چرا من سلطنت‌طلب نیستم

ایندیپندنت فارسی، امیر طاهری:
در حالی که پادشاهی مشروطه به‌عنوان گزینه‌ای برای بازگرداندن حق حاکمیت ملی، لااقل در دوران گذار از جمهوری اسلامی، هر روز نیرومندتر می‌شود، بعضی هم‌میهنان همچنان می‌کوشند تا با تخطئه این گفتمان، به ادامه وضع موجود کمک کنند. آیا می‌توان نظر آنان را تغییر داد؟ برای آنان که مخالفت خود با پادشاهی مشروطه را مدیون ناآگاهی یا بدفهمی‌اند، پاسخ «آری» است. اما برای آنان که دشمنی با کل مفهوم مشروطیت را به نوعی دین یا مذهب می‌پندارد، پاسخ چیزی جز «نه» نیست.

در این مقاله، روی سخن ما با گروه نخست است. در یک گفت‌وشنود اخیر با چند تن از آنان، بحث با این جمله از سوی یکی از شرکت‌کنندگان آغاز شد: من مشکلی با مشروطیت ندارم، مخالفت من با سلطنت است!

بدین منوال، کل مفهوم پادشاهی مشروطه خلاصه می‌شود در سلطنت، بی‌آنکه خلاصه‌کننده دقیقا بداند سلطنت چیست. توضیح بدهیم: سلطنت بخشی از مجموعه‌ای است که به اتفاق یک دولت‌ــ‌ملت را تشکیل می‌دهند. به عبارت دیگر، عامل سلطنت در همه نظام‌های سیاسی‌ــ از پادشاهی گرفته تا جمهوری در همه انواع آن و البته استبداد و نظم تورانی‌ــ حضور دارد.
-Advertisemnet-


سلطنت به معنای سلطه است یا کنترل که سومین مرحله از تشکیل یک دولت‌ــ‌ملت به شمار می‌رود‌؛ روندی که با فتح یک سرزمین مشخص آغاز می‌شود، با غلبه بر آن ادامه می‌یابد و سپس با تسلط یا سلطنت تحکیم می‌شود و سرانجام با گذر از مرحله حاکمیت، به مرحله دولت می‌رسد. در طول تاریخ، روند مورد بحث غالبا در مرحله تسلط یا سلطنت متوقف می‌شود. به همین سبب، نهادی که معرف این مرحله است، همواره «سلطان» خوانده می‌شد که در روم باستان «امپراتور» بود و در فرهنگ هندی «راج» یا «رای» خوانده می‌شد. در فرهنگ‌های آلتائیک، همین مفهوم با واژه‌های «خان» یا «توآن» بیان می‌شود. در اروپای مسیحی‌شده قرون وسطی، واژه «رکس» نیز به کار می‌رفت و حتی عیسی مسیح با عنوان «رکس» تجلیل می‌شد.

وظایف سلطنت در تمامی تعاریف، از مفاهیمی مانند دولت و ملت روشن است: حفظ حدود و ثغور سرزمین موردبحث، برقراری امنیت و دفاع در برابر هجوم بیگانه، نظارت بر اجرای قوانین و مقررات و در بعضی موارد استفاده از خزانه عمومی به سود همگان.

در طول تاریخ، روند دولت‌ــ‌ملت‌سازی از مرحله سلطنت فراتر نمی‌رفت. در همان حال «سلطان» یا «راج» یا «رکس» صلاحیت و مقام خود را مدیون نهادی بالاتر می‌دانست. در اروپای پیش از ظهور پروتستان‌گرایی، پاپ اعظم کاتولیک‌ها معرفی نهاد بالاتر بود. در روسیه، تزار به‌عنوان سلطان مقام خود را مدیون اسقف اعظم کلیسای ارتدوکس می‌دانست. در هند، گروه زبدگان‌ــ یعنی برهمن‌ها‌ــ صلاحیت «راج» را تایید می‌کردند. در قلمرو خلافت اسلامی، سلطان صلاحیت خود را از خلیفه دریافت می‌کرد.

مفهوم دولت‌ــ‌ملت در اروپای سده هفدهم و هجدهم شکل گرفت و با قراردادهایی که میان ممالک اروپای غربی امضا شد، به صورت الگویی تازه برای اداره سیاسی مطرح گردید (قراردادهای معروف به وستفالی).

در طی سه قرن گذشته، الگوی دولت‌ــ‌ملت به شیوه وستفالی در سراسر جهان منتشر شده است. در این الگو، سلطنت به‌عنوان مرحله‌ای از روند دولت‌ــ‌ملت‌سازی حفظ شده است. امروز هم در نظام‌های پادشاهی و هم در جمهوری‌ها، نهاد سلطنت در چهار یا پنج وزارت تجسم می‌یابد: دفاع، امور خارجه، کشور، دادگستری و در چند مورد محدود، خزانه‌داری. در جمهوری فرانسه، این وزارت‌ها را رگالین یا شاهانه می‌خوانند. در پادشاهی انگلستان، وزارت‌های موردبحث عنوان حاکمیتی دارند. در اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی نیز وزارت‌های موردبحث به‌عنوان نمادهای سلطنت یا کنترل جامعه، مقامی ویژه داشتند.     

