۲۰ نماینده‌ای که باید بشناسید؛ از مفسد اقتصادی تا دختر لاجوردی / بخش دوم

چهره‌های اثرگذار مجلس دوازدهم که باید بشناسیم چه کسانی هستند و چه تاثیری بر روند تحولات ایران دارند؟ در بخش اول این گزارش به موقعیت ۱۰ نماینده مجلس و روابط آن‌ها با نهادها و چهره‌های سیاسی اثرگذار در ایران پرداخته شد و در بخش دوم این گزارش، ۱۰ نماینده دیگر مجلس معرفی می‌شود که هریک به‌نوعی درون و برون مجلس اثرگذار هستند:
۱۱- علی نیکزاد، نایب‌رییس اول پارلمان ایران
«علی نیکزاد»، نماینده اردبیل و نایب‌رییس اول مجلس ایران، با حمایت «محمود احمدی‌نژاد»، رییس‌جمهور سابق ایران، پله‌های ترقی را در نظام جمهوری اسلامی طی کرده است. زمانی که احمدی‌نژاد استاندار اردبیل بود، او به سمت مدیرکل عمران استانداری منصوب و در دوره ریاست‌جمهوری او، ابتدا معاون وزیر و سپس به مقام وزارت راه و شهرسازی رسید. علی نیکزاد دومین دوره‌ای است که در مجلس حضور دارد، اما روابط گسترده‌ای در نهادهای دولتی و نهادهای زیر مجموعه بیت رهبری از جمله ستاد اجرایی فرمان امام دارد. 

نیکزاد، رویای ریاست‌جمهوری دارد و در سال ۱۴۰۰ نیز اعلام کاندیداتوری کرد، ولی بعد به نفع ابراهیم رئیسی از کاندیداتوری کناره‌گیری کرد؛ ولی به‌عنوان رییس ستاد ابراهیم رئیسی در انتخابات فعال باقی ماند. او در انتخابات اخیر ریاست‌جمهوری هم ریاست ستاد انتخاباتی «محمدباقر قالیباف» را عهده‌دار بود که نشان می‌دهد مورد وثوق اصولگرایان قرار دارد. او یکی از گزینه‌های انتخابات ریاست‌جمهوری آتی است.
۱۲- حمیدرضا حاجی‌بابایی، نایب‌رییس دوم پارلمان ایران
«حمیدرضا حاجی‌بابایی»، نماینده همدان و نایب‌رییس دوم مجلس ایران، از کارکشته‌ترین نمایندگان مجلس است. او از دوره پنجم تا دوره فعلی (دوازدهم)، همواره در مجلس حضور داشته (جز دوره نهم که مجلس را ترک کرد و به دولت احمدی‌نژاد پیوست تا تصدی وزارت آموزش و پرورش را عهده‌دار شود). هفت دوره سابقه نمایندگی، او را در ردیف باتجربه‌ترین نمایندگان مجلس ایران قرار داده است. او پیش از نمایندگی در همدان معلم بود، به همین دلیل همواره در مجلس در فراکسیون فرهنگیان فعال بوده و رابطه نزدیکی با تشکل‌های فرهنگیان دارد.

حمیدرضا حاجی‌بابایی، چند بار برای نشستن بر کرسی ریاست مجلس نیز خیز برداشته، ولی وزن سیاسی لازم برای ریاست را ندارد، در غیر این‌ صورت، او در مجلس یازدهم با شش دوره تجربه نمایندگی، کرسی ریاست را به محمدباقر قالیباف بدون سابقه نمایندگی واگذار نمی‌کرد. با این وجود، او همیشه خود را مستحق این کرسی می‌داند.
۱۳- محمد صالح جوکار، رییس کمیسیون شوراها و امور داخلی
سردار «محمد صالح جوکار»، نماینده یزد و رییس کمیسیون شوراها و امور داخلی، از چهره‌های نظامی و از ژنرال‌های سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است که از سپاه در دوره نهم، وارد مجلس شد. او سومین تجربه پارلمانی خود را پشت سرمی‌گذارد. جوکار در انتخابات مجلس دهم شکست خورد، ولی از راه دیگری وارد مجلس شد؛ او در این مقطع، مسوولیت معاونت پارلمانی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را عهده‌دار شد.

