توصیه های مهم در بیماریهای دستگاه گوارش

 

جام جم آنلاین: به نظر می رسد دوزهای کم داروی آمی تریپتیلین در کاهش علایم سندرم روده تحریک پذیر (IBS) موثر است. تصویربرداری از مغز نشان داده است طی تورم دردناک انتهای روده بزرگ در افراد مبتلا به IBS منطقه ای در مغز که مربوط به درد و احساسات است ، فعالیت غیرطبیعی وجود دارد. به گزارش مدلاین پلاس ، محققان تاثیر دوزهای اندک آمی تریپتیلین را در کاهش این فعالیت مورد بررسی قرار دادند. همچنین به دلیل آن که استرس عامل مهم تحریک کننده سندرم روده تحریک پذیر است ، این گروه اثرات دارو را طی استرس روحی مورد مطالعه قرار دادند. با بررسی بیماران IBS که آمی تریپتیلین مصرف می کردند در مقایسه با افرادی که پلاسبو به آنها داده شد ، مشخص شد طی دو هفته درمان ، میزان درد کاهش یافت و این تاثیر در طی استرس بیشتر بود.

به گفته محققان آمی تریپتیلین علایم سندرم روده تحریک پذیر را کاهش می دهد و این مرطوب به تاثیر دارو بر سیستم عصبی مرکزی است. دارو با کاهش ادراک درد یا به وسیله کاهش حالت تهاجمی نشانه های مربوط به استرس عمل می کند.

بیماران کبدی از مصرف غذاهای کنسروی پرهیز کنند

پس از اینکه تشخیص بیماری کبدی توسط پزشک داده می‌شود، اولین پرسش اغلب بیماران آگاهی در مورد نحوه مصرف مواد غذایی مختلف است و به زبان ساده‌تر چه غذاهایی بخورند و از چه غذاهایی پرهیز کنند. پزشکان با چنین سوالاتی از طرف بیماران آشنا هستند. چه غذاهایی برای کبد خوب است؟ آیا این غذاها می‌تواند سبب صدمه کبدی شود؟ آیا مکمل‌های ویتامینی می‌تواند مفید باشد؟ چه مقدار پروتئین بایستی در غذای من باشد؟ میزان مصرف نمک من در روز چقدر باشد؟»

دکتر عبدالرحیم مسجدی‌زاده متخصص داخلی و فوق تخصص بیماریهای گوارش و کبد در گفت‌وگو با خبرنگار «بهداشت و درمان» خبرگزاری دانشجویان ایران ـ منطقه خوزستان ـ با بیان این مطلب توضیح داد: هر چیزی که وارد بدن می‌شود، بایستی از کبد جهت متابولیزه شدن عبور کند. بنابراین کبد به صورت یک فیلتر عمل کرده و از بدن در مقابل مواد مضر حفاظت کرده و مسؤول تولید و استفاده از اغلب مواد ضروری بدن است. بنابراین هر چیزی که مصرف می‌شود روی کبد می‌تواند تاثیر داشته باشد، برخی نتایج مثبت و برخی نتایج منفی.

به هر حال همیشه این سوال مطرح است که غذای مطلوب برای بیماران کبدی چه می‌تواند باشد؟ »



این استادیار گروه داخلی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در پاسخ به پرسش بالا گفت:



« پاسخ به این سوال بستگی به فاکتورهای متعددی از جمله نوع بیماری کبدی ( مثلا بیماری اکلکیک کبدی در مقایسه با سیروز صفراوی اولیه) و همچنین درجه و شدت بیماری کبدی دارد. ( مثلا بیماری کبدی ثابت بدون صدمه جدی در مقابل سیروز کبدی جبران نشده ناپایدار) و بیماری‌های دیگری مثل دیابت یا بیماری‌های قلبی که می‌تواند بدون ارتباط با بیماری کبدی زمینه‌ای در بیمار وجود داشته باشد.

بنابراین احتیاجات تغذیه‌ای در هر بیمار کبدی ممکن است با بیمار مبتلا به بیماری کبدی مشابه متفاوت بوده و با گذشت زمان نیز این نیازها تغییر کند.»

وی افزود: « هر گرم الکل نیز تولید کالری می‌کند. بنابراین الکل در مقایسه با پروتئین‌ها و کربوهیدارت انرژی بیشتر و در مقایسه با چربی‌ها انرژی کمتری تولید می‌کند. هر چند الکل در انسان تولید درجاتی از انرژی می‌کند ولی به طور یقین ارزش تغذیه‌ای ندارد.»