بدین ترتیب می‌توان دید که عنصر سلطنت یکی از اجزای همه دولت‌ــ‌ملت‌ها از جمله دولت‌ــ‌ملت زاده انقلاب مشروطیت در ایران است. بخش سلطنتی هر دولت‌ــ‌ملت معمولا جایگاهی دور از سیاست‌های حزبی دارد، زیرا نماینده و حافظ منافع درازمدت تمامی جامعه است. به همین سبب، امروز حتی در دموکراسی‌های غربی، همانطور که در دوران پادشاهی مشروطه در ایران بود، نظامیان، دیپلمات‌ها، مسئولان امنیت داخلی و قضات نمی‌توانند عضو احزاب باشند و در فعالیت‌های سیاسی شرکت کنند. در بعضی موارد، نظامیان و شبه‌نظامیان‌ــ پلیس شهری و ژاندارمری‌ــ حتی حق رای دادن در انتخابات ندارند.

خلاصه کنیم: هم‌‌میهنی که می‌گوید مخالف سلطنت است، در واقع مخالف نهادی است که در همه نظام‌های سیاسی حضور دارد. در همان حال، پادشاه مشروطه یا جمهوری در انواع و اقسام آن را نمی‌توان در مفهوم سلطنت خلاصه کرد. توصیف افراد به عنوان «سلطنت‌طلب» بی‌معنا است. زیرا این برچسب را در مورد گردانندگان و هواداران همه نظام‌های سیاسی می‌توان به‌ کار برد. لنین و استالین هم سلطنت‌طلب بودند، همانطور که امروز دونالد ترامپ و شی جین‌پینگ نیز سلطنت‌طلب‌‌اند.  

به عبارت دیگر، سلطنت‌طلبی جزئی از پادشاهی‌خواهی است، اما تمامی آن نیست. بنابراین کسانی که با گزینه پادشاهی مشروطه مشکل دارند، بایستی دلایل خود را برای مخالفت با کل آن، نه سلطنت که جزئی از آن است، عرضه کنند.

مفهوم دولت‌ــ‌ملت در همه الگوهای آن، فراتر از سلطنت است. دولت‌ــ‌ملت معاصر که پادشاهی مشروطه یکی از الگوهای آن است، تمامی زندگی را در برمی‌گیرد و در چارچوب اعلامیه تهران ۱۹۶۸ میلادی در تامین نیازهای آموزشی، بهداشتی، اقتصادی و فرهنگی جامعه نیز وظیفه‌مند است. در همان حال، پادشاهی مشروطه ایران ویژگی‌های خاص خود را دارد: میراث‌دار یک فرهنگ و تمدن کهن و ریشه‌دار است که الگوی فراگیر از چگونه انسان‌ بودن را عرضه می‌کند‌ــ همانطور که جمهوری خلق چین یا جمهوری برزیل الگوی خاص خود را دارند. اگر ما پادشاهی مشروطه را تبلیغ می‌کنیم، منظورمان به هیچ وجه، خوار و خفیف کردن الگوهایی که دیگر ملل گزیده‌اند، نیست.

 پادشاهی مشروطه قبایی است که به تن ایران دوخته شده است. کهن‌جامه‌ای است که هرگاه لازم باشد، قابل پیراستن است و ما را از جامه عاریت خواستن بی‌نیاز می‌سازد.

به‌عنوان گزینه دست‌کم برای دوران گذار از نظام ضدایرانی کنونی در تهران، پادشاهی مشروطه به ما امکان می‌دهد که از جهش به سوی مجهول پرهیز کنیم و اجازه ندهیم که اشتباه ۱۳۵۷ یعنی ایجاد خلاء سیاسی که سرانجام دیدیم چگونه پر شد، بار دیگر شکل گیرد.

علاوه بر ادعای مخالفت با سلطنت، در بحث‌های اخیر، با یک موضع‌گیری شگفتی‌آور دیگر نیز روبرو شده‌ایم. بعضی هم‌میهنان می‌گویند: هوادار پرشور رضا پهلوی هستیم، اما نه به‌عنوان پادشاه یا حتی وارث پادشاهی، بلکه به‌عنوان یک رهبر سیاسی!

وقتی می‌پرسید: چرا، می‌گویند: بیم ما این است که اگر او را به‌عنوان شاه یا وارث پادشاهی بپذیریم، ممکن است دیکتاتور بشود! آنان متوجه نیستند که بدین‌ترتیب می‌خواهند او برای اینکه مبادا یک روزی دیکتاتور شود، از همین الان نقش دیکتاتور را بر عهده گیرد. این هم‌میهنان متوجه نیستند که شاه مشروطه به هیچ‌ روی نمی‌تواند دیکتاتور شود و ادعای بعضی چپ‌گرایان ما که رضاشاه کبیر و محمدرضاشاه، دیکتاتور بودند با پرسش‌های چرا، چگونه، کی و کجا از هم می‌پاشد. بگذارید یک جمله تحریک‌آمیز دیگر بیفزاییم: تنها راه جلوگیری از تحمیل یک دیکتاتوری دیگر‌ــ یعنی پس از دیکتاتوری ولایی آقایان خمینی و خامنه‌ای بر ایران‌ــ لااقل در آینده قابل‌پیش‌بینی، بازگشت به پادشاهی مشروطه است.

