دویچه وله: اداره حفاظت از قانون اساسی برلین اخیرا مؤسسه "المصطفی" را بهعنوان یک "مورد مشکوک افراطی" طبقهبندی کرده است. نتایج منتشر شده از تحقیقات رسانهای نشاندهنده ارتباط نزدیک گردانندگان این مؤسسه با رژیم جمهوری اسلامی است.
مؤسسه "المصطفی" در برلین اخیرا توجه ویژه نهادهای امنیتی آلمان را به خود جلب کرده است. این مؤسسه رسما به عنوان یک شرکت غیرانتفاعی با مسئولیت محدود، فعال است و در سال ۲۰۱۵ در پایتخت آلمان تاسیس شد.
بر اساس اطلاعات نشریه "اشترن" و شبکه تلویزیون "آر تی ال"، مؤسسه "المصطفی" یک آموزشگاه مذهبی شیعه است و توسط اداره حفاظت قانون اساسی برلین بهعنوان یک "مورد مشکوک افراطی" طبقهبندی شده است.
طبق گزارشها، این مؤسسه مدتهاست که مظنون به جذب نیروهای کمکی و جاسوس برای رژیم جمهوری اسلامی است. با این حال گردانندگان این مرکز، این اتهامات را رد کردهاند. این در حالی است که شواهد موجود حاکی از ارتباط عمیق این مؤسسه با سران حکومت در ایران است.
ارتباط نزدیک با تهران مؤسسه "المصطفی" بهصورت رسمی دورههای آموزشی مختلفی در زمینه الهیات اسلامی ارائه میدهد، اما این تحصیلات در آلمان به رسمیت شناخته نمیشوند.
این دورهها بهصورت "آموزش از راه دور" و با همکاری دانشگاه بینالمللی المصطفی در قم ایران برگزار میشوند. این دانشگاه در سال ۱۹۷۹، همزمان با انقلاب اسلامی تأسیس شد و عمدتاً به تحصیلات دانشجویان خارجی اختصاص دارد.
بر اساس گزارشها، این دانشگاه که بهعنوان یک "اتاق فکر" در زمینه اسلامگرایی شیعه محسوب میشود، از سال ۲۰۲۰ تحت تحریمهای ایالات متحده آمریکا قرار گرفته است.
اتهاماتی که علیه این دانشگاه و شعبههای بینالمللی آن مطرح شده است شامل "عملیاتهای جاسوسی و جذب نیرو" توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، بهویژه نیروی قدس سپاه است.
بنا بر اطلاعات رسانههای مذکور و به گفته مهدی اصفهانی، مدیرعامل و رئیس مؤسسه "المصطفی"، دانشگاه قم در گذشته این مؤسسه در برلین را مورد حمایت مالی قرار داده است.
آیا مؤسسه المصطفی یک "شعبه" نیروی قدس در برلین است؟ زیر نظر گرفتن این مؤسسه توسط مقامات امنیتی آلمان، به گمانهزنیها پیرامون ماهیت این آموزشگاه به عنوان یک شعبه نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، دامن زده است.
بر اساس اظهارات بنیامین یندرو، سخنگوی اتحادیه پلیس برلین، این احتمال نیز وجود دارد. او میگوید: «از طریق تحقیقات سرویسهای اطلاعاتی کاملاً مشخص شده است که از چنین دانشگاه یا مؤسسهای بهعنوان یک سازمان پوششی برای جذب نیرو و افراد استفاده میشود.»
چه کسانی در پشت پرده فعال هستند؟ مهدی اصفهانی تنها فردی است که در وبسایت فعلی مؤسسه مذکور بهعنوان کارمند، معرفی شده است. اما نسخههای بایگانی شده از وبسایت نشان میدهند که در گذشته افراد دیگری، شامل چند مرد و زن نیز در این مؤسسه مشغول به کار بودهاند. برخی از این افراد نیز شهروندان آلمانی بودهاند.
علاوه بر این، مهدی اصفهانی فقط مدیرعامل مؤسسه المصطفی نیست. او همزمان مدیرعامل شرکتی دیگر نیز در برلین است. این شرکت که خدمات فناوری اطلاعات ارائه میدهد که برای یک استاد الهیات اسلامی، ورود به چنین حوزهای نسبتاً "غیرمعمول" به نظر میآید.
بر اساس تحقیقات نشریه "اشترن" و شبکه تلویزیون "آر تی ال"، زمانی که خبرنگاران این رسانهها به دنبال دفتر شرکت فناوری اطلاعات مزبور میروند، آن را در آدرسی در مرکز برلین پیدا میکنند.
