اردوگاه هواداران داعش در سوریه: «یک بمب ساعتی»

در اردوگاه زندانیان داعش در حسکه واقع در شمال شرقی سوریه، کودکان آموزش سر بریدن می‌بینند
دویچه وله: در اردوگاهی در شمال شرق سوریه ۴۰هزار نفر از حامیان داعش به همراه خانواده‌های‌شان زندانی هستند. دولت جدید اسلام‌گرای دمشق چه برنامه‌ای برای آنها دارد؟ مردم مناطق کردنشین نگران هستند. گزارشی از شبکه اول تلویزیون آلمان.

با نزدیک شدن به اردوگاه "الهول" در بیابان‌های شمال شرق سوریه، شمار ایست‌های بازرسی افزایش می‌یابد. نیروهای مسلح به سلاح‌های سنگین که عضو ائتلاف نظامی "نیروهای دموکراتیک سوریه" (SDF) به رهبری کُردها هستند، به دقت کنترل می‌کنند که چه کسی وارد یا خارج می‌شود.

بر روی تپه‌ای مستحکم، غنی احمد بر این محوطه عظیم نظارت دارد که در آن ۴۰هزار نفر در چادر زندگی می‌کنند. او به‌عنوان فرمانده، مسئول امنیت این اردوگاه منحصر به فرد در جهان است: در الهول خانواده‌های وابسته به گروه تروریستی موسوم به دولت اسلامی (داعش) اسکان دارند.
"کودکان در حال یادگیری ایدئولوژی جهادی"
امنیت اردوگاه مهم‌ترین نگرانی غنی احمد است. او می‌گوید: «کودکانی که اینجا بزرگ می‌شوند، ایدئولوژی جهادی را یاد می‌گیرند. به همین دلیل، آنها تهدیدی بسیار بزرگ برای اروپا و جهان هستند.» اردوگاه الهول یک بمب ساعتی است، به‌ویژه اکنون که در دمشق اسلام‌گرایان به قدرت رسیده‌اند.

در اردوگاه، زندانیان از آزادی حرکت برخوردارند. تقریباً همه زنان نقاب دارند. یکی از آنها فاطمه سرحان از عراق است که پسرش از یک‌سال و نیم پیش در زندانی خارج از الهول زندانی است. او می‌گوید: «آن‌جا بیماری هست، کثیف است و همه گرسنه‌اند. چرا من را به جای او زندانی نمی‌کنند؟ آنها می‌گویند او تروریست است.»
نیروهای کرد مسئول حفاظت از این اردوگاه می‌گویند وضعیت این کمپ انفجاری است و احتمال شورش داده می‌شودتا آخرین نفس برای داعش جنگید
بازدید از زندان‌های امنیتی برای خبرنگاران ممنوع است. اما مقامات کُرد یک آلمانی-مراکشی را که در سال ۲۰۱۲ به جنگ داخلی سوریه پیوسته بود، برای مصاحبه با خبرنگار شبکه اول تلویزیون آلمان حاضر کردند.

محمد المصروعی اعتراف می‌کند که عضو داعش بوده و می‌گوید پس از مهاجرت از مراکش به آلمان به این گروه پیوسته است. او می‌گوید: «به‌عنوان دانشجو به شهر بوخوم آمدم و در رشته مهندسی برق و فناوری اطلاعات ثبت‌نام کردم.»

او می‌افزاید که ۱۱ سال در آلمان زندگی کرده، با یک زن آلمانی ازدواج کرده و تابعیت آلمان را گرفته است. با شروع جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۲، ابتدا به ادلب رفت و سپس به خلافت خودخوانده داعش و با یک زن سوری ازدواج کرد که از او بچه دارد.

نگهبانان می‌گویند، المصروعی در نبرد شهر باروز یکی از آخرین جنگجویان داعش بود که اسلحه زمین گذاشت. آنها معتقدند او نقشی مهم در منطقه داشته است.
"حکومت هیتلر هم قتل‌عام کرد"
امروز المصروعی ادعا می‌کند که تغییر کرده و خواستار همزیستی مسالمت‌آمیز میان همه ادیان است. او می‌گوید: «آلمان کشور من است، من به آن احترام می‌گذارم و می‌خواهم به آنجا برگردم.»