کسانی که عبور یا گذار از نظام کنونی را با یک حمله نظامی خارجی میسر می‌دانند، فراموش می‌کنند که حمله‌کننده هر کس باشد، دیکتاتور سرنوشت ما خواهد شد. آنان که گذار را با یک کودتای نظامی خیالی میسر می‌دانند، نیز نمی‌دانند که اگر کودتایی در کار باشد، کودتاگر چاره‌ای جز دیکتاتور شدن ندارد. گروهی کوچک نیز در آرزوی یک انقلاب پرولتاریایی هستند و بدین ترتیب نوعی دیگر از دیکتاتوری را توصیه می‌کنند. سرانجام هستند کسانی‌ که برای گریز از همه این گزینه‌های نامطلوب، پرچم سوراخ‌شده «رفراندوم» را علم می‌کنند. اما آنان هرگز نمی‌گویند که این رفراندوم خیالی را چه مرجعی، در چارچوب چه نظام قانونی، با کدام ضمانت اجرایی و البته با عرضه کدام سوال، باید انجام دهد.

خلاصه کنیم: امروز بر اثر بیداری بخش‌های بزرگی از ملت ما به ویژه نسل‌های جوان، یک فرصت واقعی برای بستن پرونده ۱۳۵۷ و انحلال جمهوری اسلامی به وجود آمده است. امروز باید برای همه روشن باشد که اکثریت از نظر سیاسی فعال ایرانیان می‌دانند و می‌گویند که نظام کنونی را نمی‌خواهند. در حالی که گرایش روبه‌رشد سیاسی در مسیر خواستن بازگشت به پادشاهی مشروطه است. در نتیجه ما امروز می‌بایستی اردوی خود را انتخاب کنیم: اگر خواستار پایان دادن به کابوس جمهوری اسلامی هستید، از گزینه پادشاهی مشروطه‌ــ حتی اگر غایت مطلوب شما نباشد‌ــ حمایت کنید، زیرا فقط در چارچوب مشروطیت است که می‌توانید در آینده به دنبال غایت مطلوب خود بروید.

در ماه‌های اخیر یک بحث دیگر نیز مطرح بوده است: پهلوی‌گرایی یا به قول بعضی پهلویسم به‌عنوان مفهومی مستقل از پادشاهی مشروطه.

مطرح شدن این بحث شگفتی‌آور نیست. در ایران مانند بسیار جوامع در حال توسعه، موضع‌گیری سیاسی یا از طریق یک «اسم» صورت می‌گیرد یا از طریق «ایسم». حتی در جوامع از نظر سیاسی پیشرفته‌تر با پدیده‌هایی مانند گُلیسم‌ــ کیش‌سازی سیاسی از ژنرال دوگل‌ــ در فرانسه روبرو می‌شویم. در آمریکای لاتین، بولیواریسم، پرونیسم و سان‌مارتینیسم هنوز روح و رمق سیاسی دارند. در ایران خودمان، کیش مصدق‌ــ یا مصدقیسم‌ــ یک تاریچه نزدیک به ۸۰ ساله دارد. در سال‌های ۱۳۲۰ خودمان در ایران یک جنبش به‌اصطلاح «فداییان شاه» در مقابل فداییان اسلام، شکل گرفته بود.

ستایش از دودمان پهلوی به‌عنوان سازندگان ایران معاصر و پادشاهانی که آرمان واقعی مشروطیت یعنی ایجاد یک دولت‌ــ‌ملت امروزی را تحقق بخشیدند، به هیچ روی قابل‌سرزنش نیست. اما فراموش نکنیم که نه رضاشاه کبیر و نه محمدرضاشاه هرگز نخواستند که دستاوردهای ایران را به نام خود در انحصار گیرند. در ترکیه، کمالیسم، کیش شخصیت آتاتورک، ایجاد دولت‌ــ‌ملت مدرن آناتولی را در هیئت یک جمهوری به نام مصطفی کمال پاشا ثبت کرد. اما در ایران، محمدرضاشاه از انقلاب «شاه و ملت» سخن می‌گفت، بی‌آنکه واژه پهلوی‌گرایی را بر زبان آورد.

با این حال اگر امروز پهلوی‌گرایی به پیروزی نهایی گزینه پادشاهی مشروطه کمک می‌کند، مصلحت این نیست که آن را مستمسکی برای مبارزه با آن گزینه قرار دهیم.

