یک هفته پس از توافق آتش‌بس شکننده ایران و اسرائیل؛ اوضاع به چه سمت و سویی خواهد رفت؟

یک هفته بعد از توقف درگیری‌ها میان ایران و اسرائیل با میانجی‌گری آمریکا، خبرگزاری آسوشیتد پرس به تبعات جنگ خونین ۱۲ روزه‌ای پرداخته است که خاورمیانه و جهان را در آستانه تنش شدید قرار داده بود.

این صلح شکننده، که آمریکا تنها یک روز پس از انداختن بمب‌های ۱۴ تُنی سنگرشکن بر سه سایت کلیدی هسته‌ای ایران به طرفین تحمیل کرد، فعلا برقرار مانده است. با این حال بسیاری از مسائل هنوز نامشخص‌اند.

اینکه برنامه هسته‌ای ایران تا چه اندازه عقب رانده شده همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

احتمال ازسرگیری مذاکرات صلح میان ایران و آمریکا مشخص نیست و اینکه آیا دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، می‌تواند از این موقعیت برای متقاعد کردن دولت بنیامین نتانیاهو و گروه حماس به یک توافق آتش‌بس و تبادل گروگان بهره ببرد، سؤالی بی‌پاسخ مانده است.

در ادامه نگاهی داریم به آنچه هنوز نمی‌دانیم:
برنامه هسته‌ای ایران چقدر آسیب دیده است؟
دونالد ترامپ می‌گوید سه هدف مورد حمله آمریکا «نابود شده‌اند». وزیر دفاع او هم از «تخریب کامل» سخن گفته است.

با این حال گزارش اولیه آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا نشان می‌دهد که حملات به سایت‌های فردو، نطنز و اصفهان خسارات قابل توجهی وارد کرده، اما تأسیسات را به طور کامل نابود نکرده‌اند.

رافائل گروسی، رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در مصاحبه‌ای اعلام کرد که این سه سایت هسته‌ای ایران با «قابلیت‌هایی در زمینه تبدیل و غنی‌سازی اورانیوم به‌طور قابل‌توجهی تخریب شده‌اند»، اما برخی بخش‌ها همچنان سالم مانده‌اند.

وی افزود: «اگر ایران بخواهد، می‌تواند مجددا این فعالیت‌ها را از سر بگیرد». ارزیابی کامل تنها در صورتی ممکن است که ایران به بازرسان بین‌المللی اجازه دسترسی دهد.
تاسیسات هسته‌ای ایران در فردو پس از بمبارانآینده روابط ایران و آمریکا چگونه خواهد بود؟
پس از آتش‌بس، دونالد ترامپ از احتمال کاهش تحریم‌ها سخن گفت و پیش‌بینی کرد که اگر ایران برنامه هسته‌ای‌اش را متوقف کند، می‌تواند «کشوری تجارت‌محور» شود. اما این فضای خوش‌بینانه خیلی زود از بین رفت.

علی خامنه‌ای در نخستین سخنرانی خود پس از آتش‌بس ادعا کرد که ایران «سیلی به صورت آمریکا زد». ترامپ نیز در پاسخ گفت رهبر ایران باید بپذیرد که «به‌شدت شکست خورده‌اند» و اعلام کرد که فعلا هیچ بررسی برای کاهش تحریم‌ها صورت نمی‌گیرد.

مقام‌های کاخ سفید می‌گویند گفت‌وگوهایی غیررسمی برای ازسرگیری مذاکرات در جریان است. اما عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، می‌گوید توافقی در این زمینه وجود ندارد. هنوز معلوم نیست آیا ایران آمادگی بازگشت به میز مذاکره را دارد، به‌ویژه اگر آمریکا بر توقف کامل غنی‌سازی حتی برای مصارف صلح‌آمیز، پافشاری کند.
نقش علی خامنه‌ای چه خواهد بود؟
سن بالا و ظاهر ضعیف‌تر خامنه‌ای در سال‌های اخیر، گمانه‌هایی درباره میزان کنترل او بر سیاست خارجی و پاسخ‌های نظامی ایران به همراه داشته است.

با این حال با وجود اینکه وی هفته‌های اخیر را در پناهگاه گذرانده، نشانه‌ای از کاهش نفوذ او در ساختار حکومت و نیروهای نظامی به چشم نمی‌خورد.

