بیگ بن ساعتی برای تمام فصول

  کاربر گرامی!

   Big Ben Clock
    بیــــگ بــن
    ساعتی برای تمام فصول

انسان آنقدر توانمند است که همیشه آنچه را خواسته به دست آورده. هیچ چیز نمی تواند در برابر اراده انسان مقاومت نماید. وقتی تصمیم می گیرد، تا آخر راه پیش می رود و تا آن را کسب نکند آسوده خاطر نمی شود. در گوشه گوشه جهان بزرگ آثار و شاهکارهایی از توانمندیهای انسان به چشم می خورد. جالب اینجاست که اکثر بناها و ساختمانهای شگفت انگیز جهان مربوط به گذشته ای دور می شود.
    در آن زمان ابزار و وسایل و امکانات امروزی نبوده اما مردم آن دوران با مهارتی خاص توانسته اند آثاری زیبا و به یاد ماندنی برای نسلهای آینده خود به یادگار بگذارند. یکی از بناهای عظیم و معروف قرن ۱۹ در لندن واقع است که ساعت بیگ بن نام دارد. اکنون قصد داریم درباره تاریخچه ساخت این ساعت مشهور مطالبی را برایتان بیان نماییم.
    
    در نیمه های شب ۱۶ اکتبر ۱۸۳۴ یک قصر قدیمی در وست مینیستر لندن با آتش ویران شد. گفته شده چارلز باری معمار چیره دست انگلیسی همان زمان از برینگتون به لندن باز می گشت. او در آنجا طراحی یک کلیسای عظیم را به پایان رسانده بود؛ ناگهان چشمش به شعله های فروزان آتش افتاد که در نزدیکی ساختمانهای مجلس انگلیس به چشم می خورد. دولت انگلیس برای بازسازی بنای سوخته شده مسابقه ای میان معماران گذاشت. چارلز باری پیشنهاد ساخت یک برج عظیم ساعت را داد. حتی طراحی آن را نیز ارائه داد. زیرا او همان شب جرقه ای در ذهنش پدیدار شد که می توانست در جای این قصر سوخته ساعتی بر روی برجی عظیم بنا نماید. پیشنهاد او از میان ۴۰۰ معمار برجسته انتخاب گردید. او ساعتی طراحی کرد که صفحه ای به قطر ۹ متر بر بلندی بیش از ۲۰۰ متر قرار داشت. تنها طراحی یک ساعت لازم نبود، او نیاز به یک ساعت ساز ماهر داشت. بنیامین لویس و ولیامی ساعت ساز معروف آن زمان به یاری باری آمد. او بهترین ساعت ساز انگلیسی به شمار می رفت. اکنون نیز در موزه های انگلیس ساعتهای ساخت دست وولیامی نگهداری می شود که بسیار با ارزش و بی نظیر است.
    باری و این ساعت ساز مشهور مشغول طراحی و ساخت بزرگترین ساعت جهان شدند، اما متاسفانه وولیامی عمرش کفاف نداد و در سال ۱۸۵۴ در حالی که هنوز ساعت نیمه تمام بود از دنیا رفت. لذا سر جورج آیری ستاره شناس سلطنتی، ادامه طراحی و ساخت ساعت را به عهده گرفت و از سال ۱۸۵۵ همکاری خود را با باری آغاز نمود. او توانست ساعت را به نحوی طراحی نماید که ثانیه هایش هم به طور دقیق باشد. در همان سال آیری تصمیم گرفت ادوارد جان دنت را که یکی از ساعت سازان سلطنتی بود به همکاری دعوت نماید. او ساعتهای آفتابی زیادی ساخته بود که بسیار دقیق عمل می کرد. اما متاسفانه او نیز عمرش به پایان ساخت ساعت نرسید و در سال ۱۸۵۶ از دنیا رفت. فردریک دنت برادرزاده اش که شاگرد دنت هم بود، جای عمویش را گرفت. ادموند بکت دنیسون، طراح ساعتهای ملکه انگلیس به جمع آنان پیوست. او در دقیق سازی ساعت بی نظیر بود. او در دانشگاه کمبریج قضاوت و حقوق خوانده بود. اما در کارهای فنی توانایی خاصی داشت. این گروه زبردست طراحی و ساخت گوشه ای از ساعت را به عهده گرفتند که همه آنان تحت نظر باری بودند و از او راهنمایی می گرفتند. البته در ابتدا با مشکلاتی روبه رو شدند. اولین مسئله ای که پیش آمد چگونگی استقرار ساعت برروی برج بود. باری که معمار برج محسوب می شد معتقد بود ساعت را قطعه قطعه کرده و برروی برج سر هم کنند. همین طور هم شد اما کار بسیار سخت و پیچیده ای بود. آنان مجبور بودند ساعت ساخته شده را تکه تکه نمایند و برروی برج قرار دهند.
    در سال ۱۸۵۶ جان وارنر و پسرانش ناقوس ساعت را ساختند. این ناقوس حدود ۱۶ تن بود که یک چکش به وزن ۶ تن نیز داشت. اما یک سال بعد در سال ۱۸۵۷ ناقوس بزرگ، ترک خورد و شکست. دلیل ترک خوردن آن را وزن سنگین چکش دانستند. در سال ۱۸۵۸ ناقوس دیگری به وزن ۱۳/۵ تن ساخته شد که تا امروز همواره باقی مانده است.
    

