بی بی سی: کیوان حسینی «جمهوری اسلامی آماده مذاکره است، از جمله با آمریکا».
این جمله بخشی از عنوان مقالهای است که محمد جواد ظریف در روز دوشنبه در نشریه آمریکایی «فارین افرز» منتشر کرد؛ نشریهای که یکی از مهمترین رسانههای نخبگان روابط بینالملل در آمریکاست. عنوان اصلی مقاله هم این است: «راه صلح از نظر ایران چه شکلی است؟»
در روزهایی که به دلیل پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات آمریکا، نگرانیها از تنش نظامی در خاورمیانه و حتی وقوعی جنگی فراگیرتر افزایش یافته، مقاله آقای ظریف در واقع بخشی از یک کارزار گستردهتر است که از سوی برخی ازچهرههای جمهوری اسلامی ایران آغاز شده است: انتقال پیامی مسالمتجویانه به ترامپ و اطرافیانش که در کمتر از ۵۰ روز دیگر قدرت را در واشنگتن در دست میگیرند.
در این مقاله، تصویری که آقای ظریف به عنوان معاون رئیسجمهور در امور استراتژیک، از مسعود پزشکیان ارائه میکند، تصویر یک رهبر سیاسی واقعگراست که آماده است از مسیر «دیپلماسی انعطافپذیر»، اختلافات ایران را با آمریکا و دیگر کشورهای غربی حل و فصل کند. حکومت ایران متهم است که به عرف و قوانین بینالمللی بیتوجه است و بر اساس اولویتهای ایدئولوژی اسلامگرایی شیعه به گروههای شبهنظامی در کشورهای مختلف کمک میکند. از نگاه منتقدان بینالمللی، جمهوری اسلامی ایران حاکمیت ملی این کشورها را نقض میکند و به ثباتی و ناآرامی در منطقه دامن میزند.
حالا اما آقای ظریف میگوید پزشکیان آماده است که از «پارادایمهای کهنه» دست بردارد. ظریف نوشته که پزشکیان به دنبال همکاری با کشورهای همسایه و تقویت روابط ایران با متحدانش است، «اما او خواستار تعاملی سازنده با غرب نیز هست». او نوشته است که دولت پزشکیان برای «مدیریت تنش» با آمریکای ترامپ آماده است و رئیسجمهور ایران امیدوار است که مذاکراتی «درباره توافق هستهای و به شکل بالقوه درباره مسایل دیگر» انجام شود. «لحظهای تاریخی» استدلال ظریف این است: جمهوری اسلامی در مقابل فشار، همواره واکنش منفی نشان میدهد. بعد از اینکه ترامپ از برجام خارج شد و تحریمها بازگشت، واکنش ایران گسترش برنامه هستهای و سرعت بخشیدن به آن بوده، در نتیجه، اگر او و متحدانش به دنبال تغییر رفتار ایران و محدود کردن برنامه هستهای هستند، باید به همان راهی بروند که زمانی باراک اوباما رفت؛ یعنی مذاکرهای که برای هر دو طرف، منفعت داشته باشد.
او نوشته که دنیا در «لحظهای تاریخی» برای تامین ثبات و امنیت بینالمللی قرار گرفته است؛ توصیفی که ظاهرا اشارهای است به حضور یک دولت طرفدار دیپلماسی در تهران، همزمان با حضور دونالد ترامپ در کاخ سفید است. آقای ترامپ میگوید که به دنبال تغییر رژیم ایران نیست و برعکس، علاقهمند است از طریق مذاکره، تنش با ایران را به پایان برساند. ظریف پیش از برجام خود در مذاکرات هستهای با عنوان وزیر خارجه، حضوری پررنگ و بسیار فعال داشتاما مذاکره ترامپ با تهران، لزوما به معنای توافقی شبیه به برجام نخواهد بود. ترامپ بارها گفته بود که به نظرش، برجام توافق خوبی نیست و در آن، امتیازات زیادی به ایران داده شده است. به بیان دیگر، او به دنبال مذاکره برای رسیدن به توافقی خواهد بود که هم محدودیتهای بیشتری را به برنامه هستهای ایران تحمیل کند و هم امتیازات کمتری به جمهوری اسلامی ایران بدهد.