به نقل از رسانهَهای مذکور، بهجای یک دفتر تجاری، در آنجا مردی زندگی میکند که نامش در مدارک ثبتی شرکت بهعنوان یکی از شرکا درج شده است. این فرد تأیید میکند که اصفهانی را میشناسد، اما حاضر نیست اطلاعات بیشتری بدهد.
ردپایی که به علی خامنهای میرسد بر اساس گزارشاین منبع، ارتباطات مؤسسه المصطفی با حکومت جمهوری اسلامی بهصورت علنی قابل مشاهده است. در ثبت تجاری این مؤسسه، علاوه بر مهدی اصفهانی، نام سه سهامدار دیگر، دو مرد و یک زن نیز آمده است.
در حالی که اطلاعات زیادی درباره این زن در دسترس نیست، اما دو سهامدار دیگر، مهدی رجائینیا و زینالعابدین میرفتیمی هستند که از افراد پرنفوذ در حکومت ایران به شمار میروند.
طبق اطلاعات منتشر شده، این دو مرد و همچنین مهدی اصفهانی بهطور مکرر در مراسمهای رسمی در ایران شرکت کردهاند، از جمله در مراسمی با حضور مقامات بلندپایه سپاه پاسداران.
بنا بر گزارش رسانههای آلمانی، تصاویری از رجائینیا او را در دیدارهایی با علی خامنهای، رهبر ایران، نشان میدهد و این فرد در بهار سال گذشته همراه با اصفهانی در مراسم خاکسپاری یکی از سیاستمداران برجسته و نزدیک به خامنهای شرکت کرده است.
طبق گزارشها، مهدی اصفهانی در دهه ۱۹۹۰ میلادی در تهران تحصیل کرده و سپس در دانشگاه آزاد برلین به ادامه تحصیل پرداخته و در این دانشگاه نیز دکتری گرفته است. او از پائیز سال ۲۰۱۶ بهعنوان استادیار دانشگاه المصطفی در قم مشغول به کار است.
طبق اسناد شرکت، اصفهانی تابعیت آلمان را نیز دارد. بنا بر اطلاعات منتشر شده، رجائینیا و میرفتیمی به طور عمیق با دانشگاه تحریمشده مذکور در قم در ارتباط هستند و در آنجا سمتهای مهمی را نیز بر عهده دارند.
گفته شده است که میرفتیمی بهعنوان نماینده ارشد دانشگاه قم بهطور مرتب از شعبههای بینالمللی این دانشگاه بازدید میکند و تاکنون دستکم یک بار، مانند رجائینیا، به برلین سفر کرده است.
ساختمان دانشگاه المصطفی در قمارتباط با سفارت جمهوری اسلامی در برلین گزارشها حاکی از آن است که یک فرد چهارمی نیز ظاهرا نقش مهمی در مؤسسه المصطفی ایفا میکند. این شخص حسین ک. نام دارد و توسط یک وکالتنامه، مؤسسه المصطفی را تأسیس کرده است.
طبق گزارشها، حسین ک. یک فرد دوتابعیتی آلمانی-ایرانی است. او در سال ۱۹۸۲ در نیشابور متولد شده، سالهاست در برلین زندگی میکند و از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۵ نیز طبق اظهارات خودش، برای سفارت جمهوری اسلامی در برلین بهعنوان "دستیار فنی" کار کرده است.
بنا بر گزارش رسانهها، او در گذشته در "انجمنهای گفتوگوی شیعه" سفرهایی به "سمینارهای قرآن" را سازماندهی و درباره موضوعات اعتقادی اسلامی بحث میکرده است.
گفته شده است که او همچنین بازدیدهایی از مرکز اسلامی هامبورگ (IZH) ترتیب داده است. این مرکز در تابستان ۲۰۲۴ توسط نانسی فزر، وزیر کشور آلمان به دلیل نزدیکی به رژیم تهران و حمایت آن از گروههای تروریستی مانند حزبالله لبنان، تعطیل و ممنوع اعلام شد.
طبق گزارشها، حسین ک. تأیید کرده است که برای مهدی اصفهانی کار کرده و سایر سهامداران مؤسسه را نیز شخصاً میشناسد.
بر اساس گزارش رسانههای مذکور، حسین ک. درباره فعالیت خود در سفارت جمهوری اسلامی گفته است که "بهطور غیرمستقیم با سرویس اطلاعاتی ایران و سپاه قدس در ارتباط بوده است."
همچنین گزارش شده است که او پیشتردرخواستی برای استخدام در حوزه فناوری اطلاعات در پلیس آلمان داده است. اما سپس در فرآیند بررسی امنیتی، ارتباطات او با رژیم جمهوری اسلامی آشکار شده و پلیس درخواست اشتغال او را رد کرده است.