سربازان پیشین نیروهای ویژه بریتانیا سکوت خود را درباره «جنایات جنگی» هم‌رزمانشان شکستند

بی بی سی: اعضای پیشین نیروهای ویژه بریتانیا پس از سال‌ها سکوت خود را شکستند و در گفت‌وگو با برنامه پانورامای بی‌بی‌سی، روایت‌هایی عینی از جنایات جنگی ادعایی هم‌رزمانشان در عراق و افغانستان ارائه کردند. این سربازان سابق برای اولین بار روایت خود را علنی کردند و گفتند که شاهد بوده‌اند اعضای اس‌آی‌اس (سرویس ویژه هوایی بریتانیا) افراد غیرمسلح را در خواب به قتل رسانده‌اند و بازداشتی‌های دست‌بسته، از جمله کودکان را اعدام کرده‌اند.

یکی از این سربازان که به عنوان عضوی از نیروهای اس‌ای‌اس در افغانستان خدمت کرده، به یاد می‌آورد: «آن‌ها پسری کم‌سن را دست‌بند زدند و به ضرب گلوله کشتند. او به وضوح یک کودک بود، حتی نزدیک به سن جنگیدن هم نبود.»

این سرباز سابق می‌گوید کشتن افراد بازداشت‌شده به تدریج به «روالی عادی تبدیل شد». او گفت «آن‌ها افراد را می‌گشتند، به آنها دست‌بند می‌زدند و سپس به آنها شلیک می‌کردند» و بعد از آن، دست‌بند پلاستیکی را می‌بریدند و کنار جسد «یک تپانچه جاسازی می‌کردند».

شهادت‌های تازه، شامل اتهام‌هایی از جنایات جنگی است که بازه‌ای بیش از یک دهه را دربرمی‌گیرد. این مدت بسیار طولانی‌تر از دوره سه‌ساله‌ای است که در حال حاضر یک کمیته تحقیقات عمومی به ریاست یک قاضی در بریتانیا در حال بررسی آن است.

نام اس‌بی‌اس، یگان ویژه نیروی دریایی سلطنتی بریتانیا هم که از نخبه‌ترین واحدهای عملیات ویژه هستند، برای نخستین بار در ارتباط با جدی‌ترین اتهام‌ها، یعنی اعدام افراد غیر مسلح و زخمی، مطرح شده است.

یکی از سربازان سابق که در اس‌بی‌اس خدمت کرده، گفت این یگان دارای نوعی «ذهنیت گروهی خشن» بود و رفتار آنها را در عملیات‌ها «وحشیانه» توصیف کرد.

او گفت: «من می‌دیدم که آرام‌ترین افراد ناگهان تغییر می‌کردند و نشانه‌های جدی روان‌پریشی بروز می‌دادند. بی‌قانون شده بودند. احساس می‌کردند هیچ‌کس نمی‌تواند به آن‌ها کاری داشته باشد.»

نیروهای ویژه برای محافظت از سربازان بریتانیایی در برابر جنگجویان طالبان و عاملان بمب‌گذاری، به افغانستان اعزام شدند. این جنگ برای نیروهای مسلح بریتانیا بسیار مرگبار بود. ۴۵۷ نفر جانشان را از دست دادند و هزاران نفر دیگر زخمی شدند.

وزارت دفاع بریتانیا در پاسخ به پرسش بی‌بی‌سی درباره این شهادت‌های عینی، اعلام کرد که «کاملا متعهد» به حمایت از تحقیقات علنی جاری درباره این جنایات جنگی ادعایی است و از همه سربازان سابق که اطلاعاتی در این زمینه دارند، خواست که قدم پیش بگذارند. این وزارت‌خانه گفت که «برای وزارت دفاع بریتانیا مناسب نیست که درباره اتهام‌هایی اظهار نظر کند» که ممکن است در محدوده این تحقیقات قرار بگیرند.
«قاتلان روان‌پریش» در میان نیروهای ویژه
شهادت‌های عینی ارائه‌شده، تا به امروز دقیق‌ترین روایت عمومی از این کشتارها از زبان اعضای سابق نیروهای ویژه بریتانیا است؛ گروهی که یگان‌های اس‌ای‌اس، اس‌بی‌اس و چندین هنگ پشتیبانی دیگر را در بر می‌گیرد.

این شهادت‌ها از زبان بیش از ۳۰ نفر که به عنوان بخشی از نیروهای ویژه بریتانیا یا در کنار آنها خدمت کرده‌اند،‌ تاییدی بر سال‌ها گزارشگری برنامه پانورامای بی‌بی‌سی درباره اتهامات مربوط به قتل‌های فراقضایی یگان اس‌ای‌اس است.

پانوراما همچنین برای نخستین بار فاش می‌کند که در دوران نخست‌وزیری دیوید کامرون، او بارها از اتهامات مربوط به کشتار غیرنظامیان به دست نیروهای ویژه بریتانیا در افغانستان مطلع شده بود.

شاهدان، که به شرط ناشناس‌ ماندن، به دلیل شکستن قاعده نانوشته سکوت درباره عملیات نیروهای ویژه، صحبت کرده‌اند به بی‌بی‌سی گفتند که قوانین جنگی که تمام اعضای ارتش بریتانیا ملزم به رعایت آن هستند، در عملیات‌های این یگان‌های نخبه در عراق و افغانستان به‌طور منظم و عامدانه نقض می‌شده است.

طبق این قوانین، تنها در صورتی می‌توان در چنین عملیات‌هایی افراد را کشت که خطری مستقیم برای جان نیروهای بریتانیایی یا دیگران ایجاد کرده باشند. اما طبق گفته شاهدان، اعضای اس‌ای‌اس و اس‌بی‌اس قوانین خودشان را داشتند.

