پایان سومین دور مذاکرات ایران و آمریکا /عراقچی: به ادامه مذاکرات امیدواریم اما به شدت محتاطانه

 یورونیوز: سومین دور مذاکرات ایران و آمریکا پس از ۶ ساعت گفتگو در پشت درهای بسته در مسقط، پایتخت عمان به پایان رسید. آخرین اخبار و گزارش‌ها از مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط را به صورت لحظه به لحظه از یورونیوز فارسی دنبال کنید.

در این دور از مذاکرات برای نخستین بار، کارشناسان فنی دو کشور درباره جزئیات توافق احتمالی با یکدیگر گفتگو کردند.

هیئت ایرانی به ریاست عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران و استیو ویتکاف، نماینده ویژه دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا شنبه گذشته در شهر رم ایتالیا دومین دور مذاکرات را برگزار کرده بودند. در جریان این مذاکرات طرفین به توافق رسیدند تا نشست‌های فنی نیز مکمل گفتگوهای سیاسی شود.

ابتدا قرار بود گفت‌وگوهای کارشناسی روز چهارشنبه برگزار شود اما به دلایل نامعلوم به روز شنبه و همزمان با گفت‌وگوهای سیاسی در مسقط موکول شد.
رویترز به نقل از مقام ارشد دولت آمریکا: مذاکرات با ایران مثبت و سازنده بود
خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام ارشد در دولت ترامپ گزارش داده که دور سوم مذاکرات با ایران در مسقط «مثبت و سازنده بوده است.»

بر اساس اعلام این مقام ارشد دولت ترامپ که نامش فاش نشده دور تازه مذاکرات آمریکا و ایران در مسقط بیش از ۴ ساعت به طول انجامیده است.

این گزارش همچنین اضافه کرده پیشرفت‌های بیشتری نسبت به دور پیشین در دستیابی به توافق حاصل شده هرچند هنوز «کارهای زیادی برای انجام وجود دارد.»

بر اساس این گزارش قرار شده دور بعدی مذاکرات در اروپا برگزار شود.
عراقچی: به ادامه مذاکرات امیدواریم اما به شدت محتاطانهعباس عراقچی در عمانعباس عراقچی، وزیر خارجه ایران پس از پایان مذاکرات ایران و آمریکا گفت که این دور از گفتگوها «جدی‌تر از گذشته» بوده و طرفین وارد جزئیات فنی‌ شده‌اند.

وزیر خارجه ایران با اشاره به اینکه در این دور چندین بار به صورت مکتوب پیام‌ها بین هیئت‌های ایران و آمریکا رد و بدل شده، افزود: «بحث‌هایی که صورت گرفت باعث می‌شود که به حصول پیشرفت در ادامه مذاکرات امیدوار باشیم اما به شکل به شدت محتاطانه.»


او همچنین با اشاره به اینکه گفتگوها به تدریج به سمت مسائل تخصصی‌تر سوق پیدا می‌کند، افزود: «امروز در مذاکرات کارشناسان اقتصادی را داشتیم و از جلسه آینده احتمالا کارشناسان سازمان انرژی اتمی نیز به گفتگوها اضافه می‌شوند.»


وزیر خارجه ایران در ادامه گفتگوی خود با خبرنگار صدا و سیما در مسقط اضافه کرد که این گفتگوها تنها در خصوص مذاکرات هسته‌ای است و ایران به هیچ وجه نمی‌پذیرد که در خصوص موضوعات دیگر گفتگو کند. او همچنین در ادامه در این رابطه افزود: «این موضوع در سه دور مذاکره ما با طرف آمریکایی رعایت شده است.»

عراقچی در بخش دیگری از گفتگوی خود در خصوص اختلافات بین طرفین گفت: «بعضی از اختلافات ما جدی است و برخی جدیت کمتری دارد. فکر می‌کنم تا اینجا حرکت ما خوب بوده. از روند مذاکرات راضی هستیم و دو طرف جدیت دارند.»

او همچنین در خصوص زمان و مکان مذاکرات دور بعدی گفت: «دور چهارم احتمالا شنبه هفته آینده خواهد بود و مکان برگزاری مذاکرات را هم عمان اعلام خواهد کرد.»
وزیر خارجه عمان: تمایل مشترک برای توافق وجود دارد؛ نشست بعدی شنبه هفته بعد برگزار می‌شودبدر البو سعیدی، وزیر خارجه عمان، پس از پایان مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط در توییتی از ادامه گفتگوها در شنبه هفته آینده خبر داد.

