جولانی برای هماهنگی روند انتقال قدرت با نخست وزیر سابق سوریه دیدار کرد بی بی سی: ابومحمد جولانی، رهبر هیئت تحریر شام، اصلیترین گروه شورشی اسلامگرا در سوریه با نخست وزیر سابق این کشور دیدار کرد تا روند انتقال قدرت را هماهنگ کند.
فیلم منتشر شده توسط فرماندهی عملیات نظامی شورشیان نشان میدهد که ابومحمد جولانی میگوید در روند انتقال از تجربه دولت سابق سود خواهد برد.
او می گوید: «مردان جوان تجربه زیادی به دست آورده اند. آنها کار را از صفر شروع کردند.»
«ادلب کوچک است و هیچ منابعی ندارد، اما خدا را شکر، ما توانستیم در دوره گذشته به چیزهای بزرگی دست پیدا کنیم. شما خواهید دید که تجربه صفر نیست. در زمینههای خاصی، آنها سطوح مختلفی از موفقیت داشتند.» ادامه ازدحام در مقابل زندان صیدنایا برای یافتن زندانیان مفقود شدههمانطور که قبلا گزارش دادیم، جمعیت زیادی در خارج از زندان صیدنایا در دمشق جمع شدهاند بامید آنکه بتوانند اطلاعاتی در مورد عزیزان مفقود شده خود بیابند.
پس از انتشار گزارشهایی درباره احتمال حضور زندانیان در سلولهای مخفی این زندان، بازرسان در این سلولها ببدنبال زندانیانی هستند که ممکن است در آنجا به دام افتاده باشند. هر چند یک گروه کمپین گفته است که همه زندانیان از آنجا قبلا آزاد شدهاند.
گفته میشود که هزاران نفر در این زندان شکنجه و اعدام شدهاند.
جدیدترین تصاویر بیرون زندان را در اینجا ببینید. وزیر خارجه بریتانیا: سقوط اسد موجب تحقیر ایران و روسیه استوزیر خارجه بریتانیا در پارلماندیوید لمی، وزیر خارجه بریتانیا، میگوید که سقوط بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، نه فقط باعث تحقیر خود او بلکه باعث تحقیر حکومتهای ایران و روسیه است که از او حمایت کردند.
آقای لمی که در پارلمان بریتانیا صحبت میکرد، گفت که بشار اسد «هیولایی» بود که دستانش به «خون بیگناهان زیادی آلوده است».
او افزود: «ما مدتها امیدوار بودیم که رفتن او را ببینیم و از فرصتی که این مساله برای مردم سوریه به ارمغان میآورد، استقبال میکنیم.»
وزیر خارجه بریتانیا در ادامه گفت که سرنگونی رژیم بشار اسد «هیچ تضمینی» برای برقراری صلح در سوریه نیست و میتواند هم خطرناک باشد و هم فرصتی برای مردم سوریه و منطقه.
او افزود که گروه هیئت تحریر شام در بریتانیا یک گروه تروریستی شناخته شده است و این مساله بریتانیا را محتاط میکند.
او گفت که این گروه را برای نحوه رفتار آنها و سایر طرفهای درگیر با غیرنظامیان در مناطق تحت کنترلشان زیر نظر خواهند داشت و بر اساس اقداماتشان درباره این گروه قضاوت خواهند کرد.
آقای لمی گفت که این گروه تا کنون نسبت به حفظ حقوق اقلیتها در سوریه تضمین داده و گفته است که متعهد به همکاری با جامعه جهانی در زمینه نظارت بر سلاحهای شیمیایی است.
وزیر خارجه بریتانیا گفت که اولویت بریتانیا در سوریه محافظت از غیرنظامیان از جمله اقلیتهاست. او گفت به همین دلیل است که نخستوزیر بریتانیا یک کمک ۱۱ میلیون پوندی دیگر برای حمایتهای بشردوستانه در این کشور اختصاص داده است.
