۷۴ ضربه شلاق بر تن مهدی یراحی؛ «فریاد می‌زد خدایا شکرت، نمی‌تواند به جایی تکیه دهد»

واکنش‌ها به اجرای حکم شلاق یراحیبی بی سی: در پی انتشار خبر اجرای حکم ۷۴ ضربه شلاق مهدی یراحی، خواننده معترض ایرانی، موجی از اعتراض و ابراز همبستگی با این خواننده به راه افتاده است. این خبر در رسانه‌های بین المللی هم انعکاس داشته است. مهدی یراحی، در پستی از حمایت‌ها و وکلایش قدردانی کرد و «با آرزوی رهایی» نوشت: «آنکه حاضر نیست برای آزادی بهایی بپردازد، لایق آزادی نیست.»

این خواننده معترض پیشتردر پیامی در شبکه‌های اجتماعی شلاق زدن را «شکنجه ضد بشری» خوانده بود و گفته بود که آماده اجرای این حکم است و هیچگونه درخواستی برای لغو آن ندارد.

روز چهارشنبه ۱۵ اسفند ماه،‌حکم ۷۴ ضربه شلاق مهدی یراحی، خواننده معترض ایرانی اجرا شد. زهرا مینویی، وکیل آقای یراحی اعلام کرده که در پی اجرای این حکم، پرونده او به طور کامل مختومه شده است.‌

نرگس محمدی، فعال حقوق بشر و برنده جایزه صلح نوبل اجرای حکم شلاق مهدی یراحی را «انتقام حمایت او از زنان سرزمین ایران» خواند و از همه خواست که صدای او باشند.

خانم محمدی در پستی در اینستاگرام خود نوشت: «شلاق بر بدن مهدی، تازیانه ای بر تن زنان سربلند مقاوم ایران و جان شکوفا و قدرتمند جنبش « زن، زندگی، آزادی» است.»

او با اشاره به پیام اخیر آقای یراحی درباره ندادن کنسرت نوشت: «مهدی یراحی در آستانه هشت مارس با پشت کردن به « رانت جنسیتی» برای خواندن، بار دیگر در کنار زنان معترض حق خواه و مردم به پاخاسته ایستاد.»

مهدی یراحی چند روز پیش با انتشار ویدئویی گفت، کنار زنان ایرانی می‌ایستد و هرگز به دنبال مجوز برای برگزاری کنسرت نخواهد رفت. او گفت حتی اگر هم مجوز به او بدهند به دلیل تبعض جنسیتی که علیه زنان در ایران وجود دارد کنسرتی برگزار نخواهد کرد چرا که آن را استفاده از «رانت جنسیتی» می‌داند.

قوه قضاییه ایران در شهریور ۱۴۰۲، درپی انتشار آهنگی با عنوان «روسریتو دربیار»، مهدی یراحی را بازداشت و او را به حبس و شلاق محکوم کرد.

به گفته وکلایش،‌ «تشویق به فساد و فحشا،‌ ساخت و انتشار محتویات خلاف اخلاق و عفت عمومی، ترغیب و و تحریک افراد به ارتکاب جرائم خلاف عفت و تبلیغ علیه نظام » از جمله اتهاماتی بود که به او زده شد.

آقای یراحی پیش‌تر نیز چندین ترانه اعتراضی در حمایت از جنبش «زن، زندگی، آزادی» اجرا کرده بود. ‌

خبرگزاری تسنیم و فارس در واکنش به انتشار خبر شلاق خوردن این خواننده و واکنش‌های گسترده به آن به نقل از «یک منبع آگاه قضایی» اعلام کردند که علت اجرای حکم شلاق مهدی یراحی، «نگهداری و مصرف مشروبات الکلی بوده است.»
اثر ناصر تیمورپور، هنرمند ساکن لندن در واکنش به شلاق خوردن مهدی یراحی. او نوشت: «سرخط خبرها،‌برای مهدی یراحی و اجرای حکم ۷۴ ضربه شلاق‌ او به جرم ساختن آهنگی در حمایت از جنبش زن زندگی آزادی»روایت وکیل مهدی یراحی از صدای ضربات شلاق و درد: «نمی‌تواند کمرش را به جایی تکیه دهد»
در میان موج محکومیت‌ها و اظهارنظرها، محسن برهانی، وکیل دادگستری، حقوقدان و استاد دانشگاه درباره نحوه شلاق زدن در ایران با واکنش‌هایی از جمله اعتراض مصطفی نیلی، یکی از وکلای مهدی یراحی روبرو شد.