 خوشبختانه رضاشاه دوم یعنی وارث پادشاهی مشروطه ایران، یا به گفته دوستداران ضد‌مشروطه‌اش، رضا پهلوی، از آغاز واکسن ضدکیش شخصیت را پذیرفته است. تبدیل او به نماد یک کیش کار آسانی نخواهد بود. او با مطالعه کردار و رفتار رضا شاه کبیر و محمدرضا شاه نقش شاه را در چارچوب مشروطیت ایران به‌خوبی درک می‌کند‌ــ نقشی که با اتکا به فرهنگی کهن با آموزه‌هایی از اساطیر، ادبیات و فلسفه ملی به‌خوبی ترسیم شده و از دید آنان که می‌خواهند بدانند، کمترین جایی برای تردید باقی نمی‌گذارد.

جنبش بزرگ کنونی که با هدف «دوباره خودمان بشویم» به پیش می‌رود، نیرومندتر از آن است که از بحث‌های انحرافی صدمه ببیند. برعکس این بحث‌ها حتی ممکن است این جنبش را نیرومندتر سازد. هدف ما احیای پادشاهی مشروطه است و بدین‌سان نمی‌توان ما را در قالب «سلطنت‌طلب» به قفس انداخت.
+32
رأی دهید
-45

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۸۲
    گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
    این تنها سلطنت نیست که کنترل گر است. تمام حکومت های دنیا کنترل گر هستند
    7
    20
    شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۳:۵۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۶
    Ali Nazari - میامی، ایالات متحده امریکا

    چون خری..ما که از سلطنت محمد رضا پهلوی جز آرامش ، آزادی، فراوانی، ارزانی، دلار ۷ تومانی، پاسپورت معتبر ، شادی ، تحصیل رایگان، تغذیه رایگان ، آبادانی، محبت ، وفا و صفا چیز دیگری ندیدیم.
    12
    56
    شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۴:۱۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    Hamam.Mansoori - قزوین ، ایران

    درود بر شاهان ایرانساز ایران و عشق مردم ایران
    11
    55
    شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۴:۵۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۵
    راستگوی بی طرفدار - سالزبورگ، اتریش

    از این موجود امیر طاهری بی مایه تر وجود ندارد. فقط آدمهای بیسواد و کم مایه از خواندن جفنگیات این موجود بی شخصیت بوجود می‌آیند. اول تا آخر مطلبش یک مطلب بدرد بخور توش نبود.یکی ار دوستانم یک کتاب بمن داد و گفت تو که ادعای مطالعه و سوادت میشه اینرا بخوان تا بدانی کتاب یعنی چی؟ خیلی پرمایه است. گفتم از کجا به این نتیجه رسیدی گفت هر چی خوندم هیچی ازش نفهمیدم🤣حالا این مردک بی مایه اصلا معلوم نیست چی نوشته. فقط یک سری جملات و خزعبلات سر هم کرده برای آدمهای بیشعور و بیسواد که واژه‌ای قلمبه سلمبه درش نوشته و آخرش هم گفته پس پهلوی خوب است🤣. دوباره احمقهایی که جفنگیات خمینی را نفهمیدند و عکسش را در ماه دیدند دوباره یک سرخر می‌خواهند برای مردم ایران علم کنند. زهی خیال باطل. نسل جوان کافیه تاریخ پهلوی را مرور کند تا به فساد اخلاقی و هرزگی محمدرضا پهلوی پیببرد. فیلم پشت صحنه آماده شدن رضا پهلوی با امید خلیلی و حرف زدن یاسمین امینی نشان می‌دهدکه این زنک از چه خانواده ای است. اینکه دیگر از طرف خود شاه پرستان فیلمبرداری شده. این ازگل میخواد ملکه ایران بشود؟ 🤣🤣
    60
    12
    شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۵:۰۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    Hamam.Mansoori - قزوین ، ایران

    واقعا بعد از انقلاب مهسا جمهوری اسلامی جوری گند زد ریزش از جمهوری اسلامی خیلی زیان بود و هجوم به خاندان پهلوی و عشق پهلویزم خیلی خیلی زیاد شد در حدی که ادم تعجب میکنه و جالبه هر چی میخوان پهلوی ها را تخریب کنن مردم بیشتر لج میکنند در حمایت از این خاندان ایرانساز. به نظر من دو دلیل عمده باعث گرایش مردم به پهلوی شده دلیل اول همان گندی که ج اسلامی زده دلیل دوم لج مردم مردم با کسانی که خاندان ایرانساز را تخریب میکنند. البته نباید دلیل سوم زا هم دست کم گرفت یعنی مقایسه پهلوی با دوران ننگین و پادشاهان قاجار بدتر از خامنه ای حمامب و خمینی آفتابه یعنی دورانی که شاید میشه گفت جمهوری اسلامی هم در مقابلش گل و بلبله
    7
    52
    شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۵:۱۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۵
    zan,zendgi,azadi - کلن، آلمان

    استاد امیر طاهری 😅
    42
    8
    شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۵:۳۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۵
    zan,zendgi,azadi - کلن، آلمان

    سلطنت یا شکل دیگر ان یعنی ولایت ! تشکیل یک مافیای اقتصادی است که شامل یک عده مفت خور تحت عنوان خاندان ٫یا بیت میشود ! و البته عده ای چاپلوس را که در قبال این مافیای کثیف به نان و ابی میرسند را هم دربر می گیرد که برای حفظ منافع شان از اعمال شکنجه و اعدام مخالفین هم عبایی ندارند!باید عرض کنم که شما بزرگوار جناب استاد امیر طاهری در جایگاه مقایسه با یک گاو ! یک طویله خر تشریف دارید !
    53
    11
    شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۵:۴۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۸
    garadagh - استکلهم، سوئد