او گفت که مهم است که «بگذاریم مردم سوریه خودشان آیندهشان را تعیین کنند» و از گسترش درگیری در منطقه جلوگیری شود.
او گفت که طی روزهای گذشته با وزرای خارجه ترکیه، اسرائیل، امارات و اردن درباره این وضعیت گفتگو و تبادل نظر کرده است. ترکیه دروازه مرزی یایلاداغی را برای بازگشت میلیونها مهاجر سوری باز میکندترکیه در حال بازکردن دروازه مرزی یایلاداغی با سوریه است تا بازگشت داوطلبانه و امن میلیونها مهاجر سوری فراهم شود که آنکارا تاکنون میزبان آنها بوده است.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، امروز گفت که آنکارا آماده است از بازسازی سوریه به هر نحو ممکن حمایت کند.
أقای اردوغان در سخنانی پس از جلسه کابینه در آنکارا افزود: «ترکیه اجازه ظهور عناصر تروریستی جدید را در مرزهای خود نخواهد داد.» پوتین به اسد پناهندگی داد اما استقبال گرمی در کار نبوددیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، میگوید که تصمیم اعطای پناهندگی به بشار اسد و خانوادهاش تصمیم شخص ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، بود.
او گفت که کرملین قطعا «موظف نیست» در مورد پناهندگی آقای اسد بیانیه رسمی دهد و یا درباره مکان فعلی اقامت او در روسیه مطلبی را بیان کند.
آقای پسکوف میگوید که در دفتر آقای پوتین زمان خاصی برای دیدار با بشار اسد تعیین نشده است.
ادبیات و اعلانهای رسمی روسیه برای رسانههای آن کشور در مورد سوریه طی روزهای اخیر تغییر کرده است. سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه که قبلا شورشیان را «تروریست» می٬نامید، در بیانیه رسمی روز یکشنبه آن وزارتخانه، آنها را گروه «مخالفان» نامید.
تلویزیون دولتی روسیه گفت که مسکو تمام تعهداتش را در مورد اسد ادا کرد ولی اکنون باید بر امنیت کشور خود متمرکز باشد. شورشیان سوریه دستور عفو عمومی سربازان وظیفه ارتش را صادر کردند گروههای شورشی که دولت بشار اسد را سرنگون کردند اعلام کردند که همه سربازان وظیفه ارتش سوریه که در دوران حکومت بشار اسد مجبور به انجام خدمت سربازی اجباری بودند، عفو میشوند.
سخنگوی کنونی اداره عملیات نظامی در سوریه اعلام کرد که «جان این افراد در امان است و هیچکس نمیتواند به آنها حمله کند.» عراقچی: بشار اسد در گفتگو با معترضان و دستیابی به راهحل سیاسی کمکاری کردعباس عراقچی امروز هم برای شرکت در یک جلسه غیرعلنی برای بررسی تحولات منطقه به مجلس شورای اسلامی رفته استعباس عراقچی وزیر خارجه ایران میگوید دلیل سقوط بشار اسد در سوریه عدم گفتگو با معترضان و کمکاری در دستیابی به یک راهحل سیاسی برای توافق با مخالفان بوده است.
عباس عراقچی دیشب در یک برنامه تلویزیونی به تشریح سیاست ایران در مورد سقوط بشار اسد و تحولات جدید سوریه پرداخت و گفت که ایران و ترکیه و روسیه در جریان روند آستانه برای مدیریت اوضاع و نارضایتیها در سوریه توافق کرده بودند.
وزیر خارجه ایران اما «انعطاف کم» و «سرعت کم» دولت اسد را دلیل اصلی سقوط حکومت او عنوان کرد و گفت: «مسائل داخلی سوریه، گفتگو با معارضین و رسیدن به یک راهحل سیاسی وظیفه دولت و ارتش سوریه بود.»