علی خامنه‌ای سه برابر طولانی‌تر از آیت‌الله خمینی حکومت کرده و نظام «ولایت فقیه» را بیش از پیش تثبیت کرده است. وی در کنار آن، سپاه پاسداران را به مهم‌ترین بازیگر نظامی و سیاسی کشور تبدیل کرده است.
ویرانی حاصل از شلیک موشک سپاه پاسداران به اسرائیلآیا ایران ممکن است پاسخ بدهد؟
حمله موشکی ایران به یک پایگاه آمریکا در قطر، به‌عنوان اقدامی نمادین و «برای حفظ وجهه» از سوی کاخ سفید تفسیر شد. این حمله از پیش اطلاع داده شده بود و به‌راحتی دفع شد.

با این حال تهدید ایران در حوزه جنگ سایبری همچنان جدی است. هکرهای وابسته به تهران پیشتر بانک‌ها، شرکت‌های دفاعی و صنایع نفتی آمریکا را هدف قرار داده‌اند، هرچند تا به حال زیرساخت‌های حیاتی را مختل نکرده‌اند.

وزارت امنیت داخلی آمریکا هفته گذشته هشدار عمومی درباره افزایش تهدیدات سایبری ایران صادر کرد و از شرکت‌های مرتبط با زیرساخت‌هایی چون آب، انرژی و حمل‌ونقل خواست هوشیار باشند.
آیا آتش‌بس ایران و اسرائیل دوام خواهد داشت؟
این صلح همچنان بسیار شکننده است. بلافاصله پس از حملات، دونالد ترامپ با بنیامین نتانیاهو تماس گرفت و به او گفت انتظار حمله نظامی بیشتر از سوی آمریکا نداشته باشد.

با این وجود نخست‌وزیر اسرائیل به صراحت گفت اگر ایران دوباره تلاش کند برنامه هسته‌ای خود را احیا کند، این کشور بار دیگر حمله خواهد کرد.

این توافق بدون هیچ تضمینی از سوی تهران برای توقف برنامه هسته‌ای‌اش بسته شده است. علی خامنه‌ای ادعا کرده حملات «هیچ آسیب مهمی» به تأسیسات هسته‌ای وارد نکرده‌اند.

دونالد ترامپ در عین حال گفت که فکر نمی‌کند ایران فعلا به دنبال احیای برنامه هسته‌ای باشد. اما از ایران خواست اجازه بازرسی بین‌المللی، از جمله از سوی آژانس انرژی اتمی یا نهادی مورد تأیید، را بدهد.
+16
رأی دهید
-1