او یکی از نزدیکترین متحدان بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل است و سیاست خارجیاش در چهار سال قبلی که در کاخ سفید بود، به شکلی فعال متناسب با منافع این کشور طراحی شده بود. برای او رسیدن به توافقی با تهران که هم آیتالله خامنهای از آن راضی باشد و هم بنیامین نتانیاهو، کار آسانی نخواهد بود.
برای نتانیاهو جلوگیری از ساخت بمب هستهای در ایران، تنها اولویت نیست. او به دنبال جلوگیری از کمکهای ایران از گروههای شبهنظامی مانند حماس، جهاد اسلامی و حزبالله لبنان است. آمریکا نیز خواستار توقف کمکهای نظامی و مالی ایران به شبهنظامیان شیعه عراق و گروه حوثیهای یمن است؛ خواستههایی که در میان کشورهای عربی منطقه نیز طرفدارانی جدی دارد.
ضمن اینکه با توجه به تعصب ضد اسرائیلی علی خامنهای، چشماندازی برای عقبنشینی جمهوری اسلامی در مساله موجودیت این کشور دیده نمیشود. آقای ظریف نیز در این مقاله، نه تنها پاسخی واقعبینانه برای این گره کور ارائه نمیکند، بلکه با تکرار درخواست تهران برای برپایی یک رفراندوم در مجموع سرزمینهای اسرائیل و فلسطین، یادآوری میکند که ایران حاضر نیست موجودیت کشور اسرائیل را بپذیرد. روند هلسینکی با این حال ایران تنها کشور خاورمیانه نیست که اسرائیل را به رسمیت نمیشناسد. نه فقط اکثر کشورهای عربی یا مسلمان بلکه عربستان به عنوان مهمترین متحد واشنگتن در جهان اسلام نیز موضع مشابهی دارد. ظریف چه بسا با در نظر گرفتن این واقعیت، ابتکاری دیپلماتیک پیشنهاد کرده که در جریان آن، صلح و امنیت منطقه، بدون تمرکز بر امنیت اسرائیل پیگیری شود.
او پیشنهاد کرده که در منطقه خلیج فارس (در میان کشورهای ایران، عراق، کویت، عربستان، بحرین، امارات، قطر و عمان) با الهام از «روند هلسینکی» مذاکراتی برای تشکیل سازمانی شبیه به «سازمان امنیت و همکاری اروپا» آغاز شود. «روند هلسینکی» در اوج جنگ سرد در دهه ۷۰ میلادی آغاز شد و در جریانش، قدرتهای دو بلوک شرق و غرب، در مذاکراتی که عموما بر مساله حقوق بشر متمرکز بود، به «پیمان هلسینکی» دست یافتند. این روند به شکل معناداری به کاهش تنش نظامی جنگ سرد کمک کرد و تاسیس سازمان امنیت و همکاری اروپا، نتیجه همین روند بود.
آقای ظریف نوشته است که کشورهای منطقه خلیج فارس میتوانند با ارجاع به یکی از بندهای قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت، این روند را آغاز کنند. قطعنامه ۵۹۸ در سال ۱۳۶۶ (۱۹۸۷) در شورای امنیت تصویب شد و در آن از طرفین جنگ ایران و عراق خواسته شد که فورا آتشبس اعلان کنند. عراق فورا قطعنامه را پذیرفت. اما ایران تا یک سال بعد از تصویب قطعنامه حاضر نبود از جنگ کوتاه بیاید. در نهایت وقتی ایران نیز این قطعنامه را پذیرفت، جنگ ایران و عراق متوقف شد.
اما در همین قطعنامه، علاوه بر خواستههای مهمی در ارتباط با جنگ ایران و عراق، از دبیرکل سازمان ملل خواسته شد که با همکاری ایران، عراق و دیگر کشورهای منطقه، راههای تقویت امنیت منطقه را بررسی کند. ظاهرا آقای ظریف با اشاره به این بخش از قطعنامه که هرگز اجرا نشد، درخواست آغاز مذاکراتی جدید را مطرح کرده است.