آقای برهانی در شبکه ایکس با انتقاد از شلاق زدن مهدی یراحی نوشت: «براساس ماده ۱۳۴ «آیین‌نامه نحوه اجرای احکام حدود، سلب حیات …. شلاق و …» مصوب ۱۳۹۸ و‌ رویه‌های موجود، معمولاً نحوه اجرای شلاق تعزیری بنحوی است که مشتمل بر درد نیست اما به شدت تحقیرآمیز است و کرامت شخص محکوم را مخدوش می‌کند. هنرمندان باید تکریم شوند و نه تحقیر.»

مصطفی نیلی در انتقاد به این اظهارنظر نوشت که انتظار داشته که اجرای حکم شلاق مهدی یراحی «فرصتی برای پرداختن به این امر باشد که شلاق مجازاتی خلاف حقوق بشر است و باید برای حذف آن تلاش کرد.»

آقای نیلی که می‌گوید پشت در محل اجرای حکم شلاق بوده است و صدای ضربات شلاق بر بدن آقای یراحی را شنیده است نوشت: «اطمینان دارم که شما نیز اگر مانند من پشت در محل اجرای حکم بودید و صدای ضربات شلاق بر بدن آقای مهدی یراحی و فریاد خدایا شکرت ایشان را می‌شنیدید و چهره پردرد اما لبخند بر لب ایشان را بعد از اجرای حکم می‌دیدید و اگر می‌دانستید که از دیروز حتی نتوانسته‌اند کمرشان را به جایی تکیه دهند و… هرگز این‌گونه اظهار نظر نمی‌کردید.»
واکنش امین منتظری،‌ گرافیست و حامد اسماعیلیون
امین منتظری، گرافیست در شبکه ایکس با انتشار اثری گرافیکی نوشت: «برای هنرمندی که خاموشی کارش نبود و هر ضربه شلاق بر بدنش، نُتی برای نغمه شرافت شد.»
حامد اسماعیلیون، از چهره‌های انجمن خانواده‌های جان‌باختگان هواپیمای اوکراینی هم در پیامش مهدی یراحی را ستود و نوشت:‌ «در ستایش آنان که «نه» می‌گویند و پیروزمندان این جنگ نابرابرند.»
«شلاق مانند خوردن خون دل در رمضان حلال است!»
شیرین عبادی، حقوقدان و دیگر زن ایرانی برنده جایزه صلح نوبل هم می‌گوید که این تنها مهدی یراحی نبود که شلاق خورد بلکه «وقتی واکنش‌ها و نگاه افراد را در جامعه، بازخوردها را چه در فضای مجازی و حقیقی می‌توانیم به جرات بگوییم تمام باورمندان به آزادی، درد ضربات شلاق را بر تن خود احساس کردند.»

خانم عبادی در یادداشت خود گفت که ایران در کنار کشورهایی مثل سودان و افغانستان از معدود کشورهایی است که هنوز مجازات شلاق را اجرا می‌کند.

خانم عبادی می‌گوید که شلاق زدن مهدی یراحی بار دیگر نشان داد که جمهوری اسلامی ایران «باوری به ماده پنجم اعلامیه جهانی حقوق بشر، کنوانسیون بین‌المللی علیه شکنجه و کمیساریای حقوق بشر سازمان ملل متحد و هیچ قواعد بین‌المللی دیگر ندارد.»

این وکیل و حقوق‌دان سرشناس ایرانی که سال‌ها است در تبعید زندگی می‌کند در پایان پیامش به مساله شلاق زدن در ماه رمضان اشاره کرد و نوشت: « جمهوری اسلامی بار دیگر و به وضوح به مسلمانان باورمندی که ادعا می‌کند ایشان را نمایندگی می‌کند گفت: «ایران کشوری است که شلاق و تعزیر هم مانند خوردن خون دل در رمضان حلال است!»

