رتبه سوم جهان برای پیشی گرفتن خودکشی زنان ایرانی از مردان

کنشگران:
ایران سومین کشوری است که بعد از چین و هندوستان، آمار خودکشی زنان آن در حال پیشی گرفتن از خودکشی مردان است در حالی که در کلیه کشورهای دنیا، در برابر هر سه مرد که بر اثر خودکشی می میرند، یک زن از خودکشی می میرد.

دکتر حسن زاده، روانشناس، در کارگاه زنان و خودکشی که به مناسبت روز جهانی بهداشت روان توسط موسسه تحقیقات بهبود زندگی زنان و مرکز تحقیقات سلامت زنان فردا، برگزار شد با بیان این مطلب افزود: هم اکنون در ایران، خودسوزی یکی از شایع ترین علل خودکشی زنان است در حالی که در کشورهای غربی، کمتر از یک درصد خودکشی ها با خودسوزی صورت می گیرد و نکته تاسف برانگیزتر این که بیشتر خودسوزی ها به مرگی فجیع منجر می شود.

وی عوامل اجتماعی و فرهنگی را از عوامل مهم و تاثیرگذار در بالارفتن آمار خودکشی ذکر کرد و گفت: خودکشی یکی از موارد قابل پیشگیری مرگ است و باید فکری به حال افزایش میزان خودکشی زنان در ایران شود که بنا به دلایل نامعلومی صورت می گیرد.

صدیقه ضیایی، مدیرعامل موسسه تحقیقات بهبود زندگی زنان، نیز گفت: در گزارش ملی خشونت زنان که توسط نهاد ریاست جمهوری در سال 1379 منتشر شد، وضعیت خودکشی زنان در استان های های مختلف کشور مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحقیقات نشان داد؛ آمار خودکشی در استانهایی مثل کهگیلویه و بویراحمد، کرمانشاه و کردستان بسیار بالاتر از میزان کشوری آن است و در حالی که رقم خودکشی زنان در استان هایی مثل تهران و سیستان و بلوچستان به زیر 10درصد می رسد، اما در این سه استان ، میزان خودکشی زنان به 36 تا38درصد می رسد و بعد از آن، رقم خودکشی در بوشهر و خوزستان بالاست.

وی افزود: این آمار بسیار نزدیک به نتایج تحقیق خشونت خانگی است که توسط وزارت کشور در سال 1383 انجام شد. در نتایج این مطالعه نشان داده شد که میزان خشونت خانگی در استان هایی که میزان خودکشی زنان در آن بالاست، از سایر استان ها بیشتر است. همچنین در برخی استان هایی که با شاخص مناسب و بالاتری از توسعه انسانی روبرو هستیم باز هم میزان خودکشی بالاست؛ یعنی در استان هایی مثل کردستان و کرمانشاه که میزان خودکشی بالاست با فقر شدید روبرو نیستیم ولی در بسیاری از استان ها میزان فقر بسیار بیشتر است هرچند میزان خودکشی کمتر است.

این موضوع به عامل بسیار مهم و ندیده شده در شاخص های توسعه انسانی، یعنی عامل فرهنگ بستگی دارد. هرچند عامل باورها و ارزش ها و نگرش های قومی در شاخص های توسعه انسانی در سطح جهانی در نظر گرفته نمی شود ولی عاملی است که وجود دارد و دارای تاثیر بسیار مهمی نیز است . حتی در مقایسه دو استان که شاخص های توسعه انسانی برابربه لحاظ جنسیتی دارند، میزان خودکشی زنان در استان عشایرنشین و سنتی نشین بالاتر است آن هم به دلیل سنت های قومی و بسیاری محدودیت های غیرضروری که برای زنان و دختران وجود دارد و همین موضوع نشان می دهد یک عامل اساسی در خودکشی زنان، باورهایی است که در ذهن زنان و مردان ما وجود دارد و هر چه جامعه ای سنتی تر وبدور از تعاملات باشد، میزان خودکشی زنان بالاتر است.

ضیایی ادامه داد: میزان حمایت های اجتماعی از زنان عامل بازدارنده و مهمی در کاهش میزان خودکشی زنان است. وقتی زنان علاوه بر حمایت خانواده از حمایت های اجتماعی برخوردار باشند و بتوانند در جامعه، نقش های اجتماعی ایفا کنند، میزان خودکشی آنان کاهش می یابد. اما در جوامعی که زنان نقش اجتماعی ندارند و خانه دار هستند، میزان خودکشی زنان بالاست. پس باید در سیاست های کلان جامعه، در قوانین، مسائل حمایتی، مسائل آموزشی، در دادگاهها و ....میزان حمایت از زنان افزایش یابد و سیاست های موجود مورد تجدید نظر قرار گیرند. از این منظر است که پرداختن به خودکشی یک امر همه جانبه است .

در این کارگاه آموزشی، دکتر حسن زاده در مورد وضعیت خودکشی در ایران، دکتر یوسفی در مورد بیماری های روانی و خودکشی و دکتر بوالهری در مورد تاثیر عوامل اجتماعی، فرهنگی و مذهبی در میزان خودکشی صحبت کردند

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.