او مینویسد که در حال حاضر در منطقه خلیج فارس، گرایشی بسیار جدی برای کاهش تنش نظامی و افزایش ثبات و امنیت وجود دارد و به همین دلیل، برای شکلگیری روندی برای افزایش همگرایی در منطقه، فرصتی ویژه شکل گرفته است. روابط ایران و کشورهای عربی خلیج فارس، از فردای انقلاب سال ۵۷ تحت تاثیر ایدئولوژی اسلامگرایی حکومت جدید ایران قرار گرفت و موجب شد تا کشورهای عربی خلیج فارس (به استثنای عراق) با تشکیل شورای همکاری خلیج فارس به هم نزدیک شوند. در میان این کشورها، بحرین و عربستان که گروهی از شهروندانشان شیعه هستند، بیش از دیگران نظام دینی ایران و روحانیون «انقلابی» شیعه را به چشم تهدیدی بزرگ میببینند.
حالا ظریف میگوید که تهران آماده است تا از طریق دیپلماسی و پاسخ دادن به نگرانیهای امنیتی کشورهایی مانند بحرین یا عربستان، به باشگاه کشورهای حاشیه خلیج فارس بازگردد و در همکاری با آنها، برای تامین امنیت منطقه بکوشد؛ منطقهای که تحولات ژئوپلتیک آن میتواند آثاری قابل توجه بر بازار انرژی و اقتصادی جهانی داشته باشد. دیپلماسی در برابر «میدان» آقای ظریف که در نشریه فارین افرز به عنوان «استاد دانشگاه تهران»، معاون امور راهبردی رئیسجمهور و وزیر خارجه سابق معرفی شده، کسی است که در پایان دوران حضورش در وزارت خارجه در مصاحبهای که قرار نبود منتشر شود، دوگانه دیپلماسی در برابر «میدان» را تشریح کرد.
در این دوگانه، عبارت «میدان» به معنای اقدامات نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است که خارج از کشور فعالیت میکند و در نتیجه اقداماتش «محور مقاومت» شکل گرفته است؛ ائتلافی غیرمتمرکز از گروههای شبهنظامی اسلامگرا در خاورمیانه که همگی از حمایت ایران برخوردارند و از دست زدن به حملات نظامی به نیابت از ایران، ابایی ندارند.
طبیعتا هرگونه فعالیت این نیروی نظامی که در داخل ایران نیز با انتقادهای گستردهای روبهروست، بخشی از سیاست خارجی ایران محسوب میشود. اما آقای ظریف در آن مصاحبه جنجالی گفت که در این دوگانه، «میدان» همواره دست بالا را دارد و «دیپلماسی» در خدمت نیازها، خواستهها، منافع و استراتژی مورد نظر نیروی قدس سپاه است.
فعالیتهای سپاه پاسداران در خاورمیانه، ریشه یکی از مهمترین دلخوریهای کشورهای منطقه است. آنها میگویند که حمایت نیروی قدس از گروههای سیاسی مسلح در یمن، عراق یا لبنان، به تضعیف حکومت مرکزی در این کشورها منجر شده و موجب شده تا ناامنی در خاورمیانه گسترش یابد.
در یک سال اخیر که بعد از حمله حماس به اسرائیل، دورانی تازه از تنشهای نظامی و سیاسی آغاز شد، آنچه که آقای ظریف «میدان» توصیف کرد، نقشی بسیار پررنگ در پیشبرد سیاست خارجی تهاجمی جمهوری اسلامی ایران علیه منافع کشورهای غربی و اسرائیل، بازی کرد و حملات بسیاری از سوی گروههای «محور مقاومت» تنها در جانبداری از یکی از اعضا (گروه حماس) انجام شد؛ از حمله به کشتیهای باربری توسط شبهنظامیان حوثی در دریای سرخ گرفته تا موشکهای حزبالله لبنان و حملات شبهنظامیان عراقی به اهداف آمریکایی.