    امیر طاهری اینجا تلاش می‌کنه پادشاهی مشروطه رو به عنوان تنها گزینه درست و راه نجات ایران معرفی کنه، اما این نوع دفاع از پادشاهی مشروطه خیلی یک‌طرفه به نظر می‌رسه. اون بیشتر روی جنبه‌های مثبت پادشاهی مشروطه تأکید می‌کنه و تلاش می‌کنه مشکلات و چالش‌های اجرایی این مدل رو نادیده بگیره یا به‌طور سطحی ازش عبور کنه. علاوه بر این، در حالی که سعی می‌کنه چهره شاهان گذشته رو از دیکتاتوری و سرکوب پاک کنه، به‌طور غیرمستقیم با برجسته کردن جنبه‌های مثبت و استفاده از جملات تحریک‌آمیز، ممکنه به نوعی دچار پرستش شخصیت بشه، که خودش هم به‌نوعی ازش انتقاد می‌کنه. به عبارت دیگه، این دفاع از پادشاهی مشروطه بیشتر به تبلیغ و ترویج این سیستم می‌پردازه تا یه تحلیل واقعی و بی‌طرفانه از چالش‌ها و نقاط ضعف احتمالی این مدل.
    45
    8
    شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۵:۵۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۵
    راستگوی بی طرفدار - سالزبورگ، اتریش

    آدمهای بی مایه بوجد میایند
    52
    8
    شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۶:۰۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۵
    Ginger - چگو، اسپانیا

    شاه حافظ منافع درازمدت تمامی جامعه است ,مقاله بسیار عالی است ولی در سطح بالا نوشته شده است و احتمالا بعضی ها مثل راستگوی بی طرف قادر یه درک آن نیستند بنابراین لطفا این موضوع را در چند خط و ۲ دقیقه ای برای آن تعداد اقلیت توضیح و اطلاع رسانی در سایر منابع و رسانه های عمومی مثل یوتیوب ....بکنید..پادشاهی مشروطه ایران ویژگی‌های خاص خود را دارد: میراث‌دار یک فرهنگ و تمدن کهن و ریشه‌دار است که الگوی فراگیر از انسان‌ خوب بودن را عرضه می‌کند‌ و هدف آن اجرا قانون و حفظ و رعایت حقوق بشر برای مردم ایران و جهان است تامین نیازهای آموزشی، بهداشتی، اقتصادی و فرهنگی جامعه پایه های آن است برقراری امنیت و دفاع در برابر هجوم بیگانه، نظارت بر اجرای قوانین و مقررات و در بعضی موارد استفاده از خزانه عمومی به سود همگان را در بر می گیرد شاهنشاهی یک حزب نیست نهاد سلطنت در چهار یا پنج وزارت تجسم می‌یابد: دفاع، امور خارجه، کشور، دادگستری و در چند مورد محدود، خزانه‌داری.در دموکراسی‌های غربی، همانطور که در دوران پادشاهی مشروطه در ایران بود، نظامیان، دیپلمات‌ها، مسئولان امنیت داخلی و قضات نمی‌توانند جزو احزاب باشند
    5
    34
    شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۷:۳۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    Hamam.Mansoori - قزوین ، ایران

    اقلیت کم تعداد چپول عقده ای که حتی یک درصد نسل جوان نمیشن هیچ برنامه و پلنی ندارند برای ایران و فقط یه چیز بلدند ان هم خوشحال کردن رژیم با حمله به خاندان پهلوی. جالبه کارشون نتیجه برعکس داده در دفاع از پهلوی
    6
    30
    شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۸:۱۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    Hamam.Mansoori - قزوین ، ایران
    من به عنوان یک جمهوری خواه قدردان خدمات دو شاه ایرانساز پهلوی، اگر حملات چپولها نبود هرگز در دفاع از پهلوی ها چنین مشتاق نبودم
    7
    25
    شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۸:۲۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۵
    Araz Golders - لندن، انگلستان

