'دعوت به سرمایه گذاری در ایران'

علی نقی خاموشی، رییس اتاق بازگانی ایران که به همراه هیاتی از سرمایه گذاران و صنعتگران ایرانی به لندن سفر کرده درتلاش است تا با تفسیر قوانین جدید در ایران، سرمایه داران ایرانی خارج از کشور و همچنین سرمایه گذاران بریتانیایی را به سرمایه گذاری درکشورش تشویق کند.
.
آقای خاموشی سرمایه داران ایرانی خارج از کشور و سرمایه گذاران بریتانیایی را به سرمایه گذاری درایران تشویق کرده است

براساس اصل ۴۴ قانون اساسی ایران، اقتصاد ایران به بخش دولتی، تعاونی تقسیم می شود و بخش خصوصی نیز به عنوان مکمل این دو بخش حضور دارد.

تا کنون سرمایه گذاری در صنایع مادر، نظیر نفت و گاز، پتروشیمی وسد سازی تنها در انحصار دولت بود اما به تازگی این نحوه اجرای قوانین تغییر کرده و با ابلاغیه هایی از سوی رهبر جمهوری اسلامی، سرمایه گذاری های تازه از سوی دولت ممنوع شده و باید دولت مایملک خود را به مردم واگذار کند.

خصوصی سازی یکی از اهداف برنامه های توسعه اقتصادی ظرف چهار برنامه توسعه اقتصادی درایران بوده اما به گفته اغلب کارشناسان، این هدف در ایران تا کنون شکست خورده است.

علی نقی خاموشی پس از اینکه در جمع سرمایه داران ایرانی و انگلیسی در اتاق بازرگانی ایران و بریتانیا، این تغییرات تازه را بر شمرد، به بی بی سی فارسی گفت : " ما تا حدود شش ماه قبل در بند اصل ۴۴ قانون اساسی بودیم، از لحاظ کمیت ۷۰ درصد سرمایه گذاری دراختیار دولت بود و ساختار بودجه ایران طوری بود که در طول برنامه اول، دوم و سوم، یکی از منابع درآمد دولت ایران برای بودجه، از محل فروش مایملک دولت بود، بنابراین با این دید، شیوه فروش مایملک دولت ایران بیشتر به دلیل کسب درآمد بود ونه اینکه شرکت بتواند پس از خصوصی سازی هم به حیات خودش ادامه بدهد. با این دید خصوصی سازی شکست می خورد."

 در پایان هرسه برنامه توسعه برخلاف هدف برنامه ، به جای اینکه سهم بخش دولتی کمتر شود وبخش خصوصی رشد کند، به عکس، دولت بزرگ وبزرگتر شد
 
علی نقی خاموشی

به گفته آقای خاموشی یکی از مسایلی که دولت در سه برنامه توسعه درآن موفق نبود، خصوصی سازی بود و در پایان هرسه برنامه برخلاف هدف برنامه ، به جای اینکه سهم بخش دولتی کمتر شود وبخش خصوصی رشد کند، به عکس، دولت بزرگ وبزرگتر شد.

رییس اتاق بازرگانی ایران در ادامه به بخش فارسی بی بی سی گفت : "خود اصل ۴۴ راه حل را هم تعیین کرده بود، در این اصل ۴ شرط قرار داشت، اول اینکه مطابق شرع باشد، دوم مطابق قانون اساسی باشد و شرط سوم وچهارم این بود که به نفع اقتصاد باشد وضرر آفرین نباشد، اما بر سر این مساله اختلاف نظر وجود داشت و هردو گروه موافقان ومخالفان خصوصی سازی به همین اصل ۴۴ تمسک می کردند."

به گفته آقای خاموشی "بالاخره اجماعی حاصل شد که طبق زیر نویس اصل ۴۴ ، تمرکز اقتصادی درایران موجب رشد وشکوفایی اقتصاد ایران نشده و با ابلاغیه هایی که رهبر جمهوری اسلامی درباره اصل ۴۴ صادر کرد، تغییراتی انجام شد از جمله اینکه دولت مجبور است حتما ظرف پنج سال، کلیه سرمایه گذاری هایی که خارج از اصل ۴۴ قانون اساسی ( یعنی صنایع مادر) انجام داده را حتما واگذار کند و دوم اینکه انحصار را از اصل ۴۴ برداشتند و گفتند که بخش خصوصی می تواند در این بخش سرمایه گذاری کند، وبه دولت گفته شد که حق هیچ سرمایه گذاری تازه ای را در چارچوب اصل ۴۴ هم ندارد مگر در موارد خاص با کسب اجازه از مجلس شورای اسلامی و سوم اینکه دولت باید همه دارایی خود را از طریق بازار بورس به مردم واگذار کند."