آقای البو سعیدی در این توییت با اشاره به اینکه در گفتگوهای امروز، ایران و آمریکا تمایل مشترک خود را برای دستیابی به توافقی بر پایه احترام متقابل و تعهدات پایدار نشان دادند نوشت: «اصول اساسی اهداف و نگرانی‌های فنی همگی مورد بحث قرار گرفت.»

او همچنین در ادامه با اشاره به اینکه مذاکرات هفته آینده ادامه خواهد یافت، افزود: «مذاکرات هفته آینده با یک نشست سطح بالای دیگر که به طور موقت برای سوم ماه مه (۱۳ اردیبهشت) برنامه‌ریزی شده است، ادامه خواهد یافت.»
پایان سومین دور مذاکرات ایران و آمریکا: هیئت‌ها برای مشورت به پایتخت‌ها باز می‌گردند
پس از ساعاتی مذاکره، دور سوم گفتگوهای ایران و آمریکا در عمان به پایان رسید.

خبرگزاری صدا و سیما گزارش داده که طرفین پس از انجام مذاکرات فنی و کارشناسی تصمیم گرفتند به این دور از مذاکرات پایان دهند تا برای مشورت به پایتخت‌ها برگردند.

همزمان پایگاه خبری اکسیوس هم به نقل از هیئت آمریکایی خبر داده که دور سوم گفتگوهای میان دو طرف به پایان رسیده است.

هنوز جزئیاتی در خصوص اینکه آیا مذاکرات سیاسی بین عباس عراقچی و استیو ویتکاف نیز برگزار شده یا خیر منتشر نشده است. همچنین هنوز مشخص نیست که برای دور بعدی گفتگوها دستور کاری تعیین شده یا خیر.
بقایی: مذاکرات در فضای جدی در حال برگزاری استاسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران در توییتی از ادامه مذاکرات «غیرمستقیم» با آمریکا خبر داد.

آقای بقایی که به همراه هیئت ایرانی به مسقط سفر کرده، در حساب خود در شبکه ایکس یا همان توییتر سباق نوشت: «مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در فضایی جدی ادامه دارد.»

سخنگوی وزارت خارجه ایران همچنین اضافه کرد که در این مذاکرات طرفین مواضع خود را در خصوص دو حوزه «رفع تحریم‌ها» و همچنین «اعتمادسازی درباره ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران» مطرح می‌کنند.

بقایی همچنین اضافه کرده که مواضع طرفین از طریق طرف عمانی بین دو هیئت منتقل می‌شود.
حق غنی‌سازی اورانیوم یا تعطیلی برنامه هسته‌ای ایران؟در حالی‌که مذاکره کنندگان ایرانی و آمریکایی برای سومین شنبه پیاپی پشت درهای بسته مشغول مذاکره بر سر برنامه هسته‌ای جمهوری‌اسلامی هستند، احتمالا یکی از مهم‌ترین مسائل چالش‌برانگیز در این گفتگوها سرنوشت برنامه غنی‌سازی اورانیوم ایران است.

در هفته‌های گذشته مقام‌های آمریکایی اظهارنظرهای متفاوتی در خصوص توافق مد نظر خود با ایران مطرح کرده‌اند. دونالد ترامپ بارها در صحبت‌های خود تاکید کرده که توافق با ایران می‌تواند بسیار ساده باشد و برای او تنها نکته مهم این است که تهران به سلاح هسته‌ای دست نیابد. در همین راستا استیو ویتکاف هم در گفتگویی با شبکه فاکس نیوز، اظهار داشته بود که ایران نیازی به غنی‌سازی فراتر از ۳.۶۷ درصد ندارد. موضعی که عملا همان حقوق هسته‌ای را که برجام به ایران داده بود، به رسمیت می‌شناخت.

اما چند روز بعد و در آستانه مذاکرات رم، دفتر ویتکاف در توییتر در اظهار نظری کاملا متضاد نوشت که جمهوری اسلامی باید به صورت کامل برنامه هسته‌ای خود را تعطیل کند.

با این حال پس از مذاکرات رم، یک مقام ارشد ایرانی به یورونیوز فارسی گفت که طرف آمریکایی خواسته‌ای مبنی بر تعطیلی غنی‌سازی اورانیوم از ایران نداشته است. عباس عراقچی هم پس از آن گفتگوها تاکید کرد که مذاکرات سازنده و مثبت پی گرفته شده است.

