در این ویدیو ترامپ دلایل صدور دستور اجرایی ممنوعیت سفر به آمریکا را توضیح میدهد
+25
رأی دهید
-14

فرمان جدید ترامپ، ایران را بهعنوان یک کشور حامی «تروریسم» معرفی میکند، اتهامی قدیمی که این کشورهمواره آن را رد کرده است.
ایالات متحده پیشتر تهران را به دلیل حمایت از گروههای نیابتی فعال در منطقه مانند حماس و حزبالله مورد انتقاد قرار داده بود.
در فرمان جدید ترامپ آمده است که ایران «منبع تروریسم گسترده در سراسر جهان است، با آمریکا در زمینه تهدیدات امنیتی همکاری نمیکند و درگذشته از پذیرش اتباع قابل اخراج خود خودداری کرده است.»
این اقدام در حالی صورت میگیرد که میان دو کشور بر سر دستیابی به توافقی جدید درباره توانمندیهای هستهای ایران و احتمال ساخت سلاح هستهای، تنشهای دیپلماتیک جریان دارد.
در فرمانی ریاستجمهوری که توسط ترامپ امضا شده، مجموعهای از اتهامات هم علیه افغانستان مطرح شده است. در این فرمان تأکید شده طالبان که اکنون کنترل کشور را در دست دارد، یک «گروه تروریستی جهانی» است.
پاسخ ترامپ به اینکه چرا مصر در فهرست ممنوعیت سفر به آمریکا نیست

آقای ترامپ همچنین افغانستان را متهم میکند که فاقد یک مرجع مرکزی «کارآمد » برای صدور گذرنامه یا اسناد مدنی است. مانند دیگر کشورهایی که در فهرست ترامپ قرار دارند، موضوع ماندن بیش از مدت مجاز اتباع افغان پس از انقضای ویزا نیز در این فرمان مطرح شده است.
تفاوتهای ممنوعیت سفر جدید با فرمان ترامپ در سال ۲۰۱۷ چیست؟
دونالد ترامپ در دوره اول ریاستجمهوریاش ممنوعیتی برای سفر شهروندان هفت کشور عمدتاً مسلمان به آمریکا وضع کرد.
منتقدان آن فرمان را «ممنوعیت ورود مسلمانان» نامیدند و این اقدام با چالشهای حقوقی متعددی روبهرو شد.
آن فرمان چندینبار اصلاح شد تا سرانجام در سال ۲۰۱۸ توسط دیوان عالی تأیید شد. جانشین آقای ترامپ، جو بایدن، در سال ۲۰۲۱ آن را لغو کرد.
اما جیک کوون، خبرنگار بیبیسی در آمریکای شمالی میگوید که این بار نسخهای هوشمندانهتر ارائه شده است.
در دور قبلی، مسئله اصلی در دعوای حقوقی این بود که آیا این قانون براساس مذهب مسافران، آنها را مورد تبعیض قرار می دهد یا نه.
اما این بار، این دستور فقط کشورهایی با اکثریت مسلمان را هدف قرار نمیدهد. دونالد ترامپ میگوید معیار انتخاب کشورها، میزان بالای ماندن بیش از مهلت ویزا یا بیثباتی سیاسی است.
البته شباهتهایی بین دو فهرست وجود دارد؛ کشورهایی مانند ایران، لیبی و سومالی در هر دو فهرست دیده میشوند.
با این حال، یک تفاوت مهم وجود دارد: مدت زمان اجرای این سیاست. دفعه قبل، ممنوعیت سفر برای ۹۰ تا ۱۲۰ روز بود، اما اینبار، پایان مشخصی برای آن تعیین نشده است.
واکنش فعالان حقوق بشر به این فرمان
گروههای حقوق بشری به شدت از فرمان ممنوعیت سفر شهروندان ۱۲ کشور به آمریکا انتقاد کردهاند. عفو بینالملل آمریکا این فرمان را «تبعیضآمیز، نژادپرستانه و کاملاً بیرحمانه» خواند.
این سازمان مدافع حقوق بشر در پستی در شبکه ایکس این ممنوعیت راهدف قرار دادن افراد براساس ملیت آنها خواند و هشدار داد که این مساله باعث گسترش اطلاعات نادرست و نفرتپراکنی خواهد شد.
گروه «اول حقوق بشر» هم که مقرش در آمریکاست با محکوم کردن این فرمان آن را «یک اقدام دیگر ضد مهاجرتی و تنبیهی» توسط دونالد ترامپ خواند و آن را محکوم کرد.
رابین برنارد، مدیر ارشد سازمان حمایت از پناهندگان در آمریکا در بیانیهای گفت که این ممنوعیت به پناهندگان، پناهجویان و سایر گروههای آسیبپذیر از جمله کسانی که سالهاست منتظر پیوستن دوباره به عزیزانشان در کشور ما هستند «صدمه» خواهد زد.
او گفت: «این ممنوعیتها هیچ کاری برای امنیت کشور ما نمیکند بلکه باعث تضعیف امنیت ملی خواهد شد و به شکل خودسرانه باعث میشود که افرادی که نیاز به حفاظت دارند، هدف قرار گیرند.»
استثناها برای این ممنوعیت چیست؟
آن طور که کاخسفید میگوید این فرمان منع سفر دارای تبصرههایی است که در صورت احراز، اجازه ورود به شهروندان ۱۲ کشور اعلام شده را میدهد. این موارد عبارتند از:
کسانی که مقیم دایم (دارای گرین کارت) آمریکا هستند
کسانی که به فرزندخواندگی قبول میشوند
دو تابعیتیهایی که با پاسپورت آن کشوری سفر میکنند که ممنوعیت برایش لحاظ نشده
اقلیتهای مذهبی و قومی در ایران که برای آنها ویزای مهاجرتی (پناهندگی) صادر شده است
اعضای درجه یک خانواده که دارای ویزای مهاجرتیاند
افغانهایی که دارای ویزای ویژه آمریکا هستند
ویزای ویژه کارمندان دولت آمریکا
شهروندانی که با ویزاهای دیپلماتیک، برای حضور در سازمان ملل متحد و یا عضو ناتو به آمریکا سفر میکنند
ورزشکاران، مربیان و همراهان تیمهای ورزشی که به جام جهانی، المپیک و یا دیگر دیدارهای ورزشی دعوت شده و راه یافتهاند
این مورد آخر، یعنی ورزشکاران و تیم هایی که به جام جهانی و المپیک راه یافتهاند، میتواند برای تیم ملی فوتبال ایران و کاروان المپیک این کشور که باید ظرف چند سال آینده به آمریکا سفر کنند، رفع نگرانی کند. اگر چه در گذشته صدور ویزا برای ورزشکاران و مربیان تیمهای ملی ایرانی در مواردی با مخالفت موردی وزارت خارجه، اداره مرزبانی و مهاجرت آمریکا روبرو بوده است.