اما آقای ظریف، در مقاله جدید خود، هیچ پاسخ روشنی برای پرسشها در ارتباط با فعالیتهای نیروی قدس و مساله «محور مقاومت» ارائه نکرده است. چه مسعود پزشکیان در مقام رئیسجمهور و چه مجلس شورای اسلامی، ابزارهایی بسیار محدود و کمرمق برای کنترل نیروی قدس در دست دارند و این نیرو، خود را تنها به رهبر جمهوری اسلامی ایران پاسخگو میداند.
نیروی قدس، علاوه بر دسترسی به منابع مالی، با رهبر جمهوری اسلامی ایران نیز رابطهای ویژه دارد. آنها همچنین حمایت همه جانبه اصولگرایان و حمایت بخشی از اصلاحطلبان را نیز دارند و در گذشته نشان دادهاند که اگر با دیپلماسی مورد نظر دولت موافق نباشند، در برابرش مقاومت خواهند کرد.
به عنوان مثال در جریان «لوایح افایتیاف» که دولت حسن روحانی به دنبال اجرایش بود، همین گروه با استفاده از نفوذ سیاسی خود، جلوی پیوستن ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم را گرفتند. در آن زمان، طرفداران سپاه و فعالیتهای فرامرزی این نهاد نظامی، استدلال میکردند که پیوستن به چنین کنوانسیونی در کار انتقال پول برای «محور مقاومت» اخلال ایجاد میکند.
آیا جمهوری اسلامی آمادگی دارد که علاوه بر عقبنشینی در برنامه هستهای، از کمکهایش به گروههای مسلح اسلامی در کشورهای دیگر دست بکشد؟ «محور مقاومت» دقیقا در کجای پیشنهاد آقای ظریف قرار میگیرد؟ علاوه بر اینها، موضوعاتی مانند برنامه موشکی ایران یا کمکهای نظامی به روسیه، چه آیندهای خواهند داشت؟
علاوه بر این پرسشها، هنوز دقیق روشن نیست آنچه که ظریف میگوید، تا چه سطح از حمایت علی خامنهای و همفکرانش در سپاه برخوردار است. در زمانی که «روند هلسینکی» در فنلاند آغاز شد، هم رهبر شوروی و هم رئیسجمهور آمریکا از آن حمایت کردند و مسئولیت شرکت در این مذاکرات را پذیرفتند.
در ایران اما، رهبر جمهوری اسلامی ایران به رغم قدرت خارقالعاده و نفوذ چشمگیری که بر تصمیمگیریها دارد، هرگز خود را در موقعیتی شبیه به رهبران کشورهای شوروی و آمریکا در زمان «روند هلسینکی» قرار نمیدهد و به این آسانی، مسئولیت سیاستهایی از این دست یا حتی توافقهایی اساسی مانند برجام را بر عهده نمیگیرد.
+4
رأی دهید
-105
قدیمی ترین ها
جدیدترین ها
بهترین ها
بدترین ها
دیدگاه خوانندگان
۴۰
#شمشیر عدالت - نیمیخن، هلند
واقعا این کشورهای غربی هم شورش و با این دمراسیشون در اوردن میزارن همچین هایی میان مقاله تو روزنامه هاشون مینوسن و به شعور مردم دنیا توهین میکنن این ماله کشها دارن خودشون و به اب و اتیش میزنن که این چهار ساله ترامپ و رد کنن بعدا میشن همون حر …زاده هایکه قبلا بودن
2
75
سه شنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۳ - ۲۳:۳۹
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۸۲
گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
این رنود فکر میکنند که همه مثل خودشان مزور و دروغگو و ابلهند؟ یعنی نمیدانند که روحانی و ظریف هیچکاره و دستمال خامنه ای هستند. روحانی دستمال کاغذی بود و ظریف دستمالی که دوباره به وزوز افتاده است
3
64
چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۱
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۲۶
romano - تهران، ایران
#شمشیر عدالت - نیمیخن، هلند