با این حال، در آستانه دور سوم مذاکرات در مسقط، مارکو روبیو در اظهار نظری جدید تاکید کرده بود که ایران می‌تواند اورانیوم ۳.۶۷ درصد را از خارج وارد کند. به این معنا که ایران حق غنی‌سازی اورانیوم نخواهد داشت.

در نتیجه مسئله غنی‌سازی اورانیوم حالا به یکی از اصلی‌ترین مباحث ابتدایی مذاکرات تبدیل شده است. ایران همواره تاکید داشته که مسئله حق غنی‌سازی اورانیوم از خطوط قرمز جمهوری اسلامی به شمار می‌رود و گفتگویی بر سر آن ندارد.

هرچند این مسیر تا رسیدن به توافق بسیار چالش‌برانگیز خواهد بود، اما موضوع غنی‌سازی اوانیوم را می‌توان نخستین مسئله بنیادی دانست که در صورتی که بر سر آن اختلافی بین طرفین وجود داشته باشد، چندان نمی‌توان به پیشرفت امیدوارکننده گفتگوها امیدوار بود.

به همین علت، نخستین دور گفتگوها با حضور کارشناسان فنی، می‌تواند بسیار در مسیر آینده توافق احتمالی سرنوشت‌ساز باشد.
سخنگوی وزارت خارجه ایران: مذاکرات در سالن‌های جداگانه در حال برگزاری استاسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایراناسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، می‌گوید مذاکرات در دو سالن جداگانه در حال برگزاری است و هیئت‌های ایرانی و آمریکایی با یکدیگر به صورت مستقیم مذاکره نمی‌کنند.

مقام‌های جمهوری اسلامی از زمان آغاز این گفتگوها تلاش‌های بسیاری داشته‌اند که تاکید کنند گفتگوهای ایران و آمریکا نه به صورت مستقیم که به شکل غیرمستقیم و با واسطه عمان برگزار می‌شود.

بقایی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره به اینکه مذاکرات از ساعت ۱۰ صبح آغاز شده، تاکید کرد که این گفتگوها با «تسهیل‌گری میزبان عمانی» در حال برگزاری است.

سخنگوی وزارت خارجه ایران همچنین اضافه کرد که ایران در «مواضع خود در خصوص پایان یافتن تحریم‌ها» و همچنین «آمادگی برای اعتمادسازی در خصوص صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای خود» ثابت قدم است.
وزیر خارجه بریتانیا در راه عمان
رسانه‌های بریتانیایی خبر داده‌اند، که دیوید لمی، وزیر خارجه این کشور بعد از شرکت در مراسم خاکسپاری پاپ فرانسیس راهی خلیج فارس خواهد شد.

وزیر خارجه بریتانیا قرار است در این سفر به عمان و قطر برود. بر اساس این گزارش‌ها او در مسقط در خصوص مذاکرات بین ایالات متحده و ایران در خصوص برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی گفتگو خواهد کرد.

آقای لمی به همراه رهبران بسیاری از کشورهای جهان در حال حاضر در پایتخت ایتالیا حضور دارد تا در مراسم ادای احترام به رهبر کاتولیک‌های جهان حضور داشته باشد.

بریتانیا و سایر کشورهای اروپایی که پیشتر نقش پررنگی در گفتگوهای منتهی به برجام داشتند، در این مجموعه گفتگوهای جدید که از سوی آمریکا پیگیری می‌شود حضور ندارند.

این نخستین سفر آقای لمی به خلیج فارس از زمان حضور در دولت بریتانیا به عنوان وزیر امور خارجه است.
مذاکره‌کنندگان کارشناسی ایران و آمریکا چه کسانی هستند؟مایک آنتون و مجید تخت روانچی این نخستین دور از گفتگوهای ایران و آمریکا در دولت دونالد ترامپ است که در آن مذاکرات کارشناسی نیز برگزار می‌شود.

در تیم ایرانی مجید تخت روانچی، معاون وزیر خارجه هدایت این مذاکرات را برعهده دارد و در تیم آمریکایی هم مایک آنتون، مدیر ستاد برنامه‌ریزی سیاست‌گذاری وزارت امور خارجه ریاست این هیئت را برعهده خواهد داشت.

روانچی از دیپلمات‌های قدیمی وزارت خارجه ایران است که نقش مهمی در مذاکرات منتهی به برجام برعهده داشت و به عنوان معاون جواد ظریف، در تمامی ادوار گفتگوهای منتهی به توافق موقت ژنو، تفاهم لوزان و توافق جامع وین نقش‌آفرین بود. او سپس به سازمان ملل رفت و به عنوان سفیر و نماینده دائم ایران در این نهاد بین‌المللی در نیویورک منصوب شد.