وزیر خارجه ایران همچنین گفت: «عامل اصلی که باعث شد این حرکت اخیر در سوریه موفق شود فقط ناشی از عدم ایستادگی ارتش سوریه بود.»
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس نیز روز گذشته در دانشگاه تهران گفت که مقامهای حکومت از جمله قاسم سلیمانی به بشار اسد گوشزد کرده بودند که به مردم توجه کند.
آقای قالیباف مخالفان دولت سوریه را «معترضین مسلح» نامید و گفت: «ما با آنها کاری نداشتیم، ما دنبال داعش بودیم.»
«امروز هر تصمیمی که مردم بگیرند و هر دولتی سر کار بیاید دولت جمهوری اسلامی به عمل آنها نگاه خواهد کرد.»
در پی سقوط حکومت بشار اسد در سوریه، مقامهای ایران طی دو روز گذشته تلاش کردهاند از او فاصله بگیرند و حتی در مواردی او را به عدم همکاری با «محور مقاومت» در ماههای گذشته متهم کردهاند. حماس سرنگونی بشار اسد را به مردم سوریه تبریک گفت حماس سرنگونی بشار اسد را به مردم سوریه تبریک گفت و آنها را به «وحدت» فراخواند.
حماس در بیانیهای گفته است: «ما به عنوان جنبش مقاومت اسلامی حماس به مردم برادر سوریه به خاطر موفقیتشان در دستیابی به آرزوهایشان برای آزادی و عدالت تبریک میگوییم.»
روابط حماس و بشار اسد پس از آغاز اعتراضات سوریه تیره شد. این اختلاف در اسفند ۱۳۹۰ شدت یافت و رهبران جنبش فلسطینی حماس به دلیل شدت گرفتن ناآرامیها در سوریه آن کشور را ترک کردند و به مصر و قطر رفتند.
پیشتر روز دوشنبه، گروه جهاد اسلامی فلسطین اعلام کرد که تحولات در سوریه «مسئلهای سوری» است و ابراز امیدواری کرد که سوریه همچنان حامی مردم فلسطین باقی بماند.
زیاد نخاله، دبیرکل این گروه، در بیانیهای گفت: «آنچه در سوریه اتفاق افتاده است یک مسئله سوری است.»
زیاد نخاله اضافه کرد: «ما امیدواریم که سوریه همچنان حامی واقعی و پشتیبان مردم فلسطین و آرمان عادلانه آنان باقی بماند، همانطور که همواره بوده است.»
بر اساس گزارش سازمان ملل در سال ۲۰۲۲، حدود ۴۳۸ هزار فلسطینی بهعنوان پناهنده در سوریه زندگی میکردند. محمد بشیر، «نخستوزیر دولت انتقالی» سوریه میشودشورشیانی که بشار اسد را ساقط کردند میگویند در حال تشکیل یک دولت موقت هستند و بنابر گزارشها محمد بشیر، از اعضای هیئت تحریر شام، نخستوزیر موقت آن خواهد بود.
آقای بشیر اداره استان ادلب را به عهده داشت که در کنترل هیئت تحریر شام، اصلیترین گروه شورشیان، بود.
محمد غازی جلالی نخستوزیر منصوب بشار اسد گفته است به انتقال قدرت کمک میکند.
بنابر گزارشها، شورشیان اکنون کنترل کامل دمشق و ساختمانهای عمومی را در اختیار دارند. دو زندانی زندان صیدنایا را دیدم که «نام خودشان را به یاد نمیآوردند»شروان ایبش دیروز برای یافتن پدر دوستش به زندان صیدنایا رفتگابریلا پامروی، بیبیسی با مردی صحبت کردم که نیمهشب گذشته برای یافتن پدر دوستش که ۱۳ سال است در زندان صیدنایا دمشق نگهداری میشود، به این زندان رفته است.
دکتر شروان ایبش، مدیر اجرایی سازمان غیردولتی بهار، که کارهای بشردوستانه در سوریه انجام میدهد، میگوید که او را پیدا نکرده است.