    مثل خمینی که گفت من فقط می رم قم دولت رو نصیحت می کنم، نخ خیر اونقدر سلطنت طلب عرزشی و آتش به اختیار هست که دورباره دیکتاتوری بیارن، مار دو باره گزیده نمی شود،
    29
    4
    شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۸:۵۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا
    zan,zendgi,azadi - کلن، آلمان
    ای بیسوادی که خیلی هم ادعات میشه، عبا رو آخوند به دوش میندازه، اونی که منظور تو هست رو اینجور مینویسند: ابا.
    3
    11
    شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۴:۳۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا
    Araz Golders - لندن، انگلستان
    پس حتماً بزغاله دو بار گزیده میشود! شما سایبری های مکتب رفته همینقدر سرتون نمیشه که اگر میخواهید موثر واقع بشید لا اقل کامنتتون رو مثل آدم بنویسید!
    2
    11
    شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۴:۳۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۵
    Araz Golders - لندن، انگلستان
    Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا
    من مثل آدم می نویسم، تو مثل آدم نمی خونی 🤣🤣🤣
    9
    0
    شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۶:۰۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۵
    راستگوی بی طرفدار - سالزبورگ، اتریش
    Ginger - چگو، اسپانیا
    تو که حسابت کاملا روشن است سرباز رهبر تو یکی لطفا ادای سلطنتطلبها را در نیاور. نو نمی‌خواهد خبزعلات در مورد سلطنت بگویی دوران خر و خریداری گذشته اگر اگر تو صاحب دوست داری پیشکش. خدا وکیلی بگو اول این مطلب را از کجا کپی کردی دوم از مزخرفات ای امیر طاهری چی فهمیدی؟؟
    9
    1
    شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۸:۳۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۵
    zan,zendgi,azadi - کلن، آلمان
    Hamam.Mansoori - قزوین ، ایران
    من بعنوان یک پادشاهی خواه از این خاندان کثیف پهلوی متنفرم ! اگر این خاندان کثیف نبودند من عاشق چماق چپول ها میشدم 🫣 🥲 تو به عنوان یک جمهوری خواه قدردان خدمات دو شاه ایرانساز پهلوی هستی و اگر حملات چپولها نبود هرگز عاشق چماق پهلوی ها چنین مشتاقانه نمی شدی ؟ 🫣🥲واقعا چه ملت بدبختی هستیم ما !
    7
    1
    شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۹:۳۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۵
    zan,zendgi,azadi - کلن، آلمان
    Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا
    تو همون ابا بنویس من دوست دارم عبا بنویسم ! اینجا که اختیار خودم را دارم ؟ یا هنوز فکر میکنی کارمند ساواکی و ثابتی هنوز در نرفته ؟
    8
    1
    شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۹:۴۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    Hamam.Mansoori - قزوین ، ایران
    zan,zendgi,azadi - کلن، آلمان
    کاش مطمئن بودم مخالف رژیمی یا نه
    1
    6
    شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ - ۲۰:۵۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۵
    zan,zendgi,azadi - کلن، آلمان
    Hamam.Mansoori - قزوین ، ایران
    بنده مخالف سرسخت دیکتاتوری و خریت هستم ،خریتی که نماد آن جمهوری خواهانی هستند که بخاطر سبیل استالین عاشق دماق پهلوی هستند و پادشاهی خواهانی که بخاطر دماق پهلوی عاشق سبیل استالین ! آنجاست که یک احمقی مثل امیر طاهری می‌شود استاد مکتب پهلویزم 😅علی کریمی می‌شود سیاست مدار 😅،رضا پهلوی ،گاندی و نلسن ماندلا 😅و فرخ نگهدار ،چگوارا😅
    1
    1
    یکشنبه ۲۴ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۳:۴۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    Hamam.Mansoori - قزوین ، ایران
    zan,zendgi,azadi - کلن، آلمان
    پس با تخریب رضا دماغ ج اسلامی را خوشحال نکن و فردای ایران ازاد نه من به ایشون رای میدم و نه شما
    1
    0
    یکشنبه ۲۴ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۷:۲۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۵
    zan,zendgi,azadi - کلن، آلمان
    Hamam.Mansoori - قزوین ، ایران
    دوست بزرگوار و فرهیخته من ! علم سیاست و منطق که شما هم بنوبه خود دستی در ان دارید و مطلع به ان و از همه مهمتر٫ یک عقل سلیم میفرماید٫ بنده به کسی که نمی خواهم رای بدهم و طرفدارش هم نیستم ! یعنی رقیب انتخاباتی ان جریانی که من مدافع و موافق ان هستم ! را تخریب و مانع بقدرت رسیدن ان طیف سیاسی مخالف نظرم شوم !منتهی شما چون فرق یک جریان سیاسی و رضا پهلوی را نمی دانید و جمهوری خواه هستی 🧐و طرفدار دیکتاتوری 🫣. لذا فرق اگاهی رسانی و تخریب را هم نمیدانی ! با تمام احترامی که به شما قاعلم! جریان های سیاسی هدف دارند و برنامه ! شما چند تا از اهداف رضا پهلوی و برنامه او را برای رسیدن به این اهداف بفرمایید تا بنده دست از اگاهی رسانی و بقول شما تخریب بر دارم !
