمدزایی آن برنامه‌ریزی کنیم.

الان وضعیت چطور است؟

در یک سال و نیم گذشته بحث تبلیغات گروه را فعال کرده‌ایم. اما فقط حدود 10 تا 15 میلیون تومان درآمد داشته‌ایم.

یادتان هست اولین درآمدتان از این کار چقدر بود؟

برای اولین بار از تبلیغات در این گروه یک چک 21 هزار تومانی نقد کردم و خیلی برایم لذت‌بخش بود. اما الان فرق می‌کند.

چندی پیش یک پیام تبلیغاتی را برای اعضا ارسال کردید مبنی بر «آموزش زبان در خواب» آیا خودتان به این اصل معتقدید که می‌توان در خواب با گوش دادن به یک  CD  یا  DVD  آموزش زبان انگلیسی دید؟

معتقدم هرکسی که بخواهد زبان یاد بگیرد نه فقط در خواب و بیداری بلکه در زندگی عادی و روزمره در کنار تمام مشغله‌ها می‌تواند. مهم اراده برای یادگیری است. به نظر من، تبلیغ این‌که در خواب آموزش ببینید صرفاً استفاده از جملات تبلیغاتی برای فروش است. البته من از این سی‌.دی استفاده نکردم  اما به نظرم این تبلیغات بازی با یک حالت یادگیری به منظور فروش بیش‌تر است.

فکر نمی‌کنید با ارسال چنین تبلیغاتی اعتماد مخاطب را از دست بدهید؟

بارها و بارها در بالای پیام‌های الکترونیکی‌مان تاکید کرده‌ایم که مسوولیت محتوای درون ایمیل‌های تبلیغاتی با ما نیست. خوشبختانه تا به حال نیز کسی از کیفیت کالاهای مورد تبلیغ در گروه به ما شکایتی نکرده است. اعضا می‌دانند که اگر مشکلی با کیفیت یک کالای مورد تبلیغ دارند باید با مسوولان آن شرکت که ایمیل‌هایشان در تبلیغ درج می‌شود، تماس بگیرند. ما فقط این مسوولیت را می‌پذیریم که ایمیل‌های تبلیغاتی‌مان در چارچوب قوانین ایران باشد.

فکر می‌کنید وضعیت تبلیغات در اینترنت از این هم بهتر شود؟

اگر بتوانیم تبلیغات اینترنتی را جا بیندازیم به هدف‌مان رسیده‌ایم. تبلیغات اینترنتی مثل بیلبوردهای شهری است. اوایل اگر یادتان باشد در شهر تهران فقط تبلیغ یک مارک لباس در بیلبوردها و تنها در برخی از نقاط تهران به چشم می‌خورد. اما امروز هر نقطه از شهر که بروید پر  است از این بیلبوردها با تبلیغات متفاوت. تبلیغ در اینترنت هم همین طور است. باید فراگیر شود که البته ناگفته نماند وضع امسال خیلی بهتر از پارسال است.

این محدودیت‌ها از کجا ناشی می‌شود؟

به هر کجا مراجعه می‌کنیم یک سری قوانین و مقررات دست و پاگیر سر راهمان سبز می‌شود که واقعاً در بعضی از موارد کاری پیش نمی‌رود.

مثلاً چه محدودیتی؟

فیلترینگ، یکی از بزرگ‌ترین مشکلات است.

چطور ؟

بعضی از نرم‌افزارهای مورد  استفاده برای فیلتر کردن سایت‌ها بر روی یک کلمهء خاص فیلتر می‌شوند که این کار دچار اشکال است چون شاید سایت‌هایی وجود داشته باشند که از نظر محتوایی هیچ‌گونه مشکلی نداشته باشند. اما به خاطر وجود آن یک کلمه فیلتر شده‌اند. این مساله مقدار زیادی کار ما را برای دستیابی به سایت‌های جذاب، دچار مشکل کرده است. البته فقط مشکل ما فیلترینگ نیست.

