آزادی بازرگان ایرانی از زندان لهستان

یک بازرگان ایرانی پس از آنکه بیست و دو ماه را به اتهام نقض قانون تحریم ایران در زندانی در لهستان سپری کرد، آزاد شد.
هواپیمای برکوت - عکس از سایت برکوت
علی اصغر منظرپور هواپیمای برکوت را از آمریکا خریداری و به بریتانیا انتقال داده بوده و قصد داشته است آن را به ایران صادر کند

علی اصغر منظرپور که 44 ساله و ساکن شهر برایتن در جنوب انگلستان و دارای تابعیت بریتانیایی است، هفدهم فوریه سال گذشته (28 بهمن 1383) در ورشو پایتخت لهستان به درخواست آمریکا بازداشت و متهم شد که با تلاش برای صدور بدون مجوز یک فروند هواپیمای تجربی یک موتوره جدید از نوع برکوت 360، قانون تحریم ایران را نقض کرده است.

هواپیمای برکوت هواپیمایی سبک با وزن نهصد کیلوگرم است که می تواند در ارتفاع پایین و در ارتفاعی که برای رادار قابل تشخیص نباشد پرواز کند و همچنین قادر است بدون نیاز به فرود یا سوختگیری مجدد تا سه هزار کیلومتر پرواز کند.

آقای منظرپور این هواپیما را در بهار سال 2004 از آمریکا خریداری و به بریتانیا انتقال داده بوده و قصد داشته است که آن را به ایران صادر کند.

وی مجوز صدور این هواپیما از بریتانیا به ایران را دریافت کرده بوده اما هنگامی که مسئولان آمریکایی متوجه می شوند که این هواپیما در واقع برای انتقال به ایران خریداری شده بوده، مراجع قضائی آمریکایی حکم جلبی بین المللی برای بازداشت آقای منظرپور و توقیف هواپیما صادر می کنند.

بر اساس این حکم، شرکتی که حمل هواپیما به ایران را به عهده گرفته بوده آن را به آمریکا باز می گرداند و در فوریه 2005 نیز پلیس لهستان آقای منظرپور را که به این کشور سفر کرده بود در فرودگاه بازداشت می کند.

در کیفرخواستی که دادگاهی در واشنگتن برای آقای منظرپور صادر کرد همچنین آمده بود که وی چهار بار طی سالهای 2000 تا 2004 میلادی تجهیزاتی برقی از شرکتهای آمریکایی خریداری و از طریق اتریش به ایران فرستاده بوده، بی آنکه برای صدور آنها به ایران مجوزی دریافت کرده باشد.

آمریکا خواهان استرداد آقای منظرپور برای محاکمه به ایالات متحده شد و دادگاه لهستانی به استرداد وی به آمریکا رأی داد اما این رأی مورد اعتراض آقای منظرپور قرار گرفت و در مرحله تجدیدنظر نقض شد.

دادگاه تجدیدنظر پرونده استرداد آقای منظرپور را برای رسیدگی دوباره به دادگاهی دیگر ارجاع داد که این دادگاه سرانجام دلائل را برای استرداد وی به آمریکا کافی تشخیص نداد و بدین ترتیب آقای منظرپور از زندان آزاد شد.

اگر علی اصغر منظرپور به آمریکا استرداد و در آنجا مجرم شناخته می شد، دادگاه می توانست او را به مجازات تا پنجاه سال زندان و دویست و پنجاه هزار دلار جریمه نقدی محکوم کند.

موضوع بازداشت طولانی مدت آقای منظرپور در لهستان در مجلس اعیان بریتانیا نیز مطرح گردید و سی ام مارس گذشته، لرد تریزمن، معاون پارلمانی وزارت خارجه بریتانیا در مجلس اعیان حاضر شد تا به سوال ارل اتلی، نماینده محافظه کار مجلس اعیان در این زمینه پاسخ گوید.

موضوعی که اعتراض لرد اتلی و برخی دیگر از نمایندگان مجلس اعیان را برانگیخته بود این بود که چرا فردی که معاملات بازرگانی اش در چارچوب مقررات اتحادیه اروپا قانونی بوده، درون این اتحادیه با استناد به مقررات آمریکا زندانی می شود و با قوانین آمریکا فراتر از قوانین اتحادیه اروپا برخورد شده است.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.