آقای روانچی که در دولت ابراهیم رئیسی دیگر فعالیت نمی‌کرد پس از پیروزی مسعود پزشکیان بار دیگر به وزارت خارجه برگشت و به عنوان معاون وزیر مشغول فعالیت است.

مایک آنتون، از سیاستمداران محافظه‌کار آمریکایی است که با حضور مارکو روبیو در وزارت خارجه نقش جدید خود را برعهده گرفته است.

آنتون، رهبری تیمی متشکل از حدود دوازده نفر، عمدتاً از مقامات باتجربه از سراسر دولت، را بر عهده دارد تا جزئیات توافقی را که قرار است در خصوص تحقق محدودیت‌ها بر برنامه هسته‌ای ایران وضع کند و در مقابل تحریم‌ها را کاهش دهد مورد بررسی قرار دهد.

آنتون از منتقدان برجام به شمار می‌رفت و آن‌را توافقی ناکافی می‌دانست. او معتقد بود که باید اصلاحاتی در آن توافق ایجاد شود تا نسبت به عدم دستیابی ایران به سلاح اتمی اطمینان حاصل شود. آقای آنتون در دولت نخست ترامپ  از مقام‌های ارشد شورای امنیت ملی آمریکا به شمار می‌رفت.

در آمریکا، بسیاری این تردید را مطرح کرده‌اند که او به اندازه کافی بر ابعاد فنی برنامه هسته‌ای ایران اشراف ندارد و باید مقابل کسی قرار گیرد که سالهاست به صورت متمرکز در این حوزه فعال بوده است.
سومین شنبه پیاپی هسته‌ای ایران و آمریکا؛ مسئله درباره چیست؟عباس عراقچی برای سومین دور مذاکرات ایران و آمریکا وارد عمان شده استاین سومین شنبه پیاپی است که نمایندگان ایران و آمریکا درباره برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی با یکدیگر گفتگو می‌کنند. دونالد ترامپ از زمان بازگشت به کاخ سفید بارها نسبت به حصول توافقی با ایران بر سر برنامه هسته‌ای ابراز تمایل کرده است. او در عین حال ضمن فعال کردن راهبرد فشار حداکثری، ایران را تهدید کرده در صورتی که تن به توافق ندهد، با حمله نظامی رو به رو خواهد شد.

رئیس جمهور ایالات متحده همچنین نامه‌ای خطاب به علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی نوشت و در آن رسما از جمهوری اسلامی خواست تا وارد گفتگوهای هسته‌ای شود. پس از آن ایران هم پاسخی به آن نامه داد و بعد از آن، دو هفته قبل، نخستین دور مذاکرات بین عباس عراقچی و استیو ویتکاف در مسقط آغاز شد.

تیم ایرانی اصرار دارد که گفتگوها غیرمستقیم است در حالی که طرف آمریکایی می‌گوید گفتگوهای مستقیمی بین مذاکره‌کنندگان ارشد دو کشور شکل گرفته است.

هفته قبل در رم، دو طرف، گفتگوها را سازنده و مثبت خواندند. این در حالی‌است که پیش از آن مقام‌های آمریکایی، اظهارات متناقضی در خصوص آینده برنامه هسته‌ای ایران و امکان انجام غنی‌سازی اورانیوم مطرح کرده بودند.

بعد از گفتگوهای رم هم، مارکو روبیو، در اظهار نظر دیگری، تاکید کرده بود که ایران حق غنی‌سازی اورانیوم در داخل کشور را ندارد و باید اورانیوم غنی‌سازی شده را از خارج وارد کند. این در حالی‌است که مقام‌های ایرانی تاکید دارند، حق غنی‌سازی اورانیوم در داخل کشور، «خط قرمز» جمهوری اسلامی به شمار می‌رود.

به همین دلیل مذاکرات امروز در مسقط که نخستین بار است که در آن، هیئت‌های کارشناسی با یکدیگر گفتگو می‌کنند، می‌تواند بسیار سرنوشت‌ساز باشد.
+7
رأی دهید
-35

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۳۷
    Munchen - مونیخ، آلمان
    برو‌دیوث سپاهی
    0
    12
    شنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۲۱:۱۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۸
    دلاور - استهکلم، سوئد
    استفاده عراقچی از کلمه محتاطانه برای وقت کشی محتاطانه است !
    0
    2
    شنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۲۳:۲۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.