آیا واکسن کووید برای زنان باردار امن است؟

بی بی سی: رابرت اف کندی، وزیر بهداشت ایالات متحده آمریکا اخیرا اعلام کرد که واکسن کووید دیگر برای کودکان سالم و زنان باردار توصیه نمی‌شود.

چند روز بعد، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (سی دی سی) اعلامیه‌ای صادر کرد که در تناقض با توصیه آقای کندی بود. این مرکز اعلام کرد همچنان توصیه قبلی خود در مورد اینکه واکسن کووید باید بخشی از برنامه واکسیناسیون کودکی باشد، را تأیید می‌کند.

با این وجود در متن دستور العمل جدید آنها به ارائه دهندگان خدمات بهداشتی اشاره شده که این مراکز «می‌توانند» تزریق واکسن را توصیه کنند و از کلمه «باید» در این دستور العمل استفاده نشده است.

زنان باردار در ایالات متحده در حال حاضر هیچ توصیه رسمی در مورد واکسن کووید در اختیار ندارند.

متخصصان هشدار داده‌اند که هر گونه تغییر در این زمینه می‌تواند میزان بی اعتمادی را افزایش دهد و دسترسی به واکسن را مختل کند و به طور بالقوه، در دوره‌ای که در آن واکسن گریزی در سطح جهان در حال گسترش است، موجب گسترش بیماری‌های قابل پیشگیری بین کودکان و زنان باردار شود.
علم در این مورد چه می‌گوید؟
کندی در روز ۲۷ ماه مه اعلام کرد: «مایه خرسندی من است که اعلام کنم از امروز، واکسن کووید دیگر برای کودکان سالم و زنان باردار سالم از لیست توصیه‌های برنامه ایمن سازی سی دی سی حذف شده است.»

اما هیچ دستور العمل و راهنمایی جدیدی بعد از این تصمیم یک جانبه وزیر بهداشت، برای زنان باردار در وب سایت رسمی سی دی سی منتشر نشده است.

سی دی سی می‌گوید زنان بارداری که به کووید مبتلا می‌شوند، نسبت به زنان غیر باردار با سن و پیش زمینه‌های مشابه، با احتمال بیشتر نوع شدیدتر از بیماری را تجربه می‌کنند و احتمال نیاز به بستری شدن برای آنها بیشتر است.

سازمان بهداشت جهانی به زنان باردار، کسانی که می‌خواهند باردار شوند و یا در حال شیردهی هستند، چنین توصیه می‌کند: «واکسیناسیون برای محافظت از خود و خانواده‌تان مهم است.»

این سازمان اضافه می‌کند: «هیچ نگرانی ایمنی برای زنان باردار و فرزند آنها شناسایی نشده است.»

سازمان بهداشت جهانی به زنان باردار، صرف نظر از واکسیناسیون‌های قبلی، ترزیق یک دوز واکسن کووید در این دوران را توصیه می‌کند.
موقعیت‌های پرخطر
در بسیاری از کشورها مانند برزیل، هند، آفریقای جنوبی و بیشتر کشورهای اروپایی به زنان باردار توصیه می‌شود که واکسیناسیون انجام دهند.

دکتر شکیلا تانگاراتینام، استاد سلامت زنان در دانشگاه لیورپول در بریتانیا است. بریتانیا یکی از کشورهایی است که به طور جدی به زنان باردار واکسیناسیون توصیه می‌کند. دکتر تانگاراتینام می‌گوید: «بارداری بدن شما را از جهات بسیار تغییر می‌دهد و یکی از آنها سرکوب سیستم ایمنی بدن است.»

او به بی‌بی‌سی می‌گوید: «همین مساله ابتلا به کووید در دوران بارداری را تبدیل به وضعیتی خطرزا می‌کند.»

او می‌گوید تزریق واکسن کووید در بارداری همچنین می‌تواند خطر نیاز به سزارین و نیاز نوزاد به مراقبت‌های ویژه را کاهش می‌دهد.

پروفسور تانگاراتینام در سال ۲۰۲۴ مدیر یک پروژه تحقیقی بود که در مورد عوارض جانبی واکسن کووید ۱۹ بر زنان باردار مطالعه می‌کرد. او می‌گوید: «هیچ مدرک جدیدی مبنی بر آسیب ناشی از واکسیناسیون در دوران بارداری وجود ندارد.»

«شایع‌ترین عارضه جنبی که ما شاهد آن بودیم، کمی درد در محل تزریق واکسن بود.»

سازمان بهداشت و سلامت ملی بریتانیا (ان اچ اس) می‌گوید هیچ مدرکی که نشان دهد واکسن کووید خطر سقط جنین، زایمان زودرس یا دیگر عوارص بارداری را بالا می‌برد، وجود ندارد.