نام بیگ بن توسط وارنر پیشنهاد شد. مشخص نیست چرا چنین نامی را برروی این ساعت نهادند. بیگ بن در معنی یعنی درون بزرگ که شاید به خاطر ناقوسهای بزرگ و سنگین وزن درون این ساعت بود که چنین نامی را برروی آن نهادند. یک ناقوس برای رساندن صدای اعلام ساعت کافی نبود. در نتیجه ۴ ناقوس دیگر ساخته شد که بر روی چهار چوب به صورت آویزان و معلق قرار داشتند. مشکل دیگر قرار دادن عقربه های ساعت برروی صفحه ساعت بود. عقربه های ساخته شده بسیار سنگین بود، به نحوی که به راحتی حرکت نمی کرد و مکث کوتاهی در حد یک صدم ثانیه داشت و همین توقف سبب می شد ساعت دقیق نشان داده نشود. لذا باری در سال ۱۸۵۹ دستور ساخت عقربه های سبکتر را داد. این بار موفق شدند و تا به امروزه عقربه های ساعت بیگ بن به طور دقیق مشغول چرخیدن به دور خود هستند. کارکرد دقیق ساعت مدت کوتاهی به طول نینجامید. بعد از یک ماه دوباره یکی از ناقوسها که به وزن ۶ تن بود، ترک خورد. باز هم چکش سبب خرابی ناقوس شده بود. این بار تصمیم گرفتند از چند شیمیدان کمک بگیرند و جنس ناقوسها را تغییر دهند تا در برابر ضربات چکشها آسیب نبینند. آنان ناقوسها را از فلزی تهیه نمودند که محکم باشد و بالاخره در سال ۱۸۶۲ ناقوسهای ساعت در سرجای خود قرار گرفت و شروع به کار کرد.
    در سال ۱۹۰۶ برای روشن نمودن صفحه ساعت از چراغهای گازی استفاده نمودند که شب هنگام صفحه ساعت به خوبی دیده شود. در سال ۱۹۱۲ چراغهای برقی جایگزین چراغهای گازی شد و در سال ۱۹۳۴ همه قطعات ساعت تعمیر و روغن کاری شد. اولین ایستگاه رادیویی توسط بی بی سی در بیگ بن مستقر شد و در شب ۳۱ دسامبر ۱۹۲۳ از این ایستگاه آغاز سال نو را به مردم انگلیس اعلام کردند. در طول جنگ جهانی دوم نیز تمامی اخبار جنگ توسط بی بی سی از این ایستگاه مخابره می شد و هنوز هم بیگ بن ایستگاه رادیویی BBC است.
    