آقای ایبش میگوید: «هیچ اطلاعاتی به ما داده نشد و اوضاع خیلی ناامیدکننده بود.»
او میگوید که وقتی به زندان رسید، هرج و مرج بوده است.
«صدها نفر از داخل زندان خارج میشدند و به ما گفته شد که ما نمیتوانیم داخل زندان برویم چون تعداد زیادی از مردم مسیر امدادگران را مسدود کرده بودند.»
«دوستم خیلی ناراحت است چون او ۱۳ سال است که آرزوی یافتن پدرش را دارد. به ما گفته شد که خیلی از زندانیان به مکان دیگری منتقل شدهاند.»
آقای ایبش دیروز همچنین به مسجد السلام دمشق رفت. جایی که از صدها تن از زندانیان زندان صیدنایا نگهداری میشود و خانواده و نزدیکان زندانیان هم در جستجوی بستگان خود به آنجا میروند.
آقای ایبش میگوید که دو مرد زندانی را در مسجد دیده است که برای سالها در صیدنایا زندانی بودند.
«آنها گیج و سرگردان بودند و حتی نمیدانستند چه وقتی است.»
شروان ایبش میگوید: «مردم از آنها میپرسیدند که اسمشان چیست و چند سال دارند، اما آنها حتی به این سوالها هم نمیتوانستند پاسخ دهند.»
آقای ایبش میگوید: «از روی ظاهر آنها، به سختی میشد حدس زد که چند سال دارند. کاملا پریشان بودند و فقط به مقابلشان خیره شده بودند.» شروان ایبش این عکس را از مسجدی در دمشق برای بیبیسی فرستاده است. زندانیان آزاد شده از صیددنایا برای ملاقات با خانوادههایشان به این مسجد منتقل شدهاندتلاش سوریها برای آزادی زندانیان گرفتار در صیدنایا توضیح ویدئو، کلاهسفیدها میگویند که «تا این لحظه هیچیک از درهای مخفی که درباره آن صحبت میشود را پیدا نکردهاند.»
ویدیوهایی در شبکههای اجتماعی منتشر شده است که تلاش گروهی از مردم برای دسترسی به سلولهای مخفی زیرزمینی زندان مخوف صیدنایا در سوریه را نشان میدهد.
در یکی از این ویدئوها که خبرگزاری فرانسه آن را تایید کرده است، افرادی دیده میشوند که به زندان هجوم میآورند تا ببینند آیا بستگانشان جزو آزادشدگان از زندان صیدنایا هستند یا نه.
در این ویدیو همچنین گروهی در حال بررسی مدارک و نقشههای زندان هستند.
در همین حال مقامها در استان دمشق از کارمندان این زندان و کسانی که آنجا کار کردهاند خواستهاند که برای دسترسی به کدهای لازم برای باز کردن درهای برقی زیرزمینی کمک کنند.
گروه دفاع مدنی سوریه که به کلاه سفیدها شهرت دارند در بیانیهای گفت: «تا این لحظه، تیمهای ما که به زندان صیدنایا رسیدهاند، هیچیک از درهای مخفی که درباره آن صحبت میشود را پیدا نکردهاند.»
این بیانیه با شرح عملیات این گروه اضافه میکند: «تیمها از دستگاههای صدایاب، تجهیزات جستجو و همچنین سگهای تربیتشده استفاده میکنند.»
کلاهسفیدها گفت که آنها را افرادی که «به ورودیها و گذرگاههای مخفی زندان آگاهی دارند» هدایت میکنند و جستجوها «تا زمانی که همه بخشهای زندان دقیق بررسی شوند» ادامه خواهد یافت.
در سالهای گذشته هزاران مخالفان حکومت اسد در این زندان که سازمان ملل زمانی آن را «اردوگاه مرگ» توصیف کرده بود، شکنجه و اعدام شدند.
+24
رأی دهید
-1
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.