«فایل‌های آلوده»؛ واکنش رسانه‌های محافظه‌کار داخل ایران به فایل صوتی آیت‌الله منتظری

بی بی سی: انتشار فایل صوتی دومین دیدار آیت‌الله حسینعلی منتظری با سه عضو هیات متصدی اعدام‌ زندانیان سیاسی در تابستان ۱۳۶۷ موسوم به «هیئت مرگ» در بی‌بی‌سی فارسی با واکنش‌های مختلفی همراه بوده است.

این فایل صوتی بخش دیگری از ابهام‌ها درباره اعدام دسته‌جمعی زندانیان سیاسی هوادار سازمان مجاهدین خلق و گروه‌های چپ‌ را فاش کرد.
واکنش رسانه‌های محافظه‌کار داخل ایران: «فایل‌های آلوده»
رسانه‌های ایران که عموما به اعدام زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷ و هیئت متصدی این اعدام‌ها اشاره نمی‌کنند، این‌بار در واکنش به انتشار این فایل صوتی ضمن تایید اعدام‌ها، اسامی اعضای این هیئت را هم تایید کردند.

خبرگزاری تسنیم در یادداشت مفصلی دلیل موضع‌گیری آیت‌الله منتظری در مخالفت‌ با اعدام‌ها را «اعدام مهدی هاشمی»، برادر داماد آقای منتظری دانست.

مهدی هاشمی در سال ۱۳۶۶ به اتهام قتل افرادی مانند سید ابوالحسن شمس‌آبادی، روحانی شیعه و عباسقلی حشمت از چهره‌های سرشناس قهدریجان، در اصفهان اعدام شد.

تسنیم همچنین آیت‌الله منتظری را به «عناد» با احمد خمینی، فرزند آیت‌الله خمینی متهم می‌کند.

آیت‌الله منتظری در این فایل صوتی احمد خمینی و وزارت اطلاعات را به هم‌دستی و «فضاسازی» برای آیت‌الله خمینی و صدور حکم اعدام زندانیان، به‌ویژه زنان دارای فرزند متهم می‌کند.

در فایل صوتی دیدار دوم آیت‌الله منتظری و سه تن از اعضای هیات مرگ، آیت‌الله منتظری به خبرهای رادیوهای خارج از ایران درباره اعدام‌ها و جمهوری اسلامی اشاره می‌کند و از اینکه عملکرد مسئولان قضائی سبب انتقادهای گسترده علیه جمهوری اسلامی شده، به‌شدت شکایت دارد.

خبرگزاری تسنیم در این رابطه نوشت که «رادیوهای بیگانه» از وضعیت کشور «سیاه‌نمایی‌» می‌کردند و آیت‌الله منتظری «مرجع اخبار» مناسبی را برای پیگیری اخبار کشور انتخاب نکرده است.

مشرق نیوز با تیتر «پشت پرده ارسال فایل‌های آلوده از قم به لندن» نوشت: «این اقدام با هدف فضاسازی برای تروریست‌ها» است.
یادداشت روزنامه فرهیختگان درباره فایل صوتی آیت‌الله منتظریروزنامه فرهیختگان، وابسته به دانشگاه آزاد نیز در گزارشی با عنوان «جیب‌برها برگشتند» نوشت: «در عصر هوش مصنوعی استناد به یک فایل صوتی که پر از خش و ابهام است، فاقد اعتبار است.» به نظر این روزنامه «هیئت مرگ» در اصل «هیئت عفو» بوده که در دهه ۶۰ مسئولیت رسیدگی به پرونده هواداران سازمان مجاهدین خلق را داشته است.

وب‌سایت تابناک هم در مطلبی طولانی از «هیئت مرگ» به عنوان «هیئت تعیین تکلیف با منافقین زندانی در سال ۶۷» نام برده است و با وجود اینکه ابراهیم رئیسی، ۱۸ آذرماه ۹۷ در جمع دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی، نقش خودش را در اعدام‌های سال ۶۷ را تکذیب کرد، وب‌سایت تابناک او را یکی از اعضای هیئت متصدی اعدام‌ها معرفی کرده است.
دادخواهان و مخالفان چه می‌گویند؟
بسیاری خانواده‌های دادخواه، فعالان سیاسی، روزنامه‌نگاران و فعالان حقوق بشر نیز از انتشار فایل دوم دیدار آیت‌الله منتظری با «هیئت مرگ» استقبال کرده و بر اهمیت تاریخی آن برای آشکار شدن حقیقت تاکید کردند.