در سال ۱۹۷۶ به طور غیر مترقبه ای ساعت از کار افتاد. جریان از این قرار بود که در ساعت ۳/۴۵ صبح ۵ آگوست ۱۹۷۶ هنگامی که ساعت در حال کار کردن بود و مردم لندن در خواب به سر می بردند، میله فلزی ساعت بر اثر ساییدگی شکست و با وزنی حدود ۱/۲۵ تن برروی دیگر قسمتهای موتور ساعت افتاد و سبب خرد شدن ماشین ساعت شد و صدای مهیبی از درون ساعت بلند شد. مهندسین دست به کار شدند و همه قسمتهای قدیمی ساعت را مدرن نمودند و یک موتور برقی برای آن قرار دادند تا مشکلی پیش نیاید. و اکنون نیز در آغاز هر سال جدید اصواتی دلنشین و گوش نواز از ساعت شنیده می شود و به این ترتیب سال نو اعلام می گردد.
    در آغاز سال ۲۰۰۰ مردم بسیار زیادی در اطراف این ساعت جمع شده بودند تا اعلام آغاز سال نو را از این ساعت بشنوند. در ذیل مطالبی درباره جزئیات ناقوسها، صفحه و عقربه های ساعت به اطلاعتان می رسانیم. در برج ساعت ۵ ناقوس وجود دارد که بزرگترین آن ۱۳/۵ تن وزن و به قطر ۳ متر است. چهار ناقوس دیگر حدود ۱ و ۱/۲۵و ۳/۵و تن وزن دارند. وقتی ناقوس ها بر اثر ضربات چکش ترک خورد دنیسون و وارنر ناقوسهای کوچکتر و سبکتر و در نتیجه چکشهای کم وزن تری ساختند. چکشها حدود ۴و ۳وو ۲وو ۱وو ۰/۵و وزن داشت رد. همانطور که قبلا" گفته شد نام بیگ بن برگفته از وجود ناقوسهای بزرگ درون برج است. اکنون آنچه که از درون ساعت شنیده می شود، آوای همان ناقوسها و چکشهایی است که در سال ۱۸۶۲ ساخته شده است. هم چنین همه ساله ناقوسهای ساعت را روغن کاری و مرمت می کنند، البته تغییراتی در درون ساعت و ناقوس و چکشها به وجود آمده که ساعت دقیقا" کار کند.
    حال درباره برج و صفحه ساعت مطالبی بیان می کنیم. بنای برج ساعت را در سال ۱۸۳۵ نهادند. برج ساعت حدود ۹۷ متر ارتفاع دارد. ارتفاع خود ساعت تا زمین ۶۱ متر است. در بالای برج چندین اتاق نیز ساخته شده. ۲۹۰ پله تا اتاق ساعت و ۳۴۰ پله تا پشت بام برج ساعت وجود دارد. صفحه ساعت توسط آگوستوس پوچین ساخته شد که ۹ متر قطر دارد و از ۳۱۲ تک سنگ سیلیسی مانند شیشه شیری رنگ ساخته شده است. اعداد ساعت حدود ۶۰ سانتیمتر بلندی دارد و به صورت رومی I II III I V نوشته شده است. هر یک سال یک بار نیز با دقت تمام صفحه ساعت تمیز می شود، به نحوی که به عقربه ضربه وارد نشود. آخرین باری که صفحه ساعت تمیز و گردگیری شد، در آگوست ۲۰۰۱ بوده است. در زیر صفحه ساعت نوشته شده است. «لرد از تو می خواهیم ملکه ویکتوریای اول را نجات بده.» هم چنین اسامی طراحان و سازندگان برج و ساعت در زیر برج ساعت حک شده است. ۲۸ چراغ در پشت صفحه ساعت قرار گرفته که صفحه را روشن می کند. عقربه ساعت شمار ۳ متر بلندی و ۰/۸ تن وزن دارد. عقربه دقیقه شمار ۴ متر بلندی و ۲/۵ تن وزن دارد. l

 جهت حمایت وبهبود کیفیت سایت بر روی یکی از تبلیغات انگلیسی بالا کلیک نمائید.
======================================
+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.