انزلی ، شهر نیلوفرهای آبی
اگر از شهر رشت 41 کیلومتر جلوتر برویم به بندر زیبای انزلی می رسیم. همان بندری که عروس شهرهای گیلان لقب گرفته است و هر ساله بویژه در فصل تابستان گردشگران زیادی را به سوی خود جلب می کند.
طبیعت شگرف ، آب و هوای مطبوع ، بهره گیری از ساحل بسیار چشمنواز خزر و انواع صنایع دستی ، ازجمله جاذبه های بندر انزلی است.
جزیره انزلی حدوده 15000 سال پیش از سطح آب دریای خزر بیرون آمده است و به عنوان مهمترین بندر سواحل جنوبی خزر شناخته می شود. این شهر از 3 قسمت تشکیل شده است. بخش غربی یا انزلی ، بخش شرقی یا غازیان و بخش میانی.
قدمت تاریخی شهر به 550 سال پیش می رسد. این شهر در دوران صفویه به عنوان دروازه اروپا و به منظور تجارت ابریشم مورد توجه قرار گرفت. انزلی نزدیک ترین راه کشتیرانی ایران و اروپا از طریق روسیه است و نخستین گمرک ایران در 300 سال پیش در این بندر تاسیس شد.
مردم این شهر به میهمان نوازی معروفند و همه ساله پذیرای عده زیادی از مسافران و گردشگران داخلی و خارجی هستند. ساکنان انزلی به مشاغل ماهیگیری ، شکار پرندگان ، حصیربافی و نگهداری ابریشم اشتغال دارند و غذاهای محلی و خوشمزه ای مانند کباب اوزون برون ، پلو با مغز گردو و پیاز و سیر و ماهی اشپل ، خاویار ، خورش های باقلاقاتق ، میرزا قاسمی و ماهی سفید می پزند.
حصیربافی ، صنابع چوبی و شال بافی از جمله صنایع دستی این شهر است و گردشگران بدون خرید سوغات انزلی از این شهر خارج نمی شوند.
در فصل زمستان این مرداب ، زیستگاه هزاران پرنده مهاجر و نیز قوهای بسیار زیبا ، از مناطق سردسیر به این مکان است که زیبایی در خور توجهی به آن می بخشد و پرواز مرغان مهاجر بر فراز نیلوفرهای آبی مرداب صحنه های زیبایی می آفریند.
قایقرانی ، اسکی ، شکار، ماهیگیری و گردش با قایق در میان نیزارهای این مرداب از تفریحات گردشگران است.
پارک ساحلی بلوار: در سال 1307 ساخته شده و وسعت آن 35 کیلومترمربع است. این پارک با داشتن گلزارهای بسیار زیبا و قرار گرفتن آن در کنار موج شکنها از مراکز مهم گردشگری انزلی به شمار می رود.
موج شکن: موج شکن بیش از 100 سال پیش ساخته شده است و هدف از ساخت آن ، ایجاد مانع و مقاومت اسکله در برابر امواج دریایی است که گاهی اوقات خساراتی وارد می کند. این موج شکن همانند دماغه ای در آب پیش رفته است و از سوی دو متخصص روسی ساخته شده است.
پلهای غازیان و انزلی:
این دو پل در سال 1316 ازسوی مهندسان آلمانی ساخته شد. پل اول حدود 210 متر و پل دوم حدود 130 متر طول دارند. منظره دریا از روی این پلها بسیار زیبا و دل انگیز است.
مناره: برج ساعت انزلی که در میدان انزلی قرار دارد ، قدمتش به سال 1810 میلادی بازمی گردد. این برج 28 متر ارتفاع دارد و از دور همانند فانوس دریایی به نظر می رسد. این فانوس در زمان ناصرالدین شاه ساخته شده و برای راهنمایی دریانوردان کاربرد داشته است.
کاخ میان پشته: کاخ میان پشته در سال 1312 ساخته شده است. مساحت این کاخ نزدیک به 1200 مترمربع است و دارای 11 اتاق و یک سالن پذیرایی است. این کاخ اکنون موزه نظامی نیروی دریایی است و در آن انواع سلاح های مختلف از زمان صفویه تاکنون برای دیدن وجود دارد. این کاخ در میان باغ سرسبزی قرار گرفته است و گچبری های بسیار زیبایی در تزیینات داخل اتاق ها به کار رفته است.
حافظیه (محل ترنم موزیک): این مکان در سال 1311 ساخته شده است و مساحت آن 76 مترمربع است. محل ترنم موزیک در زمانی شاهد برگزاری مراسم موزیک در این مکان بوده است. این مکان شبیه حافظیه شیراز است و بعدها به این نام معروف شد.
ساختمان شهرداری: این بنا مشرف به پارک بلوار ساخته شده است و شهرداری بندر انزلی ، نخستین شهرداری ایران است. این بنا در سال 1300 ساخته شده است.
بازارچه های مرزی: در انزلی بازارهایی معروف وجود دارد که در آن انواع کالاهای روسی مشاهده می شوند. این بازارها عبارتند از: گیلاد ، کاسپین ، سنگاچین.
انزلی دارای چندین زیارتگاه به نامهای بی بی حوریه ، امامزاده صالح ، آقاسیدمحمد نجفی و آقاپیر است که گردشگران می توانند با زیارت آنها ، سفر خود را معنوی تر کنند.