مهدی یراحی پیشتر اذان را اجرا کرده بود و پس از انتشار خبر شلاق خوردنش تعدادی از کاربران شبکه‌های اجتماعی اجرای اذان او را بازنشر کردند.

آذر منصوری، فعال سیاسی اصلاح‌طلب و دبیرکل حزب اتحاد ملت ایران اسلامی هم در همین رابطه هشدار داد: «مهدی یراحی یکی از خوانندگان محبوب نسل جوان را به دلیل همراهی با خواست بخش بزرگی از همین نسل حکم شلاق می‌دهید و در ماه مبارک هم آن را اجرا می‌کنید؟ آیا نمی دانید که ارائه چنین تصویری از دین و شرع چه پیامدهایی به دنبال دارد؟ وای بر شما که بر شاخ نشسته بن می‌برید...»

شاکر بوری طنزپردازهم در استوری اینستاگرام خود در واکنش به حکم ۷۴ ضربه شلاق برای مهدی یراحی نوشت: «مهدی یراحی، اذان بگو می‌خواهم به اذان تو روزه‌ام را افطار کنم.»
واکنش‌ها به شلاق مهدی یراحیواکنش‌های ترانه علیدوستی و هنگامه قاضیانی دو بازیگر ایرانی که خودشان هم به خاطر مخالفت با حجاب اجباری و حمایت از معترضان به حجاب اجباری با زندان و محکومیت روبرو شدندبسیاری از هنرمندان، فعالان اجتماعی و شخصیت‌های مختلف فرهنگی با حمایت از آقای یراحی، به اجرای حکم او اعتراض کرده‌اند.

توماج صالحی، خواننده منتقد ایرانی که به تازگی از زندان آزاد شده است، در یک ویدیو در استوری اینستاگرام خود به این حکم اعتراض کرد و گفت «گاهی زخم‌ها آدم را قوی‌تر می‌کنند.»

ترانه علیدوستی، بازیگرسینمای ایران که او نیز در پی حمایت از معترضان جنبش «زن، زندگی، آزادی»‌ زندانی و ممنوع‌الکار شده است، در استوری در اینستاگرام نوشت: «ننگ بر تحجر، ننگ بر شکنجه، ننگ بر خشونت، ننگ بر قوانین ضد بشری و شرم و ننگ برناتوانی ما»

هنگامه قاضیانی، بازیگر سینما هم که به خاطر مخالفت با حجاب اجباری با زندان و محکومیت روبرو شده است،‌ در واکنش به اجرای حکم ۷۴ ضربه شلاق مهدی یراحی نوشت: «دردت به جانم برادر، ایستادی بر تپه‌های جلجتا، و ماه هم گریه می‌کرد، و ایران دلش خون بود برای زخم‌های تو، برای اشکی که باران نشد.»

وریا غفوری، کاپیتان سابق استقلال که او هم از معترضان حمایت کرده بود، در شبکه اجتماعی ایکس با انتشار تصویری از مهدی یراحی او را «انسان شریف» توصیف کرد.

داریوش، خواننده مشهور ایرانی هم تصویری از مهدی یراحی را به همراه ترانه «نترسون» در اکانت اینستاگرام خود منتشر کرده است.

حسین رزاق، فعال سیاسی منتقد ساکن ایران نیز در شبکه ایکس نوشت :«این تازیانه‌های استبداد بر تن مهدی یراحی، تازیانه بر تن مردم بود. برای آنکه صدای مردم شد، صدای آزادی وطن.»

نرگس موسوی، دختر زهرا رهنورد و میرحسین موسوی، رهبران جنبش سبز در ایران که سالها است در حبس خانگی هستند در پست اینستاگرامی بخشی از ترانه «به نفرین گیرنده مادران...» مهدی یراحی را منتشر کرد و نوشت: «نگه کن به صبح پیش رو».