رضا معینی، روزنامه‌نگار و از اعضای خانواده‌های دادخواه خاوران که برادرش هیبت‌الله معینی، ازرهبران سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) در تابستان سال ۱۳۶۷ اعدام شد، چنین نوشت:

«به‌گمان من مهم‌ترین نکته‌ی این نوار، تأیید همدستی و اطلاع رهبران جمهوری اسلامی از این کشتار است. دست‌کم همه‌ این رهبران از نقش احمد خمینی در این باره و تصمیم‌گیری ایشان در آن دوره‌ی بحرانی مطلع بوده‌اند. اینگونه کلیت ساختار نظام جمهوری اسلامی در آن زمان، در قبال این جنایت مسئول بوده است. این امر در دادخواهی برای حقیقت و عدالت بسیار مهم است.»

کامبیر غفوری، روزنامه‌نگار با اشاره انتشار فایل صوتی آقای منتظری به فاش شدن «فتوای دوم» آیت‌الله خمینی برای اعدام زندانیان سیاسی چپ بعد از ۳۶ سال اشاره کرده است.

حامد فرمند، فعال حقوق کودکان که مادرش در دهه ۶۰ زندانی بوده، نوشت: «به عنوان کسی که سه نفر (اگر حامله بودن زن دایی درست باشه، چهار تا) از عزیزانش را نیمه اول دهه ۶۰ با اعدام از دست داده، حرف‌های منتظری آزاردهنده است. فقیه، ۱۰ سال شاهد جنایت بوده، ۶ ماه پس از کشتار با «جنایتکاران» گپ می‌زند و دل‌نگرانیش آبروی ولایت فقیه است. هنوز معلوم نیست تیم او چقدر می‌دانسته است.»

محسن کدیور، استاد مطالعات اسلامی در دانشگاه دوک و از شاگردان آیت‌الله منتظری در یادداشتی یکی از نکات مهم این فایل صوتی را اشاره «به نقش احمد خمینی و وزارت اطلاعات (محمدی ری‌شهری) در اعدام‌های سال ۶۷» دانست و به آرای فقهی آیت‌الله منتظری درباره مخالفت با اعدام زنان، حتی زنان غیرمسلمان اشاره می‌کند.

علی نظری، سردبیر روزنامه مستقل نوشت: «او حتی برای قاتلان فرزندش کینه توزی نکرد.»

مهدی خلجی، تحلیلگر مسائل سیاسی ایران نیز ضمن تاکید بر اهمیت تاریخی این فایل صوتی گفت: «ارزش آیت‌الله منتظری نه در شجاعت و ایستادن مقابل قدرت خمینی، بلکه بیشتر بخاطر تهورش در درافتادن با خودش بود.»
این فایل چه می‌گوید؟
در این فایل صوتی برای اولین بار مشخص می‌شود که آیت‌الله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی حکم دومی برای اعدام زندانیان چپ و مارکسیست صادر کرده است. بر اساس روایت آیت‌الله منتظری، حسینعلی نیری، حاکم شرع وقت و از اعضای «هیئت مرگ»، نقش بسزایی در قانع کردن آیت‌الله خمینی برای صدور حکم دوم داشته است.

از جمله موارد مطرح شده دیگر در این فایل صوتی، اطلاع سران سه قوه یعنی علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی به عنوان رئیس مجلس، آیت‌الله علی خامنه‌ای به عنوان رئیس جمهور و آیت‌الله عبدالکریم موسوی اردبیلی به عنوان رئیس شورای عالی قضایی از اعدام‌ها است.

در این فایل صوتی آیت‌الله منتظری بار دیگر ضمن انتقاد شدید از اعدام‌های بی‌رویه که به گفته ایشان «با شرع اسلام» هم در تناقض است، نسبت به عملکرد مسئولان و اینکه کسی حاضر نیست مسئولیت اعدام‌ها بپذیرد، به شدت شکایت می‌کند.

آیت‌الله منتظری دست آخر اعدام دسته‌جمعی و گسترده زندانیان سیاسی در ماه‌های مرداد و شهریور سال ۱۳۶۷ را عامل «چندش‌آور» شدن ولایت فقیه در نظر مردم می‌داند.
+4
رأی دهید
-7

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.