خاموشی: هم اکنون هیچ فرقی بین سرمایه گذار خارجی و ایرانی درایران نیست و به محض اینکه شرکتی خود را درایران ثبت کند، می تواند از تمام حقوق یک شرکت کاملا ایرانی برخوردار باشد

وی درباره سهام عدالت به بی بی سی فارسی گفت که در ابلاغیه اول آقای خامنه ای، گفته شد که دولت باید ۲۰ درصد را در دست خود نگاه دارد، پنج درصد به مدیران دولتی واگذار شود وبقیه به مردم، در اینجا رییس جمهوری درخواستی به مقام رهبری داد و سهام عدالت را مطرح کرد و رهبر موافقت کرد که ۴۰ درصد سهام در چارچوب سهام عدالت واگذار شود.

رییس اتاق بازرگانی ایران نسبت به این طرح خوشیبن است و می گوید که با این ابلاغیه، بخش خصوصی به راحتی می تواند وارد سیستم اقتصادی کشور شود. آقای خاموشی از بخش خصوصی ایران خواسته است تا از این فرصت استفاده کند.

وی درباره سرمایه گذاران خارجی گفت: "هم اکنون هیچ فرقی بین سرمایه گذار خارجی و ایرانی درایران نیست و به محض اینکه شرکتی خود را درایران ثبت کند، می تواند بدون اینکه هیچ شریک ایرانی داشته باشد از تمام حقوق یک شرکت کاملا ایرانی برخوردار باشد.

به گفته آقای خاموشی، دولت ایران سرمایه و ماشین آلات ویا تکنولوژی شرکت های خارجی را تضمین می کند و چنانچه دولت بابت شرایطی بخواهد چیزی را در دست خود بگیرد، همه اینها را به این شرکتها بازمی گرداند وهمچنین برگشت منافع سرمایه گذاری توسط دولت ایران تضمین می شود.

به گفته آقای خاموشی در حال حاضر مشکلی برای سرمایه گذاری نیست و تنها نبود اطلاع و دانش از قوانین ایران باعث شده که در این سرمایه گذاری خارجی نشود.

آقای خاموشی گفت که پیش از این سرمایه گذار خارجی تنها به صورت مشارکت ۴۹ درصد با دولت ایران می توانست سرمایه گذاری کند، اما اکنون این انحصار نیز برداشته شده است.

سرمایه گذاری در ایران
سایه انداختن پرونده هسته ای ایران روی روابط تجاری با ایران، نگرانی سرمایه گذاران را در پی دارد

با تسهیل قوانین مربوط به سرمایه گذاری خارجی که با ابلاغیه هایی در باره اصل ۴۴ قانون اساسی ایران انجام شده، مسئولان اتاق بازرگانی امیدوارند که بتوانند درهارا به روی سرمایه گذاران بریتانیایی در ایران بگشایند.

اما درحال حاضر آنچه که نگرانی سرمایه گذاران را در پی دارد، سایه انداختن پرونده هسته ای ایران روی روابط تجاری با ایران است.

لرد لمونت رییس اتاق بازرگانی بریتانیا و ایران، درباره تاثیر این موضوع بر روابط تجاری دو کشور می گوید که شرایط چندان تغییر نکرده و تحریم های امریکا علیه ایران سالهاست که کار را برای شرکتهای بریتانیایی سخت کرده است.

لرد لمونت: روابط تجاری ایران وبریتانیا هم اکنون هم در سطح بسیار پایینی قرار دارد، چون شرکتهای بزرگ بریتانیایی، با امریکا رابطه دارند و امریکا درباره تجارت با ایران بسیار سختگیر است

به گفته لرد لمونت، روابط تجاری ایران وبریتانیا هم اکنون هم در سطح بسیار پایینی قرار دارد، چون شرکتهای بزرگ بریتانیایی، با امریکا رابطه دارند و امریکا درباره تجارت با ایران بسیار سختگیر است.