مشکلات و محدودیت‌های دیگر چیست؟

مثلاً کمبود وقت و سرعت کم اینترنت که ما را مجبور می‌‌کند شب‌ها از ساعت 11 تا 12 شب به بعد پای اینترنت بنشینیم که در این صورت هم فراغت بیش‌تری داریم، هم شب‌ها سرعت اینترنت بالاتر است.

خانواده‌هایتان محدودیتی برای کار شما ایجاد نمی‌کنند؟

در ابتدای کار نه، اتفاقاً مشوق‌های خوبی بودند اما در حال حاضر به شدت مخالف کارم هستند و در واقع بزرگ‌ترین سد. البته از یک منظر حق با آن‌هاست. از نظر آن‌ها من مهم‌تر از یک سایتم.

پس چرا با وجود مخالفت خانواده باز هم به این کار ادامه می‌دهید؟

در حال حاضر من در مقابل 157 هزار نفر اعضای سایت مسوول هستم. این‌که ظرف یک دقیقه پیام‌های شما به 157 هزار نفر می‌رسد و این همه ایرانی از سراسر دنیا دور هم جمع می‌شوند، بسیار شورانگیز است. اگرچه به علت حجم بالای کارگروه مجبور شدم از خیلی از کارهایم بزنم. حتی در دانشگاه نیز واحدهای _کم تری برمی‌دارم اما باز هم احساس جمع کردن این همه ایرانی به دور هم مانع از متوقف‌کردن این گروه می‌شود.

کارگروه‌های دیگر را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

در حال حاضر خیلی از گروه‌های ایرانی تشکیل شده در «یاهو» به دنبال عضویت زرد هستند که این خود یکی از مشکلات اصلی گروه‌ها به حساب می‌آید.

عضویت زرد یعنی چه؟

همان‌طور که یک‌سری مجلات به عنوان مجلات زرد نامیده می‌شوند که بعضاً با شایعه و بزرگ‌نمایی‌های غیرواقعی سعی در جذب خواننده و فروش بیش‌تر دارند در اینترنت هم به شکل دیگری جا افتاده است.

یعنی بعضی گروه‌ها با شایعه درست‌کردن، سعی می‌کنند تعداد اعضای خود را بالا ببرند؟

- بله، دقیقاً همین‌طور است. در حال حاضر یک گروه ایرانی وجود دارد که دومین گروه ایرانی از نظر تعداد اعضا محسوب می‌شود، اما اکثر مخاطبان اینترنت حتی برای یک بار اسم این گروه را نشنیده‌اند. این در حالی است که این گروه 142 هزار عضو دارد. هم اکنون بسیاری از گروه‌ها هستند که پیشنهاد می‌دهند پنج هزار عضو می‌دهیم اما تبلیغات ما را در گروهتان بزنید. اما این مساله تا به حال برای من مهم نبوده است. دوست دارم اگر روزی سه عضو می‌گیریم اما فعال باشند و هر روز ایمیل‌هایشان را چک کنند وگرنه بالا بردن تعداد اعضایی که ایمیل‌هایشان غیرفعال است به درد نمی‌خورد.

در حال حاضر چند درصد از اعضای شما عضو فعال هستند؟

طبق آخرین آمار داده شده توسط «یاهو»، در حال حاضر از میان اعضای ما فقط 25 هزار نفر آن‌ها فعال نیستند. اما مابقی هر روز ایمیل‌های خود را چک می‌کنند.

به نظرتان عمر این گروه کی تمام می‌شود؟

باید قبول کنیم که این سایت‌ها هم عمری دارند و روزی عمر آن‌ها تمام ‌می‌شود.

وقتی سن آدم بالا برود و عطش جوانی کم شود، ناخودآگاه مسیر زندگی آدم را عوض می‌کند. اما خوشحالم که در طول مدت عمر این گروه هرچند سال که باشد توانسته‌ام این همه ایرانی را از سراسر دنیا دور هم جمع کنم.

اگر روزی بخواهید گروه را ببندید فکر می‌کنید عکس‌العمل اعضا چه باشد؟

سیزده‌بدر پارسال به‌عنوان دروغ 13 به اعضا ایمیل زدم «خداحافظ برای همیشه» آن روز فهمیدم که اگر من هم بخواهم گروه را ببند، اعضا نمی‌گذارند.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.