بی بی سی: وزیر خارجه هلند میگوید دور بعد مذاکرات ایران و آمریکا در رم، پایتخت ایتالیا برگزار خواهد شد. کاسپار ولدکمپ، وزیر خارجه هلند این خبر را در یک نشست اتحادیه اروپا اعلام کرد. خبرگزاری فرانسه گزارش داده است که دو دیپلمات در رم هم تایید کردهاند که دور بعدی مذاکرات تهران و واشنگتن در پایتخت ایتالیا و روز شنبه برگزار خواهد شد.
پیشتر ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه از مذاکرات ایران و آمریکا استقبال کرد اما گفت که اروپا «هشیار» خواهد بود تا اطمینان یابد که گفتوگوهای تهران و واشنگتن با منافعاش مطابقت دارد:
«با دوستان و شرکای بریتانیایی و آلمانی خود وضعیت را رصد خواهیم کرد، تا اطمینان حاصل کنیم که هرگونه مذاکرهای با منافع امنیتی اروپا سازگار باشد.»
وزیرخارجه فرانسه این اظهارت را پیش از نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا در لوکزامبورگ بیان کرد.
این یکی از نخستین اظهارنظرهای مقامهای اروپایی درباره گفتوگوی ایران و آمریکا است که شنبه با میانجیگری عمان در مسقط انجام شد.
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران امروز در نشست خبری هفتگی بار دیگر بر غیرمستقیم بودن مذاکرات تاکید کرد: «مذاکره غیرمستقیم شیوه نامتعارفی نیست قبلا هم اتفاق افتاده و در حال حاضر در جاهای دیگری در حال انجام هست.»
به گفته وی «مواضع متناقضی از سوی مقامهای مختلف آمریکایی بیان می شود؛ این تناقض را خودشان باید بتوانند حل بکنند» و «یکی از دلایل مذاکره غیر مستقیم اساساً همین هست که شما نمیتوانید همزمان مدعی مذاکره باشید و در عین حال به سیاست فشار، تحریم و تهدید ادامه بدهید.»
او درباره محل مذاکرات بعدی گفت: «احتمالاً دور بعدی مذاکرات در جای غیر از عمان خواهد بود موضوع واقعاً مهمی نیست. مهم این است که شکل و چارچوب تعامل بین ایران و آمریکا بدون تغییر باقی بماند.»
آقای بقایی همچنین در خصوص ورود کشورهای عضو برجام و آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مذاکرات میان ایران و آمریکا هم گفت «باید در این خصوص تصمیمگیری شود» و «در این مرحله نمیشود اظهارنظر کرد.»
قرار است دور بعدی مذاکرات شنبه آینده برگزار شود.
محل نشست هنوز اعلام نشده اما نشریه اکسیوس به نقل از دو فرد مطلع نوشت که جلسه بعدی در رم، پایتخت ایتالیا برگزار خواهد شد.
با اینکه آقای بقایی دیروز گفته بود موضوع مذاکرات برنامه هستهای بود و درباره مسائل منطقهای و موضوعهای دیگر صحبت نشد، امروز گفت: «موضع اصلی ما در مذاکرات غیر مستقیم با آمریکا رفع تحریمها است.»
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا ساعاتی پیش گفت که با مشاورانش گفتوگو کرده و بهزودی درباره ایران تصمیمگیری میکند.
این اظهارات پس از آن مطرح شد که هر دو کشور از مذاکرات «مثبت» و «سازنده» روز شنبه در عمان خبر دادند و توافق کردند که این هفته بار دیگر گفتوگو کنند.
این دومین اظهارنظر آقای ترامپ بعد از مذاکرات عباس عراقچی و استیو ویتکاف در روز شنبه بود.
اما آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران با اینکه دیروز سخنرانی داشت درباره این مذاکرات تاکنون سکوت کرده است.
آقای خامنهای یکشنبه در دیدار با فرماندهان نظامی تاکید کرد که باید «آمادگیهای حداکثری و مراقبتهای سختافزاری و نرمافزاری» داشته باشند.
در همین حال وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا هفت فرد ایرانی و دو سازمان را در ارتباط با بازداشت شهروندان این اتحادیه در ایران تحریم کردند.
ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه در هنگام ورود به لوکزامبورگ برای شرکت در نشست اتحادیه اروپا، به گزارشگران گفت «خوشحالم که امروز میتوانیم این تحریمها را علیه هفت فرد و دو سازمان، از جمله زندان شیراز، اعمال کنیم.»
«دیگر وقت آن (اعمال این تحریمها) رسیده بود، چون وضعیتی که بعضی از هموطنان ما، فرانسوی و اروپایی، (در ایران) نگهداشته میشوند، ناشایسته است.»
خبرگزاری رویترز میگوید نسخهای از فهرست تحریمشدگان را دیده است که در آن نام رئیس زندان اوین، چندین قاضی و مقام قضائی دیگر دیده میشود.
این تحریمها شامل ضبط داراییها در اتحادیه اروپا و ممنوعیت سفر به کشورهای عضو این اتحادیه است.
مقامهای اتحادیه اروپا بازداشت شهروندان خود در ایران را گروگانگیری دولتی توصیف میکنند.