یکی از سربازان سابق که در نیروهای ویژه اس‌ای‌اس خدمت کرده، با اشاره به افرادی که پیش‌تر بازداشت و سپس آزاد شده بودند، می‌گوید: «اگر هدفی قبلا دو یا سه بار در فهرست ظاهر شده بود، ما به قصد کشتن آنها می‌رفتیم. هیچ تلاشی برای دستگیری آنها نمی‌کردیم.»

او گفت: «گاهی اوقات مطمئن می‌شدیم که هدف را درست شناسایی کرده‌ایم، هویت او را تایید می‌کردیم و سپس به او شلیک می‌کردیم. بیشتر اوقات واحد عملیاتی می‌رفت و هر کسی را که آن‌جا پیدا می‌کرد، می‌کشت.»

یکی از شاهدانی که در یگان اس‌ای‌اس خدمت کرده بود، گفت کشتن می‌توانست به «کاری اعتیادآور» تبدیل شود و افزود برخی از اعضای این یگان نخبه در افغانستان «مفتون این احساس شده بودند». او گفت «تعداد زیادی قاتل روان‌پریش» آنجا بود.
بی‌بی‌سی مطلع شده که دیوید کامرون، نخست‌وزیر وقت بریتانیا، از سوی حامد کرزی، رئیس‌جمهور وقت افغانستان، در جریان اتهاماتی درباره کشتار غیر نظامیان قرار گرفته بوداو گفت: «در بعضی عملیات‌ها، نیروها وارد ساختمان‌های شبیه مهمان‌خانه می‌شدند و همه افراد حاضر را می‌کشتند. به محض ورود، به همه کسانی که در آنجا خواب بودند شلیک می‌کردند. کشتن آدم‌ها در خواب قابل توجیه نیست.»

سرباز سابقی که در نیروهای ویژه اس‌بی‌اس خدمت کرده بود، به بی‌بی‌سی گفت که پس از کنترل یک منطقه، چندین سرباز وارد آنجا می‌شدند و هر کسی را که روی زمین می‌دیدند می‌کشتند، اجساد را بررسی می‌کردند و اگر کسی هنوز زنده بود، کارش را تمام می‌کردند. او گفت: «انتظار همین کار می‌رفت، چیز پنهانی نبود. همه می‌دانستند.»

کشتن عمدی افراد زخمی که تهدیدی ایجاد نمی‌کنند، نقض آشکار قوانین بین‌المللی محسوب می‌شود. اما همین سرباز سابق نیروهای ویژه، عملیاتی را توصیف کرد که در آن، امدادگری در حال درمان فردی بود که تیر خورده بود اما هنوز نفس می‌کشید. «بعد یکی از نیروهای ما به سراغش رفت. صدای شلیک آمد. فرد زخمی از فاصله نزدیک با شلیک به سر کشته شده بود.»

او افزود این کشتن‌ها «کاملا غیر ضروری» بود. «این‌ها کشتن از روی ترحم نبود، قتل بود.»

طبق شهادت‌ افراد، اعضای رده پایین‌تر تیم‌های تهاجمی، از نیروهای باسابقه‌تر اس‌ای‌اس دستور می‌گرفتند که بازداشتی‌های مرد را بکشند. آنها دستوراتی شبیه این می‌دادند که «او با ما به پایگاه برنمی‌گردد» یا «مطمئن شو که این بازداشتی از محل عملیات خارج نمی‌شود».

بازداشتی‌ها افرادی بودند که تسلیم شده بودند، نیروهای ویژه آنها را بازرسی کرده بودند و معمولا به آنها دست‌بند زده شده بود. قوانین بریتانیا و قوانین بین‌المللی، نیروها را از کشتن عمدی غیرنظامیان یا اسیران جنگی غیرمسلح منع می‌کند.

یک افسر سابق نیروهای اس‌ای‌اس، عملیاتی را در عراق توصیف کرد که در آن، فردی اعدام شده بود.

این عضو پیشین یگان گفت: «از آنچه توانستم دریابم، کاملا روشن بود که آن فرد هیچ تهدیدی ایجاد نمی‌کرد و مسلح هم نبود. این شرم‌آور است. هیچ نشانی از حرفه‌ای‌گری در این کاری نیست.» او افزود که هرگز به درستی درباره کشتن این فرد تحقیق نشد. به گفته این کهنه‌سرباز نیروهای اس‌ای‌اس، مشکل مدت‌ها پیش از انتقال یگان به افغانستان آغاز شده بود و «فرماندهان ارشد از این موضوع باخبر بودند».
یکی از افسران اس‌ای‌اس گفت که کشتن می‌توانست به «کاری اعتیادآور» تبدیل شودشهادت‌ افراد، در کنار ویدیوهای جدیدی که بی‌بی‌سی از عملیات‌های عراق در سال ۲۰۰۶ به دست آورده، گزارش‌های پیشین برنامه پانوراما را نیز تایید می‌کند که اسکادران‌های اس‌ای‌اس شمار کشته‌های خود را ثبت می‌کردند تا با یکدیگر رقابت کنند.

برخی اعضای اس‌ای‌اس، حتی شمارش‌های شخصی خود را داشتند. منابعی به بی‌بی‌سی گفته‌اند که یکی از نیروها در جریان یک ماموریت شش‌ماهه در افغانستان، شخصا ده‌ها نفر را کشته بود.

یکی از هم‌رزمان سابق او گفت: «انگار تلاش می‌کرد در هر عملیات یک نفر را بکشد، تقریبا هر شب کسی کشته می‌شد.» او افزود که آن فرد «در اسکادران بدنام شده بود، واقعا شبیه یک روان‌پریش بود».

