پیشنهاد نماینده کنگره آمریکا برای حل مناقشه با ایران

پیشنهاد نماینده کنگره آمریکا برای حل مناقشه با ایران
یک سیاستمدار بلندپایه آمریکایی طی سفری به روسیه پیشنهاد کرده است که این دو کشور با تاسیس یک بانک سوخت هسته ای، نیاز کشورهایی مانند ایران برای استفاده از آن در پروژه های اتمی غیرنظامی را تامین کنند.

تام لانتوس، از حزب دمکرات و رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان کنگره آمریکا، گفت این بدان معنی است که ایران دیگر به ساخت تاسیسات غنی سازی اورانیوم نیازی نخواهد داشت.

با این حال معلوم نیست چنین پیشنهادی چقدر برد داشته باشد زیرا ایران در گذشته پیشنهادی مشابه از سوی مسکو به منظور ساخت تاسیسات مشترک تولید اورانیوم غنی شده با روسیه در خاکبا این حال آقای لانتوس در پایان سفر خود به مسکو گفت که طرح او از حمایت کاندولیزا رایس، وزیر خارجه آمریکا، برخوردار است.براساس این پیشنهاد، بانک سوخت هسته ای با همکاری کارشناسان و منابع آمریکا و روسیه زیر کنترل مستقیم آژانس بین المللی انرژی اتمی تاسیس خواهد شد.آقای لانتوس گفت چنین طرحی مسلما از نیات واقعی ایران پرده برمی دارد: "اگر هدف ایران واقعا توسعه انرژی اتمی برای مصارف غیرنظامی است، این بانک، سوخت هسته ای را تحت نظارت بین المللی و به شکلی ایمن و مطمئن، در اختیار آن کشور و هر کشور دیگری قرار خواهد داد."

 آن کشور را رد کرده بود.

ارزیابی نیت واقعی ایران
تام لانتوس - عکس از سایت رسمی تام لانتوس
 اگر هدف ایران واقعا توسعه انرژی اتمی برای مصارف غیرنظامی است، این بانک سوخت هسته ای را تحت نظارت بین المللی و به شکلی ایمن و مطمئن، در اختیار آن کشور و هر کشور دیگری قرار می دهد
 
تام لانتوس

برای جمهوری اسلامی که در تمام دوران زمامداری خود تحریم های آمریکا را تحمل کرده و اصولا با بدبینی به جهان توسعه یافته به خصوص غرب می نگرد، پذیرش چنین پیشنهادی آسان نخواهد بود.مقام های ایران قبلا استدلال کرده اند که نمی توانند برای تامین چنین کالای مهمی به بیگانگان اعتماد کنند چرا که هر لحظه با بروز بحران امکان قطع آن وجود دارد.

با این حال صِرف طرح چنین پیشنهادی نشان می دهد که حکومت ایران با پافشاری بر مواضع خود طی چهار سال کشمکش با غرب بر سر برنامه اتمی اش چه امتیازاتی کسب کرده است زیرا واشنگتن تا دو سال پیش حتی حاضر نبود ایران از یک برنامه غیرنظامی انرژی هسته ای برخوردار باشد اما اکنون می گوید با آن مخالفت ندارد.

اما از سوی دیگر طرح این پیشنهاد در صورتی که با استقبال روسیه و سایر کشورها روبرو شود می تواند ایران را بیش از پیش تحت فشار بگذارد.ریچارد گالپین، خبرنگار بی بی سی در مسکو، می گوید طبق اظهارات کارشناسان روس، مانع اصلی در راه طرح پیشنهادی تام لانتوس، محل ایجاد بانک سوخت هسته ای است.به گفته وی یک راه حل احتمالی برای دست یافتن به سازش این است که چنین بانکی در داخل ایران تحت نظارت شدید بین المللی ساخته شود.آقای لانتوس اصلا زاده بوداپست است و در سال 1947 در سن 19 سالگی از مجارستان به آمریکا مهاجرت کرد.وی در جوانی عضو یک گروه زیرزمینی ضدنازی بود و بعدا به جنبش ضد کمونیست مجارستان پیوست.وی از سال 1981 نماینده کالیفرنیا در مجلس نمایندگان کنگره بوده است.

 

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.