فرخ غفاری، کارگردان سینمای ایران درگذشت
فرخ غفاری (1385-1300) |
او مدتی پیش به علت ناراحتی قلبی تحت عمل جراحی قرار گرفت و که تاثیری در بهبود وضعیت جسمانی او نداشت و سرانجام در بیمارستانی در پاریس درگذشت.
آقای غفاری در سال 1300 در تهران به دنیا آمد. در نوجوانی برای تحصیل به اروپا رفت و ابتدا در بلژیک و سپس در فرانسه تحصیل کرد.
آقای غفاری در اواخر در دهه 1320 خورشیدی به ایران بازگشت. سینمای ایران سالها بود که در دوران فترت و خاموشی بسر می برد و عملا او نتواست فعالیتی در زمینه ساخت فیلم داشته باشد. هرچند او در زمینه دیگر این رشته مشغول شد که پایه گذاری کانون فیلم ایران و فیلمخانه ملی ایران از مهمترین فعالیتهای او در این سالها بود.
او بار دیگر به فرانسه بازگشت که علاوه بر نوشتن نقد سینمایی در نشریات سینمایی اروپا، به نگارش فیلمنامه و ساخت فیلم نیز مشغول بود.
نمایی از فیلم شب قوزی |
غفاری در میانه سالهای 1330 دوباره به ایران آمد و این بار مقدمات ساختن نخستین فیلم بلندش را آماده کرد.
جنوب شهر در سال 1337 ساخته شد که لحن انتقادی آن موجب شد که نمایش این فیلم برای مدتی توقیف شود و سالهای بعد با نام رقابت در شهر اجازه نمایش یافت.
فیلم بعدی او شب قوزی بود که بر اساس داستانی از افسانه های هزار و یک شب در سال 1343 ساخته شد.
غفاری که خود در این فیلم بازی کرده بود، افسانه ای را با عناصر مدرن و امروزی ساخت که مانند فیلم نخستش باز هم شرایط اجتماعی روز را زیر سئوال می برد.
غفاری پس از ساخت شب قوزی که از آن به عنوان یکی از برجسته ترین آثار سینمای قبل از انقلاب ایران یاد می کنند، برای مدتی فیلم مهم دیگری نساخت و وقتش را بیشتر صرف پژوهش درباره سینمای ایران و فعالیتهای اجرایی کرد.
مسئولیت در برگزاری جشن هنر شیراز، معاونت تلویزیون ملی ایران و برگزاری جشنواره فیلم تهران از جمله فعالیتهایی اجرایی اوست.
او در سال 1354 پس از سالها که از ساخت آخرین فیلمش می گذشت بر اساس داستانی طنز نوشته خودش فیلم زنبورک را با بازی و تهیه کنندگی پرویز صیاد ساخت.
بسیاری از کارشناسان سینمای ایران فرخ غفاری را در کنار ابراهیم گلستان و فریدون رهنما پایه گذار سینمای متفاوت و جریان روشنفکری ایران می دانند.
فرخ غفاری کمی پیش از انقلاب از ایران خارج شد، در پاریس اقامت گزید و دیگر به ایران بازنگشت.