در یکی از حوادثی که در داخل یگان اس‌ای‌اس هم جنجالی شده بود، ادعا شد که آن فرد گلوی یک مرد زخمی افغان را با چاقو بریده بود و پیش از این کار به افسر دیگری گفته بود که دوباره به آن مرد شلیک نکند. یکی دیگر از هم‌رزمان سابق گفت: «چون می‌خواست خودش آن مرد زخمی را با چاقو بکشد… می‌خواست چاقویش را به خون آغشته کند.»

بر اساس شهادت‌ها، آگاهی از این جنایات ادعایی محدود به تیم‌های کوچک یا اسکادران‌های منفرد نبود. یکی از کهنه‌سربازان گفت در ساختار فرماندهی نیروهای ویژه بریتانیا «همه می‌دانستند» که چه اتفاقی دارد می‌افتد.

او گفت: «نمی‌خواهم مسئولیت فردی را انکار کنم، اما همه در جریان بودند. یک نوع تایید ضمنی برای آنچه رخ می‌داد وجود داشت.»

به گفته شاهدان عینی، برای جلوگیری از بررسی و پیگیری قتل‌ها، اعضای یگان‌های اس‌ای‌اس و اس‌بی‌اس سلاح‌هایی موسوم به «سلاح‌های کاشتنی» بر روی اجساد قربانیان قرار می‌دادند تا در عکس‌هایی که به طور معمول توسط تیم‌های نیروهای ویژه در صحنه گرفته می‌شد، این طور به نظر بیاید که آن‌ها مسلح بوده‌اند.

یک افسر سابق اس‌ای‌اس گفت: «یک نارنجک تقلبی همراه خود به محل عملیات می‌بردند که قابلیت انفجار نداشت.» کهنه‌سرباز دیگری گفت که نیروها تفنگ‌های کلاشینکف با قنداق تاشو حمل می‌کردند، چون هم راحت‌تر در کوله‌پشتی‌شان جا می‌شد و هم «راحت‌تر می‌شد آن‌ها را به محل عملیات برد و کنار جسد قرار داد».
گزارش‌ها «داستان‌سرایی» بود
بر اساس شهادت افراد، افسران به جعل گزارش‌های پس از عملیات کمک می‌کردند تا از بررسی دقیق اقداماتی که نیروهای ضربت در محل عملیات انجام داده بودند، پیشگیری شود.

یکی از نیروهای سابق گفت: «ما بلد بودیم گزارش‌های بررسی رخدادهای جدی را چگونه بنویسیم که پرونده به پلیس نظامی ارجاع نشود.»

او افزود: «اگر به نظر می‌رسید که یک تیراندازی ممکن است ناقض قوانین جنگی باشد، مشاور حقوقی یا یکی از افسران در ستاد مرکزی با شما تماس می‌گرفت. آن‌ها شما را راهنمایی می‌کردند که چطور زبان گزارش را اصلاح کنید. مثلا می‌پرسیدند: 'یادت هست کسی حرکت ناگهانی کرده باشد؟' و شما می‌گفتید: 'بله، الان یادم آمد.' از این دست حرف‌ها. این کارها بخشی از روند عملیاتی ما شده بود.»

یکی دیگر از سربازان سابق نیروهای ویژه بریتانیا گفت این گزارش‌ها نوعی «داستان‌سرایی» بود.

یک افسر اطلاعاتی که با اس‌بی‌اس همکاری داشته، گفت گزارش‌هایی می‌نوشتند که در آن آمده بود نیروها در تیراندازی درگیر شده‌اند، در حالی که عکس‌‌ها اجساد کسانی را نشان می‌داد که با «چند شلیک دقیق به سر» کشته شده بودند.

این اسناد دستکاری‌شده ممکن بود از بررسی و تحقیق پلیس نظامی سلطنتی جلوگیری کند، اما عملیات‌های نیروهای ویژه بریتانیا باعث نگرانی شدید فرماندهان افغان و مقامات دولتی افغانستان شده بود.

دیوید کامرون - که بین ژوئن ۲۰۱۰ تا نوامبر ۲۰۱۳، دوره‌ای که اکنون در کانون تحقیق عمومی اس‌ای‌اس قرار دارد، هفت بار به افغانستان سفر کرده بود - بارها از سوی حامد کرزی، رئیس‌جمهور افغانستان، از این نگرانی‌ها مطلع شده بود. این مسئله را چند نفر که در این دیدارها حضورداشته‌اند، روایت کرده‌اند.

دکتر رنگین دادفر سپنتا، مشاور سابق امنیت ملی افغانستان، به پانوراما گفت آقای کرزی «همواره و به دفعات این موضوع را مطرح کرده بود». او گفت که آقای کامرون نمی‌توانست هیچ تردیدی داشته باشد که اتهاماتی درباره کشته شدن غیرنظامیان، از جمله کودکان، در جریان عملیات‌های نیروهای ویژه بریتانیا مطرح بوده است.
بروس هولدر، رئیس پیشین دادستانی نیروهای مسلح، گفت امیدوار است این تحقیقات مشخص کند که آقای کامرون تا چه اندازه از موضوع آگاه بوده استژنرال داگلاس لوت، سفیر سابق آمریکا در ناتو، گفت رئیس‌جمهور افغانستان «آن‌قدر در شکایت‌هایش درباره یورش‌های شبانه، تلفات غیرنظامیان و بازداشت‌ها ثابت‌قدم بود که هیچ دیپلمات یا فرمانده نظامی ارشد غربی نبود که متوجه نشود این مسئله برای او یک دغدغه بزرگ است.»