    1
    1
    یکشنبه ۲۴ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۹:۳۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    Hamam.Mansoori - قزوین ، ایران
    zan,zendgi,azadi - کلن، آلمان
    دوست عزیز من نمیدانم چه قسمی بخورم که شما باور کنی ولی جان عزیزانم قسم میخورم من هرگز طرفدار ایشون به عنوان رهبر نیستیم چون قلبا از ادمی که دین براش مهمه خوشم نمیاد هر چند ازش متنفر هم نیستم چون میدانم دین را در سیاست دخالت نمیدهد و مورد دوم اینه که قلبا از شاه و سلطان در قرن بیست و یک خوشم نمیاد هر چند متاسفانه در خاورمیانه و جهان سوم کشورهای اسلامی شاهنشاهی نسبت به جمهوری موفق تر بوده ولی قلبا دوست دارم شخصی مسوول مملکت باشد که اگر دیکتاتور بازی دراورد یا سواستفاده کرد از قدرت مردم در دور بعد رقیبش را سرکار بیاورند یعنی سیستم رای گیری باشد و الان هم اصلا از برنامه های ایشون خبر ندارم و هیچ وقت به ایشون نمیگم شاهزاده و با شجاعت هر کس که با ایشون مشکل داشته باشه اگر در مخالفت با جمهوری اسلامی فعالیت داشته باشه تحسینش میکنم من حتی اصلاحطلبانی که رژیم را نقد میکنند دوست ندارم کسی بهشون حمله کنه چون برام سقوط رژیم مهمه نه بزرگ کردن شخص و به همان نسبت هم دوست ندارم کسی علیه رضا پهلوی حرف بزنه.
    1
    0
    یکشنبه ۲۴ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۰:۱۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    Hamam.Mansoori - قزوین ، ایران
    من یه مثال بزنم. من خیلی فوتبالی هستم و طرفدار دواتشه پرسپولیس. تصور که تیم مورد علاقه من از رقیب سنتی گل خورد و شخصی که گل زد حالت گریه گرفت. چرا؟ چون اوج انقلاب زن زندگی ازادی بود و اون شخص ارسلان مطهری بازیکن منفوری بود برای پرسپولیسی ها ولی اون لحظه من بهش افتخار کردم و اصلا از خوردن گل ناراحت نشدم در صورتی که من اگر پرسپولیس ببازه روزم خراب میشه حالا تصور کن از استقلال گل بخوره دگه کاملا به هم میریزم که کاش چنین نبودم ولی دست خودم نیست حالا گریه ارسلان برای کشتار هموطنانمان بود و بعد از اون هم بهش بازی ندادن و از استقلال هم اخراج شد. الان زفته تیم دسته یک. منظورم اینه من موقعی که بحث از رژیم و فعالیت علیه رژیم باشه من همه چیز را فراموش میکنم
    1
    0
    یکشنبه ۲۴ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۰:۱۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    Hamam.Mansoori - قزوین ، ایران
    zan,zendgi,azadi - کلن، آلمان
    کامنت دوم منظورم این بود بازیکن رقیب یعنی ارسلان مطهری بعد از گل زدن به پرسپولیس بخاطر کشتار مردم در زمان انقلاب مهسا گریه کرد و من اون لحظه ناراحت نشدم از گل خوردن پرسپولیس بلکه از حرکت ارسلان مطهری عشق کردم و افتخار کردم بهش چون برام ضایع شدن رژیم مهمتر از گل خوردن تیم مورد دلخواهم بود. الان اگر یک نفر در میان مردم به عنوان رهبر مطرح بشه امثال علیرضا نوری عباس میلانی شریعتمداری جمهوری خواه زاده و بدانم مردم قبولشان دارند من به عنوان یک ایرانی ازشان حمایت میکنم به عنوان رهبر اینده چون واقعا رهبر مردم را متحد و ریزش را زیاد و سقوط را نزدیکتر میکند
    1
    0
    یکشنبه ۲۴ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۱:۳۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۵
    zan,zendgi,azadi - کلن، آلمان
    Hamam.Mansoori - قزوین ، ایران
    فوتبال ابزاری است در راستای اهداف سیاست نه سیاست . بنده هم شدیدا پرسپولیسی بودم و هستم و عاشق علی کریمی جادوگر و سلطان علی پروین ! دو فوتبالیست بشدت مورد علاقه بنده و البته منفور و عمله استبداد. اما چون نگاه بنده به این دو ! ورزشی است و نه سیاسی هر دوی انان را دوست میدارم و هنوز هم از دیدن ارشیو بازی های ان ها لذت میبرم. تاکید میکنم این علاقه بنده ربطی به سیاست ندارد و از جنس علاقه جمهوری خواهان طرفدار سلطنت هم نیست 🫣 ! اما دوست عزیز من در فوتبالی که سر تا پای ان را طبق اظهارات همه بازیکنان و کارشناسان همان لیگ ٬فساد گرفته است و خریدن داور و بازیکن تیم حریف جزعی از ان لیگ میشود ٫ ایا بیشترین بهره را از این فساد ! قهرمان و نایب قهرمان ان لیگ نخواهد برد؟ پس به نظر بنده طرفداری از یک تیم یا یک شخص در لیگ فرمایشی سید علی بی حاصل و نا اگاهانه کامل است . حالا می خواهد این تیم پرسپولیس باشد یا ان بازیکن کاپیتان رضا پهلوی ! درود بر ارسلان مطهری و تو طرفدار تیم محبوب من که قرمز است و تا ابد قرمز خواهد ماند . چون از قدیم الایام ریشه در دل ملت داشته است و دارد !