این فوق‌تخصص بیماری‌های گوارشی و کبد ادامه داد: « راهنمای تغذیه‌ای متداول برای بیماران کبدی و هپاتیت به شرح زیر است: -

 60 تا 70 درصد کربوهیدرات شامل ترکیبات نان جو ـ ماکارونی - 20 تا 30 درصد پروتئین عمدتا پروتئین‌های گیاهی و یا پروتئین‌های حیوانی بی‌ضرر - 10 تا 20 درصد چربی ( اسیدهای چرب اشباع نشده)
- 1000 تا 1500 میلی‌گرم سدیم در روز
- پرهیز از غذاهای کنسروی
 ترغیب به استفاده بیشتر از سبزیجات و میوه‌های تازه توسط بیمار
توصیه به مصرف قهوه حدود یک تا سه فنجان آشامیدنی
- استفاده از ویتامین D و ترکیبات حاوی کلسیم
- ویتامین C
- مواد آنتی اکسیدانت همچون ویتامین E

استفاده از گیاه شاهدانه در درمان بیماری روده

جام‌جم آنلاین: بیماران مبتلا به التهاب روده ممکن است از مصرف داروهای ساخته شده از گیاه شاهدانه بهره ببرند.
به گزارش BBC ، محققان دریافته‌اند افراد مبتلا به اختلال روده تعداد قابل ملاحظه‌ای از نوعی گیرنده کانابینوئید در بدنشان دارند.
آنها معتقدند این بخشی از تلاش بدن برای رفع التهاب است و این که تجویز دارویی که به این گیرنده‌ها متصل می‌شود این تاثیر را افزایش می‌دهد.
کانابینوئیدها
زمانی که افراد به بیماری کولیت اولسراتیو مبتلا می‌شوند که تحت عنوان بیماری روده ملتهب یا IBD نامیده می‌شود، سیستم ایمنی‌شان بیش از حد فعال شده و باعث ایجاد التهاب در نواحی مختلف دستگاه هاضمه می‌گردد.
این مساله باعث ایجاد علایمی همچون درد و اسهال شدید می‌شود.

 


مبتلایان به بیماری IBD که بنا به روش‌های سنتی از شاهدانه استفاده کرده‌اند اظهار داشته‌اند که علایم بیماری در آنها کمتر شده است.
محققان نمونه‌های به دست آمده از افراد سالم و بیماران مبتلا به IBD را از لحاظ وجود دو گیرنده که با ترکیبات شبیه کانابیس طبیعی که بدن تولید می‌کند واکنش نشان می‌دهند، مورد بررسی قرار دادند.


هم بیماران و هم افراد سالم تعداد مشابهی گیرنده CB1 در روده خود داشتند. اما بیماران IBD تعداد بسیار زیادتری گیرنده CB2 داشتند.
کار طبیعی گیرنده‌های CB1 و CB2 خاموش و روشن کردن پاسخ‌های سیستم ایمنی است. گیرنده‌های CB1 همچنین به بهبود زخم در دیواره روده کمک می‌کنند.
سرپرست این تحقیق می‌گوید این یافته‌ها اولین شواهد را به دست می‌دهد که داروهای بسیار انتخابی مشتق شده از شاهدانه می‌توانند به عنوان داروهای مفیدی در درمان بیماری کولیت اولسراتیو در آینده مفید باشند.

نوشیدن مایعات همراه غذا موجب اختلال در هضم می شود 

نوشیدن مایعات به مقدار زیاد همراه غذا موجب رقیق شدن شیره‌های گوارشی می‌شود.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران واحد علوم پزشکی تهران پزشکان معتقدند: بهتر است همراه غذا یا بلافاصله بعد از غذا به مقدار زیاد از مایعات استفاده نشود زیرا شیره‌های گوارشی نمی‌توانند در هضم مواد غذایی اثر کامل داشته باشند و نتیجه آن اختلال در هضم و جذب مواد غذایی و ایجاد نفخ سنگین در دستگاه گوارش است. ین امر به خصوص برای کودکان اهمیت زیادی دارد بعضی از کودکان عادت به مصرف مقدار زیادی آب به همراه غذا دارند که این امر موجب پرشدن معده و کاهش اشتهای آنها شده و مانع از مصرف غذای کافی توسط کودک می شود.