ژنرال لوت گفت که «بسیار غیرمعمول خواهد بود اگر ادعایی علیه نیروهای بریتانیایی مطرح شده باشد که زنجیره فرماندهی بریتانیا از آن بی‌خبر بوده باشد».

سخنگوی دیوید کامرون به برنامه پانوراما گفت «تا آنجا که لرد کامرون به یاد دارد» موضوعاتی که رئیس‌جمهور کرزی مطرح می‌کرد مربوط به نیروهای ناتو به طور کلی بود و «موارد مشخصی درباره نیروهای ویژه بریتانیا مطرح نشده بود».

بر خلاف بسیاری از کشورها، از جمله آمریکا و فرانسه، در بریتانیا هیچ‌گونه نظارت پارلمانی بر یگان‌های نخبه نیروهای ویژه وجود ندارد. مسئولیت راهبردی اقدامات این نیروها در نهایت بر عهده نخست‌وزیر، وزیر دفاع و فرمانده نیروهای ویژه است.

بروس هولدر، رئیس پیشین دادستانی نیروهای مسلح که مسئول طرح اتهام و پیگیری قضایی علیه نیروهای نظامی در حال خدمت بود، به برنامه پانوراما گفت که امیدوار است در تحقیقات عمومی بررسی شود که آقای کامرون تا چه میزان از تلفات ادعایی غیرنظامیان در عملیات‌های نیروهای ویژه بریتانیا آگاه بوده است.

آقای هولدر گفت: «باید مشخص شود این فساد تا چه سطحی بالا رفته بود.»
+45
رأی دهید
-12

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۲۶
    romano - تهران، ایران
    چقدر این کشورهای متمدن که قرار است الگوی کشور ۷۰۰۰ ساله ما باشند الگوهای اخلاقی دارند که ما باید از آنها برای بهتر شدن پند بگیریم. واقعا کشور فقط همینها آمریکا انگلیس فرانسه آلمان روسیه بقیه یک مشت حیوانند که نه تاریخ دارند نه افتخار هیچ چیز. همه اینها را که گفتم قطعا یا چپی هستم یا خامنه‌ای به من پول میده یا غرب ستیزم یا در توهم تئوری توطئه غوطه‌ورم. زنده باد دموکراسی که سمبل انسانیت است. الان یکی از فن بوی‌هاشون میاد میگه ببین چقدر اخلاقین که رفتن دادگاه یا حرفشون آزادانه زده میشه. باشه منم میزنم میکشمت ۱۰ سال بعد در مورد اخلاقی نبودنش صحبت میکنم.
    50
    31
    دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۰:۵۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۶
    Humpy - سیدنی، استرالیا
    چند سال پیش گندش در اومد که سرباز های استرالیایی هم همین کار ها رو میکردن، به بچه ها میگفتن فرار کنین که توی حرکت بهشون تیراندازی کنن. گزارشگری رو هم که می‌خواست قضیرو فاش کنه رو هم زندانی کردن که صداش در نیاد. آخرش که گندش در اومد ۲ یا ۳ تا سرباز رو زندانی کردن سرو تشو هم اوردن
    33
    30
    دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۱:۰۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    rood120 - منچستر، انگلستان
    حـ... ها‌ که صحبت ار حقوق بشر می کنند و یکسری از ایرانی ها که خودشان را ارزان می فروشند منتظر هستند اینها یا انریکا بیاد ایران را براشون آباد و آزاد کنه ببینند . ارتش انگلیس تا کنون میلیون ها انسان بی گناه را در تاریخ کثیفش در جنگها و اشغالگری کشته چرا نباید ارتش تروریستی اعلام بشه ، تروریست و جنایتکار تروریستی از اروپا و انریکا و اسرائیل تاریخ در خودش ندیده .
    38
    24
    دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۱:۱۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۵
    سوسیالیسم تنها راه رهاییست - مسکو، روسیه
    قابل توجه عزیزانی که منتظزند این کفتارها برایشان آزادی را به ارمغان بیاورند. لطفا نقد من را بخوانید و تفکر کنید و سپس قضاوت. متعصب نباشیم.
    33
    23
    دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۱:۳۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۵
    سوسیالیسم تنها راه رهاییست - مسکو، روسیه
    خبر تازه‌ منتشر شده از سوی بی‌بی‌سی درباره اعترافات جنایتکاران نیروهای ویژه بریتانیا، سندی دیگر است بر ماهیت امپریالیسم مدرن: سرکوب‌گر، کشتارگر، و ضدانسان. اما شرم‌آورتر از این اعترافات خون‌آلود، مواضع آن دسته از ایرانیانی است که در خیالات کودکانه یا بدتر، در محاسبات فرصت‌طلبانه، برای مداخله نظامی غرب در ایران کف می‌زنند و آن را نسخه‌ای برای آزادی قلمداد می‌کنند. اینان یا تاریخ نمی‌دانند، یا خود را به جهالت زده‌اند. آیا برای این‌ها، «نجات» یعنی اشغال؟ آیا آزادی را در سایه‌ی چکمه‌ی سرباز انگلیسی و آمریکایی می‌بینند؟ آیا عبرت نمی‌گیرند از افغانستانی که زیر سایه همین اس‌ای‌اس و اس‌بی‌اس، تبدیل به گورستان بی‌نام و نشان انسان‌ها شد؟ اینان، چه تفاوتی با مرتجع‌ترین نیروهای نظام جمهوری اسلامی دارند که حیات خود را بر سرکوب و خشونت بنا کرده‌اند؟ هر دو اردوگاه، مردم را تحقیر می‌کنند؛ یکی با باتوم و شکنجه، دیگری با موشک و بمب و اشغال.
    33
    22
    دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۱:۳۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۵
    سوسیالیسم تنها راه رهاییست - مسکو، روسیه
    این اعترافات، صرفاً اسناد جنایت نیستند؛ افشای حقیقت تلخ ماشین جنگ امپریالیستی‌اند که قانون و حقوق بشر را چون دستمالی کثیف دور می‌اندازند، آن هم به دست کسانی که دهه‌هاست ژست متمدنانه می‌گیرند و برای ملت‌های جنوب جهانی نسخه «دموکراسی» می‌پیچند. کشته‌شدن کودکانِ در خواب، اعدام اسرا، «نشان‌گذاری» اجساد با تفنگ و نارنجک جعلی - این‌ها روش‌های قاتلان زنجیره‌ای‌اند، نه سربازان آزادی. مارکسیست ایرانی نه‌تنها با رژیم ارتجاعی جمهوری اسلامی دشمن است، بلکه با فریب امپریالیسم نیز مبارزه می‌کند. مبارزه با جمهوری اسلامی نه با موشک ناتو که با شورش آگاهانه و سازمان‌یافته‌ی توده‌ها ممکن است. انقلاب، نه وارداتی است، نه با دلار و پهپاد محقق می‌شود. آزادی از لوله تفنگ خارجی بیرون نمی‌آید؛ بلکه از دل همبستگی طبقاتی، از اعتصاب، از سازمان‌دهی کارگران، از قدرت شورایی خلق، از طرد کامل وابستگی به شرق و غرب زاده می‌شود.
    34
    17
    دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۱:۳۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۵
    سوسیالیسم تنها راه رهاییست - مسکو، روسیه