از طرف دیگر، مدارک و شواهد زیادی در مورد فواید واکسن وجود دارد.

در بین کودکان، نوزادان زیر شش ماه با بیشترین خطر نوع شدید کووید مواجه هستند. شواهد نشان می‌دهند واکسینه شدن مادر موجب می‌شود مقداری از آنتی بادی‌های مادر به نوزاد منتقل شود و با این کار حدی از محافظت در نوزاد خود ایجاد می‌شود.
رابرت کندی، وزیر بهداشت و خدمات انسانیکندی ادعا کرده است که مدارک و شواهد بالینی کافی برای تأیید تزریق واکسن بوستر کووید برای کودکان وجود ندارد. این دیدگاهی است که مارتی ماکاری، مدیر اداره واکسن اف دی‌ای هم آن را تکرار کرده است.

او دولت قبلی بایدن را مورد انتقاد قرار داده و مدعی شده است که آنها «به کودکان سالم اصرار داشتند که یک واکسن کووید دیگر بزنند، علیرغم اینکه هیچ داده بالینی برای پشتیبانی از استراتژی تکرار واکسن (بوستر) در کودکان وجود نداشت».

اما این ادعا مورد مناقشه است.

بسیاری ازکشور های جهان، توصیه دوز بوستر برای کودکان زیر ۱۸ سال را متوقف کردند و به جای آن روش‌هایی هدفمندتر در پیش گرفتند.

متخصصان می‌گویند احتمال کووید شدید در کودکان کمتر است اما دوزهای منظم بوستر می‌تواند از کودکانی که بیماری‌های زمینه‌ای دارند محافظت کند.

دکتر هلن استوارت که متخصص اطفال است، می‌گوید: «بسیاری از کودکان مبتلا به کووید نیاز به مراقبت‌های ویژه پیدا نمی‌کنند.»

«با این وجود خطرهای واکسن نزدن، همچنان از خطر های واکسن زدن، به مراتب بیشتر است»

مقاله‌ای که در سال ۲۰۲۴ در مجله نیچر امن بودن واکسن کووید برای کودکان مورد مطالعه قرار داده بود، نشان داد هیچ افزایش خطری برای کودکان ۵ تا ۱۱ سال وجود ندارد.

برای کودکان ۱۲ تا ۱۷ سال، همچنان خطر ابتلا به کووید، نسبت به عوارض جانبی احتمالی واکسن، جدی‌تر است.

مطالعات همچنین نشان داده‌اند که واکسن برای کودکان زیر ۵ سال، مفید و بی ضرر است.

هنوز مشخص نیست تصمیم جدید سی دی سی در ایالات متحده مبنی بر تغییر از «باید» به «می‌توانند» در توصیه‌ به ارائه دهندگان خدمات بهداشتی، چه تأثیری خواهد داشت. بیشتر این مراکز خدمات بهداشتی موظف هستند هزینه واکسن‌های روتین را متقبل شوند.

هرنوع کاهش در دسترسی به واکسن می‌تواند هزینه واکسینه شدن را بالا ببرد و این خود می‌تواند موجب خودداری مردم از واکسن زدن شود.
چرا بی‌اعتمادی به واکسن افزایش پیدا کرده است؟
همزمان با همه گیری ویروس کرونا بحث درباره امن بودن واکسن‌ها، ضرورت آنها در سراسر جهان گسترش پیدا کرد و بر اعتماد عمومی تأثیر گذاشت.

دکتر سیمون ویلیامز، محقق در زمینه بهداشت عمومی از دانشگاه سوانزی می‌گوید: «حتی افرادی که معمولاً به واکسن‌ها اعتماد داشتند هم حالا نسبت به علم شک دارند.»

تحقیقی که در سال ۲۰۲۴ در مجله علمی نیچر منتشر شد، نشان می‌دهد تردید در مورد واکسن کووید ۱۹ در سطح جهان، بین زنان باردار بیشتر است. اطلاعات غلط و بی‌اعتمادی منجر به این تصمیم گیری‌ها می‌شوند.

پروفسور تانگاراتینام می‌گوید بر اساس تجربه او، بی‌اعتمادی به واکسن در میان زنان باردار قابل توجه است. او می‌گوید: «در ابتدای کار مطالعات کمی با توجه به زنان باردار انجام شده بود و قطعیتی در این مورد وجود نداشت.»

بر اساس داده‌های سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آفریقا در جمهوری آفریقای مرکزی، جیبوتی، کنیا، لیبریا، مالاوی و توگو اطلاعات نادرست، تئوری‌های توطئه، اغراق در مورد تهدید ویروس و بی‌اعتمادی در امن بود واکسن‌ها موانع کلیدی در واکسیناسیون کووید هستند.