احمد زیدآبادی، روزنامه‌نگار و فعال سیاسی در یادداشتی با عنوان «چرا شلاق؟» به «تاثیر منفی» این نوع مجازات ها اشاره کرد و نوشت:‌ «تعیین مجازات شلاق برای بسیاری از جرائم به عنوان تعزیر، جز بدنامی برای حکومت هیچ حاصل دیگری ندارد. اجرای این مجازات هم آنطور که من خود در زندان حداقل در مورد زندانیان عادی شاهد بوده‌ام، کاملاً جنبه نمایشی به خود گرفته است اما تأثیر تبلیغاتی آن حد و مرز نمی‌شناسد.»

این فعال سیاسی در پایان مطلب خود نوشت: «واقعاً چرا کسی به فکر این مملکت نیست؟»

خبر شلاق خوردن مهدی یراحی در بسیاری از روزنامه‌ها و رسانه‌های بین‌المللی از جمله گاردین و سی‌ان‌ان هم انعکاس داشته است.

شلاق زدن شهروندان در ایران پرسابقه است و در مواردی خبرساز شده است.

رویا حشمتی، فعال مدنی بود که امسال به دلیل سرپیچی از رعایت حجاب اجباری به زندان و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد. شرح شلاق خوردن او بازتاب گسترده داشت و بسیاری را متاثر و خشمگین کرد.

اجرای حکم ۷۴ ضربه شلاق برای رسول طالب‌ مقدم، عضو سندیکای شرکت واحد هم واکنش زیادی داشت.

چهار سال پیش هم یک زندانی در شهر اهر آذربایجان شرقی پس از اجرای حکم شلاق جان باخت. مسئولان مرگ او را به دلایل دیگری غیر از شلاق نسبت دادند.

اعلامیه جهانی حقوق بشر، میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی، و کنوانسیون منع شکنجه، مجازات‌های غیرانسانی و تحقیرآمیز را منع کرده‌اند و بسیاری از حقوقدانان و مدافعان حقوق بشر شلاق زدن را از جمله اینگونه مجازات‌ها و مصداق شکنجه محسوب می‌کنند. ایران به معاهدات پیوسته است.

در قوانین جمهوری اسلامی مجازات شلاق برای تعدادی از جرایم منظور شده و شلاق زدن به عنوان مجازات تعزیری رواج دارد.واکنش علیرضا قربانی
+56
رأی دهید
-4

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۲۶
    romano - تهران، ایران
    این آقا یک اپوزیسیون واقعی است. همه قدرت این ملت در درون است هیچ احدی هیچ دولتی در دنیا به فکر ملت ما نیست. من با وجود این انسانها احساس میکنم ایران یک تمدن ابدی است. این ملت بزرگ، زنده و تواناست. در تاریخ در حد یک پاراگراف خواهند نوشت که حکومتی بر اساس ملایان از این تاریخ تا این تاریخ شکل گرفت. ایرانیان وحشیان صحراگرد را از کیچک‌ بیک و جغتای اولجایتو به رستم تیموری و شاهرخ و سلطان محمد خدابنده تبدیل کردند. این ملایان چیزی نیستند مردم مثل دندان شیری آنها را به سطل زباله خواهند انداخت.
    8
    7
    جمعه ۱۷ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۲:۳۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۲
    گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
    یک مشت مسلمان دزد و عقب افتاده که به غارت ایران مشغولند
    2
    21
    جمعه ۱۷ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۳:۰۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۵
    hamid4053 - اصفهان، ایران
    لعنت به این تماشاچیان ترسو در تاریخ اینده این نسل ایرانی را نسل تماشاگر ترسو و تو سری خور خواهند نامید که باعث گوشه گیر شدن ایران عزیز شدند. به کجا رفته ان غرور ایرانی که فقط در زمان تولد کوروش بیدار میشود. ای تماشاگران ترسو ایا جایگاه شما اینجاست؟ چه چیز برای از دست دادن برایتان مانده؟ بیایید به پا خیزیم بدون چشمداشت به انسوی مرزها قدرتتان را دست کم نگیرید. این ملاهای مفتخور کثیف را میتوانیم برای همیشه به فاظلاب تاریخ بفرستیم
    1
    20
    جمعه ۱۷ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۴:۳۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.