    آنانی که خواب دیده‌اند آزادی از آسمان بر موشک F-35 نازل می‌شود، در حقیقت برای ایرانِ فردا نیز جز یک ویرانه نمی‌خواهند. همان‌طور که عراق امروز اسیر فقر، فساد و تجزیه‌ است؛ همان‌طور که افغانستان از اشغال رها شد، تا دوباره به قرون وسطی بازگردد. ما در مقابل همه این‌ها می‌ایستیم: هم در برابر دیکتاتوری مذهبی، هم در برابر امپریالیسم وحشی. راه رهایی، تنها از دل مردم، و تنها از مسیر انقلاب اجتماعی می‌گذرد.
    40
    17
    دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۱:۳۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۷
    Munchen - مونیخ، آلمان

    حالا هر چی انگل ارزشی سایبری بسیجی و حزب الالاغیه ریخت اینجا که آی غربیا بیها بدن ما خوبیم.....سربازای نظامی عربی اسلامی خوبن که مردم خودشون رو هم زیر شکنجه های عجیب و وحشیانه میکشند؟ رکور دار نقض حقوق انسان و بشر همین کشورهای اسلامی هستند + جاهایی مثل روسیه و چین و غیره جنگ همینه تو‌جنگ حلوا خیر نمیکنند حالا اینها هم گاهی جنایت کردن
    10
    35
    دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۲:۴۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۸
    ایران کهن - هوستن، ایالات متحده امریکا

    لعنت به عنگلیس کثفترین سیاستمدارا از این خراب شده هست
    0
    34
    دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۳:۰۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۶
    romano - تهران، ایران

    تمامی کامنتهای بالا به نسبت ۵ و ۱۵ منفی و مثبت گرفته‌اند. سایت مارو گرفتی؟ انتخابات احمدی نژاده؟
    46
    6
    دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۳:۴۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۵
    Momijii - توکیو، ژاپن

    گویا ژن وحشیگری و خونخواری اون حـ... های بالفطره که در ارتشهای بریتانیا و آمریکا و استرالیا ، مردم بیگناه رو سلاخی و با افتخار و غرور میکشتند ، در وجود .....منفی بده ها ( تأئید کشتار بیگناهان ) به کامنتهای بالا نهفته !! ( البته دستکاری توسط ، چهره های احمق و شناخته شده سایت هست ) !
    36
    9
    دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۴:۲۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۰
    kurosh-h - لوند، سوئد