همزمان ، آنطور که یونیسف گزارش داده است، میزان واکسیناسیون کودکان برای تمام واکسن‌ها در بیش از ۱۲ کشور جهان در حال کاهش است.

دکتر الکس دفیگوئیردو، استادیار دانشگاه بهداشت و بیماری‌های حاره‌ای لندن می‌گوید حتی پیش از شیوع کرونا، اعتماد به واکسن‌ها رو به کاهش بود «تحقیقات نشان می‌دهد که حتی مواجه کوتاه مدت با اطلاعات غلط می‌تواند برای کاهش تعداد افرادی که حاضرند واکسینه شوند، کافی است.»

او اضافه می‌کند «سیاست‌های سخت گیرانه‌ای» که در طول همه‌گیری کووید وجود داشت بی‌اعتمادی و تردید در واکسن زدن خصوصاً در «بین جوانان که فایده کمی در این از خود گذشتگی برای خود می‌دیدند»، را دامن زد.

او می‌گوید: «آقای کندی و موج «آمریکا را دوباره سالم کنید» این شرایط را وارد سطح وخیم تری کرده است.»

از زمانی که کندی سخنان اخیر را مطرح کرده است، اطلاعات نادرست به سرعت در حال افزایش هستند و پست‌های جعلی زیادی در مورد اینکه واکسن‌های ام‌آران ای کووید باعث سقط جنین، تولد نوزاد مرده و مرگ زودرس می‌شود، گسترش پیدا کرده‌اند.

در بسیاری از مناطق، خصوصاً مناطق روستایی ودر بین گروه‌های اجتماعی به حاشیه رانده شده، سابقه طولانی در بی‌اعتمادی به دولت و بد رفتاری‌های نظام پزشکی وجود دارد و این اطلاعات نادرست لایه جدیدی از مقاومت در برابر واکسن ایجاد کرده است.

پروفسور تانگاراتینام می‌گوید: «اگر ادعاهای خود را با کمک شواهد موثق ثابت نکنید، نگرانی در میان مردم بیشتر می‌شود و بی اعتمادی به واکسن‌ها عمومی‌تر خواهد شد.»
اگر واکسن نزنیم، چه اتفاقی می‌افتد؟
حرکت به سمت برتری دادن خطرات یا فوائد فردی واکسن‌ها ممکن است به ضرر بهداشت عمومی تمام شود.

منطق حکم می‌کند که در جوامعی که میزان واکسیناسیون بالاتری دارند، فرصت‌های کمتری برای شیوع ویروس وجود دارد.

کندی زمانی این مساله را مطرح کرده است که تعداد موارد کووید در اوج است.

بر اساس داده‌های سازمان بهداشت جهانی، از اواسط ماه فوریه، تعداد موارد کووید رو به افزایش بوده‌اند. تعداد تست‌های مثبت کووید برای تقریباً یک سال در بالاترین میزان خود بوده اند خصوصاً در ناحیه غرب اقیانوس آرام، جنوب شرقی آسیا و شرق مدیترانه.

اطلاعات نادرست در مورد واکسن‌های کووید موجب شده اعتماد نسبت به دیگر واکسن‌های قدیمی‌تر که تأثیر گذاری طولانی مدت‌تری دارند هم کم شود.

دولت‌ها شیوع دوباره بیماری‌هایی مانند سرخک را هم درنتیجه همین نگرش منفی و رو به افزایش به واکسن‌ها می‌دانند.

در حال حاضر ایالات متحده آمریکا با یکی از بزرگترین شیوع‌های سرخک در تاریخ معاصر خود مواجه شده است. موارد ابتلا در آمریکای جنوبی و آفریقا هم افزایش داشته است.

در همین حال، مراکش با شیوع گسترده سرخک که در تاریخ معاصر بی سابقه است، رو به رو شده است. مصطفی بیتاس، سخنگوی دولت می‌گوید دلیل آن «اطلاعات نادرستی است که ترس مردم از واکسن‌ها تشدید کرده است.»

دکتر استوارت به موقعیت مشابهی که در بریتانیا به وجود آمده است هم اشاره می‌کند.

او به بی بی سی گفت: «از وقتی رقم واکسیناسیون سرخک پایین آمده است، شاهد افزایش قابل توجه موارد سرخک بوده‌ایم.»

«همینطور در ۱۸ ماه گذشته، موارد سیاه سرفه هم رو به افزایش بوده‌اند.»

او می‌گوید برای اینکه بتوان برنامه واکسیناسیون موفقی داشت، باید اطلاعات دقیق و معتبر در اختیار مردم قرار بگیرد.
+3
رأی دهید
-1

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.