وقتی درباره جنایات خشونت‌آمیز داعش پرسیده می‌شود، او پاسخ می‌دهد: «من مسئول این اعمال نیستم. هر دولتی سیاست خودش را دارد. حتی در آلمان تحت حکومت هیتلر هم قتل‌عام صورت گرفت.»
"رها شده در برابر جهادی‌ها"
در بازگشت به اردوگاه الهول، جیهان حنان، مدیر اردوگاه، در مقابل یک نقشه بزرگ ایستاده و به بخشی در پایین سمت راست اشاره می‌کند: «بخش خارجی‌ها افراطی‌ترین بخش است. در آنجا جهادی‌های کاملاً معتقد به داعش زندگی می‌کنند که باور دارند به‌زودی آزاد خواهند شد و خلافت بازخواهد گشت.»

در این اردوگاه زندانیان ۶هزار حامی خارجی داعش از ۴۲ کشور حضور دارند. بسیاری از کودکان در همین اردوگاه به دنیا آمده‌اند.

حنان می‌گوید جامعه جهانی در مورد جهادی‌ها، تشکیلات خودگردان کُردها را تنها گذاشته است: «از همه کشورها خواسته‌ایم کمک کنند و جهادی‌هایشان را بازگردانند. اما متأسفانه به‌ندرت کسی پاسخ داده است. به همین دلیل، این اردوگاه همچنان وجود دارد.»
آموزش "سر بریدن" به کودکان
غنی احمد، فرمانده اردوگاه، می‌گوید ایدئولوژی سخت‌گیرانه‌ای در میان خارجی‌های اردوگاه وجود دارد: «آنها کودکانشان را با اسباب‌بازی‌های جنگی تمرین می‌دهند و به آنها یاد می‌دهند سر حیوانات را ببرند تا سر بریدن را یاد بگیرند. همچنین آموزش ساخت مین می‌دهند.»

یک پسر بچه هشت‌ ساله به نام عبدالله به حصار اردوگاه نزدیک می‌شود. او می‌گوید ترکمن است و شروع به فحاشی به نگهبانان می‌کند: «داعش بهتر از شماست. ما شما را می‌کشیم چون کافر هستید. زنان باید حجاب داشته باشند.»
نگرانی از شورش برنامه‌ریزی‌شده
نگهبانان کُرد به‌تدریج نگران‌تر از پیش می‌شوند. اخیراً در یک عملیات، مخفیگاه‌های اسلحه و تونل‌های سری در این اردوگاه کشف کرده‌اند. آنها مظنون هستند که زندانیان قصد شورش دارند، با کمک سلول‌های خفته داعش که به گفته ارتش آمریکا در بیابان فعال‌تر شده‌اند.
نگرانی از بازگشت داعش به قدرت در شمال شرق سوریهجیهان حنان، مدیر اردوگاه، می‌گوید: «زندانیان خواهان آزادی هستند، زیرا معتقدند دولت اسلام‌گرای جدید دمشق به‌زودی خواهد آمد تا آنها را آزاد کند.»
ترس از بازگشت قدرت داعش
کُردهای سوریه نقشی کلیدی در سرکوب رژیم تروریستی داعش ایفا کردند. در نبرد کوبانی در سال ۲۰۱۸، بسیاری از جنگجویان کُرد جان باختند. به همین دلیل، آزادی زندانیان برای آنها غیرقابل قبول است.

با این حال، نگرانی از بازگشت داعش به قدرت در شمال شرق سوریه همچنان باقی است. جیهان حنان، که پوشش حجاب ندارد، می‌گوید: «اگر داعش برگردد، با من چه خواهند کرد؟ با دخترم چه خواهند کرد؟»
+6
رأی دهید
-1

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.