    romano - تهران، ایران
    من مدتی در انگلیس زندگی کرده ام. و جامعه آنجا را خشن و جوانانش هم به قول معروف شدیدا دعوایی دیدم ، و برام آشکاره که این گزارش احتمال زیاد درسته ، اما چرا همیشه به دنبال غرب ستیزی هستی ، چرا جنایات ج. اسلامی را اینقدر نادیده و یا کم رنگ میبینی ، فقط ببین در کشتار ۶۷ چه کردند ، یا کور کردن عمدی جوانان زیباروی ایرانزمین را ، همیشه سطحی و کم رنگ به ج. جنایتکار اسلامی برخورد میکنی ، و قاطع و عمیق به کثافتکاری های غرب ، همیشه محتاطانه در مورد رهبران رژیم صحبت میکنی ، احساس می‌کنم که خواسته یا ناخواسته ماله کش رژیم هستی. و قلبا موافق سیاست های خارجی و محور مقاومت ، حرف اخرت را اول بزن
    1
    23
    دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۶:۱۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۰
    Nagonsar - مونیخ ، آلمان
    چیز بیش از این از این وحشی های انسان دوست انتظار دارید،جالبه از قوانین بین‌المللی رجز می‌بافند،تو غزه چند بیمارستان بمباران شد؟ .ناریرا همیشه فاتحان نوشتند، همین انسان دوستها ی متمدن زودند که اولین نسل کشی را در قاره آمریکا انهم بد سلاح بیولوژیک رقم زدند، هیچ جت از جنایاتی که اینها کردند ‌چیزی گفته نمیشه ولی میگن شاه زندانی سیاسی داشت .. بگذریم
    3
    4
    دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۷:۳۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۶
    romano - تهران، ایران
    kurosh-h - لوند، سوئد
    اگر من ماله کش باشم جواب میدم؟ ببین برادر انگلیس بعلاوه روسیه در قرن ۱۹ باعث شد که نیمی از خاک ایران از دست برود. باشد این دوقرن پیش بوده. زمان معاصر چکار کرده. همدستی با پسمانده قاجار محمد علی شاه ضد مشروطه سرکوب، ترور، تطمیع، پناه دادن به احمد شاه قجر ۱۹۲۵،اشغال ایران در جنگ جهانی اول ۱۹۱۴، اشغال ایران ۱۹۴۱، قحطی ۱۹۱۷ کشته شدن ۸ میلیون (میدانید ایران۱۹۴۰ جمعیت ۱۸ میلیون بود)، قحطی ۱۹۴۰ کشته شدن جمعیت حدود ۵ میلیون (گزارش آمریکا بالاتره).برداشتن رضا شاه ۱۹۴۱، کودتای ۲۸ مرداد، سیاست نفتی انگلیس ۱۹۵۱، جدا کردن بحرین به زور نظامی ۱۹۳۲، زور کردن ایران ۱۹۷۱ به قبول استقلال بحرین، جدا کردن عمان از ایران در قرن ۲۰، جدا کردن بزور "ممالک بحرین" یا همین امارات و قطر امروزی (پهلوی اینها را نپذیرفت هم همینطور)، ماجرای جزایر سه‌گانه ۱۹۷۱ اشغال جزایر نیکوبار، هندورابی، هرمز، لارک، هرمز، کیش. حمایت تسلیحاتی، سیاسی و اطلاعاتی از صدام تکنولوژی جنگ شمیمایی، حمایت توسط بی بی سی از خمینی و سیاه نمایی از شاه و نهایتا روی کار آوردن برای این میگن آیت الله بی بی سی. ادامه...
    0
    0
    ‌سه شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۱:۳۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۶
    romano - تهران، ایران
    kurosh-h - لوند، سوئد
    دیدی دوست عزیز من فقط گوشه‌ای از تاریخ اخیر را برای شما آوردم. متاسفانه این روند ظلم در حق ملت ما و نابود کردن آینده ما تبدیل به یک نورم برای خودمان شده، حتی مثل برده‌ها همدیگر را ساکت میکنیم بهم برچست میزنیم توهین میکنیم. این حتی باعث عدم اعتماد بنفس و کرامت ما شده. برای ۶ میلیون یهودی اینهمه مراسم برگزار میشه ایرانیان یکی از بزرگترین قربانیان ناخواسته جنگهای قرن ۲۰ بودند، آن ایرانیان انسان نبودند؟ در میانشان یهودی نبود؟اجداد شما در قرن ۲۰ آدم نبودند ما یادبود نمیخواهیم؟ ما کرامت نداریم؟ من واقعا با یک انگلیسی مشکلی ندارم ولی بقولی از آنها به ما شری نرسه خیرشون رو نخواستیم. تیر زدن به چشم و کشتار ۶۷ چه ربطی به غرب ستیزی داره؟ (این برچسبه) باید ایادی رژیم را مثل سگ بخاطر جنایت‌هایشان کشت ولی چرا نباید از مسبب تمامی این رنجها نقشش از کودتای ۵۷ حرف زد. ما به خود زنی افتاده‌ایم در حالی که ملتی بزرگ مستعد صلح جو و اصیلیم. ایران قدرت نظامی بازدارنده دارد خوشحالم اما برایم مهم است دندان تعفن غرب یعنی ملاها کنده شود. مساجد خالی هستند کدام دین در سرتاسر گیتی اینگونه است؟ ج ا در بخش ICU است.
    0
    1
    ‌سه شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۱:۴۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۰
    kurosh-h - لوند، سوئد
    romano - تهران، ایران
    مرسی از کامنت ها ، من با کلیت و تشریح جالب شما از رویداد های تاریخی و نقش غرب کاملا موافقم ، در نهایت بی توجه به نوع حکومتی که در گذشته ، در حال حاظر و در آینده خواهیم داشت ، ایران دستخوش توطعه های قدرت های خارجی شده و باز خواهد شد ، چرا که ایران‌موقعیت بسیار مهم از لحاظ جغرافیایی و استراتژیک د در ادامه کم نظیر در رابطه با منابع طبیعی ، نفت و گاز و فلزات کمیاب دارد ، تا اینجا احتمالا هم نظر هستیم ، مشکل از اینجاست که ما باید چه حکومتی داشته باشیم که کمتر آسیب پذیر باشد ، بیشتر به منافع ملی فکر کند و در تخته شطرنج سیاسی حرکاتی نکند که کل بازی را ببازیم ، رضا شاه سواد آکادمیک نداشت ، اما خردمند بود ، اما همان لغزش و تردید او در رابطه با موضع گیری علیه هیتلر کافی بود که نابودش کنند ، شاید هم تقصیری نداشت کل جهان سوم میخواستند به پیروزی هیتلر رای بدهند ، کشوری که در عرض ۳ هفته بلژیک و فرانسه ، دانمارک و نروژ و لوگزامبورگ …. را تسخیر کرد ، کل ارتش بریتانیا در اروپا فرار و به جزیره خودشان برگشتند !!! تصمیم شاه در مورد ایران هسته ای و کنترل نفت هم برایش سرنوشت ساز شد که لازم به تذکر نیست