محمدصالح جوکار، سکاندار یکی از مهم‌ترین کمیسیون‌های تخصصی مجلس است، کمیسیونی که بر امنیت داخلی کشور تسلط دارد و رابطه نزدیکی با وزارت کشور، نیروی انتظامی و جریان سرکوب در ایران دارد. کمیسیونی است که سال‌هاست با فرار از قانون‌گذاری یا قانون‌گذاری بد، امکان برگزاری تجمعات قانونی را از معترضان سلب، امکان سرکوب معترض را فراهم و مانع شکل‌گیری احزاب آزاد در ایران شده است. صالح جوکار نیز از جمله نمایندگانی است که به دلیل مشارکت در سرکوب معترضان و نقض حقوق بشر، در فهرست تحریم‌های اتحادیه اروپا قرار گرفته است.
۱۴- غلامرضا تاجگردون، رییس کمیسیون برنامه و بودجه
«غلامرضا تاجگردون»، نماینده گچساران و رییس کمیسیون برنامه و بودجه، از معدود اصلاح‌طلبانی است که توانسته در مجلسی با اکثریتی اصولگرا، سکاندار مهم‌ترین کمیسیون پولی مجلس شود. تاجگردون که پس از سال‌ها فعالیت در وزارت اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه توانست در دوره نهم مجلس شورای اسلامی به این نهاد راه یابد، در ناباوری در مجلسی با اکثریتی اصولگرا، به ریاست کمیسیون برنامه و بودجه رسید. او در مجلس دهم نیز همین سمت را از آن خود کرد، ولی در مجلس یازدهم مقهور سیاسی‌کاری چهره‌های افراطی این مجلس شد و اعتبارنامه‌ او به تایید نمایندگان نرسید، تا مجبور به ترک مجلس شود. او البته در دوره دوازدهم دوباره به مجلس راه یافت، ولی این بار مخالفین نتوانستند اعتبار‌نامه او را رد کنند.

تاجگردون تمام پیچ‌و‌خم‌های مالی و اقتصادی ایران را می‌شناسد و تسلط بالایی نسبت به امور مالی و پولی دارد و همواره سعی کرده خود را چهره‌ای میانه‌رو نشان دهد. از همین رو نیز توانسته اعتماد اکثریت نمایندگان را جلب، و ریاست کمیسیون برنامه و بودجه را از آن خود کند. او در انتخابات اخیر ریاست‌جمهوری، از حامیان جدی «مسعود پزشکیان» بود.
۱۵- حمید رسایی، عضو کمیسیون فرهنگی
«حمید رسایی»، نماینده تهران و عضو کمیسیون فرهنگی، از چهره‌های بنیادگرای اسلامی مجلس ایران و از مخالفان جدی مذاکره با آمریکا، برجام و آزادی پوشش است. او که سومین حضور پارلمانی خود را تجربه می‌کند، پیش‌تر در مجلس هشتم و نهم نیز نماینده مجلس بود که صلاحیت‌ او در انتخابات مجلس دهم رد شد و نتوانست در رقابت‌های انتخاباتی حضور یابد. حمید رسایی از روحانیون افراطی مجلس است و از چهره‌هایی است که تریبون‌ او همواره در مجلس به اعتراض روشن است و سر‌و‌صدای زیادی دارد. او موافقان مذاکره با آمریکا را «بی‌شرف» و مخالفان تجمع موافقان حجاب اجباری را «بی‌عقل و نفوذی» می‌داند.