وزیر دارایی پیشین بریتانیا در گفتگو با بخش فارسی بی بی سی افزود که آمریکایی ها از همکاری بانکهای بین المللی با ایران هم ابراز ناخرسندی کرده اند و تحریم های امریکا علیه ایران شرکتهای بریتانیایی را نگران کرده است. وی ابراز امیدواری کرد که شرایط سیاسی بهتر شود و گفت که مهم این است که روابط تجاری دو کشور حتی در سطح بسیار پایین ادامه داشته باشد تا یک روز که بالاخره این مشکلات حل شود.

به گفته برخی از اعضای اتاق بازگانی بریتانیا و ایران در لندن، گرچه این روابط تجاری نسبت به سالهای پایانی دهه نود کاهش یافته، اما این اتاق درتلاش است تنش ها را کمتر کرده وامکان معاملات تجاری بین دو کشور را فراهم کند.

مساله مهم دیگر، سرمایه گذاری در صنایع نفت وگازی ایران است. به گفته اعضای اتاق بازرگانی بریتانیا و ایران، شرکت های بزرگ نفتی ، تاکنون درایران سرمایه گذاری کرده اند اما با تغییراتی که در قوانین مربوط به سرمایه گذاری در ایران شده، امید می رود که این سرمایه گذاری ها بیشتر شود.

لرد لمونت در این باره گفته است که " بخش نفت وگاز به نظرمن بخش مهمی برای سرمایه گذاری است و فشارهای امریکایی ها در این مورد کار را برای شرکتهای بریتانیایی سخت می کند اما برخی از شرکتهای بزرگ بریتانیایی مثل شل و بی پی ، هم اکنون هم در این حوزه سرمایه گذاری کرده اند."

 جو سیاسی حاکم بر بریتانیا، به ویژه در باره خاورمیانه باعث شده که حجم روابط تجاری ایران وبریتانیا نسبت به برخی دیگر از کشورهای اروپایی بسیار کمتر باشد
 
یوسف دانشور

پل تیلور، رییس بخش خاورمیانه در شرکت تجارت وسرمایه گذاری وابسته به وزارت بازرگانی بریتانیا، از تغییرات قوانین سرمایه گذاری در ایران استقبال کرده ومی گوید که بریتانیا هم اکنون هم روابط تجاری مثبتی باایران دارد و " ما روابط روبه گسترشی داریم و موضوع اصلی برای شرکتهای بریتانیایی اول ازهمه ، تغییرات مربوط به قوانین سرمایه گذاری است و من خوشحالم که قوانین به نوعی تغییر کرده که آنها می توانند صد درصد سهام شرکت را درایران در اختیار داشته باشند و شرکتهای انگلیسی همچنین نسبت به روند خصوصی سازی د ر ایران هم علاقه مندند."

اما جو سیاسی حاکم بر بریتانیا، به ویژه در باره خاورمیانه به گفته "یوسف دانشور" نایب رییس اتاق بریتانیا وایران باعث شده که حجم روابط تجاری ایران وبریتانیا نسبت به برخی دیگر از کشورهای اروپایی بسیار کمتر باشد.

تغییرات ایجاد شده در قوانین که از سوی هیات اتاق بازرگانی ایران درجلسه ای با حضور سرمایه داران ایرانی ساکن لندن وبریتانیایی های علاقه مند به سرمایه گذاری در ایران شرح داده شد، کماکان سئوالاتی را از سوی برخی از حضار در پی داشت، ازجمله سئوالات این بود که چه تضمینی هست که این قوانین تازه به همین شکل باقی بماند ودوباره تغییری نکند که پاسخ علی نقی خاموشی ،رییس اتاق بازرگانی و صنایع ومعادن ایران به این سئوال این بودکه برای تغییر این قوانین به این شکل، ۲۶ سال وقت صرف شده و تغییر دوباره آن هم حداقل همین مدت به طول خواهد کشید.

منبع : بی بی سی فارسی

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.