    0
    0
    ‌سه شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۶:۱۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۰
    kurosh-h - لوند، سوئد
    romano - تهران، ایران
    ادامه ، اما داستان جمهوری اسلامی ، ناکامی هایش از همه جذاب تره ، نظام ایدولوژیک ، زن ستیز ، تجدد ستیز ، غرب ستیز ، دگر اندیشه ستیز ، قوم ستیز ، انسان ستیز !، نظامی که حتی تحمل یک مسجد سنی در پایتخت نداره ، تحمل یک کارمند کراوات زده را نداره ، رژیمی که بجای دوراندیشی، اون سگ وحشی صدام را به جان این کشور انداخت ، رژیمی که به هیچ افسر شاهنشاهی رحم نکرد ، تحمل یک رسانه آزاد را نداشت ، از همان هفته اول طرح حذف فیزیکی مخالفان در داخل و خارج را با وقاحت کم نظیر انجام داد ، قتل های زنجیره ای ، ترور های وحشتناک ، تهدید نظامی علیه منافع غرب ، منطقه ، میلیاردها دلار صرف بازی جنگ های نیابتی ، عامیانه بگم قبول ، غرب مادر ق…. اما این مرتجعین کل دنیا را علیه ما کردند ، میخواهند از خشونت اسراییل انتقام بگیرند ، می‌رن در آرژانتین و یهودیانی که از زمان قرون وسطی و ترس از مسیحیت به آرژانتین رفتند را سلاخی می‌کنند !!! مشکل ما نظامی است که هرگز خردمندی ، شکیبیایی ، فروتنی ، امنیت ملی برایش پشمی نبوده ، ادامه این حکومت خطر جنگ ، تجزیه ، تضادهای قومی ، بحران نظامی اقتصادی سیاسی را زیاد می‌کند ،
    0
    0
    ‌سه شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۶:۳۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۰
    kurosh-h - لوند، سوئد
    romano - تهران، ایران
    ادامه ، مشکل امثال من با شما اینه ، که شما بدرستی تمام‌ بحران ها و سیاست های خطرناک و جنایات جنگی در دنیا را میبینی ، اما جوری کامنت می نویسی که گویا این رژیم مظلوم واقع شده و‌بهش بدی و نامردی شده ،نتیجه سیاست های رژیم : میلیاردها دلار صرف پروژه های نیابتی و محور مقاومت کردند ، در عرض چند هفته شخم زده شد ، شرافتمندانه توضیح بده چه جوابی به کودکان پا پتی بلوچ و کودکان کار و دختران تن فروش کشور داری ، آیا می‌شد زندگی بهتری داشته باشند !! بجای تونل های مسخره زیر غزه براستی چند تا مدرسه می‌شد ساخت ، تا کی باید بهانه به دشمنان ایرانزمین بدهیم که ما را اینگونه تحقیر کنند ، یادته چند سال پیش از حق هسته ای شدن هر کشوری حرف می‌زدی ، حالا دیدی که چه با ما کردند ، دیدی چه با قذافی و صدام بخاطر رویای هسته ای کردند ، و‌همچنان گفتگو ، چهل سال گفتگو ، همه دنیا میدونه رژیم دنبال چیه ، مشکل برق نیست !! آیا هنوز هم شک داری !!!
    0
    0
    ‌سه شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۶:۴۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۶
    romano - تهران، ایران
    kurosh-h - لوند، سوئد
    کورش عزیز شما گفتید مشکل امثال من با شما اینه. جواب من اینه من مشکلی با شما ندارم و همه شما حتی مخالف نظر من فرزندان آن آب و خاکید و وقتی مادر دوست دارد من که باشم که دوست نداشته باشم. اما در مورد موارد شما یهودیان آرژانتین و غیره چه نوع حکومت رژیم مظلوم واقع شده و این حرفها. جواب آنها خیلی ساده‌ است. یک ملت دقیقا مثل شجره یک خانواده است در یک خانواده در طی سده‌ها شما ممکن است دانشمند، معتاد، دزد، هنرمند، فاحشه، فیلسوف و غیره داشته باشید اما یک چیز برای کل خانواده خوب نیست آنهم اینکه یک نفر دزد بیاید در جایی از تاریخ کلی از دارایی آنها را بدزدد یا خانه را روی آنها بصورت جمعی آوار کند. پس میتوانیم در خانواده همدیگر را سیر بزنیم که آقای رومانو تو زورگویی و خود‌خواهی مال خانواده را بالا میکشی و از حلقومت بیرون میاوریم اما از بیگانه چطور؟ برای بیگانه باید قدرت داشت هیچ راه دیگری ندارد. جواب سقوط نکردن به دوره سیاه اعراب قدرت است جواب سقوط به دوره مغول و تیموری قدرت است جواب به تجاوز انگلیسی تجاوز روس قدرت است جواب سقوط نکردن به دوره روح‌الله خمینی ملعون این حـ... فناتیک قدرت است. ادامه.
    0
    0
    ‌چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۵:۲۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۶
    romano - تهران، ایران