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۲۵
    varied - ریزه، ترکیه

    داشتم روزنامه های داخلی طویله اسلام را سرک میکشیدم دیدم که از رهبر مفعول شیعیان جهان هیچ خبری نیست و حتی سایت خود مفعول هم صفحاش پاک شده فقط دو سه خط در مورد وجوهات شرعی و خزعبلاتی از این قبیل است گویا رهبر مفعول شیعیان جهان سقط شده یا چرا صداش درنمیاد
    3
    30
    دوشنبه ۰۹ تیر ۱۴۰۴ - ۱۲:۱۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۲
    اخوند شیپیشو - اندیمشک، استرالیا
    varied - ریزه، ترکیه
    دقیقا همینه 🤣🤣🤣🤣 شایدم خیلی خیلی بدتر چون فهمیدن باید چمدونا جمع کنن 🤣🤣🤣🤣- ایران به زودی ازاد خواهد شد دیر و زود داره ولی سوخت و سوز نداره
    0
    17
    دوشنبه ۰۹ تیر ۱۴۰۴ - ۱۳:۵۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۹
    pirzan e irani - استکهلم، سوئد
    ۱-اوضاع به سمت جنگ می رود.بوی جنگ می آید.این دفعه انگلیسی ها نمی خواهند بازی را به فرانسه ببازند.کار، کار انگلیسی‌هاست.اخبارحرف ازاین دارد۱-گویا رضاپهلوی می خواهددرپارلمان انگلیس سخنرانی بکند.۲-احتمال حمله آذربایجان به ایران وبستن مرززنگه زوریعنی مرزایران باارمنستان وجوددارد.۳-این آتش بس برای تجدیدقوا وگرفتن مهمات وتجهیزات بیشترازسوی غرب به اسراییل تعیین شد.
    1
    8
    دوشنبه ۰۹ تیر ۱۴۰۴ - ۱۴:۲۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۹
    pirzan e irani - استکهلم، سوئد
    ۲)--۴بنده نگران سرنگونی رژیم ج.ا.نیستم.نگرانی بنده هرج ومرج وآشوب وتجزیه ایران است. کردها وکومله از غرب،عرب الاحوازازجنوب،پان آذربایجان ازشمال غرب،داعش خراسان ازشرق،جندالله ودیگرگروهای وهابی ازجنوب شرق!مجاهدین که سالهاست رییس جمهوربرگزیده خودراانتخاب کرده است.پس توصییه میکنم به دوستان یک عکس سلفی با نقشه گربه نشان بگیرند(امیدوارم اینطورنباشد)
    5
    5
    دوشنبه ۰۹ تیر ۱۴۰۴ - ۱۴:۲۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    vg2000 - اسلو، نروژ
    اسرائیل سوراخو پیدا کرده میاد میزنه و میره اتوبان تهران تل آویو باز شده آبمیوه م می‌فروشن وسط راه براشون
    5
    6
    دوشنبه ۰۹ تیر ۱۴۰۴ - ۱۴:۴۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۳
    paksan - ایران، ایران
    تضعیف تبریز یکی از وعده ها به باکو در عوض همکاری با اسرائیل بوده و تصورشون این بود که مردم به خیابانها میریزند و باکو با کمک ترکیه وارد خاک ایران میشوند. نتاتیاهو به گروهاکهای کرد خائن هم وعده وعیدهایی داده همانطور که در بلوچستان هم وعده هایی داده اند. ولی مردم ایران با همه اختلافات و شدت کارهای رسانه ای موساد برای اختلاف انداختن بین اقوام ایرانی حمایت نکردند و در باکو‌ همه چیز خراب به نظر میرسه
    4
    3
    دوشنبه ۰۹ تیر ۱۴۰۴ - ۱۶:۴۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۵
    zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
    1:open Pandora's box . جعبه پاندورا را گشودن. داستان جعبه پاندورا، یک اسطوره یونانی است که از اولین زن، پاندورا، و جعبه‌ای که خدایان به او داده بودند، حکایت می‌کند، جعبه‌ای که قرار نبود هرگز آن را باز کند. پاندورا از روی کنجکاوی یا به تحریک دیگران، جعبه را باز کرد و تمام شر و رنج جهان را بر سر بشریت ریخت.حالا این طرف ما. "بوی جنگ می‌‌یاد" و ترس از تجزیه ایران دارد. ۱۰ سال است در اینجا از کومله گرفته تا حزب دمکرات. از پان ترکیست‌ها و پان کرد‌ها تجزیه طلب از مصدقی تا قاجاریست. فقط کافی‌ بود که جنون ضد پهلوی داشته باشی‌. حالا که بی‌ بی‌ در طول ۱۲ روز تمامی بلوف‌ها و و آرزو‌ها ضد امپریالیستی و آنتی سیمیت این‌ها به باد داد یک دفعه سندرم وطن‌دوستی این‌ها داغ کرده. اینقدر وطن دوست شده که پان ایرانیست‌ها در مقابل این‌ها باید لنگ اندازند. کمی هم مغز علیل خود را به کار اندازید. عامل خود شما نیستید ؟
    0
    2
    دوشنبه ۰۹ تیر ۱۴۰۴ - ۱۹:۳۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۵
    zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
    2:کمی هم مغز علیل خود را به کار اندازید. عامل خود شما نیستید ؟ سال ۵۷، ملت با شور و شوقی عجیب تصمیم گرفتن یه جعبه‌ عجیب‌غریب رو باز کنن، همون جعبه معروف: جعبه پاندورای ایرانی! روش نوشته بود:"قبل از باز کردن خوب فکر کن. این فقط یه انقلاب نیست، یه بسته‌ی کامل بدبختیه با طعم وعده‌های قشنگ. کی گوشش به این حرفا بدهکار بود؟. جعبه که باز شد، یه دونه آزادی پرید بیرون، یه دونه عدالت، بعدش هم یه لیوان چای ریختن وسط که "خودکفا" بود و طعم نفت می‌داد.و بقیه‌اش؟ تورم، صف، جنگ، مهاجرت، شلوار گشاد انقلابی، تلویزیون سیاه‌وسفید با پیام "لطفاً صبر کنید، مشکل از فرستنده است." اما عجیب‌ترینش اینه ، تو همین ۲۰۲۵ که توشیم، یه پدیده عجیبی همه رو گرفته: سندرم وطن‌دوستی شیخ علی‌ و شرکا در این سایت وطن پرست شده.وطن را ۵۷ فروختید
    0
    2
    دوشنبه ۰۹ تیر ۱۴۰۴ - ۱۹:۳۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.