    0
    1
    یکشنبه ۲۴ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۴:۵۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۵
    zan,zendgi,azadi - کلن، آلمان
    Hamam.Mansoori - قزوین ، ایران
    ۱:صداقت و درستکاری ۲ :اعتماد به نفس ۳:الهام‌بخشی برای دیگران ۴ :تعهد و انگیزه ۵:توانایی بالا در برقراری ارتباط ۶ :مهارت در تصمیم‌گیری ۷ :مسئولیت‌پذیری ۸:توانایی تقسیم وظایف و حمایت از دیگران ۹:خلاقیت و نوآوری ۱۰:همدلی و درک احساسات دیگران ۱۱:انعطاف‌پذیری ۱۲ :هوش هیجانی و. فروتنی ۱۳:شفافیت در رفتار و تصمیمات ۱۴:داشتن بینش و هدف واضح !۱۱۱ خصوصیات یک رهبر است که هیچ کدام را هیچ کدام از این بزرگواران که نام بردی مخصوصا رضا پهلوی ندارد ؟ اگر غیر از این است ٫ بفرمایید بنده با دلیل و مدرک ضد ان را ثابت نمایم ! و دلیل مخالفت خودم را در ادامه با چنین رهبرانی بیان نمایم !
    0
    0
    یکشنبه ۲۴ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۵:۰۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۵
    zan,zendgi,azadi - کلن، آلمان
    Hamam.Mansoori - قزوین ، ایران
    در ادامه مطلب . دوست من با لبخند و گریه یک بازیکن فوتبال! ملیون ها نفر نه خوشبخت می شوند و نه بدبخت ! اما با یک غفلت ٫ یکی مثل خمینی که چون دشمن شاه بود و منِ چپ احساس می کردم چون ملت او را می خواهند و در فردای ایران من به او رای نخواهم داد . پس دست از مخالفت با او بکشم و مخالف شاه و طرفدار خمینی که در قتل و استبداد و فساد همتای هم دیگر اگر نباشند ٫ چیزی از هم کم ندارند! شوم ؟
    0
    1
    یکشنبه ۲۴ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۵:۲۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    Hamam.Mansoori - قزوین ، ایران
    zan,zendgi,azadi - کلن، آلمان
    هموطن عزیز و فرهیخته ما با هم زیاد بحث کرده بودیم نمیدانم یادت هست یا نه. خوشحالم که شما نسبت قبل با حوصله، ادب و پختگی بیشتری اظهارنظر میکنید و من با هیچ یک از مطالب شما مخالف نیستم و همیشه حقیقت را هر چند مخالف افکار و عقایدم و حتی به ضررم باشد میپذیرم و در مورد فوتبال هم فقط خواستم مثالی بزنم که ثابت کنم که تعصبی به روی جناب پهلوی ندارم و صرفا به عنوان مخالف جمهوری اسلامی و تنها رهبر موجود اپوزسیون بهش احترام میگذارم ولی نباید فراموش کرد چون من به شدت معتقدم که بدون رهبر سقوط هر نظام دیکتاتوری خیلی مشکل است و هیچ انسانی کامل نیست و خصوصا سیاستمداران معمولا صداقت ندارند و به قولی سیاست خواهر و مادر ندارد و اشخاصی که من ذکر کردم نسبت به افرادی که در ذهن من بود ذکر کردم و میشه افراد دیگری هم ذکر کرد مثل محسن سازگارا یا حتی اسماعیلیون و اینجا این افراد قرار نیست مادام العمر مسوول باشند چون سیستم مد نظر ما جمهوری است یا پارلمانی و چه بسا بعد از چند سال کاملا از دایره قدرت خارج شوند.
    0
    0
    یکشنبه ۲۴ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۶:۳۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    Hamam.Mansoori - قزوین ، ایران
    zan,zendgi,azadi - کلن، آلمان
    البته یادم هست شما گفتی دنبال انقلاب نیستید. یعنی اصلاح نظام موجود؟
    0
    0
    یکشنبه ۲۴ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۶:۳۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۵
    zan,zendgi,azadi - کلن، آلمان
    Hamam.Mansoori - قزوین ، ایران
    ممنون از لطفت ،خیر بنده بدنبال اصلاحات نیستم و مخالف جایگزینی استبداد با یک استبداد دیگر هستم و لازمه دگرگونی را آگاهی و اتحاد در راه آزادی زیر پرچم دمکراسی می‌دانم، درود بر تو
    0
    0
    یکشنبه ۲۴ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۸:۱۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    Hamam.Mansoori - قزوین ، ایران
    zan,zendgi,azadi - کلن، آلمان
    یادت اومد با هم کلی بحث داشتیم؟ اوایل دوستانه بعد دشمنانه و طعنه و بی ادبانه.
    0
    0
    یکشنبه ۲۴ فروردین ۱۴۰۴ - ۲۰:۳۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    Hamam.Mansoori - قزوین ، ایران
    zan,zendgi,azadi - کلن، آلمان
    یادت اومد با هم کلی بحث داشتیم؟ اوایل دوستانه بعد دشمنانه و طعنه و بی ادبانه.
    0
    0
    یکشنبه ۲۴ فروردین ۱۴۰۴ - ۲۰:۳۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.