غرب هیچوقت با تاریخ خونینش دموکراسی نبوده چون درخواستهاشون از منابع دنیا با خشونت همراهه. دموکراسی یک روش حکومت داریه یعنی تحمیل خواست اکثریت به اقلیت قدرت. یک چیزی نیست که شما بگی چون سیستم حکومت آمریکا دموکراسیه کشور خوبیه. دموکرات بودن یک چیز نسبیه و مطلق نیست و باید دائم رشد کنه دموکراسیهای الان نسبت به ۵۰ سال بعد مثل حکومتهای قرون وسطا میمونند. سخن معروفی در کشور آمریکا وجود داره که میگه سیاستمدارهای آمریکا به حرف مردم گوش میکنند ولی عمل نمیکنند یعنی آزادی بیان وجود داره ولی کی عمل میکنه. بهترین کار اینه که ما روی کشور خودمون متمرکز بشیم از کجا معلوم ملاها مثلا با زور یک کشور خارجی برن بعد یک سیستم توتالتر دیگه جایگزین نشه؟ (مثل کره دیشب) در این صورت باز باید دست رو دست بمونیم یک کشور دیگه صاحب منافع و تخاصم بیاد کار ایرانیها رو راه بیاندازه؟ اینکار قبلا در زمان قجر و با بست نشینی در این سفارت و اون سفارت دعوت از این قدرت و اون قدرت انجام شده و نتیجهاش شکست بوده. چندتا افسر اسرائیلی و اطلاعاتی ج ا در این سایت و اون سایت میخواند بشما القا کنند تغییر انجام نمیشه یا باید زور باشه.
34
2
چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳ - ۰۰:۴۰
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۵
Momijii - توکیو، ژاپن
میگن یارو رو تو ده راه نمیدادند ، سراغ خونه کدخدا رو میگرفت ! فعلاًً از چپ و راست داره واسشون بد میاد و دقیقاً به گاز گاز افتادند ، حالا مذاکره گدایی میکنند !!
1
36
چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳ - ۰۱:۵۴
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۵۵
به امید فردایی بهتر - تهران، ایران
ظریف یا نازک و یا حتی احمق بی سواد رئیس جمهور کنونی یا شخص خود مفعول رهبر هم اگر بخواهند پروستاتهای پرزیدنت ترامپ را ببوسند، مذاکره بی مذاکره. تنها راهی که باقی مانده، سرنگونی جمعوری مفعولین اسلامی هست و بس، تماااااااام
1
27
چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳ - ۰۲:۲۱
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۱
Nasrol.Senvar.Hani - مسکو، روسیه
بسیجی های تندرو و فدائیان رهبر گرمابه منصوری از اصلاح طلبان برای مردم ایران بهترند و با اقدامات و تندروی های به اصطلاح راستی ها، سقوط نظام سریعتر اتفاق می افتد اما این استمرارطلبان سوپاپ اطمینان، عمر نظام اسلامی ضد ایرانی را طولانی میکنند و به همین خاطر خامنه ای اجازه داده این اشغال در دولت پوزیده باشد برای همین کارها
0
25
چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳ - ۰۴:۰۸
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۵۷
مهدی52 - روتردام، هلند
در این روزها که ج.ا به ،،،، خوردن افتاده باید به ظریف و امثال ظریف گفت این ترامپ همون قمار بازه و خانم بازه است این دفعه بهتره براش خانم ببرید بلکه رازی
1
24
چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳ - ۰۴:۱۲
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۳
sama128 - شیراز، ایران
ملت ایران را خوب هم سرکار گذاشتید هم بیچاره و بدبخت کردید.،،،،آدم وقتی خوب نگاه میکنه میبینه همه چیز در این سیستم فاسد و پر از تقیه و خدعه دروغ محض هستش ، ۴۵ سال مرگ بر آمریکای الکی هیچ ، ۴۵ سال مرگ بر اسراییل وقتی به وقت جنگ رسید آقایان آقا دایی را غلاف کردند ، فقط ملت اسیر و بدبخت ایران هستند که باید با تورم ، با گرانی ، با اقتصاد فشل با انواع اختلاس با انواع نامدیریتی و مدیران بیسواد با قوانین مضحک و خنده دار مثل حجاب و . سر کنند. این همه شعار توخالی پوشالی حرف مفت موقع عمل هیچ اندر هیچ فقط ملت بیچاره ایران اسیر یک مشت مزخرف گوی دروغ گو در دین در قانون در همه چیز شدند.