بایستی توجه داشت چون کودکان در سنین حساس زندگی و در مرحلة رشد سریع هستند چنانچه نیازهای تغذیه‌ای آنان تأمین نشود در معرض سوء تغذیه، اختلال در رشد و کاهش مقاومت در برابر بیماری‌ها قرار می گیرند

بهترین روش درمان آلرژی غذایی، رژیم مناسب است

یک متخصص تغذیه اعلام کرد: هرچند داروهای مختلفی برای درمان آلرژی غذایی وجود دارد، ولی به لحاظ این که استفاده درازمدت این داروها عوارضی را به دنبال خواهد داشت، اصلی‌ترین گزینه‌ برای درمان آلرژی رژیم است و فرد می‌تواند با تشخیص این که با مصرف چه موادی دچار آلرژی می‌شود، از طریق پرهیز این عارضه را برطرف کند.
دکتر حسین مظفری در گفت‌وگو با خبرنگار «بهداشت و درمان» خبرگزاری دانشجویان ایران ـ منطقه یزد - یکی از ناسازگاری‌های غذایی را آلرژی غذایی دانست و تصریح کرد: در اثر این عارضه مصرف یک ماده‌ غذایی به دلیل بعضی از ترکیبات موجود در خود، سبب تحریک سیستم ایمنی بدن می‌شود و سیستم ایمنی در مقابل این تحرک پادتن‌هایی می‌سازد که این خود عامل محرکی جهت ایجاد تغییراتی در سیستم گوارشی، تنفسی و یا بروز برخی حساسیت‌هاست.
وی اظهار کرد: بسیاری از مواد غذایی قابلیت آلرژی بودن را دارند، از طرفی طبیعت مصرف‌کنندگان و انسان‌ها با هم متفاوت است و هر فرد ممکن است به یک ماده غذایی ‌واکنش آلرژی نشان دهد. البته عمده‌ترین مواد غذایی که مشکل ایجاد می‌کند انواع آجیل‌ها، مغزها و بعضی میوه‌جات، محصولات دریایی مثل ماهی و برخی آبزیان، همچنین شیر و تخم مرغ هستند.
 
دکتر مظفری با تاکید بر این که بهترین راه برای تشخیص آلرژی تجربه فردی است، بیان کرد: تحقیقات20 ساله روی بیماران آلرژیک نشان می‌دهد شیوع این بیماری رو به افزایش است و عمده‌ترین دلیل آن تغییر شیوه زندگی مردم است، استفاده از داروهای متنوع، گسترش بی‌رویه وسایل نقلیه و آلودگی هوا نیز از عواملی است که باعث شده بیماری آلرژی رو به رشد باشد.

 
این متخصص خاطرنشان کرد: بیماری آلرژی در هر سنی می‌تواند بروز کند، چرا که افراد همیشه در معرض عوامل آلرژیکی قرار دارند ولی با افزایش سن شایع‌تر می‌شود.

امکان آلرژی در دوران شیرخوراگی وجود دارد، به خصوص زمانی که نوزاد از شیر غیر مادر و یا از غذاهای تکمیلی استفاده کند، که در این صورت امکان افزایش آلرژی وجود دارد و توصیه می‌شود که آب پرتقال، مرکبات و سفیده تخم‌مرغ در سنین زیر یک سال به کودک داده نشود، زیرا این دسته مواد غذایی بیشتر می‌توانند نقش آلرژیکی داشته باشند.


 

دکتر مظفری در خصوص سایر ناسازگاری‌ها غذایی به خبرگزاری دانشجویان ایران گفت: یک دسته از ناسازگاری‌ها موسوم به ناسازگاری‌های ارگانیک نیز وجود دارد و در آن بعضی از افراد به دلیل یک نقص عضو قادر به استفاده از یکسری مواد غذایی نیستند و در صورت استفاده مشکلات از جمله نوعی عدم تحمل غذایی بروز خواهد کرد؛ به عنوان مثال بعضی افراد در صورت مصرف شیر دچار یکسری اختلالات می‌شوند، که علت آن کمبود یک آنزیم جهت هضم قند شیر در دستگاه گوارشی است.

 

وی در ادامه اذعان کرد: نوع دیگر ناسازگاری‌های غذایی به ناسازگاری‌ فیزیکی، شیمیایی موسومند، که در آن استفاده همزمان بعضی از مواد غذایی، علائم و اختلالاتی را ایجاد می‌کند. از جمله خوردن چای به همراه غذا که موجب جذب آهن مواد غذایی می‌شود و کم خونی در فرد را دامن می‌زند.

 

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.