گروسی: ایران در حال بازنگری سیاست‌های هسته‌ای برای تولید بمب اتمی است

العربیه: رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، هشدار داد که خطر مسابقه تسلیحاتی در حال افزایش است و برخی کشورها، از جمله ایران، در حال بازنگری در سیاست‌های هسته‌ای خود هستند. او تأکید کرد که تحریم‌ها علیه ایران کارایی خود را از دست داده و برنامه هسته‌ای این کشور از سال 2018 به‌شدت گسترش یافته است.

به گزارش «بلومبرگ»، گروسی در گفت‌وگویی هشدار داد که نظم بین‌المللی مبتنی بر قوانین در حال تضعیف است و برخی کشورها از ضرورت دستیابی به بازدارندگی هسته‌ای صحبت می‌کنند. به گفته او، در ایران بحثی در میان جناح‌های مختلف در جریان است که آیا این کشور باید برای تضمین امنیت خود به سمت ساخت سلاح هسته‌ای حرکت کند یا نه.

گروسی تصریح کرد که در گذشته صحبت درباره تسلیحات هسته‌ای در بسیاری از کشورها یک «تابو» محسوب می‌شد، اما اکنون این گفتگوها به‌طور علنی مطرح می‌شوند. او این وضعیت را نشانه‌ای از فرسایش تدریجی هنجارهای بین‌المللی در زمینه کنترل تسلیحات هسته‌ای دانست.
«نقش تحریم‌ها در گسترش برنامه هسته‌ای ایران»
مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره کارایی تحریم‌ها علیه ایران اظهار تردید کرد و گفت: «تحریم‌ها دیگر کارایی ندارند. به‌وضوح می‌بینیم که ایران راه‌هایی برای دور زدن آن‌ها پیدا کرده است. برنامه هسته‌ای این کشور، به‌ویژه از سال 2018، به‌شدت رشد کرده است»

گروسی همچنین هشدار داد که «تحریم‌های طولانی‌مدت حتی ممکن است برخی کشورها را به سمت ساخت تسلیحات هسته‌ای سوق دهد» زیرا تسلیحات هسته‌ای، هرچند در نبردهای متعارف کاربرد ندارند، اما می‌توانند به عنوان یک ابزار چانه‌زنی و فشار دیپلماتیک مورد استفاده قرار گیرند.
احتمال خروج ایران از معاهده عدم اشاعه هسته‌ای
بنابر گزارش بلومبرگ، مقامات ایرانی هشدار داده‌اند که اگر تحریم‌های سازمان ملل بازگردانده شوند یا تأسیسات هسته‌ای ایران هدف حمله قرار گیرد، این کشور ممکن است از پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT) خارج شود.

توافق‌نامه «ان‌پی‌تی»که از سال 1970 اجرایی شده، یکی از ارکان دیپلماسی هسته‌ای جهان محسوب می‌شود و به پنج کشور (آمریکا، روسیه، چین، فرانسه و بریتانیا) حق برخورداری از تسلیحات هسته‌ای را داده است.

به گفته گروسی، آمریکا نقش کلیدی در حفظ این پیمان داشته است. واشینگتن از یک‌سو با گسترش چتر امنیتی خود مانع از حرکت متحدانش به سمت ساخت سلاح هسته‌ای شده و از سوی دیگر، با تحریم کشورهایی که تهدید به خروج از این پیمان کرده‌اند، فشار وارد کرده است.

با این حال، گروسی معتقد است که تحریم‌ها به‌تنهایی کافی نیستند و تأکید کرد که «کنترل تسلیحات از بالا به پایین انجام می‌شود، نه از پایین به بالا.» او گفت: «ما این را در مذاکرات رونالد ریگان و میخائیل گورباچف در سال 1986 دیدیم، جایی که دو طرف موفق شدند یک گروه از موشک‌های هسته‌ای میان‌برد را از بین ببرند.»
گروسی: تلاش‌های دیپلماتیک ترامپ باید مورد استقبال قرار گیرد
مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با اشاره به موضع دولت ترامپ در قبال کنترل تسلیحات، اظهار داشت که «دیپلماسی ترامپ در این زمینه ضروری است.»

او تأکید کرد که تلاش‌های اولیه دولت ترامپ برای احیای مذاکرات کنترل تسلیحات باید مورد استقبال قرار گیرد و افزود: «عامل اصلی در این مذاکرات ممکن است مسائل مالی باشد، اما دیپلماسی ریاست‌جمهوری غیرقابل جایگزین است.»
+34
رأی دهید
-1

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.