0
26
چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳ - ۰۵:۳۰
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۵۰
Persian2600 - استکهلم، سوئد
ببینید این سران غارتگر و کثیف و ح.زاده جمهوری اسالی تخم تازی چجوربه گ. خوری افتادن؟ البته همه میدانند که این دزدهای فاسد و تروریست پرور جمهوری کثیف اسلامی زورشون فقط به مردم بی گناه و بی پناه ایران میرسد ولی در برابر دیگران فقط بلدند بگند بله قربان یا گ. خردیم قربان. تلپ کردن رو ذغائر و داراییهای مفت ایران و حاضرند هر کاری بکنند تابتوانند به دزدیها و چپاول ادامه دهند. امیدوارم ترامپ گول این ح.زادهای تروریست نخورد و بزند خ. مادر این آخوندهای دزد و فاسد و ماله کشان عظم را یکی کند.
0
25
چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳ - ۰۶:۲۲
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۳۵
golaleh - زاگرس، افغانستان
بی ناموسا کک تو تومونشون افتاده! دارن خودشونو میکشن.
1
24
چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳ - ۰۶:۴۹
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۳۵
golaleh - زاگرس، افغانستان
#شمشیر عدالت - نیمیخن، هلند
آفرین!. ولی توجه داشته باشد که اینا برای مقاله نویسی در جراید خارجی رشوه میدن. همینطور نیست که هر ننه قمری ( این ملیجک ) در هر روزنامه و مجله ای که دلش خواست مطلب و مقاله بنویسه!.
0
29
چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳ - ۰۶:۵۵
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۳
sama128 - شیراز، ایران
واقعا دنیا را گذاشتن سرکار ، این همه مراکز هسته ای مخفی برای چیه ، برای تولید برق ارواح عمه نداشته تان ، مسلما برای صرفا تولید بمب هسته ای است ، اگر فکر تولید برق بودید ارواح عمه نداشته تان همان نیروگاه اتمی بوشهر که کلی از جیب ملت توش هزینه کردید را راه می انداختید که بعد این همه سال توان تولید برق مصرفی خودش را هم نداره ، خدعه و تقیه و دروغ محض و سرکار گذاشتن دنیا و ملت ایران کار همیشگی اینها است از ۴۵ سال پیش اینها فقط و فقط فکر نابودی اسراییل و ساخت بمب هستند به هر قیمتی فقط هی شل و سفت میکنند که همه را بگذارند سرکار ، یعنی اینطوری میخوان کار را پیش ببرند تا بمب را درست کنند ملت بیچاره ایران هم باید تاوان اختلاس های میلیاردی دزدی ها ناکارآمدی ها بی لیاقتی ها مفتخوری ها رانت و هزاران کثافت کاری اینها را بدهند. ملت ایران را بیچاره کردند زندگی را برای مردم زهر مار کردند و فقط حجاب حجاب ای حجاب بخوره تو سر زناکار و لواطکار و بچه باز همه تون از دم ، دستشان توی ماتحت همیشه هست فقط ضر میزنند حجاب حجاب پفیوزهای دزد .
0
13
چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳ - ۰۸:۳۶
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۶۹
sabbas - لندن، انگلستان
ظریف خ.ایه مالی عوارض داره. وازلین واسه خودت و رهبرت سید علی چلاغ گدا فراهم کردی؟خخخخخخخ. بلاخره بازم به درد نظام جمهوری اسلامی تروریست میخوری
0
3
چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳ - ۱۸:۲۵
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۸۲
گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
golaleh - زاگرس، افغانستان
عزیزم مطبوعات کاغذی اهمیت خودشان را از دست داده و ۹۵ درصد از بین رفته اند. بقیه هم رپرتاژ اگهی قبول میکنند تا بتوانند دخل و خرج کنند و مقالات این ها بصورت اگهی و صفحه ای ۲۰۰۰۰۰ دلار و بیشتر چاپ شده و زیر تمامشان ریز می نویسند ؛رپرتاژ آگهی؛
0
1
چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳ - ۲۳:۵۵
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.