آمریکا بوئینگ هدیه داده شده از سوی قطر را پذیرفت
+9
رأی دهید
-3

این هدیه باعث انتقادهایی شده بود، حتی از سوی برخی از بزرگترین حامیان دونالد ترامپ.
«شان پارنل»، سخنگوی ارشد پنتاگون، روز چهارشنبه در بیانیهای اعلام کرد که «وزیر دفاع این هواپیما را از قطر و طبق تمامی قوانین و مقررات فدرال (آمریکا) پذیرفته است.»
براساس گزارشها پیش از استفاده از این هواپیما به عنوان بخشی از ناوگان «ایرفورس وان» تغییراتی در این هواپیما انجام خواهد شد.
نصب سامانههای امنیتی اضافی و ارتقاء تجهیزات لازم برای سفرهای رئیسجمهور – از جمله مقاومت در برابر پالس الکترومغناطیسی ناشی از انفجار هستهای و قابلیت سوختگیری در حین پرواز – از جمله این تغییرات است، که ممکن است سالها زمان و میلیونها دلار هزینه نیاز داشته باشد.
کاخ سفید تأکید دارد که این هدیه قانونی است، اما اعلام انتقال آن به آمریکا که هفته گذشته صورت گرفت، جنجال بزرگی به پا کرد.
این هواپیما هدیهای از سوی خانواده سلطنتی قطر است و ارزش آن حدود ۴۰۰ میلیون دلار (۳۰۰ میلیون پوند) برآورد میشود. کاخ سفید میگوید این هواپیمای جدید در پایان دوره ریاستجمهوری ترامپ به «کتابخانه ریاستجمهوری» او منتقل خواهد شد.
اما کارشناسان میگویند که منظور واقعی آقای ترامپ احتمالا «بنیاد موزه» اوست.
روسایجمهورسابق معمولا یک کتابخانه دارند که بایگانی اسنادشان در آن نگهداری میشود، و یک موزه معمولا با بودجه اهداکنندگان خصوصی که پر از اشیای یادبود است و بازدید از آن برای عموم امکان پذیر.
پیشتر کارشناسانی که بخش راستیآزمایی بیبیسی با آنها صحبت کرد، گفتند اینکه هواپیما بهجای اهدا مستقیم به رئیسجمهور، ابتدا به دولت تحویل داده شود و سپس به موزه او منتقل گردد، ممکن است نتواند از نقض احتمالی قانون اساسی جلوگیری کند.
آقای ترامپ هفته گذشته در دفاع از انتقال این هواپیما به دولت آمریکا گفت: «آنها دارند به ما یک هدیه میدهند.» او همچنین گفته بود که رد کردن این هواپیما «احمقانه» خواهد بود.
در قانون اساسی ایالات متحده بندی به نام «بند مزایا» (Emoluments Clause) وجود دارد که دریافت هدیه از دولتهای خارجی برای مقامات دولتی را بدون اجازه کنگره ممنوع میکند. کنگره هنوز این انتقال را تایید نکرده است.
آقای ترامپ استدلال کرده است که این انتقال قانونی است زیرا هواپیما به وزارت دفاع آمریکا اهدا شده، نه به شخص او. او همچنین تأکید کرده که پس از پایان دوران ریاستجمهوریاش از این هواپیما استفاده نخواهد کرد.
ناوگان فعلی «ایرفورس وان» شامل دو جت بوئینگ ۲۰۰-۷۴۷ است که از سال ۱۹۹۰ در حال استفاده هستند، همراه با چند فروند هواپیمای کوچکتر ۷۵۷.
آقای ترامپ پیشتر از تأخیرهای شرکت هواپیماسازی بوئینگ که قرارداد ساخت دو فروند ۷۴۷-۸ برای کاخ سفید را در دست دارد، ابراز نارضایتی کرده بود.
تیم آقای ترامپ در دوران نخست ریاستجمهوریاش برای دریافت این هواپیماها مذاکره کرد، اما بوئینگ هشدار داده که این هواپیماها تا دو یا سه سال آینده آماده نخواهند بود.