حمید رسایی طی دو دهه گذشته، همواره از سرکوب معترضان حمایت و در نقطه مقابل اکثریت قرار داشته است. او رییس کمیته هنر، رسانه و فضای مجازی مجلس ایران است و از فیلترینگ اینترنت دفاع می‌کند.
۱۶- علاءالدین بروجردی، رییس فراکسیون مستقل‌ها 
«علاءالدین بروجردی»، نماینده لارستان و رییس فراکسیون مستقل‌های پارلمان ایران،‌ یکی دیگر از نمایندگان کارکشته مجلس است. او ششمین دوره نمایندگی مجلس را تجربه می‌کند. بروجردی برای پنج دوره متوالی از مجلس ششم تا دهم، نماینده بروجرد در مجلس و برای سال‌ها رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی بود. او پیش از ورود به مجلس، معاون وزیر امور خارجه و از چهره‌های شناخته شده دستگاه دیپلماسی بود. علاء‌الدین بروجردی تا سال ۱۳۹۰ چهره پرنفوذی در نظام سیاسی ایران بود، ولی در این سال به فساد مالی متهم و به حاشیه رانده شد. او اگرچه مجدد توانست به مجلس بازگردد، ولی جایگاه سابق خود را ندارد. با این وجود، او در مجلس دوازدهم با تکیه بر ریاست فراکسیون مستقل‌ها شامل نمایندگان اصلاح‌طلب و اعتدال‌گرا، به‌عنوان فراکسیون اقلیت مجلس، نقش مهمی در حمایت از دولت برای پیشبرد برنامه‌ها دارد. 
۱۷- روح‌الله متفکر آزاد، عضو هیات‌رییسه 
«روح‌الله متفکر آزاد»، نماینده تبریز و عضو هیات‌رییسه مجلس ایران، برای دومین دوره متوالی در مجلس حضور دارد. او اگرچه در انتخابات مجلس دوازدهم کمتر از ۱۰درصد آرا واجدین شرایط رای دادن را در تبریز کسب کرد و نشان داد پایگاه مردمی کوچکی دارد، ولی به نظر بازی قدرت را می‌شناسد. او در اولین سال ورود به مجلس، در دوره یازدهم، به عضویت هیات‌رییسه مجلس درآمد و کرسی خود را حفظ کرده است. متفکر آزاد از جوان‌ترین نمایندگان مجلس ایران است. او رییس فراکسیون دانشگاهیان و نایب‌رییس فراکسیون مقاومت است. متفکر آزاد یکی از چهره‌های حامی گروه‌های مبارز منطقه در مجلس ایران است.
۱۸- عبدالرضا مصری، نماینده کرمانشاه
«عبدالرضا مصری»، نماینده کرمانشاه پنجمین دوره نمایندگی مجلس را تجربه می‌کند. عبدالرضا مصری از دوره هفتم، نمایندگی مردم کرمانشاه در مجلس را عهده‌دار است. او قبل از اتمام دوره هفتم، راهی دولت محمود احمدی‌نژاد شد تا هدایت وزارت رفاه و تامین اجتماعی را عهده‌دار شود و از آنجا به‌عنوان سفیر، راهی ونزوئلا شد. مصری پس از بازگشت از ونزوئلا مجدد به مجلس پیوست و در دوره دهم و یازدهم، به نایب‌رییسی مجلس نیز رسید. او به طیف سنتی جناح راست و از حلقه جمعیت موتلفه اسلامی (بازاریان اسلام گرا) وابسته است. جریان سیاسی-مذهبی، که نبض بازار ایران را در دست داشته و دارد.
۱۹- سمیه رفیعی، رییس فراکسیون محیط زیست
«سمیه رفیعی»، نماینده جوان تهران و رییس فراکسیون محیط‌زیست، دومین دوره نمایندگی مجلس را تجربه می‌کند. سمیه رفیعی با حمایت اصولگرایان وارد مجلس شد، ولی بیش از آنکه درگیر مسائل سیاسی باشد، بر حوزه محیط‌زیست متمرکز است. او عضو کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی است و به‌صورت تخصصی پیگیر مسائل زیست محیطی است. سمیه رفیعی نقش پررنگی در تدوین و تصویب برنامه هفتم توسعه در حوزه محیط‌زیست داشت. او از معدود نمایندگان حامی محیط‌زیست در مجلس و دنیای سیاست در ایران است.
۲۰- زهره لاجوردی، رییس کمیته زنان کمیسیون اجتماعی 
«زهره لاجوردی»، نماینده تهران و رییس کمیته زنان کمیسیون اجتماعی، شاخص‌ترین چهره ضدزن مجلس ایران است. او دختر «اسدالله لاجوردی»، رییس زندان اوین و دادستان انقلاب ایران در دهه اول پیروزی انقلاب اسلامی ایران است که به‌عنوان نماد شکنجه و اعدام شناخته می‌شد. 

زهره لاجوردی که برای دومین دوره متوالی در مجلس حضور دارد، عضو فراکسیون زنان این مجلس است، ولی خروجی او و همکارانش نه حمایت از حقوق زنان، بلکه سرکوب خواست‌ها و مطالبات زنان بوده است. کمیته زنان کمیسیون اجتماعی اخیرا چنان لایحه مقابله با خشونت علیه زنان را دستکاری کرد که دولت مجبور شد این لایحه که برای حمایت از زنان به مجلس ارسال کرده بود را پس بگیرد، چراکه به گفته «زهرا بهروز‌آذر»، معاونت امور زنان ریاست‌جمهوری، «متنی که از سوی مجلس پیشنهاد و به لایحه دولت اضافه شده است، لایحه را کاملا تغییر داده است، در نتیجه، لایحه به‌لحاظ هویتی و ماهوی تغییر کرده و اصلا سازگار با متن ارسالی نیست و از خاصیت آن برای «پیشگیری از وقوع خشونت علیه زنان» کاسته شده است.» زهره لاجوردی از حامیان و بازیگران فعال تصویب قانون حجاب و عفاف بود، قانونی که حتی شورای عالی امنیت ملی اجازه اجرای آن را نداد و مسکوت گذاشته شد، چون این قانون به‌طور چشمگیری می‌توانست خشونت علیه زنان را توسعه دهد. 
لینک مرتبط:
+20
رأی دهید
-6

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۶۴
    vg2000 - اسلو، نروژ
    نوش جونتون هر کاری که دوست دارید بکنید هر چقدر که می‌خواید بدزدید از.. بخار در میاد از این ایرانیا بخاری در نمیاد حال کنید
    4
    7
    دوشنبه ۱۹ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۲:۳۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.