    اگر قدرت داشته باشید خیلی از اینها اتفاق نمیفتد. اگر قدرت داشته باشید شاهمان را پست نمیکنند و جایش ملا پست کنند. اینرا غربیها خوب میدانند قدرت ستون یک تمدن است ما هم تمدنیم اما قدرت معادل نداشته و نداریم هندو هم وضعش مثل بوده قدرت نداشته بیشتر از خودش دیگران بر او حکومت کرده‌اند وبرایش تصمیم گرفته‌اند. در نتیجه یک ملت سرخورده میشویم. در مقطع صفوی و نادر نتیجه قدرت را دیدیم. اینجاست که من همیشه میگویم حکومتها مستاجرند حکمیت با حاکمیت متفاوت است. ببینید برادر عزیز اگر من بخواهم حرفهای مشابه شما بزنم ولی به مشکل واقعی نپردازم به نسل بعدی این رنج ایرانی بودن و ضعف تاریخی را ارث خواهم داد. ملا چه زود برود چه دیر ارثی است که به من بدبخت رسیده چرا باید همین میراث را برای بعدی بخواهم؟ حالا میبینید چرا برای اسرائیل حداکثر قدرت را میخواهند یا بن سلمان در سفارت آدم اره میکند جواب آن قدرت است. شاید خواست یهودیان از زندگی چیزی غیر از بمب اتم باشد یا بن سلمان نخواهد که کسی را بکشد اما نهایتا فکر میکنند اگر قدرت نباشد کل خانواده بر فنا میرود پس هر دو جدای از نوع مدیریت به مهم بودن قدرت اعتقاد دارند.
    0
    0
    ‌چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۵:۴۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۶
    romano - تهران، ایران
    نسل فعلی ایران جور خیلی از نسلها را کشید یک دارد چارچوبی میسازد که هر چیزی چقدر مقدس است و قداست مطلق نیست (رنسانس) دوم قدرت درونی بازدارنده میسازد که از زمان نادر عامل فقط توسری عقب رفت سرخوردگی و تحمیل‌های مختلف و متعدد بما شده (فکر کنید ربطی به رژیم ندارد اصلا همین فردا رژیم ور افتاد شما باید کشور را سریع جمع کنید). سوم دارد یاد میگیرد زندگی قانون اول است و ایدئولوژی بعد از آن قرار میگیرد این برای کشوری که قدرت فرهنگی و تمدنی مانند ایران دارد یعنی هیولای قدرت بقول یونانی‌ها پارسها در دستی شراب دارند و در دستی شمشیر و شعر بر لب و آرام و خرامان و با غرور راه میروند! نگران نباشید این دوره میگذرد خود را با چیزی که باید بگذرانیم درد ندهید. این یک تولد است وقتی ۹ ماه شد تولد حاصل میشود. اینجا برای من نه حماس نه اسرائیل نه هیچ کس دیگری مهم نیستند مهم این است که خانواده ما به قدرت و ثروت برسد چون حقش است چون به آن بسیار ظلم شده چون تاریخ اثبات کرده ما مردمان خونریزی نیستیم. ما لیاقت زندگی خیلی خوب داریم چون مردمان خوبی هستیم. زنده باشید
    0
    0
    ‌چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۵:۵۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۰
    kurosh-h - لوند، سوئد
    romano - تهران، ایران
    مرسی از کامنتها . همیشه با دقت کامنت های شما را میخوانم و‌ نکات جالب را یاد میگیرم ، هدف من هم بیشتر تبادل نظر و یادگیری تا مچ گیری و توهین است ، در اولین کامنت احتمالا کمی بد نظرم را توضیح بدهم و پوزش میخواهم‌، کسینجر بعد از سال‌های تحقیق در مورد چین یک جمع بندی جذاب کرد ، چین یک کشور نیست ، یک تمدن است ، ایران هم شاید همینطور باشد ، و شما اشارات مهمی کردید ، جین بعد از قرن تحقیر ( واژه خودشان ) جایگاه واقعی خودش را از لحاظ سیاسی ، اقتصادی و نظامی در دنیا پیدا کرده ، اما چینی ها این مسیر را به برداشت غرب موذیانه و به نظر من خردمندانه طی کرد ، ژاپن و بریتانیا و اروپا ضربات سختی به این کشور زدند اما هرگز جین خط قرمز را رد نکرد ، تهدید جنجالی ، پرچم آتش زدن ، سفارت تسخیر کردن ، گروگانگیری ، ترور جزو سیاست راهبردی نداشته اند ، مشکل با جمهوری اسلامی نادانی و پلشتی و دگماتیست دولتمردان کشور است ، وزیر آموزش و پرورش که یک کتاب نمیتونه به نسل جوان برای خواندن پیشنهاد بده ( خبرنگار سوال کرد و پاسخ گرفت که حضور ذهن ندارد !!! ) وزرای بیسواد ، نمایندگان مجلس دزد و رانت خوار ، ر
    0
    0
    ‌چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۶:۱۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۰
    kurosh-h - لوند، سوئد
    romano - تهران، ایران
    کاملا هم عقیده هستم که ایران باید قدرت مطرح بشه ، اما نه از این مسیری که نظام اسلامی با تفکرات جهادی طی کرده ، اینها اینکاره نیستند ، کارنامه جذابی ندارند ، پدر مرحوم من با تحصیلات بالا ، وطن پرست واقعی ، دزد هم نبود ، بیشتر عمرشان خانه اجاره ای سکونت داشت ، بعد از انقلاب هم خواست به جامعه خدمت کند ، بخاطر یک کراوات گلدار پاکسازی و خانه نشین و‌ تحقیر شد ، و چند سال بعد فوت کرد ، ساختار این رژیم انسانی نیست ، شریف نیستند ، لیاقت عشق مردم را ندارند ، فقط ببین با بازنشسته ها چه می‌کنند ( دانشجویان و روشنفکران پیشکش ) اخوند شایسته حکومت کردن نیست ، تنفر مردم عینیت دارد ، دشمنان کشور هم این را میدانند ، نقطه ضعف و پاشنه اشیل ایرانزمین ، اتفاقا همین حکومت اهریمنی است ، منتظر معحزه نباش ، نگاهی به کابینه دولت و اعضای مجلس پاسخگوی توهمات است ، با سپاس
    0
    0
    ‌چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۶:۳۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.